Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Φορολογία εισοδήματος

Άριθμ. Πρωτ. 1117872/2296/Α0012 Ποιον γονέα θεωρείται ότι βαρύνουν τα τέκνα των συζύγων, οι οποίοι κατά τον χρόνο υποβολής της δήλωσης βρίσκονται σε διάσταση.

Αθήνα, 7 Δεκεμβρίου 2006 Αρ. Πρωτ.: 1117872/2296/Α0012

ΘΕΜΑ: Ποιον γονέα θεωρείται ότι βαρύνουν τα τέκνα των συζύγων, οι οποίοι κατά τον χρόνο υποβολής της δήλωσης βρίσκονται σε διάσταση.

Σε απάντηση του 24006/30.11.07 εγγράφου σας, αναφορικά με το παραπάνω θέμα, σας πληροφορούμε τα εξής:

1. Κατά τη διάρκεια του γάμου οι σύζυγοι έχουν υποχρέωση να υποβάλουν κοινή δήλωση των εισοδημάτων τους (παρ. 1 αρθρ. 5 του Κ.Φ.Ε. - ν.2238/1994).

2. Ειδικά υποχρεούνται να επιδώσουν φορολογική δήλωση ο καθένας για το συνολικό εισόδημά του οι σύζυγοι όταν έχει διακοπεί η έγγαμη συμβίωση κατά το χρόνο υποβολής της δήλωσης. Το βάρος της απόδειξης για τη διακοπή το φέρει ο φορολογούμενος (περιπτ. α', παραγρ. 2, αρθρ. 61 του Κ.Φ.Ε.).

3. Θεωρείται ότι βαρύνουν τον φορολογούμενο τα ανήλικα άγαμα τέκνα εφόσον συνοικούν με αυτόν και το ετήσιο φορολογούμενο και απαλλασσόμενο εισόδημά τους δεν υπερβαίνει το ποσό των 2.900 ευρώ ή των 6.000 ευρώ αν παρουσιάζουν αναπηρία 67% και άνω (παρ. 1 και 2 του άρθρου 7 του Κ.Φ.Ε.).

4. Από τις παραγράφους 2 και 3 του άρθρου 9 του Κ.Φ.Ε. προβλέπεται αύξηση του αφορολογήτου ποσού του πρώτου κλιμακίου της φορολογικής κλίμακας ανάλογα με τα τέκνα που βαρύνουν τον φορολογούμενο καθώς και μείωση του φόρου για δαπάνες καταβολής ενοικίου κύριας κατοικίας και παράδοση ιδιαίτερων μαθημάτων και φροντιστηρίων. Επίσης προβλέπεται μείωση του φόρου κατά 60 ευρώ για κάθε τέκνο που τον βαρύνει εφόσον αυτός είναι ο μισθωτός και αποκτά το εισόδημά του σε παραμεθόριο περιοχή.

5. Εξάλλου, από το συνδυασμό των διατάξεων της παρ. 1 του άρθρου 7 και της περίπτωσης α' της παρ.1 του άρθρου 57 του πιο πάνω νόμου για τον προσδιορισμό του φόρου εισοδήματος προκύπτουν τα εξής:

Στην περίπτωση εγγάμων συζύγων τα τέκνα θεωρείται ότι βαρύνουν το σύζυγο(πατέρα).

Στην περίπτωση διαζευγμένων συζύγων τα τέκνα θεωρείται ότι βαρύνουν το γονέα στον οποίο έχει ανατεθεί η επιμέλεια αυτών (πατέρα ή μητέρα).

Τέλος, στην περίπτωση συζύγων που βρίσκονται σε διάσταση τα τέκνα θεωρείται ότι βαρύνουν το γονέα με τον οποίο συνοικούν.

6. Στο έγγραφό σας αναφέρετε ότι οι σύζυγοι βρίσκονται σε διάσταση από το 2006 και με το ιδιωτικό συμφωνητικό μεταξύ των συζύγων ανατίθεται η επιμέλεια των δύο τέκνων στη μητέρα. Συνεπώς, οι σύζυγοι θα υποβάλλουν μόνοι τους δήλωση φορολογίας εισοδήματος και τα παιδιά θα δηλωθούν από τη μητέρα ως προστατευόμενα μέλη εφόσον ισχύουν και οι λοιπές προϋποθέσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!