Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Φορολογία εισοδήματος

Άριθμ. Πρωτ. 1093706/1824/Α0012 Φορολογική μεταχείριση.

Αθήνα, 4 Οκτωβρίου 2007 Αρ. Πρωτ.: 1093706/1824/Α0012

ΘΕΜΑ: Φορολογική μεταχείριση.

ΣΧΕΤ.: Το από 4.9.2007 τηλεομοιότυπο και 9555/3.7.2006 έγγραφο.

Απαντώντας στο παραπάνω σχετικό έγγραφό σας, σας πληροφορούμε τα εξής:

1. Σύμφωνα με τις διατάξεις των παραγράφων 1 και 3 του άρθρου 72 του Κ.Φ.Ε., αν φορολογητέα ύλη έχει περιληφθεί από το φορολογούμενο σε διαχειριστικό έτος άλλο από αυτό στο οποίο ανήκει, ο προϊστάμενος της δημόσιας οικονομικής υπηρεσίας προβαίνει σε ανάλογη τροποποίηση των φορολογικών εγγραφών των ετών, τα οποία αφορά.

Αν η φορολογική εγγραφή του έτους, στο οποίο ανήκει η φορολογητέα ύλη, έχει γίνει τελεσίδικη, αυτή δεν τροποποιείται, αλλά ο κύριος φόρος που αναλογεί, προστίθεται στο φόρο του κρινόμενου έτους, προσαυξημένος με τον τυχόν πρόσθετο φόρο, προσαύξηση ή πρόστιμο ή κατά περίπτωση εκπίπτει από το φόρο αυτού του έτους.

Αν τα ποσά που προστίθενται στο κρινόμενο έτος αντιπροσωπεύουν δαπάνες ή εκπτώσεις ή αφορολόγητα ποσά που ανήκουν σε προηγούμενα διαχειριστικά έτη ή έσοδα τα οποία έχουν καταχωρηθεί στα βιβλία σε προηγούμενα διαχειριστικά έτη, δεν επιβάλλεται πρόσθετος φόρος, προσαύξηση ή πρόστιμο στο φόρο ο οποίος αναλογεί σε αυτά τα ποσά που προστίθενται στο κρινόμενο έτος.

2. Κατά την εφαρμογή των διατάξεων αυτών δεν ισχύουν:

α) οι διατάξεις περί παραγραφής του δικαιώματος του Δημοσίου για την ενέργεια των οικείων φορολογικών εγγραφών και

β) η προθεσμία που ορίζεται από τις διατάξεις του νόμου περί εισπράξεως δημοσίων εσόδων για την επιστροφή ή το συμψηφισμό φόρων γενικά, που καταβλήθηκαν αχρεωστήτως.

3. Επίσης, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 202 του Αστικού Κώδικα, αν με τη δικαιοπραξία εξαρτήθηκε η ανατροπή των αποτελεσμάτων της από γεγονός μελλοντικό και αβέβαιο (αίρεση διαλυτική), μόλις συμβεί το γεγονός αυτό παύει η ενέργεια της δικαιοπραξίας και επανέρχεται αυτοδικαίως η προηγούμενη κατάσταση.

4. Σύμφωνα με το έγγραφό σας, ατομική επιχείρηση ανέγερσης και πώλησης οικοδομών φορολογήθηκε στη χρήση 2004 για πώληση ακινήτου, του οποίου όμως την επόμενη χρήση 2005 ακυρώθηκε το οριστικό συμβόλαιο πώλησης λόγω πλήρωσης διαλυτικής αίρεσης (δεν έλαβε το δάνειο ο αγοραστής). Η επιχείρηση προέβη στη σύνταξη νέου οριστικού συμβολαίου πώλησης για το ίδιο ακίνητο, που πουλήθηκε και φορολογήθηκε πάλι στη χρήση 2005.

5. Από τα ανωτέρω προκύπτει ότι, η κρινόμενη ατομική επιχείρηση ανέγερσης-πώλησης οικοδομών δεν αποκτά, τελικώς, εισόδημα από την πώληση του ακινήτου στη χρήση 2004, καθόσον, με την πλήρωση της αίρεσης, ανατρέπονται τα αποτελέσματα της δικαιοπραξίας που ήδη έχουν επέλθει και επανέρχεται η κατάσταση που υπήρχε πριν από τη δικαιοπραξία.

Κατά συνέπεια, για την περίπτωση αυτή, πρέπει να εφαρμοσθούν οι διατάξεις του άρθρου 72 του Κ.Φ.Ε. (παράγραφος 1 του παρόντος).

Εννοείται, βέβαια, ότι ελέγχεται, αν, στη χρήση 2004 παρακρατήθηκε από την επιχείρηση προκαταβολή η οποία δεν επιστράφηκε και που πρέπει να φορολογηθεί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!