Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Αποφάσεις - Εγκύκλιοι

Υ.Α. 29967 ΕΞ 2020 Ενημέρωση του προσωπικού του Υπουργείου Οικονομικών και οδηγίες σχετικά με τον νέο κορωνοïό SARS-CoV2

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Υπουργείο Οικονομικών
ΑΥΤΟΤΕΛΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ
ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ
ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ & ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ
Ταχ. Δ/νση: Πανεπιστημίου 37
Τ.Κ.:101 65 ΑΘΗΝΑ
Τηλ.: 210-3338266, 316, 301
Email: d4@glk.gr

ΕΞ. ΕΠΕΙΓΟΝ

Α.Π.: 29967 ΕΞ 2020

ΠΡΟΣ: Όπως πίνακας αποδεκτών

ΘΕΜΑ: «Ενημέρωση του προσωπικού του Υπουργείου Οικονομικών και οδηγίες σχετικά με τον νέο κορωνοïό SARS-CoV2».

Στο πλαίσιο της ενημέρωσης των υπαλλήλων του Υπουργείου Οικονομικών, με σκοπό την προστασία τους, καθώς και των πολιτών που επισκέπτονται τις υπηρεσίες από τη διάδοση της ασθένειας COVID-19, που προκαλεί ο νέος κορωνοïός, γνωστός με την επιστημονική ονομασία SARS-CoV-2, σας γνωρίζουμε ότι με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΦΕΚ Α’ 42/25.2.2020) θεσπίσθηκαν κατεπείγοντα μέτρα αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοïού.

Αρμόδιος φορέας για την παροχή σχετικής ενημέρωσης είναι ο Εθνικός Οργανισμός Υγείας (Ε.Ο.Δ.Υ.),στην ιστοσελίδα του οποίου, https://eody.gov.gr/neos-koronaios-covid-19, έχουν αναρτηθεί πληροφορίες για τον ιό και οδηγίες προς τους πολίτες.

Ειδικότερα, από τον Ε.Ο.Δ.Υ. παρέχονται αναλυτικές πληροφορίες σχετικά με τα συμπτώματα της λοίμωξης, τον τρόπο μετάδοσης, επιδημιολογικά στοιχεία καθώς και οδηγίες για τα μέτρα προφύλαξης που πρέπει να λαμβάνονται.

Επιπροσθέτως, από το Υπουργείο Υγείας έχουν αποσταλεί ηλεκτρονικά μέσω του Taxisnet σχετικά ενημερωτικά μηνύματα.

Στο πλαίσιο αυτό, από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, εκδόθηκε η αρ. 94243/9.3.2020 ενημερωτική εγκύκλιος (επισυνάπτεται), με την οποία παρέχονται πληροφορίες σχετικά με τη νόσο και συνιστάται τόσο στους εργοδότες όσο και στους εργαζόμενους να λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα πρόληψης της διάδοσης του ιού.

Δεδομένου ότι η λήψη προληπτικών μέτρων για την αποφυγή διάδοσης του ιού αποτελεί συλλογική αλλά και ατομική ευθύνη, οι υπάλληλοι του Υπουργείου Οικονομικών θα πρέπει να λαμβάνουν τα ακόλουθα μέτρα:

α. Να τηρούν αυστηρά τα μέτρα ατομικής υγιεινής, καθώς η προσεκτική υγιεινή των χεριών αποτελεί την πρώτη γραμμή άμυνας κατά των λοιμώξεων.

β. Να επικοινωνήσουν με τον Ε.Ο.Δ.Υ., με σκοπό τον ΑΜΕΣΟ εργαστηριακό έλεγχο, εφόσον εμπίπτουν στις κατηγορίες που αναφέρονται στις οδηγίες του Υπουργείου Υγείας.

(https://eody.gov.gr/erotiseis-kai-apantiseis-gia-to-neo-koronoio-covid-19 και https://eody.gov.gr/wp-content/uploads/2020/02/2019-ncov-orismos-kroysmatos-2.pdf).

Σε αυτή την περίπτωση συνιστάται η άμεση επικοινωνία με τον Ε.Ο.Δ.Υ. (τηλ: 210.52.12.054 και 1135) και όχι η επίσκεψη σε χώρο παροχής υπηρεσιών υγείας χωρίς προηγούμενη ενημέρωση του Ε.Ο.Δ.Υ.

Πέραν των γενικότερων οδηγιών που παρέχονται από τα καθ’ύλην αρμόδια Υπουργεία ή Αρχές, σε περίπτωση που δοθεί σύσταση από τον ΕΟΔΥ σε υπάλληλο του Υπουργείου Οικονομικών για κατ’ οίκον παραμονή, ο υπάλληλος οφείλει να ενημερώσει αμελλητί και με κάθε πρόσφορο μέσο τον Προϊστάμενο της Υπηρεσίας του σχετικά με την ημέρα και ώρα επικοινωνίας με τον ΕΟΔΥ, τον υπάλληλο του ΕΟΔΥ με τον οποίο επικοινώνησε και τη σύσταση που έλαβε. Στη συνέχεια, ο Προϊστάμενος της Υπηρεσίας λαμβάνει τα κατάλληλα μέτρα για την κατ’ οίκον παραμονή του υπαλλήλου.

γ. Σε περίπτωση που υπάρξει επιβεβαιωμένο κρούσμα σε υπάλληλο του Υπουργείου Οικονομικών, ο Προϊστάμενος της Υπηρεσίας στην οποία ανήκει, προβαίνει στην άμεση εκκένωση των γραφείων της υπηρεσίας, όπου αυτή είναι εφικτή, και την απολύμανσή του, σε συνεννόηση με τη Διεύθυνση Προμηθειών της ΓΔΟΥ. Επίσης, ο Προϊστάμενος της υπηρεσίας μπορεί να προβεί σε απολύμανση σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση κρίνει απολύτως αναγκαίο, σε συνεννόηση με τη Διεύθυνση Προμηθειών της ΓΔΟΥ.

δ. Για προληπτικούς λόγους, οι Προϊστάμενοι των Κεντρικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Οικονομικών, θα πρέπει στο αμέσως προσεχές διάστημα να προβούν σε απολυμάνσεις των ορόφων των κτιρίων που στεγάζονται, σε συνεργασία με την ΓΔΟΥ. Σε περίπτωση έλλειψης πιστώσεων, οι περιφερειακές υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών, μπορούν να επικοινωνούν με τη ΓΔΟΥ, προκειμένου να προβούν σε απολύμανση της Υπηρεσίας τους.

ε. Οι υπάλληλοι πρέπει να περιορίσουν στο ελάχιστο τις επισκέψεις τους σε άλλες υπηρεσίες. Για την ενημέρωσή τους για την πορεία υποθέσεών τους ή την κατάθεση αιτήσεων ή δικαιολογητικών οι υπάλληλοι πρέπει να επιλέγουν κάθε άλλο πρόσφορο μέσο επικοινωνίας, όπως ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, fax ,τηλεφωνική επικοινωνία, (https://www.minfin.gr/web/guest/epikoinonia-neo). Το ίδιο ισχύει και για τις υπηρεσίες οι οποίες συναλλάσσονται με κοινό. Δηλαδή θα πρέπει να γίνεται χρήση εναλλακτικών μέσων επικοινωνίας και ενημέρωσης του κοινού και να αποφεύγεται η δια ζώσης επικοινωνία, όπου αυτό είναι εφικτό.

στ. Τα υπηρεσιακά στελέχη πρέπει να περιορίσουν τις συναντήσεις τόσο μεταξύ τους όσο και με τρίτους στις απολύτως αναγκαίες, ιδίως δε, σε αυτές, οι οποίες συναρτώνται άμεσα με ενέργεια της Διοίκησης για την οποία υπάρχει προθεσμία προς ενέργεια και να χρησιμοποιούν κάθε άλλο πρόσφορο μέσο επικοινωνίας.

ζ. Στην είσοδο κάθε κτιρίου θα τηρείται βιβλίο εισόδου επισκεπτών. Στο βιβλίο εισόδου επισκεπτών ο εντεταλμένος υπάλληλος, ή αυτός που θα ορισθεί με ευθύνη του οικείου Προϊσταμένου, υποχρεούται να συμπληρώνει το ονοματεπώνυμο κάθε φυσικού προσώπου που εισέρχεται στην υπηρεσία, την ιδιότητά του (ιδιώτης ή υπάλληλος) το σταθερό και κινητό του τηλέφωνο (επισυνάπτεται σχετικό υπόδειγμα), προκειμένου να είναι δυνατή η επικοινωνία μαζί του σε περίπτωση ανάγκης.

Πέραν των ανωτέρω μέτρων, επισημαίνονται τα εξής:

i. Συνιστάται για προληπτικούς λόγους, η αποφυγή ταξιδιών στις χώρες μεγάλης διάδοσης της νόσου, όπως αυτές αναφέρονται στην ιστοσελίδα του Ε.Ο.Δ.Υ. (https://eody.gov.gr/erotiseis-kai-apantiseis-gia-to-neo-koronoio-covid-19/).

ii. Αναβάλλονται από την έκδοση της παρούσας και μέχρι νεότερης εντολής, όλες οι υπηρεσιακές μετακινήσεις υπαλλήλων σε χώρες μεγάλης διάδοσης της νόσου. Για την πραγματοποίηση υπηρεσιακών μετακινήσεων σε λοιπές χώρες του εξωτερικού, θα παρέχεται σχετική γραπτή έγκριση από τον οικείο Γενικό Γραμματέα εφόσον τεκμηριώνεται επαρκώς η απόλυτη ανάγκη πραγματοποίησής τους, ενώ για το προσωπικό που υπηρετεί στα ιδιαίτερα γραφεία του Υπουργού και των Υφυπουργών, η σχετική έγκριση θα παρέχεται από τους ανωτέρω, αντίστοιχα. Ειδικότερα, όσον αφορά την πραγματοποίηση υπηρεσιακών μετακινήσεων σε λοιπές χώρες του εξωτερικού του προσωπικού που υπηρετεί στο Συμβούλιο Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων (Σ.Ο.Ε.), θα παρέχεται σχετική γραπτή έγκριση από τον Πρόεδρο του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων, εφόσον τεκμηριώνεται επαρκώς η απόλυτη ανάγκη πραγματοποίησής τους.

iii. Οι υπάλληλοι οφείλουν να ενημερώσουν αμελλητί την Υπηρεσία τους, εάν για οποιονδήποτε λόγο επισκέφθηκαν ή προγραμματίζουν να επισκεφθούν χώρα μεγάλης διάδοσης της νόσου, έστω και ως ενδιάμεση στάση.

Οι εποπτευόμενοι φορείς καλούνται όπως μεριμνήσουν για την άμεση λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων.

Όλα τα ανωτέρω μέτρα κρίνονται απαραίτητα στο πλαίσιο προστασίας της δημόσιας υγείας.

Οι Προϊστάμενοι των Υπηρεσιών που αναφέρονται στον Πίνακα Αποδεκτών παρακαλούνται να μεριμνήσουν αμελλητί, ώστε να λάβουν ενυπόγραφα γνώση της παρούσας όλοι οι υπάλληλοι αρμοδιότητάς τους.

Σε περίπτωση ανάγκης ή για την παροχή διευκρινίσεων, οι υπάλληλοι μπορούν να επικοινωνούν με την Αυτοτελή Διεύθυνση Ανθρώπινου Δυναμικού και Οργάνωσης (τηλ.:2103338266, 2103338316, 2103338301, fax:2103338201, 2103338202, 2103338225, e-mail: d4@glk.gr ή με το γραφείο του Γενικού Γραμματέα Οικονομικής Πολιτικής (τηλ.:2103375771, 2103375733, 2103375737, e-mail: generalsecr@minfin.gr).

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΤΑΪΚΟΥΡΑΣ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!