Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Αποφάσεις - Εγκύκλιοι

Απόφαση αριθμ. πρωτ. 1/2006 Απόφαση του Συμβουλίου Σύνδεση ΕΕ - Αιγύπτου της 17 Φεβρουάριου 2006 για την τροποποίηση του πρωτοκόλλου αριθ. 4 της ευρωμεσογειακής συμφωνίας, για τον ορισμό της έννοιας «καταγόμενα προϊόντα» ή «προϊόντα καταγωγής» και για τις μεθόδους διοικητικής συνεργασίας (2006/185/EK)

ΑΠΟΦΑΣΗ αριθ. 1/2006

ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΣΥΝΔΕΣΗΣ ΕΕ - ΑΙΓΥΠΤΟΥ της 17 Φεβρουάριου 2006 για την τροποποίηση του πρωτοκόλλου αριθ. 4 της ευρωμεσογειακής συμφωνίας, για τον ορισμό της έννοιας «καταγόμενα προϊόντα» ή «προϊόντα καταγωγής» και για τις μεθόδους διοικητικής συνεργασίας (2006/185/EK)

ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΣΥΝΔΕΣΗΣ,

Έχοντας υπόψη την ευρωμεσογειακή συμφωνία που αφορά τη σύνδεση μεταξύ της Ευρωπαϊκής Κοινότητας και των κρατών μελών της, αφενός, και της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου, αφετέρου (1), εφεξής καλούμενη «συμφωνία», η οποία υπογράφηκε στις Βρυξέλλες στις 25 Ιουνίου 2001, και ιδίως το άρθρο 38 του πρωτοκόλλου αριθ. 4,

Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

(1)    Το πρωτόκολλο αριθ. 4 της συμφωνίας προβλέπει τη διμερή σώρευση καταγωγής μεταξύ της Κοινότητας και της Αιγύπτου, και τη διαγώνια σώρευση καταγωγής μεταξύ της Κοινότητας, της Αιγύπτου, της Αλγερίας, της Κύπρου, του Ισραήλ, της Ιορδανίας, του Λιβάνου, της Μάλτας, του Μαρόκου, της Συρίας, της Τυνησίας, της Τουρκίας και της Δυτικής Όχθης και της Λωρίδας της Γάζας.

(2)    Η επέκταση του συστήματος σώρευσης είναι ευκταία προ-κειμένου να καταστεί δυνατή η χρήση υλών, καταγωγής Κοινότητας, Βουλγαρίας, Ρουμανίας, Ισλανδίας, Νορβηγίας, Ελβετίας (συμπεριλαμβανομένου του Λιχτενστάιν), Νήσων Φερόες, Τουρκίας ή οιασδήποτε χώρας που συμμετέχει στην ευρωμεσογειακή εταιρική σχέση, με βάση τη δήλωση της Βαρκελώνης που εγκρίθηκε στην ευρωμεσογειακή διάσκεψη η οποία πραγματοποιήθηκε στις 27 και 28 Νοεμβρίου 1995, για την ανάπτυξη του εμπορίου και την προώθηση της περιφερειακής ολοκλήρωσης.

(3)    Για την εφαρμογή του διευρυμένου συστήματος σώρευσης μόνο μεταξύ των χωρών που πληρούν τις απαιτούμενες προϋποθέσεις και για την αποφυγή της καταστρατήγησης δασμών, είναι ανάγκη να εισαχθούν νέες διατάξεις όσον αφορά την πιστοποίηση καταγωγής.

(4)    Για την εφαρμογή του διευρυμένου συστήματος σώρευσης και για την αποφυγή της καταστρατήγησης δασμών, είναι

(1) ΕΕ L 304 της 30.9.2004, σ. 39. ανάγκη να εναρμονισθούν οι διατάξεις που αφορούν την απαγόρευση επιστροφής ή απαλλαγής από δασμούς και οι απαιτήσεις όσον αφορά τις επεξεργασίες οι οποίες καθορίζονται στο πρωτόκολλο αριθ. 4 για τις μη καταγόμενες ύλες προκειμένου να αποκτήσουν τον χαρακτήρα καταγωγής.

(5) Το διευρυμένο σύστημα σώρευσης καταγωγής συνεπάγεται ότι οι ίδιες διατάξεις που αφορούν τους κανόνες καταγωγής εφαρμόζονται στο πλαίσιο προτιμησιακών συμφωνιών που συνάπτονται μεταξύ των ενδιαφερομένων μερών.

(6)    Τα εμπορεύματα υπό διαμετακόμιση ή αποθήκευση την ημέρα κατά την οποία τίθεται σε εφαρμογή η παρούσα απόφαση πρέπει να καλύπτονται από μεταβατικές διατάξεις που παρέχουν σ’ αυτά το ευεργέτημα του διευρυμένου συστήματος σώρευσης.

(7)    Οι λόγοι που δικαιολογούν τον αποκλεισμό από το σύστημα διαγώνιας σώρευσης των γεωργικών προϊόντων καταγωγής Τουρκίας δεν ισχύουν πλέον.

(8)    Η κοινή δήλωση για τη μεταβατική περίοδο σχετικά με την έκδοση ή την κατάρτιση των εγγράφων όσον αφορά την απόδειξη της καταγωγής, η κοινή δήλωση για τη σώρευση καταγωγής και η κοινή δήλωση για τις απαιτήσεις όσον αφορά τις επεξεργασίες που περιέχονται στο παράρτημα II δεν χρειάζεται να διατηρηθούν.

(9) Απαιτούνται ορισμένες τροποποιήσεις τεχνικού χαρακτήρα με σκοπό την αποκατάσταση προβλημάτων μεταξύ των διαφόρων γλωσσικών εκδόσεων του κειμένου.

(10)   Συνεπώς, για την ορθή εφαρμογή της συμφωνίας και με

στόχο τη διευκόλυνση του έργου των χρηστών και των τελωνειακών υπηρεσιών, κρίνεται σκόπιμο να ενσωματωθούν σε ένα νέο κείμενο του πρωτοκόλλου αριθ. 4 όλες οι εν λόγω διατάξεις,

ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ:

Άρθρο 1

Το πρωτόκολλο αριθ. 4 της συμφωνίας, για τον ορισμό της έννοιας «καταγόμενα προϊόντα» ή «προϊόντα καταγωγής» και για τις μεθόδους διοικητικής συνεργασίας, αντικαθίσταται από το συνημμένο στην παρούσα απόφαση κείμενο, μαζί με τις σχετικές κοινές δηλώσεις.

Άρθρο 2

Η παρούσα απόφαση αρχίζει να ισχύει την ημέρα της έκδοσής της. Εφαρμόζεται από την πρώτη ημέρα του μήνα που έπεται της ημέρας έκδοσής της.

Βρυξέλλες, 17 Φεβρουαρίου 2006.

Για το Συμβούλιο Σύνδεσης

Η Πρόεδρος

U. PLASSNIK

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!