Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Αποφάσεις - Εγκύκλιοι

Υ.Α. 5275/2005 ΔΒΕ 2982 Τεχνικοοικονομικά στοιχεία και δικαιολογητικά που συνοδεύουν την αίτηση υπαγωγής των επιχειρηματικών σχεδίων της υποπερίπτωσης (xi) της περίπτωσης ε' της παραγράφου 1 του άρθρου 3 του Ν. 3299/2004'

Υπουργική Απόφαση 5275/2005 ΔΒΕ 2982 'Τεχνικοοικονομικά στοιχεία και δικαιολογητικά που συνοδεύουν την αίτηση υπαγωγής των επιχειρηματικών σχεδίων της υποπερίπτωσης (xi) της περίπτωσης ε' της παραγράφου 1 του άρθρου 3 του Ν. 3299/2004' (ΦΕΚ Β' 348/17.3.2005)

ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ - ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ Έχοντας υπόψη:

1. Τις διατάξεις του Ν. 3299/2004 (ΦΕΚ 261/Α/2004) «Κίνητρα Ιδιωτικών Επενδύσεων για την Οικονομική Ανάπτυξη και την Περιφερειακή Σύγκλιση».

2. Τις διατάξεις του άρθρου 7 παράγραφος 4 περίπτωση β' του Ν.3299/2004.

3. Τις διατάξεις του άρθρου 7 παράγραφος 1, 2, 3 και 5 καθώς και τις διατάξεις του άρθρου 5 παράγραφος 7 και 8 του Ν. 3299/2004.

4. Τις διατάξεις του Ν. 1558/1985 (ΦΕΚ 137/Α/1985) «Κυβέρνηση και Κυβερνητικά Όργανα», όπως τροποποιήθηκε και συμπληρώθηκε με το Ν. 2081/1992 (ΦΕΚ 154/Α/1992).

5. Τις διατάξεις του Π.Δ. 229/1986 (ΦΕΚ 96/Α/86) «Σύσταση και Οργάνωση της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας», του Π.Δ. 396/1989 (ΦΕΚ 172/Α/89) «Οργανισμός της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας», του Π.Δ. 189/1995 (ΦΕΚ 99/Α/95) «Συμπλήρωση και Τροποποίηση του Π.Δ. 396/98», του Π.Δ. 27/1996 (ΦΕΚ 19/Α/96) «Συγχωνεύσεις των Υπουργείων Τουρισμού, Βιομηχανίας Ενέργειας και Τεχνολογίας και Εμπορίου στο Υπουργείο Ανάπτυξης» και του Π.Δ. 122/2004 (ΦΕΚ 85/Α/17.3.2004) «Ανασύσταση του Υπουργείου Τουρισμού».

6. Τις διατάξεις του Π.Δ. 121/2004 (ΦΕΚ 84/Α/10.3.2004) «Διορισμός Υπουργών και Υφυπουργών».

7. Την υπ' αριθμ. C (2005) 166 fin/ 2.2.2005 εγκριτική απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τον Αναπτυξιακό Νόμο Ν. 3299/2004, αποφασίζουμε:

Άρθρο 1

Δικαιολογητικά αίτησης υπαγωγής

A. Η αίτηση για υπαγωγή στις διατάξεις του Ν. 3299/2004 άρθρο 3 παράγραφος 1 περίπτωση ε' εδάφιο xi υλοποίησης ολοκληρωμένου πολυετούς (2.5 ετών) επιχειρηματικού σχεδίου (Ε/Σ) φορέων (για τους οποίους έχει παρέλθει πενταετία από τη σύστασή τους) των μεταποιητικών και μεταλλευτικών επιχειρήσεων ελάχιστου συνολικού κόστους τριών εκατομμυρίων ευρώ (3.000.000 Ε) και επιχειρήσεων ανάπτυξης λογισμικού ελάχιστου συνολικού κόστους ενός εκατομμυρίου πεντακοσίων χιλιάδων ευρώ (1.500.000 Ε) υποβάλλεται στη Διεύθυνση Βιομηχανικών Επενδύσεων της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας του Υπουργείου Ανάπτυξης, με την προϋπόθεση ότι για επενδύσεις άνω των τριών εκατομμυρίων ευρώ η ίδια συμμετοχή δεν προέρχεται από κεφάλαια εξωτερικού ή προέρχεται και από κεφάλαια εξωτερικού σε ποσοστό μικρότερο του πενήντα τοις εκατό (50%). Αίτηση Ε/Σ άνω των τριών εκατομμυρίων ευρώ (3.000.000 Ε) και εφόσον το πενήντα τοις εκατό (50%) τουλάχιστον της ιδίας συμμετοχής προέρχεται από κεφάλαια εξωτερικού υποβάλλεται στο Ελληνικό Κέντρο Επενδύσεων Α.Ε. (ΕΛ.ΚΕ.).

B. Την αίτηση υπαγωγής συνοδεύουν εις τριπλούν (1 πρωτότυπο και 2 φωτοαντίγραφα) τα ακόλουθα δικαιολογητικά:

1) Αποδεικτικό καταβολής χρηματικού ποσού στο Δημόσιο Ταμείο, σύμφωνα με την εκάστοτε ισχύουσα σχετική ΚΥΑ των Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών και Ανάπτυξης.

2) Ειδικό ερωτηματολόγιο, που διανέμεται από την αρμόδια για την παραλαβή των αιτήσεων Διεύθυνση Βιομηχανικών Επενδύσεων της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας, συμπληρωμένο και υπογεγραμμένο από το νόμιμο εκπρόσωπο του φορέα που υποβάλει την επενδυτική πρόταση.

3) Απόφαση του αρμόδιου αποφασιστικού οργάνου της επιχείρησης για την υποβολή και την πρόθεση υλοποίησης της επένδυσης που περιγράφεται στο Ε/Σ και για την παροχή εξουσιοδότησης προς ένα εκτελεστικό όργανο για την υπογραφή της αίτησης και την υποβολή της πρότασης.

4) Οικονομοτεχνική μελέτη (σύμφωνα με υπόδειγμα που διανέμεται από την Διεύθυνση Βιομηχανικών Επενδύσεων) που περιλαμβάνει τα ακόλουθα κεφάλαια (η υποβολή της μελέτης γίνεται επίσης και σε ηλεκτρονική μορφή δισκέτα ή CD Rom):

i) Εισαγωγή: γενικά πληροφοριακά στοιχεία του φορέα της επένδυσης με βάση το καταστατικό αυτού

ii) Ανάλυση και διάγνωση της παρούσας κατάστασης της επιχείρησης (χρηματοοικονομικά στοιχεία της τελευταίας πενταετίας),

iii) Ανάλυση και διάγνωση του ευρύτερου περιβάλλοντος της επιχείρησης καθώς και του κλαδικού ανταγωνιστικού περιβάλλοντος αυτής,

iv) Προσδιορισμός των αδύνατων σημείων και αιτιολόγηση της ανταγωνιστικής στρατηγικής της επιχείρησης,

ν) Συνοπτική παρουσίαση του Ε/Σ της επιχείρησης και προσδιορισμός των τμημάτων προϊόντων, υπηρεσιών που σχετίζονται με το Ε/Σ

vi) Αναλυτική περιγραφή της προτεινόμενης επένδυσης, τεκμηρίωση με ειδικά τεχνικά στοιχεία και αναλυτικό συγκεντρωτικό πίνακα με την προτεινόμενη επένδυση

vii) Προβλεπόμενα οικονομικά και συναφή με την επένδυση στοιχεία της επιχείρησης της επόμενης πενταετίας

Η οικονομοτεχνική μελέτη υπογράφεται από οικονομολόγο, μέλος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΟΕΕ) ή αντίστοιχου Οργανισμού κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και μηχανικό, εξειδικευμένο στο κύριο αντικείμενο της επένδυσης, μέλος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ) και κατά περίπτωση, όπου απαιτείται από το αντικείμενο της επένδυσης, από γεωτεχνικό, μέλος του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΓΕΕ). Αιτήσεις που δεν πληρούν την προϋπόθεση αυτή δεν εξετάζονται και τίθενται στο αρχείο.

5) Ειδικό παράρτημα με αναλυτική περιγραφή, στοιχεία και δικαιολογητικά που θα τεκμηριώνουν τη βαθμολογία του Ε/Σ, σύμφωνα με τα κριτήρια υπαγωγής του άρθρου 6 του Ν. 3299/2004.

6) Αναλυτικές προσφορές όλων των προτεινόμενων δαπανών από δύο τουλάχιστον προμηθευτές ή εργολάβους (σε περίπτωση που προβλέπονται κτιριακές δαπάνες) και προσπέκτους του μηχανολογικού και λοιπού εξοπλισμού. Σε περίπτωση προμήθειας εξοπλισμού απευθείας από τον κατασκευαστικό οίκο απαιτείται μία μόνο προσφορά. Οι προσφορές ξένων οίκων να έχουν μετάφραση. Ειδικά για τις κτιριακές δαπάνες ή και για ιδιοκατασκευές, απαιτείται ανάλυση του κόστους ανά δραστηριότητα, καθώς και οποιοδήποτε άλλο στοιχείο για την επαρκέστερη τεκμηρίωση των δαπανών αυτών (π.χ. σχέδια τοπογραφικά, αρχιτεκτονικά, ηλεκτρομηχανολογικά κλπ).

7) Δήλωση του άρθρου 8 του Ν. 1599/1986 του νόμιμου εκπροσώπου του φορέα που υποβάλει το Ε/Σ, η οποία βεβαιώνει:

i) Αν η επιχείρηση έχει επιδοτηθεί στο παρελθόν από εθνικούς ή κοινοτικούς πόρους. Σε περίπτωση που έχει επιδοτηθεί, προσκομίζονται αντίγραφα των αποφάσεων υπαγωγής και ολοκλήρωσης της επιχορηγούμενης επένδυσης.

ii) Ότι η επιχείρηση αυτή της οποίας Ε/Σ έχει υπαχθεί στις διατάξεις του Ν. 3299/2004 ή του 2601/1998 ή του Ν. 1892/90 δεν έχει, κατά τη χρονική διάρκεια υλοποίησης του, υποβάλει σε οποιαδήποτε υπηρεσία ή φορέα αίτηση υπαγωγής επένδυσης η οποία να αφορά στα προϊόντα στα οποία αφορά το υλοποιούμενο Ε/Σ.

iii) Ότι η επιχείρηση δεν έχει κάνει έναρξη εργασιών για ενέργειες που προβλέπονται στο Ε/Σ, πριν την υποβολή της αίτησης υπαγωγής του Ε/Σ στις διατάξεις του Ν. 3299/2004 όπως ισχύει.

iv) Ότι η αγορά αποπερατωθεισών ή ημιτελών βιομηχανικών ή βιοτεχνικών κτιριακών εγκαταστάσεων αφορά κτίρια που παραμένουν σε αδράνεια, δεν χρησιμοποιούνται τουλάχιστον για δύο (2) έτη πριν την υποβολή της αίτησης, δεν ανήκουν σε προβληματική επιχείρηση (όπως ορίζεται στις κοινοτικές κατευθυντήριες γραμμές όσον αφορά τις κρατικές ενισχύσεις για τη διάσωση και την αναδιάρθρωση προβληματικών επιχειρήσεων Ανακοίνωση 1999/C 288/2002) και δεν έχουν λάβει προηγούμενη κρατική ενίσχυση.

v) Ότι η αγορά βιοτεχνικών χώρων σε τυποποιημένα βιοτεχνικά κτίρια των βιομηχανικών επιχειρηματικών περιοχών (Β.Ε.ΠΕ., ΒΙ.ΠΕ., ΒΙ.ΠΑ. ΒΙΟ.ΠΑ. κλπ) και των τεχνοπόλεων ή τεχνολογικών πάρκων αφορά κτίρια που δεν ανήκουν σε προβληματική επιχείρηση (όπως ορίζεται στις κοινοτικές κατευθυντήριες γραμμές όσον αφορά τις κρατικές ενισχύσεις για τη διάσωση και την αναδιάρθρωση προβληματικών επιχειρήσεων Ανακοίνωση 1999/C 288/2002) και δεν έχουν λάβει προηγούμενη κρατική ενίσχυση.

vi) Τον τρόπο κάλυψης της ιδίας συμμετοχής καθώς και της χρηματοδότησης του κεφαλαίου κίνησης.

8) Καταστατικό της εταιρείας με τις τυχόν τροποποιήσεις και δικαιολογητικά νόμιμης εκπροσώπησης.

9) Αντίγραφα θεωρημένων καταστάσεων προσωπικού της Επιθεώρησης Εργασίας για τα 2 τελευταία έτη και μισθοδοτικές καταστάσεις / αποδείξεις αγοράς ενσήμων του τελευταίου μήνα πριν την υποβολή της αίτησης υπαγωγής. Πίνακα με τον αριθμό του μόνιμου και εποχιακού προσωπικού κατά βάρδια και κατά μονάδα και με τον αριθμό των νέων θέσεων απασχόλησης που δημιουργούνται από την επένδυση.

10) Άδεια λειτουργίας, σε ισχύ, των παραγωγικών μονάδων της επιχείρησης στις οποίες πρόκειται να υλοποιηθεί η επένδυση ή κάποια άλλη κατά περίπτωση άδεια ή νόμιμη απαλλαγή εξ' αυτής για τη νόμιμη λειτουργία της επιχείρησης.

11) Δημοσιευμένους ισολογισμούς και καταστάσεις αποτελεσμάτων χρήσης των τελευταίων πέντε ετών και ισοζύγιο της 31ης Δεκεμβρίου του προηγούμενου της υποβολής έτους.

12) Έγκριση της τράπεζας, σε περίπτωση τραπεζικού δανεισμού, ότι προτίθεται να χρηματοδοτήσει την υλοποίηση του επιχειρηματικού σχεδίου. Σε περίπτωση που στο προτεινόμενο για ενίσχυση Ε/Σ προβλέπεται και η χρησιμοποίηση δανείου, αυτό πρέπει να εκπληρώνει τις παρακάτω προϋποθέσεις:

i) να είναι τουλάχιστον τετραετούς διάρκειας,

ii) να έχει τη μορφή τραπεζικού δανείου ή ομολογιακού δανείου εκδιδόμενου σε δημόσια ή μη εγγραφή ή δανείου από άλλους χρηματοδοτικούς οργανισμούς, αποκλειόμενης της μορφής αλληλόχρεου λογαριασμού,

iii) να λαμβάνεται για την πραγματοποίηση του επενδυτικού σχεδίου, όπως αυτό θα προκύπτει ρητά από τη σχετική δανειακή σύμβαση και

iv) Να έχει εγκριθεί από τη χρηματοδοτούσα τράπεζα ή το χρηματοδοτικό οργανισμό κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης υπαγωγής στις ενισχύσεις του Ν.3299/2004.

Το σχετικό έγγραφο της έγκρισης του δανείου πρέπει να αναφέρει τους όρους χορήγησής του και συγκεκριμένα το ύψος του, τη διάρκεια του, το επιτόκιο, την περίοδο χάριτος και τις εξασφαλίσεις για την παροχή του και να περιλαμβάνεται στον υποβαλλόμενο με την αίτηση υπαγωγής φάκελο. Το επενδυτικό δάνειο μπορεί να λαμβάνεται και σε συνάλλαγμα.

13) Στοιχεία τεκμηρίωσης της δυνατότητας κάλυψης ίδιας συμμετοχής. Ενδεικτικά, αναφέρονται τα εξής:

Αντίγραφα φορολογικών δηλώσεων και εντύπων Ε9, βεβαιώσεων εξάμηνης κίνησης τραπεζικών λογαριασμών, βεβαιώσεις κατοχής ομολόγων, μετοχών, κλπ προκειμένου για φυσικά πρόσωπα μετόχους ή εταίρους. Ισολογισμοί ή Λογιστικές καταστάσεις της τελευταίας πενταετίας καθώς και ισοζύγια τελευταίου μηνός για τα νομικά πρόσωπα μετόχους ή εταίρους.

14) Για τις ΜΜΕ απαιτείται να τεκμηριώνεται ο χαρακτηρισμός τους με βάση τα κριτήρια του Κανονισμού 2003/361/ΕΚ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σύμφωνα με τον οποίο ως ΜΜΕ νοούνται οι επιχειρήσεις που απασχολούν λιγότερους από 250 εργαζόμενους και οι οποίες έχουν ετήσιο κύκλο εργασιών που δεν υπερβαίνει τα 50 εκατομμύρια ευρώ ή το σύνολο του ετήσιου ισολογισμού τους δεν υπερβαίνει τα 43 εκατομμύρια ευρώ και πληρούν το κριτήριο της ανεξαρτησίας όπως αυτό ορίζεται στον προαναφερθέντα κανονισμό

15) Δήλωση ότι η βιομηχανική μονάδα θα εγκατασταθεί σε ΒΙΠΕ ΕΤΒΑ ή λοιπές ΒΕΠΕ (ΒΙΠΕ, ΒΙΟΠΑ, ΒΙΠΑ, τεχνόπολη και τεχνολογικά πάρκα) με κατάθεση του συμβολαίου αγοράς του αναγκαίου για την επένδυση οικοπέδου ή την αίτηση της στον αρμόδιο φορέα διοίκησης ή διαχείρισης της ΒΙΠΕ ΕΤΒΑ και λοιπές ΒΕΠΕ για απόκτηση οικοπέδου και βεβαίωση αυτού για τη δυνατότητα διάθεσης του αναγκαίου οικοπέδου.

Σε περίπτωση εγκατάστασης της μονάδας εκτός Β.Ε.ΠΕ. είναι απαραίτητη η πλήρης και τεκμηριωμένη αιτιολόγηση της επιλογής του τόπου εγκατάστασης

16) Σχέδια συμβάσεων μεταφοράς τεχνολογίας, KNOW HOW όπου θα αναφέρεται η παραχώρηση αδείας, το είδος της τεχνολογίας, οι πληρωμές, η διάρκεια της σύμβασης κ.λπ.

17) Κάθε άλλο στοιχείο που κατά την κρίση του επενδυτή ή της αρμόδιας υπηρεσίας κρίνεται απαραίτητο για τη διευκρίνιση των ισχυρισμών του αιτούντος.

Άρθρο 2

A. Τα παραπάνω δικαιολογητικά και στοιχεία δεν μπορούν να αντικατασταθούν με υπεύθυνη δήλωση του άρθρου 8 του Ν. 1599/86, όπως ισχύει, εκτός των οριζομένων στην παρούσα απόφαση.

B. Αιτήσεις που δεν συνοδεύονται από όλα τα απαιτούμενα δικαιολογητικά και στοιχεία σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παρούσα απόφαση και στις λοιπές διατάξεις του Ν. 3299/2004 ή η οικονομοτεχνική μελέτη εμφανίζει σοβαρές ελλείψεις οι οποίες καθιστούν

αδύνατη την αξιολόγηση της επένδυσης, δεν συνιστούν αίτηση υπαγωγής, δεν εξετάζονται και τίθενται στο αρχείο της αρμόδιας Υπηρεσίας.

Άρθρο 3

Από την απόφαση αυτή δεν προκύπτει δαπάνη σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού.

Άρθρο 4

Η παρούσα ισχύει από τη δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!