Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Υπουργείο Εργασίας

Κεραμέως Οι κοινωνικοί εταίροι πρότειναν αύξηση 3%-5% στον κατώτατο μισθό και εμείς πήγαμε στο 6%

Υπουργείο Εργασίας
και Κοινωνικής Ασφάλισης

28 Μαρτίου 2025

Δελτίο Τύπου

Νίκη Κεραμέως στο OPEN TV: Οι κοινωνικοί εταίροι πρότειναν αύξηση 3% με 5% στον κατώτατο μισθό και εμείς πήγαμε πιο πάνω στο 6%

Η αύξηση του κατώτατου μισθού και η εικόνα που επικρατεί στην αγορά εργασίας, αποτέλεσαν το αντικείμενο συνέντευξης που έδωσε η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Νίκη Κεραμέως στην τηλεόραση του OPEN.

H υπουργός παρουσίασε αναλυτικά την αύξηση 6,02% που θα εφαρμοστεί στον κατώτατο μισθό από 1ης Απριλίου 2025 ανεβάζοντάς τον στα 880 ευρώ μηνιαίως. Όπως είπε, πρόκειται για «μία σημαντική απόφαση, πλήρως εναρμονισμένη με τις δεσμεύσεις μας και με τον απώτερο στόχο, που είναι τα 950 ευρώ μέχρι το 2027».  Η ίδια αναφέρθηκε και στην πρόταση των κοινωνικών εταίρων η οποία ήταν χαμηλότερη ως προς το ποσοστό της αύξησης.«Οι κοινωνικοί εταίροι πρότειναν αύξηση 3% με 5% και εμείς το υπερβήκαμε αυτό και πήγαμε στο 6,02%. Έχει μια σημασία αυτό. Ότι η Κυβέρνηση και η εισήγηση του Υπουργείου Εργασίας και δική μου προσωπικά ήταν να υπερβούμε την πρόταση των κοινωνικών εταίρων και να πάμε πιο πέρα. Πιο πέρα γιατί; Γιατί πρέπει να λάβουμε υπόψη την ευρύτερη συγκυρία, το κόστος ζωής, το στεγαστικό ζήτημα, το ενεργειακό ζήτημα. Πρέπει να έχουμε ενσυναίσθηση ως προς τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν πάρα πολλοί συμπολίτες μας για να τα βγάλουν πέρα. Από την άλλη όμως πρέπει να είναι κι ένα σχήμα οικονομικά βιώσιμο. Τι εννοώ; Ωραία λέμε για αύξηση του κατώτατου μισθού, αλλά πρέπει το σχήμα να βγαίνει. Πρέπει δηλαδή και οικονομικά οι επιχειρήσεις να βγαίνουνε και το κράτος δημοσιονομικά να αντέχει. Οι επιχειρήσεις πληρώνουν σε ότι αφορά τον ιδιωτικό τομέα, το κράτος πληρώνει σε ότι αφορά τους δημοσίους υπαλλήλους. Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας που ο κατώτατος μισθός έρχεται και προστατεύει και τους δημοσίους υπαλλήλους. Δεν ήταν έτσι μέχρι τώρα, είναι η πρώτη φορά που αυτό συμβαίνει».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση έδωσε διευκρινίσεις και σχετικά με τις φορολογικές επιβαρύνσεις. «Λέτε τα τρώει η Εφορία, ποια είναι η πραγματικότητα;», είπε η υπουργός και έδωσε συγκεκριμένα παραδείγματα από τα οποία προκύπτει ότι η φορολογία κυμαίνεται από μηδέν έως 19 ευρώ το μήνα. «Είναι πανάκεια [η αύξηση]; Όχι. Λύνει όλα τα προβλήματα; Όχι. Μειώνει κάποιες δυσκολίες; Αυτό κάνει επί της ουσίας, είναι ένα βήμα, ένα βήμα σταθερό, ένα βήμα στέρεο», σημείωσε η κ. Κεραμέως.

«Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας τι κάνει όλα αυτά τα χρόνια; Προσπαθεί με δύο τρόπους να ενισχύσει τους εργαζομένους. Αφενός με τη διεύρυνση του διαθέσιμου εισοδήματος με την ενίσχυση των μισθών και αφετέρου με τη μείωση των φορολογικών βαρών, των ασφαλιστικών εισφορών. Παράδειγμα πολύ πρόσφατο, πριν από μερικές εβδομάδες έφερα διάταξη στη Βουλή, που για πρώτη φορά μειώνει τις ασφαλιστικές εισφορές για υπερωρία, υπερεργασία, νυχτερινά και αργίες».

Σύμφωνα με τα αναλυτικά στοιχεία που έδωσε η υπουργός, η αύξηση στον κατώτατο μισθό αφορά 1,6 εκατομμύρια πολίτες καθώς πέραν από τους αμειβόμενους με τον κατώτατο μισθό αφορά τους δημοσίους υπαλλήλους και όσους λαμβάνουν επιδόματα που συνδέονται με τον κατώτατο μισθό, ενώ θα επηρεάσει θετικά και τον μέσο μισθό. «Η εμπειρία έχει δείξει όλα αυτά τα χρόνια ότι όσο αυξάνεται ο κατώτατος μισθός παραλλήλως αυξάνεται και ο μέσος μισθός. Από το 2019 μέχρι σήμερα έχει αυξηθεί ο κατώτατος μισθός κατά 27,8%.  Πριν την καινούργια αύξηση.  Τα ίδια αυτά χρόνια, την ίδια αυτή ακριβώς περίοδο ο μέσος μισθός έχει αυξηθεί κατά 28,3%, λίγο παραπάνω».

Η κ. Κεραμέως υπογράμμισε την μείωση της ανεργίας η οποία βρίσκεται στο 8,7% σημειώνοντας χαμηλό 17ετίας,τονίζοντας παράλληλα την πρόθεση της κυβέρνησης να αυξήσει το ποσοστό των συλλογικών συμβάσεων. «Έχουμε δρομολογήσει ήδη ενέργειες προκειμένου μέχρι το τέλος του χρόνου στη βάση Ευρωπαϊκής οδηγίας μάλιστα, να εκδώσουμε έναν οδικό χάρτη για το πως θα προχωρήσουμε για να βελτιώσουμε το καθεστώς των συλλογικών συμβάσεων. Αλλά εγώ θέλω να είμαι ξεκάθαρη. Υπάρχουν δύο άξονες. Ο ένας είναι τι κάνει η πολιτεία για να ενθαρρύνει τη σύναψη συλλογικών συμβάσεων. Θα το κάνει η πολιτεία. Θα τα βάλει όλα κάτω, τα κίνητρα, να δούμε τι μπορούμε να βελτιώσουμε; Αλλά υπάρχει και ένα δεύτερο κομμάτι. Και το δεύτερο κομμάτι είναι να κάτσουμε σε ένα τραπέζι, μεταξύ τους εκπρόσωποι εργαζομένων και επιχειρήσεων και να συζητήσουνε».

Για την εκδήλωση του Rebrain Greece που θα πραγματοποιηθεί αύριο στο Λονδίνο με τη συμμετοχή 26 από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις της χώρας μας, η κ. Κεραμέως αναφέρθηκε στα στοιχεία της Eurostat από τα οποία προκύπτει ότι πάνω από τους μισούς που έφυγαν στο εξωτερικό την περίοδο της κρίσης έχουν επιστρέψει. «Αρκεί; Όχι είναι η απάντηση, όχι. Και δικό μας χρέος, όπως το αντιλαμβάνομαι εγώ τουλάχιστον, στο Υπουργείο Εργασίας είναι να κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας για να φέρουμε πιο κοντά τα δύο μέρη. Δηλαδή πολίτες που ψάχνουν δουλειά, είτε εντός της χώρας, είτε εκτός της χώρας, έχουν τον σπόρο μέσα τους να γυρίσουνε κάποια στιγμή στην πατρίδα. Και από την άλλη επιχειρήσεις οι οποίες είναι σε αναζήτηση προσωπικού. Αύριο πράγματι γίνεται μία σημαντική εκδήλωση στο Λονδίνο, είναι η τρίτη κατά σειρά που κάνουμε στο εξωτερικό, κάναμε στην Ολλανδία, κάναμε στη Γερμανία και τώρα κάνουμε στο Λονδίνο. Γιατί στο Λονδίνο; Γιατί έχουμε πάρα πολλούς Έλληνες εκεί».

Αναφορικά με την ερώτηση έντεκα βουλευτών της ΝΔ σχετικά με επιθετικές αγορές από μη Έλληνες στην Θράκη, η κ. Κεραμέως υπενθύμισε ότι οι βουλευτές ασκούν κοινοβουλευτικό έλεγχο. «Δεν σας κρύβω ότι αρκετές φορές, πολλές φορές μέσα από τις ερωτήσεις συναδέλφων έχουν προκύψει πολύ σημαντικές πολιτικές. Θα σας θυμίσω πρόσφατα που είχε κατατεθεί μία ερώτηση για το ζήτημα της ασφαλιστικής κάλυψης για χαμηλοσυνταξιούχους και πράγματι ήταν ένα ερέθισμα να το ψάξουμε περισσότερο και το Υπουργείο Υγείας προέβη σε μια κίνηση. Άρα είναι απολύτως καλοδεχούμενα όλα αυτά. Και είναι και η πεμπτουσία αν θέλετε του ρόλου του βουλευτή να ασκεί κοινοβουλευτικό έλεγχο».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!