Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Φορολογία εισοδήματος

Άριθμ. Πρωτ. 1062911/1239/Α0012 Έκπτωση δωρεών προς Ι. Μητρόπολη Ν. Ζηλανδίας.

Αθήνα 26 Ιουνίου 2007

Αριθ. Πρωτ.: 1062911/1239/Α0012

ΘΕΜΑ: Έκπτωση δωρεών προς Ι. Μητρόπολη Ν. Ζηλανδίας.

Απαντώντας στο 19648/22.6.2007 έγγραφό σας, αναφορικά με το πιο πάνω θέμα, σας πληροφορούμε τα εξής:

1. Σύμφωνα με το πρώτο εδάφιο της περίπτ. δ' της παραγρ. 1 του άρθρου 8 του Κ.Φ.Ε. (ν.2238/1994), από το συνολικό εισόδημα του φορολογουμένου αφαιρούνται τα ποσά που καταβάλλονται από αυτόν λόγω δωρεάς, μεταξύ των άλλων, προς το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως.

2. Επίσης, σύμφωνα με το τρίτο εδάφιο της ίδιας περίπτωσης, εκπίπτουν τα ποσά που καταβάλλονται λόγω δωρεάς, εκτός των άλλων, προς κοινωφελή ιδρύματα, τα ημεδαπά νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου και τα ημεδαπά νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου που νόμιμα έχουν συσταθεί ή συνιστώνται και τα οποία επιδιώκουν κοινωφελείς σκοπούς.

3. Ακόμα, σύμφωνα με το έβδομο εδάφιο της ίδιας περίπτωσης, όταν τα ποσά των δωρεών και των χορηγιών αυτής της περίπτωσης, με εξαίρεση τις δωρεές που καταβάλλονται στους δωρεοδόχους οι οποίοι αναφέρονται στο πρώτο εδάφιο, υπερβαίνουν τα 300 ευρώ ετησίως λαμβάνονται υπόψη μόνο εφόσον έχουν κατατεθεί σε ειδικό λογαριασμό του νομικού προσώπου, που πρέπει να ανοιχθεί για το σκοπό αυτόν στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων ή σε Τράπεζα που λειτουργεί νόμιμα στην Ελλάδα.

4. Περαιτέρω, σύμφωνα με την παρ. 4 του άρθρου 1 του ν.590/1977 (ΦΕΚ Α' 146, Καταστατικός Χάρτης Της Εκκλησίας της Ελλάδος), κατά τις νομικές τους σχέσεις η Εκκλησία της Ελλάδος, οι Μητροπόλεις, οι ενορίες με τους Ενοριακούς τους Ναούς, οι Μονές και η Αποστολική Διακονία είναι νομικά πρόσωπα δημοσίου, δικαίου.

5. Όπως αναφέρετε στο έγγραφό σας η Ιερή Μητρόπολη Ν. Ζηλανδίας ανήκει. στο Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως, αλλά βρίσκεται εκτός της Ελληνικής Επικράτειας.

6. Με βάση τα ανωτέρω, εφόσον η Μητρόπολη Ν. Ζηλανδίας δεν ορίζεται ρητά στις πιο πάνω διατάξεις, ούτε αποτελεί ημεδαπό νομικό πρόσωπο, οι δωρεές χρηματικών ποσών προς αυτήν δεν εκπίπτουν από το εισόδημα των δωρητών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!