Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Δελτία Τύπου - Ανακοινώσεις

Ε.Φ.Ε.Ε.Θ.: Αίτημα αναστολής εφαρμογής ενδοομιλικών συναλλαγών για τις μικρές επιχειρήσεις

ΕΝΩΣΗ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ

ΝΟΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ (Ε.Φ.Ε.Ε.Θ.)

ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ 22 - 546 26 ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

ΤΗΛ.: 2310/554.073 - FAX: 2310/523.666  

www.efeeth.gr,  e-mail:  efeethe@otenet.gr, efeeth@efeeth.gr                                                                                                      

ΠΡΟΣ ΤΟΝ

ΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

κ. Γ. ΣΤΟΥΡΝΑΡΑ

Θεσσαλονίκη 29/4/2013

Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ,

Με το άρθρο 11 Τεκμηρίωση τιμών ενδοομιλικών συναλλαγών του Ν.4110/2013 τροποποιήθηκαν τα άρθρα 39, 39Α και προστέθηκαν τα άρθρα 39Β και 39Γ του ΚΦΕ (Ν.2238/1994) και μεταξύ άλλων αναφέρονται τα παρακάτω:

………………………………………………………………………………………

Ημεδαπές επιχειρήσεις που συνδέονται με άλλη επιχείρηση κατά την έννοια της παραγράφου 2 του άρθρου 39, υποχρεούνται να τηρούν Φάκελο Τεκμηρίωσης τιμών των ενδοομιλικών συναλλαγών τους. Ειδικά οι εμποροβιομηχανικές εταιρίες που έχουν εγκατασταθεί στην Ελλάδα με τις διατάξεις του α.ν. 89/1967 (Α’ 132) απαλλάσσονται από την υποχρέωση τεκμηρίωσης των ενδοομιλικών συναλλαγών τους. Επίσης, εξαιρούνται συναλλαγές με μία ή περισσότερες συνδεδεμένες επιχειρήσεις η αξία των οποίων δεν υπερβαίνει τις εκατό χιλιάδες (100.000) ευρώ αθροιστικά, εφόσον τα ακαθάριστα έσοδα της διαχειριστικής χρήσης για το σύνολο των συνδεδεμένων δεν υπερβαίνει τα πέντε εκατομμύρια (5.000.000) ευρώ ή η αξία των οποίων δεν υπερβαίνει τις διακόσιες χιλιάδες (200.000) ευρώ εφόσον τα ακαθάριστα έσοδα της διαχειριστικής χρήσης για το σύνολο των συνδεδεμένων υπερβαίνει τα πέντε εκατομμύρια (5.000.000) ευρώ.

Ως συνδεδεμένες νοούνται οι επιχειρήσεις μεταξύ των οποίων υπάρχει σχέση άμεσης ή έμμεσης ουσιώδους διοικητικής ή οικονομικής εξάρτησης ή ελέγχου, ιδίως λόγω συμμετοχής της μίας στο κεφάλαιο ή τη διοίκηση της άλλης ή λόγω συμμετοχής των ιδίων προσώπων στο κεφάλαιο ή στη διοίκηση και των δύο επιχειρήσεων, καθώς και οι επιχειρήσεις οι οποίες διαθέτουν σε μία από τις συνδεδεμένες τα ανωτέρω δικαιώματα ή δυνατότητες επιρροής.

Σε περίπτωση εκπρόθεσμης υποβολής του συνοπτικού πίνακα πληροφοριών της παραγράφου 5 του άρθρου 39Α του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (Κ.Φ.Ε.) επιβάλλεται αυτοτελές πρόστιμο υπολογιζόμενο σε ποσοστό 1/1000 των δηλούμενων ακαθάριστων εσόδων της υπόχρεης σε υποβολή επιχείρησης. Το παραπάνω πρόστιμο δεν μπορεί να είναι μικρότερο των χιλίων (1000) ευρώ και μεγαλύτερο των δέκα χιλιάδων (10.000) ευρώ. Το πρόστιμο αυτό καταβάλλεται εφάπαξ εντός του επόμενου μήνα από τη βεβαίωσή του. Τυχόν άσκηση προσφυγής δεν αναστέλλει τη βεβαίωσή του.

Το πρόστιμο της παραγράφου αυτής επιβάλλεται και σε περίπτωση που ο φάκελος τεκμηρίωσης δεν τίθεται στη διάθεση της αρμόδιας ελεγκτικής αρχής μέσα στην προθεσμία που ορίζεται στην παράγραφο 5 του άρθρου 39Α του Κ.Φ.Ε..

Όταν η εκπρόθεσμη υποβολή του συνοπτικού πίνακα πληροφοριών οφείλεται σε γεγονός ανωτέρας βίας, το οποίο επικαλείται και αποδεικνύει η επιχείρηση και ο πίνακας αυτός υποβάλλεται εντός δέκα (10) ημερών από τη λήξη του γεγονότος αυτού, δεν επιβάλλεται πρόστιμο.

Σε περίπτωση μη υποβολής του συνοπτικού πίνακα πληροφοριών ή μη διάθεσης του φακέλου τεκμηρίωσης της παραγράφου 5 του άρθρου 39Α του Κ.Φ.Ε. στην αρμόδια ελεγκτική αρχή, επιβάλλεται αυτοτελές πρόστιμο υπολογιζόμενο σε ποσοστό ένα εκατοστό (1/100) των δηλουμένων ακαθάριστων εσόδων της υπόχρεης σε υποβολή επιχείρησης. Το παραπάνω πρόστιμο δεν μπορεί να είναι μικρότερο των δέκα χιλιάδων (10.000) ευρώ και μεγαλύτερο των εκατό χιλιάδων (100.000) ευρώ

Με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών ορίζονται τα ειδικότερα θέματα τα οποία είναι αναγκαία για την εφαρμογή των διατάξεων των προηγούμενων παραγράφων και ειδικότερα η διαδικασία για την προέγκριση μεθοδολογίας ενδοομιλικής τιμολόγησης, την αναθεώρηση, την ανανέωσή της και την ανάκλησή της, το ειδικότερο περιεχόμενο της αίτησης προέγκρισης και της αίτησης ανανέωσης, τα σχετικά παράβολα, η διαδικασία συνεννόησης με τις αρμόδιες αρχές άλλων εμπλεκομένων κρατών, ο τύπος και το περιεχόμενο των αποφάσεων της αρμόδιας υπηρεσίας.»

Οι διατάξεις των παραγράφων 1, 2, 3 και 5 εφαρμόζονται για ενδοομιλικές συναλλαγές που πραγματοποιούνται σε διαχειριστικές περιόδους που αρχίζουν από την 1.1.2012 και μετά. Ειδικά για τη διαχειριστική περίοδο 2012, ο φάκελος τεκμηρίωσης καταρτίζεται και οι σχετικές καταστάσεις υποβάλλονται μέχρι τις 10 Μαΐου 2013.

Όπως προκύπτει από τα ανωτέρω, καθιερώθηκε για μικρομεσαίες επιχειρήσεις με τζίρο πάνω από 100.000 ευρώ οι οποίες έχουν συναλλαγές με συνδεδεμένες επιχειρήσεις να τηρούν Φάκελο Τεκμηρίωσης τιμών των ενδοομιλικών συναλλαγών τους και να υποβάλλουν συνοπτικό πίνακα πληροφοριών μέχρι τις 10 Μαΐου 2013 για την χρήση 2012.

Έτσι λοιπόν ξαφνικά χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις  απέκτησαν μία δυσβάσταχτη, πολύπλοκη υποχρέωση και μεγάλου κόστους, χωρίς να είναι προετοιμασμένες γι΄ αυτή την εξειδικευμένη εργασία και καθιερώθηκαν υπέρογκα πρόστιμα για την μη συμμόρφωση τους.

Επειδή μέχρι στιγμής δεν εκδόθηκε η απόφαση σας, στην οποία θα ορίζονται τα ειδικότερα θέματα τα οποία είναι αναγκαία για την εφαρμογή των διατάξεων αυτών.

Επειδή η προθεσμία που δίνει ο νόμος δηλαδή μέχρι 10/05/2013 είναι πολύ μικρό χρονικό διάστημα,  δεν άνοιξε ακόμη η σχετική εφαρμογή στην ΓΓΠΣ, οι επιχειρήσεις  αιφνιδιάσθηκαν , η εργασία των ενδοομιλικών συναλλαγών είναι εξειδικευμένη, ο φόρτος εργασίας των λογιστών-φοροτεχνικών και των λογιστηρίων των επιχειρήσεων είναι τεράστιος και  μεσολαβούν οι εορτές του Πάσχα.

Επειδή η εργασία αυτή για να διεκπεραιωθεί είναι μεγάλου κόστους και τα πρόστιμα υπέρογκα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ιδιαίτερα αυτή την περίοδο οικονομικής ύφεσης δεν είναι δυνατόν να καταβληθούν αυτά τα ποσά.

Παρακαλούμε για τις επιχειρήσεις με τζίρο μέχρι 1.000.000 ευρώ να απαλλαγούν από την υποχρέωση αυτή κάτι που ίσχυε με τις παλαιές διατάξεις ή να έχουν τουλάχιστον την  υποχρέωση αυτή από 01/01/2013, για να προετοιμασθούν  για δε τις υπόλοιπες η προθεσμία υποβολής του συνοπτικού πίνακα πληροφοριών να είναι πέντε μήνες από την έκδοση της σχετικής Υπουργικής Απόφασης.

Με τιμή

Για το Δ.Σ.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                             Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΔΟΒΕΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ                                          ΦΙΛΙΠΠΟΥ ΚΩΝ/ΝΟΣ

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ׃

1) ΥΦΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

κ. Γ. ΜΑΥΡΑΓΑΝΗ

2) ΓΕΝΙΚΟ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΔΗΜ. ΕΣΟΔΩΝ

κ. Χ. ΘΕΟΧΑΡΗ

3) ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΓΕΝ. ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ

κ. Γ. ΚΡΙΤΣΕΛΗ

4) Δ/ΝΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ Ν.Π.

5) Π.Ο.Φ.Ε.Ε.

6) O.E.E.-Π.Τ.Κ.Μ.

7) Ε.Ε.Θ.

8) Β.Ε.Θ.

9) Ε.Β.Ε.Θ.

10) Ο.Ε.Ε.Θ.

11) Ο.Β.Σ.Θ.

12) Ε.Σ.Θ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!