Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Φορολογία εισοδήματος

Άριθμ. Πρωτ. 1027660/532/Α0012 Προστατευόμενα μέλη

Αθήνα, 27 Απριλίου 2007 Αριθ.Πρωτ.: 1027660/532/Α0012

ΘΕΜΑ: Προστατευόμενα μέλη ΣΧΕΤ: Το 1928/13.3.07 ερώτημά σας.

Σε απάντηση του σχετικού ερωτήματός σας, αναφορικά με το πιο πάνω θέμα, σας γνωρίζουμε τα εξής:

1. Με τις διατάξεις της παρ.1 του άρθρου 7 του ν.2238/1994, ορίζεται ότι θεωρείται προστατευόμενα μέλη (μεταξύ άλλων) και τα ενήλικα άγαμα τέκνα τα οποία δεν έχουν υπερβεί το εικοστό πέμπτο έτος της ηλικίας τους και σπουδάζουν σε αναγνωρισμένες σχολές ή σχολεία του εσωτερικού ή εξωτερικού, καθώς και εκείνα τα οποία παρακολουθούν δημόσια ή ιδιωτικά ινστιτούτα επαγγελματικής κατάρτισης στο εσωτερικό.

2. Επίσης, σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ.2 του ιδίου άρθρου και νόμου, ορίζεται ότι τα πρόσωπα της προηγούμενης παραγράφου θεωρείται ότι βαρύνουν τον φορολογούμενο εφόσον συνοικούν με αυτόν και το ετήσιο φορολογούμενο και απαλλασσόμενο εισόδημα τους δεν υπερβαίνει το ποσό των χιλίων διακοσίων (1.200) ευρώ ή το ποσό των δύο χιλιάδων πεντακοσίων (2.500) ευρώ αν αυτά παρουσιάζουν αναπηρία εξήντα επτά τοις εκατό (67%) και πάνω από διανοητική καθυστέρηση ή φυσική αναπηρία.

3. Με το από 1928/13.3.07 έγγραφό σας μας ρωτάτε αν μπορεί να θεωρηθεί ως προστατευόμενο μέλος ενήλικο άγαμο τέκνο έως 25 ετών (που σπουδάζει σε Τ.Ε.Ι.) του οποίου οι γονείς είναι χωρισμένοι και η κηδεμονία έχει αφαιρεθεί και από τους δύο γονείς. Επίσης, το τέκνο υπέβαλε μηδενική φορολογική δήλωση (επομένως έχει εισόδημα μικρότερο από 1.200€) με το οικον. έτος 2006. Συνοικεί με τον πατέρα όταν δεν βρίσκεται στην πόλη που σπουδάζει. Το οικον. έτος είχε υποβάλει δήλωση προκειμένου να δηλώσει κάποια ακίνητα που έχει στο όνομά της.

4. Σύμφωνα με κατά τα στοιχεία που μας γνωστοποιείτε το εν λόγω ενήλικο τέκνο μπορεί να θεωρηθεί προστατευόμενο μέλος του πατέρα του εφόσον πληρούνται οι ανωτέρω διατάξεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!