Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Φορολογία εισοδήματος

Άριθμ. Πρωτ. 1029786/10397/Β0012 Υπολογισμός αποσβέσεων σε περίπτωση ανέγερσης κτηρίου (ξενοδοχείου) σε ακίνητο τρίτου με βάση τις διατάξεις του άρθρου 21 του ν.2238/94.

Αθήνα, 20 Ιουλίου 2007

 

Αριθ. πρωτ.: 1029786/10397/Β0012

 

ΘΕΜΑ: Υπολογισμός αποσβέσεων σε περίπτωση ανέγερσης κτηρίου (ξενοδοχείου) σε ακίνητο τρίτου με βάση τις διατάξεις του άρθρου 21 του ν.2238/94.

 

ΣΧΕΤ.: Η από 15.3.2007 αίτησή σας.

 

Απαντώντας στην ανωτέρω σχετική αίτησή σας, αναφορικά με το πιο πάνω θέμα, σας γνωρίζουμε τα ακόλουθα:

 

1. Με τις διατάξεις της περίπτ.β' της παρ.1 του άρθρου 21 του ν.2238/94, ως εισόδημα από οικοδομές λογίζεται η αξία που έχει κατά το χρόνο της ανέγερσης της η οικοδομή που ανεγέρθηκε με δαπάνες του μισθωτή σε έδαφος του οποίου την κυριότητα έχει ο εκμισθωτής, αν μετά τη λήξη του χρόνου της μίσθωσης του εδάφους η οικοδομή παραμένει στην κυριότητα του εκμισθωτή. Το ετήσιο εισόδημα εξευρίσκεται με διαίρεση του υπολοίπου, που προκύπτει μετά την αφαίρεση του τυχόν ανταλλάγματος που έχει ορισθεί στη σύμβαση για τη μεταβίβαση της κυριότητας της οικοδομής από την αξία αυτής, κατά το χρόνο ανέγερσής της, σε μέρη ίσα με τον αριθμό των ετών κατά τα οποία διαρκεί η μίσθωση του εδάφους. Ως αξία της οικοδομής που έχει ανεγερθεί σε έδαφος κυριότητας τρίτου λαμβάνεται η πραγματική αξία της οικοδομής, η οποία εξευρίσκεται από τα επίσημα βιβλία και στοιχεία εκείνου που ανήγειρε την οικοδομή.

 

2. Όπως έχει γίνει δεκτό με την αριθμ. 1139081/11011 πε/1995 διαταγή μας, επί ανεγέρσεως οικοδομής από μισθώτρια ανώνυμη εταιρεία σε οικόπεδο του εκμισθωτή και δεδομένου ότι το άρθρο 21 του ν.2238/94 έχει εφαρμογή και στα νομικά πρόσωπα της παρ.1 του άρθρου 101 (ανώνυμες εταιρείες, Ε.Π.Ε. κ.λπ.), η διαιρεμένη με τον αριθμό των ετών διάρκειας της μίσθωσης αξία της ανεγερθείσας οικοδομής εκπίπτει από τα ακαθάριστα έσοδα της ανώνυμης εταιρείας που μίσθωσε το έδαφος και ανήγειρε σε αυτό οικοδομή, η οποία θα παραμείνει κατά τη λήξη του χρόνου της μίσθωσης του εδάφους στην κυριότητα του ιδιοκτήτου αυτού.

 

3. Στην αίτησή σας αναφέρεστε στην περίπτωση ανέγερσης ξενοδοχείου αξίας 50 εκατ. ευρώ σε ακίνητο τρίτου για το οποίο έχει συναφθεί μισθωτική σύμβαση διάρκειας 50 ετών και θα περιέλθει στον κύριο του ακινήτου κατά τη λήξη της σύμβασης.

 

4. Με βάση όλα όσα αναφέρθηκαν πιο πάνω προκύπτει, ότι η μισθώτρια επιχείρηση θα αποσβέσει το κόστος ανέγερσης της εν λόγω οικοδομής σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην παρ.2 του παρόντος, ήτοι ισόποσα σε 50 χρήσεις.

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!