ΕΥ Η διεθνής φορολογία και οι ενδοομιλικές τιμολογήσεις
Στις εξελίξεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την καταπολέμηση της φοροαποφυγής, όσο και σε ειδικά θέματα ενδοομιλικών τιμολογήσεων (transfer pricing) που άπτονται της ελληνικής πραγματικότητας, επικεντώθηκαν οι εργασίες του ετήσιου συμποσίου Transfer Pricing που διοργάνωσε η ΕΥ Ελλάδος.
Ο κ. Στέφανος Μήτσιος, επικεφαλής του Φορολογικού Τμήματος της ΕΥ Ελλάδος, ανοίγοντας την εκδήλωση επεσήμανε ότι εκτός από τα εξειδικευμένα θέματα διεθνούς φορολογίας και ενδοομιλικών τιμολογήσεων, υπάρχουν αρκετά ακόμη θέματα φορολογικής επικαιρότητας που απασχολούν όλους μας. Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στους φορολογικούς ελέγχους με έμφαση στο τι ορίζεται ως έγκλημα φοροδιαφυγής, τις ποινικές ευθύνες φυσικών προσώπων και τα μέτρα διασφάλισης του Δημοσίου, ενώ επεσήμανε το υπάρχον πλαίσιο Εθελοντικής Συμμόρφωσης ως ευκαιρία μείωσης της αβεβαιότητας αναφορικά με διφορούμενες φορολογικές θέσεις.
Ο κ. Μήτσιος αναφέρθηκε επίσης στις πρόσφατες πρωτοβουλίες για τη διασταύρωση των συναλλαγών τόσο σε διεθνές (πλαίσιο ανταλλαγής πληροφοριών CRS), όσο και σε τοπικό επίπεδο με τη θεσμοθέτηση της επέκτασης των ηλεκτρονικών συναλλαγών.
Συνοψίζοντας, ο κ. Μήτσιος παρουσίασε εννέα βασικά συμπεράσματα τα οποία προέκυψαν από τις παρουσιάσεις:
1. Οι αλλαγές στο διεθνές φορολογικό τοπίο αποτελούν κοσμογονία, η οποία ήδη επηρεάζει και τις φορολογικές υποθέσεις των ελληνικών επιχειρήσεων. Αυτό έχει ήδη γίνει εμφανές εντός της Ε.Ε. και της χώρας μας με τις προωθούμενες αλλαγές, όπως η Ευρωπαϊκή Οδηγία κατά της φοροαποφυγής.
2. Οι αλλαγές που λαμβάνουν χώρα είτε σε λειτουργικό επίπεδο, είτε σε επίπεδο ιδιοκτησίας περιουσιακών στοιχείων εντός Oμίλου επιχειρήσεων καθιστούν πλέον επιτακτική την ανάγκη να εξετάζονται υπό το πρίσμα του άρθρου 51 του ΚΦΕ, γεγονός που απαιτεί μια ολοκληρωμένη και συνεπή μεθοδολογική προσέγγιση.
3. Οι ελληνικές φορολογικές αρχές έχουν βελτιώσει την τεχνογνωσία τους και εντατικοποιούν τους ελέγχους ενδοομιλικών τιμολογήσεων, αναδεικνύοντάς τες ως μείζον φορολογικό θέμα.
4. Στο κλίμα της τοπικής και της διεθνούς φορολογικής αβεβαιότητας, λόγω της ριζικής αλλαγής των κανόνων, οι επιχειρηματικοί όμιλοι έχουν πλέον τη δυνατότητα να μειώσουν σημαντικά την αβεβαιότητα όσον αφορά στις ενδοομιλικές συναλλαγές τους με τη Διαδικασία Προέγκρισης αυτών.
5. Παρότι τελευταία έχουν επιλυθεί πολλά θέματα από τις φορολογικές αρχές, εξακολουθούν να υπάρχουν ακόμα σημαντικά ζητήματα που χρήζουν λύσεων ή διευκρινίσεων.
6. Οι φορολογικοί έλεγχοι πρέπει να αντιμετωπίζονται με προσοχή και μεγάλη σοβαρότητα.
7. Πρέπει οι φορολογούμενοι να εξετάσουν άμεσα αν ο νόμος περί οικειοθελούς συμμόρφωσης τους «ταιριάζει».
8. Το ασφαλιστικό έχει ήδη αλλάξει άρδην και πρέπει να εξεταστεί ενδελεχώς αν, πού και πώς επηρεάζει τις επιχειρήσεις μας, αλλά και εμάς προσωπικά.
9. Η υιοθέτηση διεθνών και τοπικών αντικαταχρηστικών κανόνων επιβάλλει από πλευράς των επιχειρήσεων την επανεξέταση των δομών τους και των ενδοομιλικών συναλλαγών τους, προκειμένου να μπορούν να αποδείξουν ότι συμμορφώνονται με τους νέους κανόνες. «Άλλωστε, η γυναίκα του Καίσαρα δεν αρκεί να είναι τίμια, πρέπει και να φαίνεται τίμια», σημείωσε ο κ. Μήτσιος. Με τον τρόπο αυτό, θα αποφευχθούν πιθανές διαφωνίες και διενέξεις με φορολογικές αρχές διαφορετικών κρατών.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!