Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Οικονομικές Ειδήσεις

ΕΒΕΘ Θετικά αποτιμούν το 2024 οι επιχειρηματίες της Θεσσαλονίκης

Θετική είναι η αποτίμηση των επιχειρηματιών της Θεσσαλονίκης για το 2024 και παρά την αισιοδοξία τους για το τρέχον έτος, εμμένουν να προτάσσουν ως τα κυριότερα τους προβλήματα τις φορολογικές και ασφαλιστικές εισφορές, το υψηλό ενεργειακό κόστος και αυτό των καυσίμων καθώς και την αδυναμία εύρεσης του κατάλληλου προσωπικού. Αυτό προκύπτει από την έρευνα που διενεργεί από το 2013 η εταιρεία δημοσκοπήσεων της Palmos Analysis για λογαριασμό του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΕΒΕΘ) και φέτος διεξήχθη διαδικτυακά στο διάστημα 8-16 Ιανουαρίου με τη συμμετοχή 609 επιχειρήσεων/μελών του ΕΒΕΘ, όπως επισημάνθηκε στη διάρκεια της παρουσίασής της σήμερα.

Την έρευνα παρουσίασε ο διευθυντής ερευνών της εταιρείας δημοσκοπήσεων, Πασχάλης - Αλέξανδρος Τεμεκενίδης, ενώ στην εκδήλωση που διοργανώθηκε συμμετείχαν ο επίτιμος πρόεδρος του ΕΒΕΘ, Εμμανουήλ Βλαχογιάννης και ο γενικός γραμματέας του επιμελητηρίου, Παναγιώτης Μενεξόπουλος.

«Το μομέντουμ για την αγορά της πόλης είναι θετικό αν και ελαφρά πιο αποδυναμωμένο σε σχέση με το 2023. Οι μικρές επιχειρήσεις, ειδικά στο λιανικό εμπόριο δυσκολεύονται περισσότερο, ανοίγει η ψαλίδα με τις μεγαλύτερες. Η επίδραση της πανδημίας στο λιανικό εμπόριο και στις καταναλωτικές συνήθειες πρέπει να εξεταστεί σε βάθος», επισήμανε μεταξύ άλλων ο επίτιμος πρόεδρος του ΕΒΕΘ, Εμμανουήλ Βλαχογιάννης και διατύπωσε τη θέση του ότι θα πρέπει να αναληφθεί δράση και να εφαρμοστούν μέτρα που θα βοηθήσουν στο κλείσιμο της ψαλίδας.

«Παραδοσιακά η μικρή επιχείρηση γκρινιάζει περισσότερο, η πολιτεία έχει υποχρέωση να είναι πιο ευέλικτη στις αδειοδοτήσεις, βοηθώντας στη μετεξέλιξη των επιχειρήσεων», τόνισε από την πλευρά του ο γ.γ του ΕΒΕΘ, Παναγιώτης Μενεξόπουλος και πρόσθεσε ότι από την έρευνα προκύπτει ότι ναι μεν παρατηρείται αύξηση στην ικανοποίηση της αγοράς, αλλά έχουμε τα προβλήματα που βασανίζουν τον επιχειρηματικό κόσμο. Στο πλαίσιο αυτό πρόσθεσε: «η καταγραφή και ανάδειξη των προβλημάτων μας βοηθά ώστε να πάμε με προτάσεις στους αρμόδιους φορείς για να επιλυθούν».

Η αποτίμηση για το 2024 και τα προβλήματα που εμμένουν

Σε γενικές γραμμές η αποτίμηση του 2024 είναι θετική και πιο συγκεκριμένα, το 39% των επιχειρήσεων που συμμετείχαν στην έρευνα (έναντι 47% την προηγούμενη χρονιά) αναφέρει ότι ο κύκλος εργασιών τους αυξήθηκε το 2024 σε σχέση με το 2023, έναντι 25% που αναφέρει ότι μειώθηκε (22% την προηγούμενη χρονιά) και 34% που καταγράφει στασιμότητα (έναντι 30% την προηγούμενη χρονιά). Παράλληλα, το 26% των επιχειρήσεων γνωστοποιεί ότι αύξησε τις θέσεις εργασίας κατά το 2024 σε σχέση με το 2023 (το αντίστοιχο ποσοστό το 2023 ήταν επίσης 26%), έναντι 12% που τις μείωσε (15% την προηγούμενη χρονιά).

Η σχέση της συντριπτικής πλειοψηφίας των επιχειρήσεων (76%) με τις τράπεζες παρέμεινε αμετάβλητη κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2024, ωστόσο η πλειοψηφία (52%) των επιχειρήσεων αναφέρει ότι δεν είναι ικανοποιημένες από τις αντιμετώπισή τους από τις τράπεζες με τις οποίες συνεργάζονται, έναντι 38% που δηλώνουν ικανοποιημένες. Η εικόνα είναι διαφορετική στις μεγαλύτερες επιχειρήσεις, οι οποίες δηλώνουν σε σαφώς υψηλότερο ποσοστό ικανοποιημένες από την αντιμετώπισή τους από τις τράπεζες (62% σε αυτές με ετήσιο τζίρο άνω του 1.000.000 ευρώ και 54% - 61% σε όσες απασχολούν πάνω από 10 εργαζόμενους).

Τα τρία βασικότερα προβλήματα που αναφέρουν οι επιχειρήσεις ότι αντιμετώπισαν εντός του 2024 είναι οι φορολογικές/ασφαλιστικές υποχρεώσεις (60%), το υψηλό κόστος ενέργειας και καυσίμων (49%) και η αδυναμία εύρεσης κατάλληλου προσωπικού (41%).

Σε ό,τι αφορά τη σχέση τους με τις τράπεζες, αμετάβλητη παρέμεινε η σχέση των επιχειρηματιών με το τραπεζικό σύστημα (σε ποσοστό 76%) κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2024, με το 52% να δηλώνει ότι δεν είναι ικανοποιημένο από την αντιμετώπιση που έχουν από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Ωστόσο, η κατάσταση είναι διαφορετική στις μεγάλες επιχειρήσεις όπου το υψηλότερο ποσοστό (62% με ετήσιο τζίρο 1 εκατ. ευρώ και 54%-61% με πάνω από 10 εργαζόμενους) φαίνεται ικανοποιημένο από τις τράπεζες. Αρνητική παραμένει η αποτίμηση της φετινής εορταστικής περιόδου για το 36% των επιχειρήσεων του λιανικού εμπορίου που συμμετείχαν στην έρευνα του ΕΒΕΘ, με το 17% ωστόσο να δηλώνει ότι ήταν καλύτερη από την περσινή, έναντι 36% που ανέφερε ακριβώς το αντίθετο, ότι δηλαδή ήταν χειρότερη και το 44% τόνισε ότι δεν υπήρξε ιδιαίτερη μεταβολή.

Όπως ανέφερε ο διευθυντής ερευνών της εταιρείας δημοσκοπήσεων που πραγματοποίησε την έρευνα για λογαριασμό του ΕΒΕΘ, Πασχάλης-Αλέξανδρος Τεμεκενίδης, η αγορά της πόλης είναι πολωμένη, με τους μικρούς να δηλώνουν ελεγχόμενα απαισιόδοξοι και τους μεγάλους ελεγχόμενα αισιόδοξοι.

Μεταξύ άλλων, ο ίδιος είπε ότι ναι μεν οι μικρότερες επιχειρήσεις έδωσαν αρνητική αποτίμηση του 2024, αλλά τα τελευταία χρόνια κινούνται σε θετικά επίπεδα οι γενικότερες αποτιμήσεις με κάποιες διαφοροποιήσεις.

Οι εκτιμήσεις για το 2025

Θετικές είναι οι εκτιμήσεις για το 2025, καθώς το 30% του δείγματος της έρευνας αναμένει ότι θα είναι μια χρονιά καλύτερη από το 2024, έναντι 20% που θεωρεί ότι θα είναι χειρότερη και 44% που δεν αναμένει κάποια αξιόλογη μεταβολή. Η αισιοδοξία είναι εντονότερη στους τομείς των κατασκευών και της μεταποίησης (37%), στις υπηρεσίες (36%) και στις μεγαλύτερες επιχειρήσεις (38% σε όσες έχουν ετήσιο κύκλο εργασιών άνω του ενός εκατ. ευρώ και 40% σε όσες απασχολούν πάνω από 20 εργαζόμενους). Στον αντίποδα, πιο απαισιόδοξες εμφανίζονται οι πολύ μικρές επιχειρήσεις (με το ποσοστό να διαμορφώνεται σε 26% σε αυτές που απασχολούν μέχρι 5 εργαζόμενους) και όσες ανήκουν στον τομέα του Λιανικού Εμπορίου (23%).

Αναφορικά με τα χρηματοοικονομικά των επιχειρήσεων, το 15% προβλέπει αύξηση της ρευστότητάς τους στο άμεσο μέλλον (18% την προηγούμενη χρονιά) έναντι 30% που προβλέπει μείωση (29% την προηγούμενη χρονιά) και 49% που δεν προβλέπει ιδιαίτερη μεταβολή (όσο περίπου και την προηγούμενη χρονιά, 47%).

Μετρό και FlyOver

Το 68% των επιχειρηματιών που συμμετείχαν στην προαναφερόμενη έρευνα, δήλωσε ότι έχει βιώσει δυσκολίες ή είχε επιπτώσεις από τις μέχρι σήμερα εργασίες κατασκευής του FlyOver, με αισθητή ωστόσο μείωση σε σχέση με την αντίστοιχη έρευνα του 2024. Για τη λειτουργία του μετρό, από την έρευνα προκύπτει ότι ευνοήθηκε περισσότερο η αγορά του κέντρου της πόλης (30%), με ποσοστό 17% των συμμετεχόντων στην έρευνα να δηλώνει ότι ενισχύθηκαν τόσο η αγορά του κέντρου, όσο και οι περιφερειακές αγορές της πόλης.

Προβληματισμό προκαλεί η μείωση το 2024 του καθαρού πλήθους των Ανώνυμων Εταιρειών (εγγραφές μείον διαγραφές) κατά 18,9%, ενώ στον αντίποδα, αύξηση καταγράφηκε στις εγγραφές Ετερόρρυθμων Εταιρειών (72%) και Ομόρρυθμων (αύξηση 447%).

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!