Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Φορολογία εισοδήματος

Άριθμ. Πρωτ. 1082538/1624/Α0012 Εφαρμογή της περ. γ' του άρθρου 17 του Κ.Φ.Ε..

Αθήνα, 5 Σεπτεμβρίου 2007 Αρ. Πρωτ.: 1082538/1624/Α0012

ΘΕΜΑ: Εφαρμογή της περ. γ' του άρθρου 17 του Κ.Φ.Ε..

ΣΧΕΤ.: Η από 30.8.2007 τηλεομοιοτυπία σας.

Αναφορικά με το πιο πάνω θέμα, σας ενημερώνουμε τα ακόλουθα:

1 . Για την εφαρμογή της περίπτ. γ' του άρθρου 17 του Κ.Φ.Ε. για την απαλλαγή από το τεκμήριο αγοράς κατοικίας, ως πρώτης, εξετάζεται αν ο φορολογούμενος έχει κατά την ημέρα της αγοράς της και τυχόν άλλες κατοικίες των οποίων η επιφάνεια δεν ξεπερνά το όριο που ορίζεται ανάλογα με την οικογενειακή του κατάσταση.

2. Για τον υπολογισμό του εμβαδού της πρώτης κατοικίας δεν θα ληφθεί υπόψη το εμβαδόν εξωστών ή μπαλκονιών ή το ποσοστό που ανήκει στην ιδιοκτησία αυτή σε κοινόχρηστους χώρους. Αντίθετα για τον υπολογισμό του εμβαδού των 120 τ. μ. στην συνολική επιφάνεια της πρώτης κατοικίας περιλαμβάνεται ακέραιη και η επιφάνεια των βοηθητικών χώρων που βρίσκονται σε λειτουργική ενότητα με αυτή (αποθήκη, χώρος στάθμευσης κ.λπ.).

3. Κατόπιν των ανωτέρω ο φορολογούμενος κύριος «...» τυγχάνει της απαλλαγής από το τεκμήριο απόκτησης περιουσιακού στοιχείου διότι η κατοικία, αποτελεί την πρώτη του κατοικία και είναι κάτω των 120 τ.μ.

Το θέμα της μετατροπής ημιυπαίθριου χώρου σε χώρο κύριας χρήσης ενδιαφέρει την φορολογία εισοδήματος για την εφαρμογή της περ. γ' του άρθρου 17 του Κ.Φ.Ε., μόνο στον υπολογισμό του εμβαδού της κατοικίας, δηλαδή να μην ξεπερνά το όριο των 120 τ.μ. προκειμένου ο φορολογούμενος να τύχει της απαλλαγής από το τεκμήριο απόκτησης κατοικίας.

Στην αντίθετη περίπτωση το τεκμήριο θα υπολογιστεί στην άνω των 120 τετραγωνικών μέτρων επιφάνεια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!