Κεραμέως Ισχυρό πλέγμα για την τόνωση της απασχόλησης οι εξαγγελίες του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ
Υπουργείο Εργασίας
και Κοινωνικής Ασφάλισης
Δελτίο Τύπου
ΥΠΕΚΑ Ν. Κεραμέως στην ΕΡΤ: Ισχυρό πλέγμα για την τόνωση της απασχόλησης οι εξαγγελίες του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ
Το θετικό αποτύπωμα που θα έχουν τα μέτρα που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης στον τομέα της απασχόλησης εξήγησε η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Νίκη Κεραμέως σε συνέντευξη που παραχώρησε τη Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου 2024, στην εκπομπή «Συνδέσεις» στην ΕΡΤ και τους δημοσιογράφους Κώστα Παπαχλιμίντζο και Χριστίνα Βίδου.
Η υπουργός υπογράμμισε τη σημασία της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών, τονίζοντας ότι είναι διπλάσια από αυτή που είχε αρχικά εξαγγελθεί. «Είχε εξαγγελθεί ότι θα είναι 0,5% και πήγαμε στο 1%» σημείωσε η κα Κεραμέως και πρόσθεσε : «Η Ελλάδα είχε πάρα πολύ υψηλές ασφαλιστικές εισφορές το 2019. Η μείωση που έχουμε κάνει είναι 4,4 ποσοστιαίες μονάδες, τώρα μειώνουμε ακόμα μία μονάδα και μέχρι 2027 θα αγγίζουμε τις 6 ποσοστιαίες μονάδες λιγότερες συνολικά». Όπως εξήγησε η υπουργός, η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών συνεπάγεται τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και την τόνωση της απασχόλησης.
«Τα χρόνια που μειώσαμε τις ασφαλιστικές εισφορές πάνω από 4 ποσοστιαίες μονάδες, δημιουργήθηκαν 500.000 νέες θέσεις εργασίες στον ιδιωτικό τομέα. Δηλαδή, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν, το 2024 δουλεύουν στον ιδιωτικό τομέα 500.000 περισσότεροι άνθρωποι από ότι δούλευαν το 2019». Συνεπώς, όπως εξήγησε η ίδια, η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών «είναι ένα πολύ σημαντικό μέτρο για να απελευθερώσει ακόμα περισσότερα τη δυναμική της απασχόλησης και να μας βοηθήσει στην περαιτέρω αποκλιμάκωση της ανεργίας».
Σε ό,τι αφορά τα μέτρα που θα ληφθούν στον ασφαλιστικό τομέα υπέρ των συνταξιούχων, η υπουργός τόνισε την αύξηση που θα δοθεί στις συντάξεις από την 1η Ιανουαρίου του 2025 και η οποία θα κυμαίνεται μεταξύ 2,2% και 2,5%. Παράλληλα, υπογράμμισε την έκτακτη ενίσχυση έως και 200 ευρώ που θα δοθεί σε περίπου 670.000 συνταξιούχους, οι οποίοι έχουν εισόδημα μέχρι 1.600 ευρώ με προσωπική διαφορά.
Η κα Κεραμέως αναφέρθηκε και στη μείωση της ανεργίας, ο δείκτης της οποίας υποχώρησε για πρώτη φορά από το 2019 κάτω από το 10%. «Για πρώτη φορά, με επιβεβαιωμένα στοιχεία, η ανεργία έπεσε στο 9% από το 2019. Αυτό δεν συνιστά εφησυχασμό, δεν σημαίνει ότι επειδή πιάσαμε μονοψήφιο νούμερο έχουμε λύσει τα ζητήματα. Έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας ακόμα για να τονώσουμε ακόμα περισσότερο την απασχόληση τώρα που φτάνουμε στο σκληρό πυρήνα της ανεργίας», είπε η υπουργός και συμπλήρωσε ότι οι επόμενες ενέργειες σε αυτή την κατεύθυνση θα είναι στοχευμένες και θα εστιάζουν σε κατηγορίες που κρίνεται ότι υπάρχει μεγαλύτερο περιθώριο βελτίωσης όπως είναι οι γυναίκες, οι νέοι, τα άτομα με αναπηρία και οι συνταξιούχοι.
Σχετικά με την αύξηση του κατώτατου μισθού, η κα Κεραμέως υπενθύμισε ότι βρισκόμαστε ήδη στα 830 ευρώ και δήλωσε ότι «ο δρόμος που έχουμε χαράξει μπροστά είναι μέχρι τα 950 ευρώ το 2027». Προανήγγειλε δε ότι από τον Ιανουάριο του 2025 θα ξεκινήσουν οι διαβουλεύσεις με τους κοινωνικούς εταίρους, προκειμένου να καθοριστεί το ύψος της νέας αύξησης που θα γίνει εντός του νέου έτους.
«Η αύξηση του κατώτατου μισθού ήδη είναι πάνω από 28%» τόνισε.
Επιπλέον, η κα Κεραμέως αναφέρθηκε στην αλλαγή της φιλοσοφίας του επιδόματος ανεργίας.
«Για 70 χρόνια στη χώρα μας είχαμε ένα επίδομα ανεργίας επίπεδο: Είτε δούλευες 40 ώρες την εβδομάδα, είτε δούλευες 25 ώρες την εβδομάδα έπαιρνες το ίδιο επίπεδο» παρατήρησε η υπουργός και εξήγησε ότι το νέο επίδομα ανεργίας θα βασίζεται σε δύο άξονες.
«Ο πρώτος βασικός άξονας είναι ότι θα γίνει πιο δίκαιο. Διαφορετικό επίδομα θα παίρνεις αν δούλευες πλήρους απασχόλησης και διαφορετικό αν ήσουν μερικής απασχόλησης, με 25 ώρες την εβδομάδα για παράδειγμα. Δεύτερη αλλαγή, το επίδομα θα είναι εμπροσθοβαρές, δηλαδή θα παίρνεις περισσότερα χρήματα στην αρχή της περιόδου της ανεργίας, τη δύσκολη εκείνη φάση που χρειάζεσαι και περισσότερη στήριξη και μετά θα βαίνει μειούμενο το επίδομα ούτως ώστε να σε παρακινήσει στο να βρεις εργασία».
Σημείωσε δε ότι κατά πάσα πιθανότητα θα υπάρξει συγχώνευση του τακτικού επιδόματος και του μακροχρόνιου και η διάρκειά του θα μπορεί να φτάνει συνολικά τους 24 μήνες. Ξεκαθάρισε μάλιστα ότι οι αλλαγές αφορούν μόνο το τακτικό επίδομα ανεργίας και δεν σχετίζονται με το εποχικό επίδομα ανεργίας, το οποίο έχει επίσης τεθεί στο «μικροσκόπιο» του υπουργείου Εργασίας.
Ερωτηθείσα για την ψηφιακή κάρτα εργασίας υπογράμμισε ότι είναι ένα μέτρο καταγραφής του πραγματικού χρόνου εργασίας των εργαζομένων υπενθυμίζοντας ότι ξεκίνησε να εφαρμόζεται πριν από περίπου 2 χρόνια, πρώτα στις τράπεζες, τα μεγάλα σούπερ μάρκετ, τις εταιρείες security, τις ΔΕΚΟ ενώ τον Ιούλιο έγινε ένα πολύ μεγάλο άνοιγμα, με την καθολική της εφαρμογή σε περίπου 700.000 εργαζόμενους της βιομηχανίας και του λιανεμπορίου. Προανήγγειλε δε την επέκτασή της εφαρμογής της, τις επόμενες ημέρες, σε πιλοτική φάση, στον τουρισμό και την εστίαση που αριθμούν επίσης έναν σημαντικό αριθμό εργαζομένων.
«Πρέπει να σας πω ότι την προηγούμενη εβδομάδα έκανα μία πάρα πολύ εποικοδομητική συνάντηση με όλους τους εκπροσώπους μαζί, το τονίζω γιατί δεν είναι σύνηθες να κάθονται όλοι στο ίδιο τραπέζι: εκπρόσωποι εργαζομένων, εκπρόσωποι εργοδοτών και η Πολιτεία, για να συζητήσουμε πρακτικά πώς θα εφαρμοστεί η ψηφιακή κάρτα εργασίας» δήλωσε σχετικά.
Η κα Κεραμέως ανέφερε ότι με την εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας παρατηρήθηκε αύξηση των δηλωθεισών υπερωριών στα σούπερ μάρκετ κατά 62%, γεγονός που επιβεβαιώνει την αποτελεσματικότητα του μέτρου.
«Εμάς αυτό που μας νοιάζει είναι ο εργαζόμενος να αμείβεται για τον χρόνο που πραγματικά εργάζεται» είπε και υπενθύμισε ότι η ψηφιακή κάρτα εργασίας είναι ένα σημαντικό εργαλείο το οποίο συνδυάζεται όμως με τους ελέγχους της Επιθεώρησης Εργασίας.
«Η Επιθεώρηση Εργασίας έχει αυξήσει τους ελέγχους της κατά 7,4% φέτος, το 2024 και τα πρόστιμα μόνο από τον Ιανουάριο έως τον Ιούλιο φέτος ήταν 27 εκατομμύρια ευρώ κυρίως για θέματα ωραρίου, κυρίως για θέματα μη σήμανσης της ψηφιακής κάρτας. Η ψηφιακή κάρτα είναι ένα μέσο αλλά μαζί με αυτό έρχονται και οι αυξημένοι έλεγχοι της Επιθεώρησης οι οποίοι γίνονται για να προστατεύσουν τα δικαιώματα των εργαζομένων, για να διασφαλίσουμε ότι το εργατικό δίκαιο εφαρμόζεται όπως πρέπει.
Αναφορικά με τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, η κα Κεραμέως έφερε ως παράδειγμα τον τουρισμό και την εστίαση που διαθέτουν συλλογική σύμβαση εργασίας και επανέλαβε τη βούληση της κυβέρνησης αυτές να επεκταθούν, θέτοντας ως προϋπόθεση να καθίσουν όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές στο ίδιο τραπέζι και να συμφωνήσουν.
«Εμείς από την πλευρά μας ως πολιτεία θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να ενισχύσουμε ακριβώς το θεσμικό πλαίσιο των συλλογικών συμβάσεων εργασίας».
Τέλος, κληθείσα να σχολιάσει τις πολιτικές εξελίξεις στις τάξεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης παρατήρησε ότι η χώρα έχει ανάγκη από μία υπεύθυνη αντιπολίτευση, επισημαίνοντας παράλληλα ότι «η Νέα Δημοκρατία είναι ένας πυλώνας σταθερότητας στη χώρα, ένας πυλώνας σιγουριάς» στο ευρύτερο πολιτικό σύστημα.
Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!