Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΟΕΕ, Ο.Ε.Ε.)

ΟΕΕ Οι επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης στην ελληνική οικονομία και προτάσεις για την επόμενη μέρα

Οι επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης στην ελληνική οικονομία και προτάσεις για την επόμενη μέρα
 
Το Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδας, ανταποκρινόμενο στο θεσμικό του ρόλο ως συμβουλευτικό όργανο της Πολιτείας και προσπαθώντας να συνεισφέρει στο δημόσιο διάλογο, καταθέτει μια εμπεριστατωμένη μελέτη, που αναφέρεται στις επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης αλλά και σε προτάσεις για την επόμενη μέρα της ελληνικής οικονομίας.
 
Οι υπεύθυνες και ολοκληρωμένες επιστημονικές προτάσεις έχουν συνταχθεί από την Επιστημονική Επιτροπή του Οικονομικού Επιμελητηρίου της Ελλάδας. 
 
Έχουν περάσει ήδη δώδεκα χρόνια από την έναρξη της τελευταίας χρηματοοικονομικής κρίσης, που στιγμάτισε την παγκόσμια οικονομία και μια νέα διεθνής κρίση, υγειονομικού χαρακτήρα (Covid-19), δοκιμάζει τις αντοχές της κοινωνίας και της οικονομίας.
 
Με τις περισσότερες οικονομίες να βρίσκονται σε ένα “καθοδικό σπιράλ” οι κυβερνήσεις προσπαθούν να λάβουν μέτρα για τον περιορισμό της ύφεσης.
 
Οι εκτιμήσεις για την ένταση της ύφεσης ποικίλλουν και θα εξαρτηθούν τόσο από τις πολιτικές αντιμετώπισης της πανδημίας όσο και από τη διάρκειά της. 
 
Είναι αξιοσημείωτο ότι οι οικονομικές επιπτώσεις της κρίσης διαφέρουν από τις αντίστοιχες της προηγούμενης χρηματοπιστωτικής κρίσης. Φαίνεται ότι η κρίση θα επηρεάσει αρνητικά τόσο την πλευρά της προσφοράς όσο και την πλευρά της ζήτησης, δημιουργώντας ένα ντόμινο καταιγιστικών εξελίξεων.
 
Η διαφορά σχετίζεται με την προέλευση της και αυτό διότι η κρίση του κορωνοϊού δεν ξεκίνησε από τις χρηματοπιστωτικές αγορές και στη συνέχεια μεταφέρθηκε στην πραγματική οικονομία.
 
Αντίθετα, οι σημερινοί κραδασμοί προέκυψαν – λόγω του κορωνοϊού - από την πραγματική οικονομία και υπάρχει ο φόβος της μετακύλισης στις χρηματοπιστωτικές αγορές.
 
Οι κυβερνήσεις, έχοντας ως απώτερο σκοπό τη μείωση των κραδασμών, έχουν προβεί στη λήψη παρεμβάσεων που μπορούμε να τις κατηγοριοποιήσουμε σε τρία σκέλη:
  • Δημοσιονομική ώθηση, με αύξηση των δημοσίων δαπανών και επιδοτήσεις για τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις που έχουν πληγεί,
  • Αναστολή πληρωμών, για κάποιους μήνες, των ασφαλιστικών και φορολογικών υποχρεώσεων και των δανειακών συμβάσεων και
  • Παροχή εγγυήσεων και ρευστότητας μέσω των δανείων για τις επιχειρήσεις. 
Tα παραπάνω μέτρα, αν και αναγκαία, δε φαίνεται να είναι ικανά να αποτρέψουν την ύφεση.
 
Η Ευρώπη και ιδιαίτερα η ευρωζώνη θα πρέπει να θέσει σε εφαρμογή μια ουσιαστική δέσμη μέτρων αφού σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία τα κράτη μέλη βρίσκονται στο επίκεντρο της πανδημίας.
 
Σύμφωνα με τις προβλέψεις διεθνών οργανισμών, αλλά και της ίδιας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι χώρες της ΟΝΕ θα δοκιμαστούν για άλλη μια φορά, για αυτό το λόγο θα πρέπει να δράσουν ταχύτατα και συλλογικά δίνοντας το κατάλληλο μήνυμα τόσο στις αγορές όσο και στους πολίτες. 
 
Τα κράτη μέλη της ΟΝΕ πρέπει να παρέμβουν σε μεγάλη κλίμακα για να παράσχουν οικονομική στήριξη στις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά που αντιμετωπίζουν δυσχέρειες και τα εισοδήματά τους βρίσκονται σε κίνδυνο.
 
Η αύξηση του δημοσίου χρέους είναι δεδομένη αφού η απώλεια των εισοδημάτων στον ιδιωτικό τομέα θα πρέπει να απορροφηθεί από το Κράτος.
 
Προτεραιότητα δεν πρέπει να είναι μόνο η επιχορήγηση με επιδόματα όσων χάνουν τη δουλειά τους αλλά και η προστασία της απασχόλησης και της παραγωγικής ικανότητας σε μια περίοδο δραματικής απώλειας εισοδήματος, που απαιτεί άμεση υποστήριξη της ρευστότητας. Αυτό θα επιτευχθεί μέσω εισαγωγής επιπρόσθετων δημοσιονομικών μέτρων για τη στήριξη των επιχειρήσεων και τόνωση της ρευστότητας.
 
Οι εκάστοτε κυβερνήσεις έχουν ήδη λάβει μέτρα για τη διοχέτευση της απαραίτητης ρευστότητας. Όμως, αυτά συνεπάγονται την αύξηση του δημοσιονομικού ελλείμματος, πιθανές πληθωριστικές πιέσεις και αύξηση του δημοσίου χρέους. 
 
Η σημερινή κρίση αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία για την επίδειξη της ευρωπαϊκής ενότητας και της αλληλεγγύης.
 
Για αυτό το λόγο, τον τελευταίο καιρό, συνεχώς πληθαίνουν οι φωνές μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ για την υποστήριξη μιας κοινής και σημαντικής ευρωπαϊκής αντίδρασης για την αντιμετώπιση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, στον τομέα της υγείας και της οικονομίας.
 
Το κόστος της αποτυχίας αντιμετώπισης της κρίσης θα είναι τεράστιο και πρέπει οι ιθύνοντες χάραξης πολιτικής να χρησιμοποιήσουν όλα τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία για την εξασθένιση των επιπτώσεων της πανδημίας.
 
Το τελικό ύψος της ύφεσης είναι αδύνατο να εκτιμηθεί αφού υπάρχουν πολλοί ακαθόριστοι παράγοντες (επανεμφάνιση κρουσμάτων, δημιουργία φαρμάκου - εμβολίου, επαναφορά lockdown).
 
Σε οποιαδήποτε περίπτωση οι ευρωπαϊκές και οι εθνικές πολιτικές είναι υποχρεωμένες να παρέχουν τις απαραίτητες λύσεις στους πολίτες ώστε να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας και να μην υπάρξει ραγδαία αύξηση στο κλείσιμο επιχειρήσεων. 
 
Η χάραξη πολιτικής για την επόμενη μέρα της πανδημίας είναι εξίσου σημαντική. Δυστυχώς, δεν υπάρχει η πολυτέλεια του εφησυχασμού και η ταχύτητα στη λήψη αποφάσεων είναι αναγκαία.
 
Η Επιστημονική Επιτροπή του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος θέλοντας να συμβάλει εποικοδομητικά στο δημόσιο διάλογο καταθέτει την παρούσα μελέτη, εστιάζοντας στο σύνολο των παραγωγικών τομέων της ελληνικής οικονομίας.
 
Παράλληλα, η κλαδική ανάλυση στους κυριότερους τομείς σκιαγραφεί τις επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης, αλλά και τις αναπτυξιακές προοπτικές της επόμενης μέρας.
 
Οι προτάσεις μας αποτυπώνουν τις σκέψεις των μελών της Επιστημονικής μας Επιτροπής, τόσο σε βραχυπρόθεσμα όσο και σε μακροπρόθεσμα καίρια ζητήματα.
 
Εκ μέρους των μελών της Κεντρικής Διοίκησης του ΟΕΕ τους ευχαριστώ θερμά και τους συγχαίρω για τη συμβολή τους ώστε να δομηθεί μια άρτια επιστημονική μελέτη – πρόταση.
 
Η μελέτη τίθεται στη διάθεση της Πολιτείας, του Κοινοβουλίου αλλά και της κοινής γνώμης.
 
Για να διαβάσετε τη μελέτη στο σύνολό της πατήστε εδώ.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!