Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Φορολογία εισοδήματος

Άριθμ. Πρωτ. 1019738/365/Α0012 Τεκμήριο ανέγερσης οικοδομής.

Αθήνα 17 Απριλίου 2007

Αριθ. Πρωτ.: 1019738/365/Α0012

ΘΕΜΑ:Τεκμήριο ανέγερσης οικοδομής.

Αναφορικά με το παραπάνω θέμα σας πληροφορούμε τα ακόλουθα:

1. Με τις διατάξεις της υποπερίπτωσης ββ' της περίπτωσης γ' του άρθρου 17 ορίζεται ότι από το τεκμήριο αγοράς ή ανέγερσης οικοδομών εξαιρείται η δαπάνη για την αγορά από ενήλικο, με δικαίωμα πλήρους κυριότητας καθώς και η ανέγερση από αυτόν οικοδομής, ως πρώτης κατοικίας, εφόσον η επιφάνεια της δεν υπερβαίνει τα εκατόν είκοσι (120) τετραγωνικά μέτρα. Αν η επιφάνεια της οικοδομής υπερβαίνει τα εκατόν είκοσι (120) τετραγωνικά μέτρα, λαμβάνεται υπόψη η δαπάνη που αντιστοιχεί στην επιφάνεια πάνω από τα εκατόν είκοσι (120) τετραγωνικά μέτρα. Κατά την εφαρμογή των δύο προηγούμενων εδαφίων δεν θεωρείται ότι αποκτάται πρώτη κατοικία, αν ο υπόχρεος, ο άλλος σύζυγος και τα τέκνα που τους βαρύνουν, σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος, έχουν δικαίωμα πλήρους κυριότητας ή ισόβιας επικαρπίας ή οίκησης, εξ ολοκλήρου ή επί ιδανικού μεριδίου, σε άλλη οικία ή οικίες, εφόσον το άθροισμα της συνολικής επιφάνειας που τους αντιστοιχεί υπερβαίνει το εβδομήντα (70) τ.μ. Η επιφάνεια αυτή προσαυξάνεται κατά είκοσι (20) τ.μ. για καθένα από τα δύο πρώτα τέκνα και κατά είκοσι πέντε (25) τ.μ. για το τρίτο και καθένα από τα επόμενα τέκνα που βαρύνει τον υπόχρεο ή τον άλλο σύζυγο.

2. Από τα παραπάνω συμπεραίνεται, ότι δικαιούστε της απαλλαγής από το τεκμήριο δαπάνης για πρώτη κατοικία μέχρι 120 τ.μ. εφόσον δεν έχετε στην κατοχή σας κατά πλήρη κυριότητα ή ισόβια επικαρπία ή οίκηση, εξ ολοκλήρου ή επί ιδανικού μεριδίου σε άλλη οικία, ή οικίες, και συντρέχουν και οι λοιπές προϋποθέσεις του νόμου.

Στην περίπτωση που η επιφάνεια της κατοικίας υπερβαίνει τα 120 τ.μ., για τον υπολογισμό του τεκμηρίου λαμβάνεται υπόψη η δαπάνη που αντιστοιχεί στην επιφάνεια πάνω από τα 120 τ.μ.

Η δαπάνη αυτή, όταν υπάρχει από κοινού ανέγερση οικοδομής της οποίας η ψιλή κυριότητα και η επικαρπία ανήκουν σε διαφορετικά πρόσωπα, επιμερίζεται σε κάθε ένα πρόσωπο ανάλογα με το ποσοστό συμμετοχής του, τα οποία προβλέπονται από τη φορολογία κληρονομιών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!