Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Φορολογία εισοδήματος

Άριθμ. Πρωτ. 1033752/657/Α0012 Τεκμήριο απόκτησης περιουσιακού στοιχείου από ενήλικο που είναι συγχρόνως και προστατευόμενο μέλος.

Αθήνα, 24 Απριλίου 2007 Αριθ. Πρωτ.:1033752/657/Α0012

ΘΕΜΑ: Τεκμήριο απόκτησης περιουσιακού στοιχείου από ενήλικο που είναι συγχρόνως και προστατευόμενο μέλος.

ΣΧΕΤ: Η από 30.3.2007 τηλεομοιοτυπία σας.

Αναφορικά με το παραπάνω θέμα, σας πληροφορούμε τα ακόλουθα:

1. Με βάση τις διατάξεις της περίπτωσης γ' του άρθρου 17 του ν.2238/1994, ως ετήσια τεκμαρτή δαπάνη του φορολογουμένου, της συζύγου του και των προσώπων που τους βαρύνουν λογίζονται και τα χρηματικά ποσά που πραγματικά καταβάλλονται, μεταξύ των άλλων, για αγορά ή χρονομεριστική ή χρηματοδοτική μίσθωση ακινήτων ή ανέγερση οικοδομών. Εξαιρείται η δαπάνη για την αγορά από ενήλικο, με δικαίωμα πλήρους κυριότητας, καθώς και η ανέγερση από αυτόν οικοδομής ως πρώτης κατοικίας, εφόσον η επιφάνεια της δεν υπερβαίνει τα 120 τετραγωνικά μέτρα.

Ως τίμημα αγοράς λαμβάνεται η αξία που προσδιορίζεται σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 41 του ν. 1249/1982. Αν το τίμημα που καθορίζεται στα οικεία πωλητήρια συμβόλαια είναι μεγαλύτερο από την πιο πάνω αξία, ως καταβαλλόμενη δαπάνη λαμβάνεται το καθοριζόμενο σε αυτά τα συμβόλαια τίμημα. Ειδικά για τις περιοχές που δεν ισχύει το αντικειμενικό σύστημα προσδιορισμού της αξίας των ακινήτων, ως καταβαλλόμενη δαπάνη λαμβάνεται:

α. Το τίμημα που καθορίζεται στα οικεία πωλητήρια συμβόλαια.

β. Η διαφορά μεταξύ του τιμήματος ή της αξίας κατά περίπτωση, που φορολογήθηκε και της πραγματικής αξίας του ακινήτου, η οποία εξευρίσκεται σύμφωνα με τις διατάξεις που ισχύουν στη φορολογία μεταβίβασης ακινήτων.

2. Επιπρόσθετα με τις διατάξεις της περίπτωσης στ' της παραγράφου 1 του άρθρου 61 του ν.2238/1994, ορίζεται ότι υπόχρεοι σε υποβολή δήλωσης για τα εισοδήματα τους, ανεξάρτητα από το αν υπόκεινται ή όχι σε φόρο, είναι μεταξύ άλλων και όσοι αγοράζουν ακίνητα ή ανεγείρουν οικοδομή.

3. Τέλος, σε απάντηση του ερωτήματός σας, σας γνωρίζουμε ότι πάγια θέση της διοίκησης αποτελεί ότι ενήλικος που αγοράζει ακίνητο (ανεξάρτητα από το αν εάν βαρύνει άλλο φορολογούμενο) έχει υποχρέωση να υποβάλει δήλωση φορολογίας εισοδήματος και βαρύνεται με το τεκμήριο με βάση τη δαπάνη στην οποία υποβλήθηκε για την απόκτηση του ακινήτου.

Οι πραγματικές δωρεές ή γονικές παροχές χρηματικών ποσών καλύπτουν ή περιορίζουν τεκμαρτή δαπάνη εφόσον η οικεία φορολογική δήλωση υποβληθεί μέχρι τη λήξη του έτους στο οποίο πραγματοποιήθηκε η σχετική δαπάνη, (περίπτ.στ' παρ.1., άρθρο 19 ν.2238/1994).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!