Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Φορολογία εισοδήματος

ΠΟΛ. 1280/5-12-2001 Παροχή διευκρινήσεων για τις ενισχυόμενες δαπάνες των επιχειρήσεων παραγωγής έτοιμου σκυροδέματος

YΠOIK 1024358/10226ΠE/B0012/ΠOΛ. 1280/5.12.2001 Παροχή διευκρινήσεων για τις ενισχυόμενες δαπάνες των επιχειρήσεων παραγωγής έτοιμου σκυροδέματος

Σχετικά με το πιο πάνω θέμα, σας γνωρίζουμε τα ακόλουθα:

1. Σύμφωνα με τις διατάξεις της περ. α της παρ. 1 του άρθρου 3 του ν. 2601/1998, σε συνδυασμό με το άρθρο 15 του ίδιου νόμου, οι επιχειρήσεις παραγωγής έτοιμου σκυροδέματος (τετραψήφια ανάλυση 266.4 του διψήφιου κωδικού 26 της έκδοσης ΣTAKOΔ - 91 της E.Σ.Y.E.) υπάγονται στις ενισχύσεις του νόμου αυτού.

2. Εξάλλου, με τις διατάξεις των περιπτώσεων ν και ιχ της περ. α της παρ. 1 του άρθρου 3 του ν. 2601/1998 ορίζεται, ότι η αγορά και εγκατάσταση καινούργιων σύγχρονων μηχανημάτων και λοιπού εξοπλισμού, καθώς και η αγορά καινούργιων μεταφορικών μέσων διακίνησης υλικών και προϊόντων εντός του ευρύτερου εργοστασιακού χώρου, αντίστοιχα, από τις μεταποιητικές επιχειρήσεις, αποτελούν ενισχυόμενες δαπάνες του νόμου αυτού.

3. Εξάλλου με τις διατάξεις της υποπ. ι της περ. α της παρ. 1 του πιο πάνω άρθρου και νόμου ορίζεται, ότι η κατασκευή, η επέκταση, ο εκσυγχρονισμός βιομηχανοστασίων, κτιριακών, ειδικών και βοηθητικών εγκαταστάσεων, καθώς και οι δαπάνες διαμόρφωσης περιβάλλοντος χώρου από τις μεταποιητικές επιχειρήσεις, αποτελούν ενισχυόμενες δαπάνες του ίδιου νόμου.

4. H Δ/νση λγκρισης και Ελέγχου Ιδιωτ. Επενδύσεων/Τμήμα Αξιολόγησης και Προώθησης Επενδυτικών Σχεδίων του Υπουργείου Εθνικής Oικονομίας, αποφάνθηκε, ότι οι ακόλουθες δαπάνες δεν συνιστούν ενισχυόμενες δαπάνες του άρθρου 3 του ν. 2601/1998 και επομένως, οι επιχειρήσεις δεν μπορούν γι` αυτές να τύχουν της ενισχύσεως της φορολογικής απαλλαγής (αφορολόγητο αποθεματικό):

α) H αγορά οχήματος - μηχανήματος άντλησης ετοίμου σκυροδέματος, (πρέσσα) από επιχείρηση παραγωγής ετοίμου σκυροδέματος, δεν αποτελεί ενισχυόμενη δαπάνη της υποπ. ν της περ. α της παρ. 1 του άρθρου 3 του ν. 2601/98 καθόσον το εν λόγω μηχάνημα αποτελεί εξοπλισμό κατασκευής κτιρίων (εξοπλισμό εκτέλεσης έργων) και δεν σχετίζεται με την μεταποιητική δραστηριότητα (παραγωγή σκυροδέματος) της πιο πάνω επιχείρησης (5277/4.3.1999 YΠ.EΘ.O.).

β) H αγορά φορτηγού αυτοκινήτου (τράκτορας) μεταφοράς του ετοίμου σκυροδέματος εκτός του ευρύτερου εργοστασιακού χώρου, δεν αποτελεί ενισχυόμενη δαπάνη της υποπερ. ιχ της περ. α της παρ. 1 του άρθρου 3 του ν. 2601/98 (56884/5.1.1999 YΠ.EΘ.O.).

γ) H αγορά ειδικού μηχανήματος (αναμικτήρας) που τοποθετείται επί φορτηγού οχήματος και το οποίο περιστρέφεται κατά τη διάρκεια της διαδρομής από ανεξάρτητο κινητήρα, προκειμένου να παραμείνει το προϊόν (έτοιμο σκυρόδεμα) ομοιογενές, καθώς και η αγορά ειδικού βυτίου πιέσεως για τη μεταφορά στα σιλό του πελάτη, του τσιμέντου χύδην, που τοποθετούνται επί του φορτηγού αυτοκινήτου (τράκτορα), έστω και αν είναι εξοπλισμένα με σύστημα τμηματικής αποστολής με πεπιεσμένο αέρα που παρέχει ειδικός αεροσυμπιεστής, δεν αποτελούν ενισχυόμενες δαπάνες της υποπ. ν της περ. α της παρ. 1 του άρθρου 3 του ν. 2601 /98, καθόσον αυτές αφορούν τη μεταφορά του προϊόντος και δεν σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με την παραγωγική διαδικασία (56884/5.1.1999 YΠ.EΘ.O.).

5. Αντίθετα, η πιο πάνω αρμόδια υπηρεσία του YΠ.EΘ.O. αποφάνθηκε με το αριθ. 60623/5.1.1999 έγγραφό της, ότι οι δαπάνες για ηλεκτρολογική εγκατάσταση και αυτοματισμούς που πραγματοποιούνται σε μονάδα παραγωγής ετοίμου σκυροδέματος, καθώς και η δαπάνη για το μεταλλικό σκέπαστρο αυτής, αποτελούν ως ειδικές εγκαταστάσεις, ενισχυόμενες δαπάνες της υποπ. ι της περ. α της παρ. 1 του πιο πάνω άρθρου και νόμου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!