Ε.Β.Ε.Θ.: Ενημερωτική εκδήλωση για τις οικονομίες των κρατών-μελών της ομάδας Βίσεγκραντ (Ουγγαρία, Πολωνία, Σλοβακία και Τσεχία)
ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΚΑΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Θεσσαλονίκη 14-11-2012
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Ενημερωτική εκδήλωση για τις οικονομίες των κρατών-μελών της ομάδας Βίσεγκραντ (Ουγγαρία, Πολωνία, Σλοβακία και Τσεχία)
To επιχειρηματικό περιβάλλον και οι ευκαιρίες εμπορικής συνεργασίας μεταξύ επιχειρήσεων της Θεσσαλονίκης και των κρατών –μελών της ομάδας Βίσεγκραντ (Ουγγαρία, Πολωνία, Σλοβακία και Τσεχία) βρέθηκαν στο επίκεντρο της ημερίδας που διοργάνωσε το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με την πρεσβεία της Πολωνίας. Στη διάρκεια της εκδήλωσης έγιναν παρουσιάσεις των οικονομιών και του επιχειρηματικού περιβάλλοντος των εν λόγω κρατών από εκπροσώπους των πρεσβειών τους στην Ελλάδα, ενώ ο β΄ αντιπρόεδρος του ΕΒΕΘ, Χαρίλαος Αλεξόπουλος αναφέρθηκε στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Θεσσαλονίκης ως επενδυτικού προορισμού για τις ξένες επιχειρήσεις αλλά και στη δυναμική των βορειοελλαδικών εταιριών οι οποίες, όπως είπε, επιδεικνύουν τα τελευταία 20 χρόνια έντονη εξωστρέφεια δραστηριοποιούμενες στις γειτονικές χώρες. Ο κ. Αλεξόπουλος υπογράμμισε επίσης τις προσπάθειες της ελληνικής οικονομίας για τον περιορισμό του δημοσίου χρέους και των ελλειμμάτων, ενώ έδωσε έμφαση στους ισχυρούς οικονομικούς δεσμούς της Ελλάδας με τις χώρες –μέλη της ομάδας Βίσκεγκραντ, σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως η περαιτέρω ενδυνάμωση της μεταξύ τους συνεργασίας είναι σήμερα περισσότερο αναγκαία από ποτέ. Και προς αυτή την κατεύθυνση, είπε, το ΕΒΕΘ μπορεί και επιδιώκει να σταθεί αρωγός.
Στους στόχους της ομάδας κρατών Βίσεγκραντ αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, η εμπορική σύμβουλος και επικεφαλής του τμήματος Προώθησης Εμπορίου και Επενδύσεων της πρεσβείας της Πολωνίας, Ewa Flis, σημειώνοντας ότι από την 1η Ιουλίου 2012 την προεδρία της Ομάδας (που ιδρύθηκε το 1991) ανέλαβε η Πολωνία. Η ίδια σημείωσε επίσης ότι η Ομάδα Βίσεγκραντ αποτελεί φόρουμ ανταλλαγής εμπειριών και προετοιμασίας κοινών θέσεων σε θέματα σημαντικά για το μέλλον της περιοχής και της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Επίσης, παρουσίασε τα επενδυτικά κίνητρα της χώρας της, ενώ αναφέρθηκε και στη σημαντική αύξηση (περίπου τριπλασιάστηκε) του διμερούς εμπορίου Πολωνίας –Ελλάδας την περίοδο 2004-2011.
Στη συνέχεια ο αναπληρωτής πρέσβης Σλοβακίας, αρμόδιος για θέματα εμπορίου και οικονομίας, Roman Hloben, υπογράμμισε ότι η χώρα του καταγράφει - εν μέσω κρίσης - τον υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης στην Ευρωζώνη, ενώ για το 2012 κατέχει την 48η θέση (μεταξύ 183 χωρών) στην κατάταξη που καταρτίζει κάθε χρόνο η Παγκόσμια Τράπεζα, με βάση συγκεκριμένα κριτήρια (πχ γραφειοκρατία, φορολογικό πλαίσιο κλπ) που αφορούν το επιχειρηματικό περιβάλλον κάθε χώρας. Επίσης, ο ίδιος ανέφερε ότι οι εξαγωγές της Σλοβακίας προς την Ελλάδα ανήλθαν πέρσι στα 148,7 εκατ. ευρώ (έναντι 177,5 εκατ. το 2010), ενώ στο πρώτο επτάμηνο του τρέχοντος έτους διαμορφώθηκαν στα 89 εκατ. ευρώ. Οι εισαγωγές από την Ελλάδα προς τη Σλοβακία ανήλθαν το 2011 σε 88,5 εκατ. ευρώ (έναντι 91,5 εκατ. Το 2010), ενώ στο πρώτο επτάμηνο του 2012 ανήλθαν στα 56,3 εκατ. ευρώ.
Ο Milos Kucera, αναπληρωτής πρέσβης της Τσεχίας, αρμόδιος για θέματα εμπορίου και οικονομίας, έδωσε στοιχεία για τους 10 μεγαλύτερους ξένους επενδυτές στη χώρα του μεταξύ των οποίων τρεις μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες (η Hyundai, η Toyota και η Volkswagen), ενώ αναφέρθηκε στους παραδοσιακούς επιχειρηματικούς δεσμούς της χώρας τους με την Ελλάδα. Σημείωσε δε πως οι ελληνικές εξαγωγές προς την Τσεχία αυξήθηκαν το 2010 κατά 29% και το 2011 κατά 5%. Πέρσι, οι εξαγωγές της Τσεχίας προς την Ελλάδα διαμορφώθηκαν στα 286 εκατ. ευρώ (αύξηση 2,6%), ενώ οι εισαγωγές από την Ελλάδα διαμορφώθηκαν στα 138 εκατ. ευρώ (αύξηση 5%), ενώ στο εννιάμηνο του τρέχοντος έτους διαμορφώθηκαν στα 135 εκατ. (μείωση 28,2%) και 91 εκατ. ευρώ (μείωση 1,1%) αντίστοιχα.
Στις δυνατότητες της ελληνοουγγρικής οικονομικής συνεργασίας αναφέρθηκε ο Zoltan Szabo, εμπορικός σύμβουλος από την πρεσβεία της Ουγγαρίας υπογραμμίζοντας, μεταξύ άλλων, το υψηλής ποιότητας εργατικό δυναμικό που είναι διαθέσιμο στη χώρα του και δίνοντας έμφαση στους δυναμικούς κλάδους της αυτοκινητοβιομηχανίας, των ηλεκτρονικών ειδών και των τηλεπικοινωνιών. Επίσης παρουσίασε στοιχεία για το διμερές εμπόριο Ελλάδας – Ουγγαρίας, σημειώνοντας πως οι εξαγωγές της χώρας του προς την Ελλάδα ανήλθαν πέρσι σε 288,9 εκατ. ευρώ και οι εισαγωγές σε 91,6 εκατ. Επισήμανε δε πως οι τομείς στους οποίους υπάρχουν δυνατότητες συνεργασίας μεταξύ των δυο χωρών είναι η διαχείριση υδάτων, η επεξεργασία των αποβλήτων, οι εναλλακτικές και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, οι τεχνολογίες επεξεργασίας γεωργικών προϊόντων και τροφίμων, η αμυντική βιομηχανία, η βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου, τα φαρμακευτικά προϊόντα και ο ιατρικός εξοπλισμός.
Ακολούθησαν κατ’ ιδίαν συναντήσεις μεταξύ των διπλωματών και των εκπροσώπων των ελληνικών επιχειρήσεων που συμμετείχαν στην εκδήλωση.
Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!