ΕΒΕΘ: Δ. Μπακατσέλος προς Χ. Ράιχενμπαχ: Fast track για όλες τις επενδύσεις
ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΚΑΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟ
ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Θεσσαλονίκη 06-02-2013
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Δ. Μπακατσέλος προς Χ. Ράιχενμπαχ: Fast track για όλες τις επενδύσεις
Την αγωνία του επιχειρηματικού κόσμου για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και της αγοράς μετέφερε ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, Δημήτρης Μπακατσέλος στον επικεφαλής της Ομάδας Δράσης της Κομισιόν για την Ελλάδα Χορστ Ράιχεμπαχ. «Η ελληνική οικονομία, τρία χρόνια μετά τη σύναψη του μνημονίου, συνεχίζει να παρουσιάζει σοβαρότατες στρεβλώσεις και παρά τις θυσίες του ελληνικού λαού η ανταγωνιστικότητά της εξακολουθεί να είναι χαμηλή», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μπακατσέλος επισημαίνοντας πως οι εκπρόσωποι των παραγωγικών φορέων έχουν πολλές φορές τονίσει ότι η υπερφορολόγηση σε περίοδο ύφεσης απλά μειώνει την κατανάλωση, αυξάνει την ανεργία και σε συνδυασμό με το έλλειμμα ρευστότητας οδηγεί σε κλείσιμο επιχειρήσεων και επιδείνωση της ύφεσης. «Ηδη λοιπόν τρία χρόνια μετά βλέπουμε την κυβέρνηση να συνεχίζει την ίδια πολιτική που φοροεξοντώνει τις νομίμως λειτουργούσες επιχειρήσεις, τους μισθωτούς, τους συνταξιούχους και τους κατόχους ακίνητης περιουσίας. Εδώ και τρία χρόνια δεν κατάφερε ακόμη να συλλάβει το μεγαλύτερο μέρος της φοροδιαφυγής. Από την άλλη πλευρά δεν υλοποιήθηκαν οι μεταρρυθμίσεις που είχε ανάγκη η ελληνική οικονομία και που κρατούν την ανταγωνιστικότητά της σε χαμηλά επίπεδα», σημείωσε ο πρόεδρος του ΕΒΕΘ ο οποίος παρατήρησε πως ούτε η περιουσία του δημοσίου έχει ακόμη αξιοποιηθεί, ούτε οι ιδιωτικοποιήσεις έχουν προχωρήσει ούτε αναπτυξιακά μέτρα έχουν ληφθεί. Αντιθέτως, είπε, «βλέπουμε την ελληνική επιχείρηση να αργοπεθαίνει ανήμπορη να αντιδράσει».
Ο κ. Μπακατσέλος επέδωσε στον κ. Ράιχενπαχ υπόμνημα με τις προτάσεις αλλά και τα αποτελέσματα της πρόσφατης έρευνας που διενήργησε το Επιμελητήριο μεταξύ των επιχειρήσεων –μελών του για την κατάσταση στην αγορά και τις προβλέψεις τους για το 2013. Ειδικότερα το ΕΒΕΘ προτείνει:
1. Να δοθούν ισχυρά κίνητρα για τον επαναπατρισμό ελληνικών κεφαλαίων από το εξωτερικό. Μόνο έτσι θα μπορέσει να αποκτήσει ρευστότητα το τραπεζικό σύστημα.
2. Να συμψηφισθούν οι οφειλές των ιδιωτικών επιχειρήσεων προς το κράτος με τις οφειλές του δημοσίου προς αυτές.
3. Να επιστραφεί το ΦΠΑ στις εξαγωγικές επειχειρήσεις.
4. Άμεση αξιοποίηση των πόρων του ΕΣΠΑ
5. Ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών
6. Μείωση του συντελεστή φορολογίας εισοδήματος για τις επιχειρήσεις σε ποσοστό που δεν θα ξεπερνά το 20%.
7. Μείωση της προκαταβολής φόρου κερδών σε 50%
8. Εφαρμογή της νομοθεσία Fast track σε κάθε επένδυση ανεξαρτήτων ύψους κεφαλαίων.
9. Ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων για το άνοιγμα κλειστών αγορών και επαγγελμάτων.
10. Μείωση του χρόνου εκδίκασης υποθέσεων, με προτεραιότητα σε αυτές που αφορούν την αδειοδότηση σημαντικών επενδύσεων.
11. Μείωση των μη μισθολογικών επιβαρύνσεων της εργασίας για την επιχείρηση (εργοδοτική συμμετοχή σε ασφαλιστικές εισφορές)
12. Πάταξη της φοροδιαφυγής, της εισφοροδιαφυγής και του παρεμπορίου όπου η χώρα μας κατέχει δυστυχώς την πρώτη θέση στην Ευρώπη.
Όπως είπε ο κ. Μπακατσέλος, «όσο συνεχίζουν τα αντικίνητρα και δεν θεσπίζονται κίνητρα όχι μόνο δεν θα έρχονται ξένες επενδύσεις αλλά θα συνεχίζεται η αποεπένδυση με τη φυγή ελληνικών κεφαλαίων και ανθρώπινου δυναμικού στο εξωτερικό».
Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!