Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Αποφάσεις - Εγκύκλιοι

οικ. 2/17012/ΔΠΓΚ/2020 Διακριτή παρακολούθηση δαπανών φορέων Γενικής Κυβέρνησης λόγω υλοποίησης μέτρων προστασίας της δημοσίας υγείας και της οικονομίας από τον COVID-19

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ
ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ
ΓΕΝΙΚΟ ΛΟΓΙΣΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ
ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ
ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ
ΚΑΙ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ
ΓΕΝΙΚΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
Ταχ. Δ/νση: Πανεπιστημίου 37
101 65 Αθήνα
Φαξ: 210 3338206
E-mail: dpgk@glk.gr

ΑΔΑ: 9ΨΤΚΗ-7ΒΘ

ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ

Αθήνα, 15 / 4 /2020
Α.Π.: οικ. 2/17012/ΔΠΓΚ

ΠΡΟΣ: Ως πίνακας διανομής

ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ

ΘΕΜΑ: «Διακριτή παρακολούθηση δαπανών φορέων Γενικής Κυβέρνησης λόγω υλοποίησης μέτρων προστασίας της δημοσίας υγείας και της οικονομίας από τον COVID-19»

Α. ΓΕΝΙΚΑ

Με τον συμπληρωματικό κρατικό προϋπολογισμό οικονομικού έτους 2020 (άρθρο 7 ν.4682 /2020, Α'76) αυξάνονται οι εγγεγραμμένες πιστώσεις και συνεπώς το όριο εξόδων του τακτικού προϋπολογισμού του Υπουργείου Οικονομικών, υπό ειδικό φορέα 1023 711 0000000 «Γενικές Κρατικές Δαπάνες» και αναλυτικό λογαριασμό εξόδων (ΑΛΕ) 2910601058 «Πιστώσεις για δράσεις που σχετίζονται με την υλοποίηση μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κορωνοϊό» κατά πέντε δισεκατομμύρια (5.000.000.000) ευρώ. Με τον συμπληρωματικό προϋπολογισμό δίνεται, από δημοσιονομικής πλευράς, η δυνατότητα στους εμπλεκόμενους φορείς να υλοποιήσουν με άμεσο και αποτελεσματικό τρόπο τα μέτρα που έχουν νομοθετηθεί για την αντιμετώπιση των αρνητικών συνεπειών που προκύπτουν για τη δημόσια υγεία και την οικονομία από την πανδημία του κορωνοϊού (Covid-19).

Με την παρούσα εγκύκλιο παρέχονται οδηγίες για τη μηνιαία και σωρευτική καταγραφή των δαπανών που σχετίζονται με την ενσκήψασα πανδημία του κορωνοϊού, προκειμένου να καταστεί δυνατή η ορθή και ομοιόμορφη παρακολούθησή τους. Στις εν λόγω δαπάνες περιλαμβάνονται κυρίως όσες σχετίζονται με τα μέτρα οικονομικής στήριξης φυσικών και νομικών προσώπων που πλήττονται -κοινωνικές ομάδες και επιχειρήσεις- καθώς και με την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Καταγράφονται όλες οι δαπάνες που έχουν ήδη πραγματοποιηθεί από το σύνολο των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης (ΦΓΚ) ανεξαρτήτως προέλευσης χρηματοδότησης, καθώς και όσες θα πραγματοποιηθούν στο προσεχές διάστημα και θα καλύπτονται από πιστώσεις του ΑΛΕ 2910601058 «Πιστώσεις για δράσεις που σχετίζονται με την υλοποίηση μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κορωνοϊό» των Γενικών Κρατικών Δαπανών ή άλλες ήδη εγγεγραμμένες πιστώσεις των φορέων.

Σημειώνεται ότι, αν και ο συμπληρωματικός προϋπολογισμός αφορά στην αύξηση του ορίου των Γενικών Κρατικών Δαπανών του Τακτικού Προϋπολογισμού του Υπουργείου Οικονομικών, έχουν ήδη προβλεφθεί και διατάξεις για τη χρηματοδότηση έκτακτων δράσεων για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης και από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ). Υπό αυτό το πρίσμα, η παρούσα εγκύκλιος αναφέρεται και στις σχετικές δαπάνες που πραγματοποιούνται σε βάρος του ΠΔΕ, οι οποίες θα καταγράφονται σε διακριτό πίνακα.

Β. ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΠΙΣΤΩΣΕΩΝ ΤΑΚΤΙΚΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ

Η μεταφορά πιστώσεων στον τακτικό προϋπολογισμό των φορέων της Κεντρικής Διοίκησης διενεργείται κατά τη συνήθη διαδικασία, ήτοι οι Γενικές Διευθύνσεις Οικονομικών Υπηρεσιών (ΓΔΟΥ) των φορέων της Κεντρικής Διοίκησης αποστέλλουν αίτημα για αύξηση πιστώσεων του προϋπολογισμού τους ή των εποπτευομένων φορέων τους με τη μορφή του αιτήματος Π1 σύμφωνα με την εγκύκλιο εκτέλεσης του Προϋπολογισμού 2020.

Οι ενισχύσεις πιστώσεων, που αφορούν δαπάνες κάλυψης μισθοδοσίας προσωπικού, είτε για το υφιστάμενο προσωπικό (πχ έκτακτη οικονομική ενίσχυση άρθρου τέταρτου της ΠΝΠ της 30.3.2020, ΦΕΚ Α' 75), είτε για νέες προσλήψεις προσωπικού με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου (ΙΔΟΧ), καλύπτονται από τις Γενικές Κρατικές Δαπάνες (ΕΦ: 1023-711-0000000 - ΑΛΕ : 2910601058), σε περίπτωση που ο φορέας αδυνατεί να τις καλύψει από τις ήδη εγγεγραμμένες πιστώσεις. Τα ποσά που καταβάλλονται ως έκτακτη οικονομική ενίσχυση σε προσωπικό φορέων της Γενικής Κυβέρνησης, των οποίων η μισθοδοσία βαρύνει τον Τακτικό Προϋπολογισμό, θα εμφανιστούν στους αντίστοιχους ΑΛΕ της μείζονος κατηγορίας 21.

Οι ανάγκες για ενίσχυση των εποπτευόμενων από την Κεντρική Διοίκηση φορέων αναφορικά με την κάλυψη δαπανών που προκύπτουν από την υγειονομική κρίση, καλύπτονται, ομοίως, από πιστώσεις του ανωτέρω ΑΛΕ των Γενικών Κρατικών Δαπανών.

Γ. ΔΙΑΚΡΙΤΗ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΔΑΠΑΝΩΝ - ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Με την εν λόγω εγκύκλιο καθιερώνεται διακριτή μηνιαία παρακολούθηση των δαπανών των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης που αφορούν στο σύνολο των δαπανών που ήδη έγιναν και θα προκύψουν από τη λήψη και υλοποίηση μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας και οικονομίας από τον COVID-19. H μηνιαία παρακολούθηση θα πραγματοποιείται με τη συμπλήρωση των πινάκων του Παραρτήματος, που αποστέλλονται συνημμένα στην παρούσα εγκύκλιο.

Επισημαίνεται ότι κατά την πρώτη εφαρμογή της παρακολούθησης των δαπανών του συνόλου των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης, μέσω των σχετικών πινάκων, τα αναλυτικά στοιχεία στις στήλες πληρωμών του μήνα αναφοράς θα αφορούν αποκλειστικά στο μήνα Μάρτιο 2020. Τυχόν πληρωμές που διενεργήθηκαν κατά το προηγούμενο διάστημα θα εμφανίζονται συμπεριλαμβανομένου του μηνός Μαρτίου, στις στήλες που αφορούν στις σωρευτικές πληρωμές έτους του εκάστοτε πίνακα.

Γ.1. Παρακολούθηση δαπανών στην Κεντρική Διοίκηση

Οι ΓΔΟΥ των φορέων της Κεντρικής Διοίκησης παρακολουθούν ανά μήνα και αποστέλλουν ηλεκτρονικά στη Διεύθυνση Προϋπολογισμού Γενικής Κυβέρνησης (ΔΠΓΚ) του ΓΛΚ, στις αποκλειστικές προθεσμίες που ορίζονται στην παρ. Δ της παρούσας, στοιχεία που αφορούν πληρωμές του φορέα τους για τις ανωτέρω αιτίες.

Για λόγους ομοιόμορφης παρακολούθησης τα στοιχεία καταγράφονται στους σχετικούς πίνακες του Παραρτήματος και επιγραμματικά αφορούν στα ακόλουθα:

ΤΑΚΤΙΚΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ (ΤΠ)

i) Πίνακας 1: «Δαπάνες Τακτικού Προϋπολογισμού κατά μείζονα κατηγορία για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού COVID- 19»

Συμπληρώνεται, με βάση τις οδηγίες που παρατίθενται στο σχετικό πίνακα, ο φορέας της Κεντρικής Διοίκησης και ο μήνας αναφοράς και καταγράφονται οι πληρωμές δαπανών κατά μείζονα κατηγορία, που σχετίζονται αποκλειστικά με τις ανάγκες που προέκυψαν λόγω της πανδημίας. Ο πίνακας συμπληρώνεται συγκεντρωτικά από τη ΓΔΟΥ κάθε φορέα της Κεντρικής Διοίκησης για το σύνολο των ειδικών φορέων του.

ii) Πίνακας 2: «Δαπάνες Τακτικού Προϋπολογισμού κατά Αναλυτικό Λογαριασμό Εξόδου για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού COVID- 19»

Καταγράφονται, με βάση τις οδηγίες που παρατίθενται στο σχετικό πίνακα, αναλυτικά ανά ΑΛΕ και ειδικό φορέα κάθε φορέα της Κεντρικής Διοίκησης, οι πληρωμές που διενεργήθηκαν κατά τον μήνα αναφοράς. Επίσης καταγράφεται το σύνολο των σωρευτικών πληρωμών έτους.

Σημειώνεται ότι στον εν λόγω πίνακα η στήλη 6 : «Απλήρωτες υποχρεώσεις 31/12/2020», συμπληρώνεται μόνο κατά την υποβολή των στοιχείων μηνός Δεκεμβρίου 2020, με το ύψος των απλήρωτων υποχρεώσεων στις 31/12/2020.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ (ΠΔΕ)

i) Πίνακας 3: «Δαπάνες Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων-Εθνικό Σκέλος, για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού COVID-19»

Συμπληρώνονται μόνο συνολικά ποσά, τόσο για τις πληρωμές του μήνα αναφοράς, όσο και για τις σωρευτικές πληρωμές από την αρχή του έτους μέχρι και το μήνα αναφοράς, με διάκριση αφενός σε πληρωμές του φορέα και αφετέρου σε επιχορηγήσεις του φορέα προς νομικά πρόσωπα, κατά την έννοια του άρθρου 79 παρ.3 του ν.4270/2014 όπως ισχύει. Η καταγραφή των επιχορηγήσεων αφορά τα ποσά τα οποία τα υποκείμενα ν.π. λογίζουν έσοδά τους, ώστε στο κλείσιμο του έτους να υπάρχει συμφωνία με τα σχετικά στοιχεία που θα έχουν καταχωρηθεί στη στήλη (4) του Πίνακα 7.

Ο Πίνακας περιλαμβάνει πεδίο για πληροφορίες σχετικά με τα ενάριθμα έργα ΠΔΕ που αφορούν τις πληρωμές του μήνα αναφοράς, καθώς και τις σχετικές νομοθετικές και κανονιστικές διατάξεις σύμφωνα με τι οποίες χρηματοδοτούνται οι σχετικές δράσεις από τα έργα αυτά.

Τα στοιχεία του Πίνακα αναφέρονται στο εθνικό σκέλος του ΠΔΕ.

ii) Πίνακας 4: «Ανάλυση επιχορηγήσεων από το ΠΔΕ - Εθνικό Σκέλος, κατά υποτομέα, για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού COVID-19»

Συμπληρώνονται τα ποσά επιχορήγησης του φορέα προς νομικά πρόσωπα, με διάκριση στους υποτομείς της γενικής κυβέρνησης, καθώς και σε νομικά πρόσωπα εκτός γενικής κυβέρνησης που τυχόν επιχορηγήθηκαν από το φορέα για δράσεις σχετιζόμενες με το αντικείμενο της παρούσας εγκυκλίου. Τα ποσά αναφέρονται τόσο στις επιχορηγήσεις του μήνα αναφοράς, όσο στις σωρευτικές επιχορηγήσεις από την αρχή του έτους μέχρι και το μήνα αναφοράς.

Ο Πίνακας περιλαμβάνει πεδίο για την καταγραφή πρόσθετων ειδικότερων πληροφοριών κατά υποτομέα Γ.Κ., κατά την κρίση του φορέα.

Τα στοιχεία του Πίνακα αναφέρονται στο εθνικό σκέλος του ΠΔΕ.

iii) Πίνακας 5: «Δαπάνες Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων-Συγχρηματοδοτούμενο Σκέλος, για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού COVID-19»

Συμπληρώνονται μόνο συνολικά ποσά, τόσο για τις πληρωμές του μήνα αναφοράς, όσο και για τις σωρευτικές πληρωμές από την αρχή του έτους μέχρι και το μήνα αναφοράς, με διάκριση αφενός σε πληρωμές του φορέα και αφετέρου σε επιχορηγήσεις του φορέα προς νομικά πρόσωπα, κατά την έννοια του άρθρου 79 παρ.3 του ν.4270/2014 όπως ισχύει. Η καταγραφή των επιχορηγήσεων αφορά τα ποσά τα οποία τα υποκείμενα ν.π. λογίζουν έσοδά τους, ώστε στο κλείσιμο του έτους να υπάρχει συμφωνία με τα σχετικά στοιχεία που θα έχουν καταχωρηθεί στη στήλη (4) του Πίνακα 7.

Ο Πίνακας περιλαμβάνει πεδίο για πληροφορίες σχετικά με τα ενάριθμα έργα ΠΔΕ που αφορούν τις πληρωμές του μήνα αναφοράς, καθώς και τις σχετικές νομοθετικές και κανονιστικές διατάξεις σύμφωνα με τι οποίες χρηματοδοτούνται οι σχετικές δράσεις από τα έργα αυτά.

Τα στοιχεία του Πίνακα αναφέρονται στο συγχρηματοδοτούμενο σκέλος του ΠΔΕ.

iv) Πίνακας 6: «Ανάλυση επιχορηγήσεων από το ΠΔΕ - Συγχρηματοδοτούμενο Σκέλος, κατά υποτομέα, για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού COVID-19»

Συμπληρώνονται τα ποσά επιχορήγησης του φορέα προς νομικά πρόσωπα, με διάκριση στους υποτομείς της γενικής κυβέρνησης, καθώς και σε νομικά πρόσωπα εκτός γενικής κυβέρνησης που τυχόν επιχορηγήθηκαν από το φορέα για δράσεις σχετιζόμενες με το αντικείμενο της παρούσας εγκυκλίου. Τα ποσά αναφέρονται τόσο στις επιχορηγήσεις του μήνα αναφοράς, όσο στις σωρευτικές επιχορηγήσεις από την αρχή του έτους μέχρι και το μήνα αναφοράς.

Ο Πίνακας περιλαμβάνει πεδίο για την καταγραφή πρόσθετων ειδικότερων πληροφοριών κατά υποτομέα Γ.Κ., κατά την κρίση του φορέα.

Τα στοιχεία του Πίνακα αναφέρονται στο συγχρηματοδοτούμενο σκέλος του ΠΔΕ.

Γ.2. Παρακολούθηση δαπανών στη Γενική Κυβέρνηση

1. Οι οικονομικές υπηρεσίες των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης (ΟΤΑ, ΟΚΑ, Νοσοκομεία και λοιπά Νομικά Πρόσωπα) παρακολουθούν ανά μήνα, αναλυτικά τις ως άνω έκτακτες πληρωμές και συγκεκριμένα καταγράφουν τις πληρωμές ανά κωδικό αριθμό εξόδου σύμφωνα με το ισχύον κωδικολόγιο. Τα νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου καταγράφουν τις τιμολογήσεις (δεδουλευμένη βάση), κατά αναλυτικό λογαριασμό Λογιστικού Σχεδίου, όπως τηρείται από τους φορείς. Επίσης, θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή ώστε να καταγράφονται διακριτά οι πληρωμές ή οι τιμολογήσεις που διενεργούνται ανάλογα με την πηγή χρηματοδότησής τους.

Σημειώνεται ότι ειδικά για τους φορείς του Κεφαλαίου Α' του Ν. 3429/2005, οι οικονομικές υπηρεσίες τους θα παρακολουθούν τις τιμολογήσεις, είτε πρόκειται για φορείς εντός, είτε για φορείς εκτός Γενικής Κυβέρνησης.

Για την ομοιόμορφη παρακολούθηση των εν λόγω δαπανών συμπληρώνονται οι πίνακες του Παραρτήματος και αποστέλλονται στις αρμόδιες ΓΔΟΥ των εποπτευόντων υπουργείων, εντός των αποκλειστικών προθεσμιών της παρ. Δ της παρούσας.

Οι προς συμπλήρωση Πίνακες είναι οι ακόλουθοι:

i) Πίνακας 9 : « 'Εσοδα ν.π. για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού COVID- 19»

Καταγράφονται από την οικονομική υπηρεσία του νομικού προσώπου, με βάση τις οδηγίες που παρατίθενται στο σχετικό πίνακα, συνολικά και όχι ανά ΚΑΕ / αναλυτικό λογαριασμό του Λογιστικού Σχεδίου, τα έσοδα του ΝΠ, που τυχόν προέκυψαν κατά το μήνα αναφοράς, λόγω της ισχύος έκτακτων μέτρων στο πλαίσιο αντιμετώπισης της υγειονομικής κρίσης. Επίσης καταγράφονται τα συνολικά έσοδα μέχρι και το μήνα αναφοράς.

ii) Πίνακας 10: «Δαπάνες ν.π για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού COVID- 19»

Καταγράφονται από την οικονομική υπηρεσία του νομικού προσώπου, με βάση τις οδηγίες που παρατίθενται στο σχετικό πίνακα, αναλυτικά ανά ΚΑΕ / αναλυτικό λογαριασμό Λογιστικού Σχεδίου οι πληρωμές/τιμολογήσεις, που διενεργήθηκαν κατά το μήνα αναφοράς καθώς και οι σωρευτικές πληρωμές/ τιμολογήσεις μέχρι και το μήνα αναφοράς. Όπως προαναφέρθηκε απαιτείται διακριτή καταγραφή στις δαπάνες που σχετίζονται με πιστώσεις από διαφορετική πηγή, δηλαδή από μεταφερόμενες πιστώσεις από τον τακτικό προϋπολογισμό, το ΠΔΕ κ.ο.κ. Υπογραμμίζεται ότι κατά την πρώτη εφαρμογή της παρακολούθησης δαπανών/τιμολογήσεων αποστέλλονται αναλυτικά στοιχεία μηνός Μαρτίου 2020. Οι τυχόν πληρωμές/ τιμολογήσεις προηγούμενων μηνών θα εμφανίζονται - συμπεριλαμβανομένου του μηνός Μαρτίου -στις στήλες που αφορούν στις σωρευτικές πληρωμές/ τιμολογήσεις έτους του πίνακα.

Σημειώνεται ότι στον εν λόγω πίνακα η στήλη 10 : «Απλήρωτες υποχρεώσεις ΝΠΔΔ 31/12/2020», συμπληρώνεται μόνο κατά την υποβολή των στοιχείων μηνός Δεκεμβρίου 2020, με το ύψος των απλήρωτων υποχρεώσεων του ΝΠΔΔ στις 31/12/2020.

2. Οι ΓΔΟΥ των Υπουργείων αφού παραλάβουν τα ανωτέρω στοιχεία συντάσσουν τους συγκεντρωτικούς πίνακες που ακολουθούν, ανά υποτομέα της Γενικής Κυβέρνησης ή ανά εποπτευόμενο Νομικό Πρόσωπο, και τους αποστέλλουν στη ΔΠΓΚ του ΓΛΚ, εντός των προθεσμιών και σύμφωνα με τη διαδικασία που περιγράφονται, στην παρ. Δ της παρούσας. Για τους φορείς του κεφαλαίου Α' του Ν. 3429/2005, οι ΓΔΟΥ των Υπουργείων αποστέλλουν αναλυτικά στοιχεία ανά νομικό πρόσωπο είτε πρόκειται για φορείς εντός , είτε για φορείς εκτός Γενικής Κυβέρνησης.

Οι συγκεντρωτικοί πίνακες θα αποστέλλονται με την εξής ομαδοποίηση:

α. Υποτομέας ΟΤΑ : Συνολικά στοιχεία για όλους τους ΟΤΑ α' και β' βαθμού και τα νομικά πρόσωπα αυτών.

β. Υποτομέας ΟΚΑ : Αναλυτικά στοιχεία ανά νομικό πρόσωπο κάθε Υπουργείου που ανήκει στον υποτομέα

γ. Υποτομέας Κεντρικής Κυβέρνησης - Λοιποί Φορείς Γενικής Κυβέρνησης (νομικά πρόσωπα δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου)

1. Νοσοκομεία : Αναλυτικά στοιχεία ανά νοσοκομείο και συγκεντρωτικά ανά ΥΠΕ

2. Λοιπά νομικά πρόσωπα δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου: Αναλυτικά στοιχεία ανά νομικό πρόσωπο

δ. Φορείς του κεφαλαίου Α' του Ν. 3429/2005 εκτός Γενικής Κυβέρνησης: Αναλυτικά στοιχεία ανά νομικό πρόσωπο

Οι πίνακες που θα αποστέλλονται είναι οι εξής:

i) Πίνακας 7: «Συνολικά έσοδα υποτομέα για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού COVID- 19»

Οι ΓΔΟΥ συγκεντρώνουν, με βάση τις οδηγίες που παρατίθενται στο σχετικό πίνακα, από τους φορείς εποπτείας τους στοιχεία που αφορούν τυχόν έσοδα που δημιουργήθηκαν κατά το μήνα αναφοράς και σχετίζονται με την πανδημία και τα καταγράφουν, ανά Νομικό Πρόσωπο ή υποτομέα κατά περίπτωση με τα συνολικά ποσά, όχι ανά ΚΑΕ / αναλυτικό λογαριασμό Λογιστικού Σχεδίου, στον εν λόγω πίνακα. Επίσης καταγράφονται τα συνολικά έσοδα μέχρι και το μήνα αναφοράς.

ii) Πίνακας 8: «Συνολικές δαπάνες υποτομέα για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού COVID- 19»

Οι ΓΔΟΥ συγκεντρώνουν, με βάση τις οδηγίες που παρατίθενται στο σχετικό πίνακα τα σχετικά στοιχεία και συντάσσουν τον πίνακα των πληρωμών/ τιμολογήσεων που διενήργησαν λόγω της έκτακτης κατάστασης οι εποπτευόμενοι φορείς τους, κατά τον μήνα αναφοράς. Καταγράφονται, με βάση τις οδηγίες που παρατίθενται στο σχετικό πίνακα, αναλυτικά ανά ΚΑΕ / αναλυτικό λογαριασμό Λογιστικού Σχεδίου οι πληρωμές/τιμολογήσεις , που διενεργήθηκαν κατά το μήνα αναφοράς από τους εποπτευόμενους φορείς τους. Επίσης καταγράφονται και οι σωρευτικές πληρωμές/ τιμολογήσεις μέχρι και το μήνα αναφοράς.

Σημειώνεται ότι στον εν λόγω πίνακα η στήλη 11 : «Απλήρωτες υποχρεώσεις ΝΠΔΔ 31/12/2020», συμπληρώνεται μόνο κατά την υποβολή των στοιχείων μηνός Δεκεμβρίου 2020, με το ύψος των απλήρωτων υποχρεώσεων του ΝΠΔΔ στις 31/12/2020.

Δ. ΠΡΟΘΕΣΜΙΕΣ ΚΑΙ ΤΡΟΠΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ

Τα ανωτέρω στοιχεία υποβάλλονται από τις ΓΔΟΥ των φορέων της Κεντρικής Διοίκησης στη ΔΠΓΚ του ΓΛΚ, με ηλεκτρονικά αρχεία σε επεξεργάσιμη μορφή (excel) στην ηλεκτρονική διεύθυνση: dpgk@glk.gr.

Ειδικότερα :

  • Τα στοιχεία για τις ΔΕΚΟ και τα ΝΠΙΔ του Κεφαλαίου Α' του ν.3429/2005 θα αποστέλλονται και στην ηλεκτρονική διεύθυνση deko@glk.gr.
  • Τα στοιχεία για τα νομικά πρόσωπα που ανήκουν στον υποτομέα ΟΚΑ εποπτείας άλλου Υπουργείου, θα πρέπει να κοινοποιούνται και στο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Προθεσμίες υποβολής στοιχείων

Τα στοιχεία που αφορούν πληρωμές φορέων της Κεντρικής Διοίκησης αποστέλλονται από τις αρμόδιες ΓΔΟΥ, μέχρι την 15η μέρα κάθε μήνα και αφορούν πληρωμές που διενεργήθηκαν από τους φορείς τους κατά τον προηγούμενο μήνα.

Τα στοιχεία που αφορούν πληρωμές ή τιμολογήσεις από φορείς της Γενικής Κυβέρνησης αποστέλλονται από τις οικονομικές υπηρεσίες τους στις αρμόδιες ΓΔΟΥ των εποπτευόντων υπουργείων, εντός του πρώτου δεκαημέρου κάθε μήνα και αφορούν πληρωμές ή τιμολογήσεις που διενεργήθηκαν από τους φορείς αυτούς κατά τον προηγούμενο μήνα. Οι ΓΔΟΥ του Υπουργείων παραλαμβάνουν τα στοιχεία από τους εποπτευόμενους φορείς τους, συντάσσουν τους συγκεντρωτικούς πίνακες της προηγούμενης παραγράφου και τους αποστέλλουν ηλεκτρονικά, μέχρι την 15ή μέρα κάθε μήνα, ομοίως για πληρωμές ή τιμολογήσεις του προηγούμενου μήνα.

Ειδικά για τα στοιχεία που αφορούν πληρωμές από ΑΔΑ που δεν αποτελούν ειδικό φορέα υπουργείου, η αποστολή των στοιχείων θα γίνεται από τις οικονομικές υπηρεσίες τους στο ΓΛΚ, μέχρι την 15ή ημέρα κάθε μήνα, για πληρωμές ή τιμολογήσεις του προηγούμενου μήνα.

Επισημαίνεται ότι κατά την πρώτη αποστολή των στοιχείων η εν λόγω καταγραφή δαπανών, θα αφορά πληρωμές ή τιμολογήσεις μηνός Μαρτίου 2020 και θα διενεργηθεί μέχρι την 27η Απριλίου 2020 για το σύνολο των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης.

Η παρούσα εγκύκλιος είναι διαθέσιμη στο διαδικτυακό τόπο του Υπουργείου Οικονομικών (www.minfin.gr Νομικό Πλαίσιο Εγκύκλιοι).

Ο Υφυπουργός Οικονομικών

Θεόδωρος Σκυλακάκης

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

Πίνακας 1: «Δαπάνες Τακτικού Προϋπολογισμού κατά μείζονα κατηγορία για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού COVID- 19» - συμπληρώνεται από τις ΓΔΟΥ των φορέων της Κεντρικής Διοίκησης

Πίνακας 2: «Δαπάνες Τακτικού Προϋπολογισμού κατά Αναλυτικό Λογαριασμό Εξόδου για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού COVID- 19» - συμπληρώνεται από τις ΓΔΟΥ των φορέων της Κεντρικής Διοίκησης

Πίνακας 3: «Δαπάνες Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων-Εθνικό Σκέλος, για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού COVID-19» - συμπληρώνεται από τις ΓΔΟΥ των φορέων της Κεντρικής Διοίκησης

Πίνακας 4: «Ανάλυση επιχορηγήσεων από το ΠΔΕ - Εθνικό Σκέλος, κατά υποτομέα, για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού COVID-19» - συμπληρώνεται από τις ΓΔΟΥ των φορέων της Κεντρικής Διοίκησης

Πίνακας 5: «Δαπάνες Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων-Συγχρηματοδοτούμενο Σκέλος, για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού COVID-19» - συμπληρώνεται από τις ΓΔΟΥ των φορέων της Κεντρικής Διοίκησης

Πίνακας 6: «Ανάλυση επιχορηγήσεων από το ΠΔΕ - Συγχρηματοδοτούμενο Σκέλος, κατά υποτομέα, για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού COVID-19 » -συμπληρώνεται από τις ΓΔΟΥ των φορέων της Κεντρικής Διοίκησης

Πίνακας 7: «Συνολικά έσοδα υποτομέα για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού COVID- 19» -συμπληρώνεται από τις ΓΔΟΥ Υπουργείων για τους εποπτευόμενους φορείς τους

Πίνακας 8: «Συνολικές δαπάνες υποτομέα για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού COVID- 19»-συμπληρώνεται από τις ΓΔΟΥ Υπουργείων για τους εποπτευόμενους φορείς τους

Πίνακας 9 : «Έσοδα ν.π. για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού COVID- 19» - συμπληρώνεται από τις οικονομικές υπηρεσίες φορέων της Γενικής κυβέρνησης

Πίνακας 10: «Δαπάνες ν.π για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού COVID- 19» -συμπληρώνεται από τις οικονομικές υπηρεσίες φορέων της Γενικής κυβέρνησης

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!