Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Φορολογία εισοδήματος

Άριθμ. Πρωτ. 1056889/1128/Α0012 Τα μισθώματα που δεν εισπράχθησαν, αλλά υπάρχει γι’ αυτά δικαίωμα είσπραξης φορολογούνται.

Αθήνα, 10 Ιουλίου 2007

Αριθ. Πρωτ.: 1056889/1128/Α0012

ΘΕΜΑ: Τα μισθώματα που δεν εισπράχθησαν, αλλά υπάρχει γι’ αυτά δικαίωμα είσπραξης φορολογούνται.

ΣΧΕΤ.: Η από 6.6.2007 επιστολή σας.

Σε απάντηση της σχετικής επιστολής σας, αναφορικά με το πιο πάνω θέμα, σας γνωρίζουμε τα εξής:

1. Σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου 1 του άρθρου 20 του ν.2238/1994, εισόδημα από ακίνητα είναι αυτό που προκύπτει κάθε οικονομικό ή κατά περίπτωση γεωργικό έτος, είτε από εκμίσθωση ή επίταξη ή έμμεσα από ιδιοκατοίκησης ή ιδιοχρησιμοττοίηση ή από παραχώρηση της χρήσης σε τρίτο χωρίς αντάλλαγμα, μιας ή περισσότερων οικοδομών είτε από εκμίσθωση γαιών.

2. Επιπλέον, σύμφωνα με τις διατάξεις της περίπτωσης α' της παραγράφου 1 του άρθρου 21 του ίδιου νόμου, ως εισόδημα από οικοδομές λογίζεται το εισόδημα από γήπεδα, ιδιαίτερα όταν χρησιμοποιούνται ως αποθήκες........και γενικά για κάθε άλλη χρήση.

3. Εξάλλου, όπως προκύπτει από τη Δικαστηριακή και Διοικητική νομολογία και σύμφωνα με την 298/1991 γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, η επίταξη είναι πράξη του δημόσιου δικαίου κυριαρχική και χωρίς να έχει σχέση προς σύμβαση, αποτελεί πράγματι αναγκαστική μίσθωση, δημιουργεί δε μεταξύ του επιτάσσοντας δημοσίου και του ιδιώτη, σχέση ενοχική, η οποία έχει ως συνέπεια την υποχρέωση καταβολής αποζημίωσης από τον επιτάσσονται στο δικαιούχο, δηλαδή αντάλλαγμα για τη στέρηση της χρήσης του επιταχθέντος.

4. Κατά συνέπεια, εφόσον η επίταξη προσομοιάζει με τη μίσθωση και το εισόδημα που προέρχεται από αυτή, είναι εισόδημα, από εκμίσθωση ακινήτων.

5. Επίσης, με την Ε.13924/ΠΟΛ. 242/15.7.1969 διαταγή έγινε δεκτό ότι εισόδημα που αποκτήθηκε από οικοδομές θεωρείται όχι μόνο αυτό που εισπράχθηκε, αλλά και εκείνο για το οποίο ο εισοδηματίας απόκτησε δικαίωμα είσπραξης κατά του υπόχρεου, με την προϋπόθεση ότι αυτό αφορά δεδουλευμένα μισθώματα. Κατά συνέπεια ως εισόδημα από οικοδομές που αποκτήθηκε θεωρείται όχι μόνο αυτό που πραγματοποιήθηκε (εισπράχθηκε), αλλά αυτό που έγινε αντικείμενο άσκησης δικαιώματος, δηλαδή εκείνο για το οποίο αποκτήθηκε απαίτηση είσπραξης κατά του υπόχρεου, η οποία μπορεί να ασκηθεί και με αγωγή ενώπιον των πολιτικών δικαστηρίων (σχετ. 1033316/583/Α0012/28.3.1997 έγγραφο).

6. Από την επιστολή σας προκύπτει ότι, το Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. έχει επιτάξει από το 1999 οικόπεδο συνιδιοκτησίας σας για την κατασκευή καταυλισμού σεισμοπλήκτων και από 1.6.2005, δεν σας έχει καταβάλει κανένα μίσθωμα, λόγω έλλειψης σχετικών πιστώσεων.

7. Σύμφωνα με τα ανωτέρω προκύπτει ότι ορθώς έχετε συμπεριλάβει τα εν λόγω ανείσττρακτα μισθώματα στις δηλώσεις σας φορολογίας εισοδήματος για τα οικ.έτη 2006 και 2007, εφόσον αυτά εξακολουθούν να αποτελούν αντικείμενο άσκησης δικαιώματος είσπραξης και ορθώς φορολογηθήκατε για αυτά εντός του οικείου οικον. έτους.

Από την Υπηρεσία μας δεν αντιμετωπίζεται η αναβολή της φορολόγησης των εισοδημάτων του επιτασσόμενου ακινήτου μέχρι το χρόνο καταβολής αυτών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!