Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Φορολογία εισοδήματος

ΠΟΛ. 1142/24-5-2001 Φορολογική μεταχείριση αμοιβών που καταβάλλονται σε μέλη ΔEΠ μέσω Ειδικών Λογαριασμών

YΠOIK 1050839/908/A0012/ΠOΛ. 1142/24.5.2001

Φορολογική μεταχείριση αμοιβών που καταβάλλονται σε μέλη ΔEΠ μέσω Ειδικών Λογαριασμών

Με αφορμή ερωτήματα που μας έχουν υποβληθεί, σχετικά με το παραπάνω θέμα, σας πληροφορούμε τα εξής:

1. Σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου 1 του άρθρου 45 του ν. 2238/1994, εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες είναι το εισόδημα που προκύπτει κάθε ένα οικονομικό έτος από μισθούς, ημερομίσθια, επιχορηγήσεις, επιδόματα, συντάξεις και γενικά από κάθε παροχή που χορηγείται περιοδικά με οποιαδήποτε μορφή είτε σε χρήμα, είτε σε είδος ή άλλες αξίες για παρούσα ή προηγούμενη υπηρεσία ή για οποιαδήποτε άλλη αιτία, το οποίο αποκτάται από μισθωτούς γενικά και συνταξιούχους.

2. Οπως πάγια γίνεται δεκτό, στην έννοια του όρου αποδοχές του μισθωτού, περιλαμβάνονται τόσο ο μηνιαίος μισθός όσο και οι λοιπές πρόσθετες αμοιβές που καταβάλλονται σ` αυτόν τακτικά ή έκτακτα, ανεξάρτητα από το αν με βάση τη συνηθισμένη ή νομική ορολογία οι αμοιβές αυτές χαρακτηρίζονται ως πρόσθετη αμοιβή ή ως αποζημίωση ή επίδομα.

3. κατόπιν των ανωτέρω, οι αμοιβές των μελών Δ.E.Π. (Διδακτικό Ερευνητικό Προσωπικό) που καταβάλλονται μέσω των Ειδικών Λογαριασμών για παροχή υπηρεσιών εφόσον αυτές κινούνται μέσα στα πλαίσια της εξαρτημένης σχέσης εργασίας τους θεωρούνται ως πρόσθετες αμοιβές και κατόπιν τούτου φορολογούνται ως εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες σύμφωνα με τις γενικές διατάξεις του N. 2238/94.

4. Τέλος, σε κάθε περίπτωση ο καθορισμός της κατηγορίας του εισοδήματος είναι θέμα ελέγχου των πραγματικών περιστατικών ο οποίος διενεργείται από τον Προϊστάμενο της Δημόσιας Oικονομικής Υπηρεσίας που είναι αρμόδιος για την παραλαβή και έλεγχο των φορολογικών δηλώσεων των ανωτέρω δικαιούχων μελών Δ.E.Π.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!