Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Οικονομικές Ειδήσεις

Περιφέρεια Αττικής Οχύρωση της δημόσιας υγείας με ευφυές σύστημα επιδημιολογικής επιτήρησης, με βάση την επιδημιολογία των λυμάτων

Τη δυνατότητα απόκτησης νέων όπλων για την αντιμετώπιση ιώσεων και λοιμώξεων, παρέχει η Περιφέρεια Αττικής στους φορείς της δημόσιας Υγείας, προσκαλώντας τους να υποβάλουν πρόταση χρηματοδότησης από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αττική 2014-2020, για την ανάπτυξη και λειτουργία ενός Ευφυούς Συστήματος Επιδημιολογικής Επιτήρησης και Παρακολούθησης Περιβαλλοντικής Υγείας, με βάση την επιδημιολογία των λυμάτων.

Η πρόσκληση, προϋπολογισμού 1,85 εκατ. ευρώ και η χρηματοδότηση θα γίνει από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο μέσω του ΠΕΠ Αττικής, με φορείς υλοποίησης τη Γενική Γραμματεία Δημόσιας Υγείας και τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας.

Η υποβληθείσα πρόταση θα αφορά την ανάπτυξη εργαστηριακού δικτύου για την επιδημιολογική επιτήρηση και τη δημιουργία ψηφιακής πλατφόρμας με εργαλεία λήψης αποφάσεων και μέτρων σχετικά με:

  1. Εργαστηριακή παρακολούθηση SARS-CoV-2, ιών ηπατίτιδας, ιών γρίπης, φαρμάκων και ναρκωτικών στα λύματα
  2. Εργαστηριακή παρακολούθηση μικροβιακής αντοχής στα λύματα.
  3. Ανάπτυξη ευφυούς συστήματος πρόβλεψης επιδημιών (τεχνητή νοημοσύνη).
  4. Ανάπτυξη πληροφοριακού Συστήματος και Πλατφόρμας έγκαιρης προειδοποίησης για την αξιοποίηση δικτύου επιδημιολογικής επιτήρησης.

Στόχος των δράσεων είναι ο εντοπισμός, η αντιμετώπιση και η πρόληψη της διάδοσης μέσα από τη βελτίωση των δομών λήψης αποφάσεων και ανάπτυξης πολιτικών δημόσιας υγείας στη χώρα.

Ο περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης, δήλωσε σχετικά με το νέο αυτό παρατηρητήριο που θα δίνει χρήσιμες πληροφορίες και δεδομένα, όχι μόνο για την αντιμετώπιση της Covid-19, αλλά και πιθανών νέων ιώσεων, μεταλλάξεων κλπ:

«Έχουμε στα χέρια μας νέες τεχνολογίες που μας επιτρέπουν να συλλέξουμε πολύ σημαντικά στοιχεία για το επίπεδο της Υγείας στη χώρα. Με το ευφυές σύστημα επιδημιολογικής επιτήρησης, οι επιστήμονες θα μπορούν να λαμβάνουν πολύτιμες πληροφορίες για την υγεία των πολιτών, προκειμένου να αποφασίζονται άμεσα τα απαραίτητα μέτρα για την ασφάλεια όλων μας. Η διοίκηση της περιφέρειας, αξιοποιώντας τους πόρους του ΕΣΠΑ, θα στηρίξει με όλες της τις δυνάμεις τη δημόσια Υγεία, ιδίως εν μέσω της πρωτοφανούς κρίσης που πλήττει τη χώρα».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η επιδημιολογία λυμάτων είναι ένα νέο γνωστικό πεδίο της Επιδημιολογίας και της Περιβαλλοντικής Υγείας. Βασίζεται στην ανάλυση συγκεκριμένων ενώσεων του ανθρώπινου μεταβολισμού που φτάνουν στα αστικά λύματα και δείχνουν αν ο πληθυσμός χρήσης του, νοσεί, καταναλώνει κάποια ουσία ή εκτίθεται σ' αυτή.

Στη διάρκεια της πανδημίας, ίχνη του νέου κορωνοϊού εντοπίστηκαν στα λύματα, των οποίων η ανάλυση καταδεικνύει τη διασπορά της νόσου στην κοινότητα, αφού παρέχει τη δυνατότητα εκτίμησης του πραγματικού συνολικού αριθμού των προσβληθέντων ατόμων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!