Visa Διπλασιάστηκαν οι συναλλαγές μέσα από κινητά και έξυπνα ρολόγια στην Ελλάδα μέσα σε ένα χρόνο
Στον απόηχο του Visa Innovation Program Europe, η Bea Larregle, Regional Managing Director Νότιας Ευρώπης για τη Visa, μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για τις κύριες τάσεις στον κλάδο των ψηφιακών πληρωμών, τις δράσεις της Visa στη χώρα μας, αλλά και για τις τεχνολογικές εξελίξεις που θα καθορίσουν την επόμενη ημέρα των πληρωμών.
Ποιες είναι οι κύριες τάσεις στον κλάδο των ψηφιακών πληρωμών σε Ελλάδα και Ευρώπη;
Οι ψηφιακές πληρωμές κερδίζουν έδαφος, τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Ελλάδα, καθώς είναι γρήγορες, ασφαλείς και άνετες. Οι καταναλωτές αναζητούν πλέον μια εξατομικευμένη και απρόσκοπτη εμπειρία πληρωμής. Έτσι, το ηλεκτρονικό εμπόριο και οι ανέπαφες πληρωμές μέσω των κινητών τηλεφώνων και των έξυπνων ρολογιών, αλλά και οι καινοτόμες λύσεις όπως το tokenization, επεκτείνονται. Στην Ευρώπη, το 80% των πληρωμών στα καταστήματα είναι ανέπαφες. Στην Ελλάδα το ποσοστό αυτό αγγίζει το 96%. Επιπλέον, το 15% του συνόλου των ανέπαφων συναλλαγών στην Ελλάδα πραγματοποιείται μέσα από κινητά τηλέφωνα ή έξυπνα ρολόγια, ποσοστό που διπλασιάστηκε μέσα σε μόλις ένα χρόνο. Οι συναλλαγές με την αξιοποίηση της τεχνολογίας tokenization αυξάνονται επίσης και φτάνουν πλέον το 14% των συναλλαγών ηλεκτρονικού εμπορίου. Η τεχνολογία tokenization της Visa αντικαθιστά τα ευαίσθητα στοιχεία της κάρτας με ένα token που μπορεί να χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά από τον έμπορο με τον οποίο γίνεται η συναλλαγή. Η τεχνολογία αυτή μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο απάτης έως και 50%, ενώ μπορεί να αυξήσει το ποσοστό έγκρισης των συναλλαγών κατά 5%.
Ποια είναι η αξία που φέρνει η Visa στους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις στην Ελλάδα;
Η Visa είναι παγκόσμιος ηγέτης στις ψηφιακές πληρωμές που διευκολύνει τις συναλλαγές σε περισσότερες από 200 χώρες. Η πλατφόρμα μας επεξεργάζεται έως και 76.000 συναλλαγές ανά δευτερόλεπτο, ενώ κατά το περασμένο έτος διαχειρίστηκε όγκο πληρωμών ύψους 14,5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων. Για να διατηρήσουμε και να εξελίξουμε το δίκτυό μας, έχουμε επενδύσει σε αυτό πάνω από 9 δισεκατομμύρια ευρώ κατά την τελευταία πενταετία. Χάρη σε αυτή την προσπάθεια βοηθήσαμε στο να αποτραπούν απάτες ύψους 25 δισεκατομμυρίων ευρώ παγκοσμίως μόνο κατά τον τελευταίο χρόνο. Περιστατικά απάτης συμβαίνουν σε ποσοστό μικρότερο του 0,1%, των συναλλαγών - μεταξύ των χαμηλότερων ανάμεσα σε όλες τις μορφές πληρωμής. Ταυτόχρονα, διεκπεραιώσαμε με επιτυχία περισσότερο από το 99,999% των συναλλαγών που λάβαμε.
Με την αύξηση των ψηφιακών πληρωμών, η ασφάλεια παραμένει στο επίκεντρο. Πέρα από την επένδυση στην ασφάλεια του δικτύου μας, διατηρούμε μια ομάδα με περισσότερους από 1.000 ειδικούς στην κυβερνοασφάλεια, και αξιοποιούμε την Τεχνητή Νοημοσύνη και τη μηχανική μάθηση για να βοηθήσουμε τις τράπεζες, συμπεριλαμβανομένων και αυτών στην Ελλάδα, να εντοπίζουν γρήγορα την απάτη και να την αποτρέπουν. Αυτό βοηθά χιλιάδες τράπεζες σε όλο τον κόσμο να προλάβουν τις απάτες και να εγκρίνουν τις νόμιμες αγορές, προστατεύοντας τελικά τόσο τους καταναλωτές όσο και τις επιχειρήσεις.
Η Ελλάδα αποτελεί έναν από τους πιο ελκυστικούς τουριστικούς προορισμούς παγκοσμίως. Πώς μπορούν οι ψηφιακές πληρωμές να υποστηρίξουν την αγορά σ’ αυτή τη διαδρομή;
Ο τουρισμός είναι ζωτικής σημασίας για την ελληνική οικονομία και η Visa πιστεύει ότι οι ψηφιακές πληρωμές μπορούν να ενισχύσουν περαιτέρω την ανάπτυξή του, καθώς προσφέρουν στους επισκέπτες έναν άνετο και ασφαλή τρόπο πληρωμής. Στην Ελλάδα έχουμε αναπτύξει το Tourism Dashboard, ένα εργαλείο που παρέχει πληροφόρηση και βοηθά θεσμούς όπως το Υπουργείο Τουρισμού, να εξυπηρετούν καλύτερα τους επισκέπτες και να προσελκύουν νέους. Συνδράμουμε ακόμα ενεργά στην ψηφιοποίηση των μικρών επιχειρήσεων, παρέχοντας την τεχνολογία μας, τις λύσεις μας και την υποστήριξή μας, ώστε να μπορούν να επεκτείνουν την επιχείρησή τους στο διαδίκτυο και να επωφεληθούν από την αποδοχή ψηφιακών πληρωμών. Οι ψηφιακές πληρωμές χρησιμοποιούνται επίσης όλο και περισσότερο στις δημόσιες υπηρεσίες. Για παράδειγμα, οι τουρίστες μπορούν να έχουν εύκολη πρόσβαση στις αστικές συγκοινωνίες, όπως λεωφορεία και μετρό, πληρώνοντας με τα μέσα ανέπαφων πληρωμών τους. Έχουμε ενεργοποιήσει αυτή τη λειτουργία σε 650 πόλεις παγκοσμίως, συμπεριλαμβανομένων 30 στην Ελλάδα, και μόνο κατά την περασμένη χρονιά οι συναλλαγές tap to ride ξεπέρασαν τις 1,6 δισεκατομμύρια παγκοσμίως. Οι τουρίστες, μπορούν επίσης να επωφεληθούν από τις ψηφιακές πληρωμές και στον πολιτισμό. Για παράδειγμα, η Visa συνεργάζεται με τον Οργανισμό Διαχείρισης και Ανάπτυξης Πολιτιστικών Πόρων (ΟΔΑΠ) και την Cardlink για την ενίσχυση των αρχαιολογικών χώρων της Ελλάδας με την εγκατάσταση αυτόματων μηχανημάτων ανέπαφης έκδοσης εισιτηρίων σε Ακρόπολη, Επίδαυρο, Δελφούς και Αρχαία Ολυμπία. Έτσι, μειώνεται ο χρόνος αναμονής καθώς οι τουρίστες εκδίδουν τα εισιτήρια τους ανέπαφα, με τις κάρτες τους ή τις ενεργοποιημένες συσκευές τους. Τέλος, το πρόγραμμα Visa for Athens, σε συνεργασία με τον Δήμο Αθηναίων, στοχεύει στη βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη και της εμπειρίας του επισκέπτη μέσω αστικών παρεμβάσεων.
Ποια τεχνολογική εξέλιξη πιστεύετε ότι θα έχει τον ισχυρότερο αντίκτυπο στον τομέα σας τα επόμενα χρόνια;
Ο κλάδος των ψηφιακών πληρωμών εξελίσσεται συνεχώς για να καλύψει τις ανάγκες καταναλωτών και επιχειρήσεων, με νεότερες γενιές - όπως η Gen Z και η Alpha - να ωθούν περαιτέρω αλλαγές και εμπειρίες που ενεργοποιούνται από τεχνολογίες όπως η Τεχνητή Νοημοσύνη, η εικονική πραγματικότητα και οι έξυπνοι βοηθοί. Φυσικά, η επόμενη ημέρα των ψηφιακών πληρωμών θα συνεχίσει να περιλαμβάνει το fintech. Μέσα από την προώθηση των συνεργασιών, όπως κάνουμε με το Visa Innovation Program Europe, οι fintechs θα μεγαλώσουν περισσότερο και θα αναπτύξουν τις ιδέες τους.
Ένα άλλο σημαντικό στοιχείο είναι η τεχνολογία token. Το έχω ήδη αναφέρει, αλλά στο όχι και τόσο μακρινό μέλλον, η τεχνολογία αυτή θα μπορούσε να επιτρέψει σχεδόν σε όλες τις διασυνδεδεμένες συσκευές να πραγματοποιούν πληρωμές, ανάμεσά τους τα αυτοκίνητα ή τα ψυγεία. Το open banking θα παρέχει σε καταναλωτές και επιχειρήσεις περισσότερο ελεγχόμενη πρόσβαση στα οικονομικά τους δεδομένα, δημιουργώντας λύσεις για καλύτερες, ασφαλέστερες, περισσότερο βιώσιμες και ταχύτερες εμπειρίες.
Οι λύσεις για εμπορικές πληρωμές αντιπροσωπεύουν μια ακόμα σημαντική εξέλιξη. Συνεργαζόμαστε ήδη με τους πελάτες μας για να παρέχουμε στις επιχειρήσεις τεχνολογία διαχείρισης δαπανών για να τις βοηθήσουμε να απλοποιήσουν και να εξορθολογήσουν τον τρόπο με τον οποίο πληρώνουν, προστατεύοντας παράλληλα το κεφάλαιο κίνησης, για παράδειγμα μέσω εικονικών λογαριασμών.
Τέλος, η Τεχνητή Νοημοσύνη. Η Visa έχει επενδύσει πάνω από 3 δισεκατομμύρια δολάρια σε υποδομές Τεχνητής Νοημοσύνης και δεδομένων κατά την τελευταία δεκαετία για να την ασφαλέστερη διακίνηση χρημάτων και την πρόληψη της απάτης. Η Γενετική Τεχνητή Νοημοσύνη θα μπορούσε να μεταμορφώσει τον τρόπο που εργαζόμαστε και να ωθήσει την ανάπτυξη νέων προϊόντων, ανοίγοντας τον δρόμο για μια νέα εποχή στις ψηφιακές πληρωμές.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!