Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Φορολογία εισοδήματος

ΠΟΛ. 1233/10-10-2001 Προσδιορισμός καθαρού γεωργικού εισοδήματος από εκμετάλλευση ελαιοδένδρων διάσπαρτα φυτευμένων

YΠOIK 1053616/985/A0012/ΠOΛ. 1233/10.10.2001

Προσδιορισμός καθαρού γεωργικού εισοδήματος από εκμετάλλευση ελαιοδένδρων διάσπαρτα φυτευμένων

Με αφορμή ερωτήματα που μας έχουν υποβληθεί, αναφορικά με το θέμα, σας παρέχουμε τις ακόλουθες διευκρινίσεις:

1. Με τις διατάξεις του άρθρου 42 του ν. 2238/1994, το εισόδημα που προκύπτει από οποιαδήποτε γεωργική δραστηριότητα, στην περίπτωση που δεν τηρούνται βιβλία του K.B.Σ. από τα οποία να εξάγεται λογιστικό αποτέλεσμα για τη δραστηριότητα αυτή, προσδιορίζεται με αντικειμενική μέθοδο.

2. Ετσι, με απόφαση του Υπουργού Oικονομικών εγκρίνονται οι πίνακες, για κάθε οικονομικό έτος, που καταρτίζονται από την επιτροπή της παραγράφου 2 του άρθρου 42 του ν. 2238/1994, με τα ποσά του καθαρού γεωργικού εισοδήματος για τα παραγόμενα προϊόντα της χώρας ανά στρέμμα καλλιεργούμενης γης και είδος εκτρεφόμενου ζώου ή κατά άλλη μονάδα παραγωγής, για όλες τις νομαρχίες του κράτους, με διάκριση των περιοχών σε πεδινές, ημιορεινές, ορεινές, αρδευόμενες ή μη.

3. Επισημαίνεται ότι η αραιή ή πυκνή φύτευση, καθώς και η μικρή ή μεγάλη καρποφορία των φυτών δεν επηρεάζουν τον προσδιορισμό του καθαρού γεωργικού εισοδήματος με βάση την αντικειμενική μέθοδο.

4. Ζήτημα όμως, εγείρεται στις περιπτώσεις εκείνες όπου μεγάλες αγροτικές εκτάσεις καλύπτονται με καλλιέργειες δενδρωδών φυτών με πυκνότητα φύτευσης ένα ή δύο δένδρα ανά στρέμμα.

5. Για την εφαρμογή των διατάξεων της φορολογίας κεφαλαίου και ειδικότερα για τον προσδιορισμό της αξίας γης επί της οποίας θα επιβληθεί ο προβλεπόμενος φόρος, οι εκτάσεις με πυκνότητα φύτευσης λίγοτερων από ακτώ (8) δένδρων ανά στρέμμα υπάγονται στην κατηγορία των αγρών μονοετούς καλλιέργειας και όχι σε εκέινη των αγρών πολυετούς καλλιέργειας.

6. Κατόπιν των ανωτέρω και για την εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 42 του ν. 2238/1994, που αναφέρονται στον προσδιορισμό του γεωργικού εισοδήματος με την αντικειμενική μέθοδο και για τις δενδρώδεις καλλιέργειες με πυκνότητα φύτευσης λιγότερων από οκτώ (8) δένδρων ανά στρέμμα ως γεωργικό εισόδημα θα λαμβάνεται αυτό που αντιστοιχεί σε αγροτική έκταση με στρεμματική επιφάνεια ίση με τον αριθμό των στρεμμάτων που προκύπτει από τη διαίρεση του αριθμού των δένδρων δια του αριθμού οκτώ (8), δηλαδή του ελάχιστου αριθμού δένδρων που απαιτείται, προκειμένου να χαρακτηρισθεί ο αγρός ως πολυετούς καλλιέργειας. O υπόλοιπος αγρός θα φορολογηθεί ανάλογα με τη συνήθη εκμετάλλευσή του π.χ. αγρός σπιτικός ή βοσκότοπος κ.τ.λ. εφόσον συντρέχει περίπτωση.

7. Επισημαίνεται ότι το βάρος της απόδειξης φέρει ο φορολογούμενος, ο οποίος υποχρεούται να προσκομίζει κάθε πρόσφορο στοιχείο όπως συμβόλαια, κ.τ.λ. από τα οποία προκύπτει η αλήθεια των ισχυρισμών του.

8. Το θέμα, όμως, ως πραγματικό ανάγεται στην εξελεγκτική εξουσία του προϊσταμένου της αρμόδιας δημόσιας οικονομικής υπηρεσίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!