Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Φορολογία εισοδήματος

Άριθμ. Πρωτ. 1049060/946/Α0012 Χαρακτηρισμός επιχείρησης ως τεχνικής.

Αθήνα, 30 Μαίου 2007

Αριθ. Πρωτ.: 1049060/946/Α0012

ΘΕΜΑ: Χαρακτηρισμός επιχείρησης ως τεχνικής.

Απαντώντας στην από 7.5.2007 αίτησή σας, αναφορικά με το πιο πάνω θέμα, σας πληροφορούμε τα εξής:

1. Από την δικαστηριακή και διοικητική νομολογία έχει γίνει πάγια δεκτό ότι ως επιχείρηση κατασκευής τεχνικών έργων δημοσίων ή ιδιωτικών, νοούνται εκείνες οι οποίες έχουν ως αντικείμενο την εκτέλεση εργασιών κατασκευής έργου συνδεομένου μετά του εδάφους, όπως οικοδομικά έργα, λιμενικά, υδραυλικά, οδοποιίας, γεφυροποιίας, σιδηροδρόμων και γενικά έργα υπαίθρου.

Ειδικότερα, επί οικοδομικών έργων, εργολαβικές εργασίες, είναι οι εργασίες που αφορούν κατεδαφίσεις, εκσκαφές θεμελίων, κατασκευές μπετόν αρμέ, λιθοδομές, αμμοκονιάματα, υδραυλικές και ηλεκτρικές εγκαταστάσεις, πλακοστρώσεις, ξυλουργικές εργασίες, υδροχρωματισμοί και ελαιοχρωματισμοί, διακοσμήσεις, εγκαταστάσεις ανελκυστήρων κ.τ.λ. που έχουν σαν αποτέλεσμα τη δημιουργία συστατικών μερών του κυρίου πράγματος.

Ως τεχνικό έργο θεωρείται και η εργασία προσθήκης κάποιου νέου στοιχείου ή ιδιότητας επί υπάρχοντος ήδη πράγματος ανεξάρτητα αν τα συνδεόμενα θα αποτελέσουν ενιαίο ή όχι πράγμα (π.χ. εγκατάσταση μηχανημάτων).

Η συναρμολόγηση κινητού πράγματος, μη συνδεομένων με το έδαφος (π.χ. αυτοκινούμενου μηχανήματος), δεν θεωρείται τεχνικό έργο, καθόσον δεν γίνονται εργασίες σύνδεσης του στοιχείου με το έδαφος κατά τρόπο μόνιμο και άρρηκτο (1876/1985 1η Επιθεώρηση οικον. εφοριών).

Επίσης, δεν έχουν το χαρακτήρα του τεχνικού έργου, εργασίες συντήρησης ήδη υφιστάμενων εγκαταστάσεων ως π.χ. ελαιοχρωματισμοί, υδροχρωματισμοί κ.λπ..

Στην ανωτέρω έννοια του εργολάβου τεχνικού έργου δεν περιλαμβάνονται και οι ασκούντες εμπορική ή βιοτεχνική επιχείρηση προμηθευτές οικοδομικών προϊόντων και όταν ακόμη, εκτός από την πώληση των προϊόντων της επιχείρησης τους, εκτελούν και την παρεπόμενη εργασία της τοποθέτησης αυτών στα πλαίσια του όλου επιτελούμενου έργου.

2. Σύμφωνα με την αίτησή σας, σκοπός και αντικείμενο εργασιών της «....» είναι η ανάληψη εκτέλεσης του δημόσιου έργου «.................».

Ως εκτελούμενες εργασίες αναφέρονται εργασίες συντήρησης μηχανολογικών εγκαταστάσεων γενικώς, λοιπές εργασίες εποπτείας, παρακολούθησης, επίβλεψης ελέγχου, παροχής οδηγιών για την ομαλή λειτουργία του ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού , έγκαιρης υπόμνησης για μεγαλύτερης έκτασης εργασίες και άλλες εργασίες επισκευής.

3. Ύστερα από τα προαναφερόμενα, οι εκτελούμενες, καταρχάς, διάφορες εργασίες συντήρησης γενικώς όπως και οι λοιπές άλλες εργασίες (ελέγχου, επίβλεψης κ.λπ.) που αναφέρονται στην αίτηση δεν θεωρούνται ως εργασίες τεχνικού έργου προκειμένου να εφαρμοσθούν οι ειδικές διατάξεις του άρθρου 34 του Κ.Φ.Ε και συνεπώς η φορολόγηση γίνεται με τις γενικές διατάξεις περί φορολογίας εισοδήματος του Κ.Φ.Ε..

Περαιτέρω, όμως, για άλλες περιπτώσεις εργασιών του δημόσιου αυτού έργου, εκτός των ανωτέρω, ως περίπτωση εγκατάστασης μηχανημάτων, προσθήκης νέου στοιχείου κ.λπ., το θέμα, ως πραγματικό, ανάγεται στην εξελεγκτική εξουσία του προϊσταμένου της αρμόδιας Δ.Ο.Υ.., που κοινοποιείται το παρόν, προκειμένου ως αρμόδια φορολογική ελεγκτική αρχή της κρινόμενης υπόθεσης να κρίνει σχετικά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!