ΕΒΕΘ Οδηγός πρόληψης και αντιμετώπισης πλημμύρας
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ ΒΑΣΙΛΗΣ ΨΩΜΑΣ
Έναν οδηγό για την πρόληψη και αντιμετώπιση των συνεπειών των ακραίων καιρικών φαινομένων που εκδηλώνονται λόγω της έντασης της κλιματικής κρίσης, εξέδωσε για τις επιχειρήσεις το Εμποροβιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης (ΕΒΕΘ), έχοντας πρώτα συμβουλευτεί τον τεχνικό του σύμβουλο. Στόχος, να «οχυρώσουν» όσο το δυνατόν καλύτερα οι επιχειρηματίες τα επαγγελματικά τους «σπίτια», γλυτώνοντας έτσι καταστροφικά αποτελέσματα, όπως αυτά που βίωσαν οι συνάδελφοί τους πέρυσι στη Θεσσαλία, αλλά και στην Βαλένθια της Ισπανίας.
Πάντως, όσες συμβουλές και αν δοθούν και όσα μέτρα και αν ληφθούν, το ΕΒΕΘ σημειώνει στη σημερινή του ανακοίνωση ότι το νούμερο ένα ζητούμενο είναι οι...ανθεκτικές υποδομές. Οπως εξηγεί το ΕΒΕΘ, οι μεγάλες οικονομικές απώλειες, που σημειώθηκαν, τόσο στην περίπτωση της Βαλένθια όσο και της Θεσσαλίας, λόγω των κατεστραμμένων επιχειρήσεων και περιουσιών, ανέδειξαν την αναγκαιότητα επενδύσεων σε ανθεκτικές υποδομές. «Τα προσαρμοστικά μέτρα, όπως οι ανθεκτικοί στις πλημμύρες σχεδιασμοί κτιρίων και τα ενισχυμένα συστήματα αποστράγγισης, καθώς και η Εκπόνηση Σχεδίων Έκτακτης Ανάγκης είναι ζωτικής σημασίας», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.
Επίσης σε πιο άμεσο και πρακτικό επίπεδο, προτείνεται προς τους επιχειρηματίες να βεβαιωθούν ότι τα φρεάτια έξω από το χώρο τους δεν είναι φραγμένα και ότι οι υδρορροές λειτουργούν κανονικά, να εμπιστευθούν τις επίσημες πηγές ενημέρωσης όπως είναι η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (Γ.Γ.Π.Π.), Τηλεφωνικό κέντρο: 213 1510 100 και η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (Ε.Μ.Υ.) http://www.emy.gr/emy/el/, και να καλέσουν σε περίπτωση ανάγκης την Αστυνομία (100), την Πυροσβεστική (199) ή το ΕΚΑΒ (166). Στο πλαίσιο αυτό, όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, θα ήταν χρήσιμο για τον καθένα να αναγράψει όλα τα προαναφερόμενα τηλέφωνα σε εμφανές σημείο και να βεβαιωθεί ότι οι εργαζόμενοι τα γνωρίζουν.
Επίσης, προτείνεται στους επιχειρηματίες να ενημερώσουν τους εργαζόμενους τους στο πώς να αναγνωρίζουν ήχους που προμηνύουν καταστροφή (π.χ. σειρήνες), πώς και πότε να κλείνουν τις παροχές του ηλεκτρικού ρεύματος, του φυσικού αερίου και του νερού, πώς να χρησιμοποιούν τον πυροσβεστήρα και πώς να καλούν σε βοήθεια.
Επιπλέον, συστήνεται στους επιχειρηματίες να προμηθευτούν εφόδια πρώτης ανάγκης, όπως φακό, φορητό ραδιόφωνο µε µπαταρίες και πυροσβεστήρα, να εξοπλιστούν με κουτί πρώτων βοηθειών, σε περίπτωση πλημμύρας να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους στις αναγκαίες και να αποφύγουν τη μετάβαση στο χώρο εργασίας τους και την παραμονή σε υπόγειους χώρους εάν αυτό δεν είναι απαραίτητο και να προσπαθήσουν με τις ενέργειες και την όλη παρουσία τους να διευκολύνουν το έργο των αρμοδίων αρχών.
Μεταξύ άλλων, από το ΕΒΕΘ προτείνεται στους επιχειρηματίες να προχωρήσουν στην ασφάλιση της περιουσίας τους, αφού όπως εξηγείται: «Πολλές επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν προβλήματα οικονομικής επιβίωσης επειδή δεν είχαν επαρκή ασφαλιστική κάλυψη έναντι των πλημμυρών».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!