Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Κ.Υ.Α. 2133/101443/2013 Μέτρα εφαρμογής των Κανονισμών (ΕΚ) αριθ. 1234/2007, (ΕΕ) αριθ. 511/2012 και (ΕΕ) αριθ. 880/2012, όπως ισχύουν, σχετικά με την αναγνώριση Οργανώσεων Παραγωγών και των Ενώσεών τους, καθώς και Διεπαγγελματικών Οργανώσεων και τις διαπραγματεύσεις συμβολαίων στον τομέα του γάλακτος και των γαλακτοκομικών προϊόντων

Aριθμ. 2133/101443

ΦΕΚ B 2226 - 10.09.2013

Μέτρα εφαρμογής των Κανονισμών (ΕΚ) αριθ. 1234/2007, (ΕΕ) αριθ. 511/2012 και (ΕΕ) αριθ. 880/2012, όπως ισχύουν, σχετικά με την αναγνώριση Οργανώσεων Παραγωγών και των Ενώσεών τους, καθώς και Διεπαγγελματικών Οργανώσεων και τις διαπραγματεύσεις συμβολαίων στον τομέα του γάλακτος και των γαλακτοκομικών προϊόντων

ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ

ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ − ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

Έχοντας υπόψη:

1. Τις διατάξεις:

α) του άρθρου 33 του Νόμου 2538/97 «Τροποποίηση της κείμενης νομοθεσίας για τα γεωργικά και κτηνιατρικά φάρμακα, ρύθμιση χρεών συνεταιριστικών οργανώσεων και άλλες διατάξεις» (Α΄ 242), όπως ισχύει.

β) των παραγράφων 1, 2 και 3 του άρθρου 1 του ν. 1338/1983 «Εφαρμογή του Κοινοτικού Δικαίου» (ΦΕΚ Α΄34), όπως η παρ. 1 τροποποιήθηκε με τη διάταξη του άρθρου 6 παρ. 1 του ν. 1440/1984 «Συμμετοχή της Ελλάδος στο Κεφάλαιο, στα αποθεματικά και στις προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, στο Κεφάλαιο της Ευρωπαϊκής Κοινότητας Άνθρακα και Χάλυβα και του Οργανισμού Εφοδιασμού ΕΥΡΑΤΟΜ» καθώς και του άρθρου 3 του ιδίου ως άνω νόμου, όπως αυτό αντικαταστάθηκε με το άρθρο 65 του ν.1892/1990 «Για τον εκσυγχρονισμό και την ανάπτυξη και άλλες διατάξεις» (ΦΕΚ Α΄ 101).

γ) του άρθρου 90 του Κώδικα Νομοθεσίας για την Κυβέρνηση και τα Κυβερνητικά Όργανα, που τέθηκε σε ισχύ με το άρθρο πρώτο του π.δ. 63/2005 «Κωδικοποίηση της Νομοθεσίας για την Κυβέρνηση και τα Κυβερνητικά Όργανα» (Α΄ 98).

2. Τους Κανονισμούς:

α) (ΕΚ) αριθ. 1234/07 του Συμβουλίου για τη θέσπιση κοινής οργάνωσης των γεωργικών αγορών και ειδικών διατάξεων για ορισμένα γεωργικά προϊόντα («Ενιαίος κανονισμός ΚΟΑ»), όπως ισχύει (L 299).

β) (ΕΕ) αριθ. 261/2012 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για την τροποποίηση του Κανονισμού (ΕΚ) 1234/2007 του Συμβουλίου όσον αφορά στις συμβατικές σχέσεις στον τομέα του γάλακτος και των γαλακτοκομικών προϊόντων (L 94).

γ) (ΕΕ) αριθ. 511/2012 της Επιτροπής για τις κοινοποιήσεις σχετικά με τις οργανώσεις παραγωγών και τις διεπαγγελματικές οργανώσεις, τις συμβατικές διαπραγματεύσεις και σχέσεις που προβλέπονται στον Κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1234/2007 του Συμβουλίου στον τομέα του γάλακτος και των γαλακτοκομικών προϊόντων (L 156).

δ) (ΕΕ) αριθ. 880/2012 της Επιτροπής για τη συμπλήρωση του Κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1234/2007 του Συμβουλίου όσον αφορά στη διακρατική συνεργασία και τις συμβατικές διαπραγματεύσεις των οργανώσεων παραγωγών στον τομέα του γάλακτος και των γαλακτοκομικών προϊόντων (L 263).

3. Την αριθμ. Υ44/2012 απόφαση του Πρωθυπουργού για την «Ανάθεση αρμοδιοτήτων στον Αναπληρωτή Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Χαρακόπουλο Μάξιμο» (Β΄2094).

4. Την εισήγηση της Διεύθυνσης Ζωικής Παραγωγής και Α.Π.Α. του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

5. Το γεγονός ότι με την παρούσα απόφαση δεν προκαλείται δαπάνη σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού, αποφασίζουμε:

Άρθρο 1

Σκοπός – Αρμόδιες αρχές

1. Με την παρούσα απόφαση θεσπίζονται συμπληρωματικά μέτρα εφαρμογής των διατάξεων του Κανονισμού (ΕΚ) 1234/2007, οι οποίες τροποποιήθηκαν από τον Κανονισμό (ΕΕ) 261/2012, καθώς και των Κανονισμών (ΕE) αριθ. 511/2012 και 880/2012, όπως ισχύουν, σχετικά με την αναγνώριση οργανώσεων παραγωγών και των ενώσεών τους, καθώς και των διεπαγγελματικών οργανώσεων και τις διαπραγματεύσεις συμβολαίων στον τομέα του γάλακτος και των γαλακτοκομικών προϊόντων.

2. Αρμόδια αρχή για τον έλεγχο της τήρησης των διατάξεων των Κανονισμών της παρ. 1 είναι η Δ/νση Ζωικής Παραγωγής και ΑΠΑ του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (στο εξής «αρμόδια αρχή»).

Άρθρο 2

Νομική μορφή – Μέλη Οργανώσεων Παραγωγών Γάλακτος ΟΠΓ και Ενώσεων Οργανώσεων Παραγωγών Γάλακτος ΕΟΠΓ

1. Ως Οργάνωση Παραγωγών Γάλακτος (στο εξής «ΟΠΓ»), κατ’ εφαρμογή του άρθρου 126α του Κανονισμού (ΕΚ) 1234/2007, όπως ισχύει, ορίζεται κάθε νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου ή σαφώς οριζόμενο μέρος ενός νομικού προσώπου με εμπορική ιδιότητα, το οποίο έχει συσταθεί νόμιμα με πρωτοβουλία κτηνοτρόφων−παραγωγών όλων των ειδών γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων και επιδιώκει συγκεκριμένο σκοπό, ο οποίος μπορεί ιδίως να περιλαμβάνει έναν ή περισσότερους από τους ακόλουθους στόχους:

i) την εξασφάλιση ότι η παραγωγή είναι προγραμματισμένη και προσαρμοσμένη στη ζήτηση, ιδίως από άποψη ποσότητας και ποιότητας·

ii) τη συγκέντρωση της προσφοράς και τη διάθεση στην αγορά των προϊόντων που παράγονται από τα μέλη τους· iii) τη βελτιστοποίηση του κόστους παραγωγής και τη σταθεροποίηση των τιμών παραγωγού.

2. Νόμιμα μέλη των ΟΠΓ είναι τα φυσικά πρόσωπα − κτηνοτρόφοι − παραγωγοί του γάλακτος ή/και των γαλακτοκομικών προϊόντων, τα οποία εγγράφονται στο μητρώο μελών της ΟΠΓ της παραγράφου 7δ του άρθρου 3.

3. Κάθε κτηνοτρόφος − παραγωγός μπορεί να είναι μέλος μόνο σε μία ΟΠΓ για τα προϊόντα που παράγονται στην εκμετάλλευσή του και καλύπτονται από την απόφαση αναγνώρισης της ΟΠΓ.

4. Η ελάχιστη διάρκεια συμμετοχής ενός παραγωγού ως μέλος σε μία ΟΠΓ καθορίζεται στο καταστατικό της ΟΠΓ και δεν μπορεί να είναι κατώτερη από ένα έτος.

5. Μπορεί να αναγνωρίζεται Ένωση Αναγνωρισμένων Οργανώσεων Παραγωγών Γάλακτος (στο εξής «ΕΟΠΓ»), κατ’ εφαρμογή της παραγράφου 2 του άρθρου 126α του Κανονισμού (ΕΚ) 1234/2007, όπως ισχύει, με πρωτοβουλία τουλάχιστον τριών (3) αναγνωρισμένων ΟΠΓ. Η ΕΟΠΓ ενεργεί εξ ονόματος των ΟΠΓ−μελών της και για λογαριασμό τους για τα οριζόμενα στο καταστατικό της θέματα και μπορεί να εκτελεί οποιαδήποτε από τις δραστηριότητες μίας αναγνωρισμένης ΟΠΓ.

Άρθρο 3

Όροι, κριτήρια και διαδικασία αναγνώρισης ΟΠΓ και ΕΟΠΓΥποχρεώσεις αναγνωρισμένων ΟΠΓ και ΕΟΠΓΈλεγχοι – Ανάκληση αναγνώρισης ΟΠΓ

1. Προκειμένου μία ΟΠΓ να αναγνωριστεί, κατ΄ εφαρμογή του άρθρου 126α του Κανονισμού (ΕΚ) 1234/2007, οφείλει:

α) Να πληροί τις απαιτήσεις των διατάξεων των παρ. 1 έως 4 του άρθρου 2 της παρούσας, όσον αφορά τη νομική της μορφή, το σκοπό και τα μέλη της.

β) Να διαθέτει ένα ελάχιστο αριθμό μελών και μία ελάχιστη εμπορευόμενη ποσότητα παραγωγής, όπως τα ελάχιστα αυτά όρια προσδιορίζονται στον Πίνακα 1 του Παραρτήματος του άρθρου 7. Σε περίπτωση ΟΠΓ που δραστηριοποιείται σε περισσότερες από (1) Περιφέρειες, ισχύει το υψηλότερο κριτήριο αναγνώρισης τόσο όσον αφορά στον ελάχιστο αριθμό μελών όσο και στην ελάχιστη εμπορευόμενη ποσότητα παραγωγής.

Σε περίπτωση ΟΠΓ που δραστηριοποιείται συγχρόνως στην παραγωγή πρόβειου και γίδινου γάλακτος (αιγοπρόβειου γάλακτος) ισχύουν τα ίδια ελάχιστα όρια της κατηγορίας πρόβειου και γίδινου γάλακτος.

γ) να παρέχει επαρκή εχέγγυα όσον αφορά την ορθή εκτέλεση των δραστηριοτήτων της, τόσο όσον αφορά τη διάρκεια, όσο και την αποτελεσματικότητα και τη συγκέντρωση της προσφοράς.

δ) να διαθέτει καταστατικό ή άλλο αντίστοιχο έγγραφο ανάλογα με τη νομική της μορφή, και συστατική πράξη, εφόσον αυτή δεν ενσωματώνεται στο καταστατικό, τα οποία είναι σύμφωνα με τα στοιχεία α,β,γ της παρούσας παραγράφου. 2 Η εμπορευόμενη ποσότητα παραγωγής που λαμβάνεται υπόψη για την αναγνώριση υπολογίζεται ως η συνολική παραγωγή που διατέθηκε στο εμπόριο κατά το προηγούμενο οικονομικό έτος της αίτησης αναγνώρισης της παρ. 4 από όλους τους παραγωγούς−μέλη της ΟΠΓ.

3. Η εμπορευόμενη ποσότητα παραγωγής για κάθε παραγωγό−κτηνοτρόφο − μέλος της ΟΠΓ διαπιστώνεται με βάσει τα προβλεπόμενα από την κείμενη νομοθεσία επίσημα παραστατικά (τιμολόγια πώλησης ή άλλα δικαιολογητικά ισοδύναμης αποδεικτικής αξίας).

4. Η αίτηση αναγνώρισης κατατίθεται στην αρμόδια αρχή συνοδευόμενη από όλα τα αποδεικτικά στοιχεία της παρ. 5 και αξιολογείται από αυτήν προκειμένου να διαπιστωθεί η πληρότητα των υποβαλλόμενων με την αίτηση στοιχείων, καθώς και ότι πληρούνται οι όροι και τα κριτήρια αναγνώρισης της παρούσας και των σχετικών ενωσιακών κανονισμών, ώστε να χορηγηθεί απόφαση αναγνώρισης ΟΠΓ.

5. Τα συνοδευτικά αποδεικτικά στοιχεία της αίτησης της παρ. 4 είναι τα εξής:

α) Επικυρωμένο αντίγραφο καταστατικού ή άλλου αντίστοιχου εγγράφου ανάλογα με τη νομική μορφή της ΟΠΓ και συστατικής πράξης, εφόσον αυτή δεν ενσωματώνεται στο καταστατικό

β) Αποδεικτικά έγγραφα ότι τηρήθηκαν οι νόμιμες διατυπώσεις για την απόκτηση νομικής προσωπικότητας που προβλέπεται από την νομοθεσία για κάθε νομική μορφή οργάνωσης.

γ) Αποδεικτικά έγγραφα ως προς τα ελάχιστα όρια της παρ. 1β σχετικά με τον αριθμό μελών και την ελάχιστη εμπορευόμενη ποσότητα παραγωγής γάλακτος.

6. Απόρριψη αίτησης αναγνώρισης δεν αποκλείει το δικαίωμα της ΟΠΓ να αιτηθεί εκ νέου αναγνώριση, αφού προβεί στις απαιτούμενες συμπληρώσεις ή διορθώσεις ελλείψεων ή σφαλμάτων της σχετικής αίτησης που διαπιστώθηκαν από την αρμόδια αρχή.

7. Οι υποχρεώσεις των αναγνωρισμένων ΟΠΓ είναι οι εξής:

α) Άμεση ενημέρωση της αρμόδιας αρχής για την είσοδο ή αποχώρηση μελών από την ΟΠΓ.

β) Άμεση ενημέρωση της αρμόδιας αρχής για κάθε περίπτωση μείωσης του ελάχιστου αριθμού μελών ή / και του επιπέδου της ελάχιστης εμπορευόμενης ποσότητας παραγωγής γάλακτος.

γ) Υποβολή στην αρμόδια αρχή όσων εγγράφων και πληροφοριών της ζητηθούν για την άσκηση του ελέγχου της παρ. 8.

δ) Τήρηση μητρώου μελών της ΟΠΓ.

8. Για την αναγνώριση των Ενώσεων ήδη αναγνωρισμένων ΟΠΓ (ΕΟΠΓ) ακολουθείται αναλόγως η διαδικασία των παρ. 4, 5 και 6, με εξαίρεση την προσκόμιση του δικαιολογητικού της παρ. 5γ. Οι ΕΟΠΓ πρέπει να τηρούν αναλόγως τις υποχρεώσεις της παρ. 7.

9. Κατ’ εφαρμογή της παρ. 4β του άρθρου 126α του Κανονισμού (ΕΚ) 1234/2007 η αρμόδια αρχή εκτελεί σχετικούς με τη λειτουργία των ΟΠΓ διοικητικούς ή/και επιτόπιους ελέγχους.

10. Η αναγνώριση των ΟΠΓ και των ΕΟΠΓ υπόκειται σε ανάκληση από την αρμόδια αρχή όταν διαπιστωθεί ότι δεν πληρούνται πλέον οι όροι και οι προϋποθέσεις αναγνώρισης ή δεν τηρηθούν οι υποχρεώσεις που απορρέουν από την παρούσα και τις ενωσιακές διατάξεις σε σχέση με τις ΟΠΓ. Στην περίπτωση αυτή, νέα αίτηση αναγνώρισης μπορεί να υποβληθεί μόνο μετά την πάροδο τουλάχιστον έξι (6) μηνών από την ανάκληση της προηγούμενης.

11. Η αρμόδια αρχή, κατ’ εφαρμογή του άρθρου 1 του Κανονισμού (ΕΕ) 511/2012, ενημερώνει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μία φορά κατ΄ έτος και το αργότερο ως τις 31 Μαρτίου, για κάθε χορήγηση, άρνηση ή ανάκληση αναγνώρισης ΟΠΓ την οποία έλαβε κατά το προηγούμενο ημερολογιακό έτος.

Άρθρο 4

Νομική μορφή – Δραστηριότητες Διεπαγγελματικών Οργανώσεων στον γαλακτοκομικό τομέα

1. Ως διεπαγγελματική οργάνωση στον τομέα του γάλακτος και των γαλακτοκομικών προϊόντων (στο εξής «ΔΟΓ»), κατ’ εφαρμογή του άρθρου 123 παρ. 4 του Κανονισμού (ΕΚ) 1234/2007, ορίζεται ένα νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, που συγκροτείται μετά από πρωτοβουλία εκπροσώπων υποχρεωτικά παραγωγών νωπού γάλακτος και εκπροσώπων των οικονομικών δραστηριοτήτων που σχετίζονται με ένα τουλάχιστον από τα ακόλουθα στάδια της εφοδιαστικής αλυσίδας: μεταποίηση ή εμπόριο, συμπεριλαμβανομένης της διανομής προϊόντων του γαλακτοκομικού τομέα.

2. Οι διεπαγγελματικές οργανώσεις ασκούν σε εθνικό ή περιφερειακό επίπεδο, λαμβάνοντας υπόψη τα συμφέροντα των μελών τους και των καταναλωτών, μία ή περισσότερες από τις δραστηριότητες του άρθρου 123 παρ. 4γ του Κανονισμού (ΕΚ) 1234/2007, που παρατίθενται στον Πίνακα 2 του Παραρτήματος του άρθρου 7, και δεν ασχολούνται οι ίδιες με την παραγωγή, μεταποίηση ή εμπόριο προϊόντων του τομέα γάλακτος και των γαλακτοκομικών προϊόντων.

Άρθρο 5

Όροι, κριτήρια και διαδικασία αναγνώρισης ΔΟΓ - Υποχρεώσεις αναγνωρισμένων ΔΟΓ - Έλεγχοι - Ανάκληση αναγνώρισης ΔΟΓ

1. Προκειμένου μία ΔΟΓ να αναγνωριστεί, κατ’ εφαρμογή του άρθρου 126β του Κανονισμού (ΕΚ) 1234/2007, οφείλει:

α) Να πληροί τις απαιτήσεις των διατάξεων του άρθρου 4 της παρούσας, όσον αφορά τη νομική της μορφή, τις δραστηριότητες που ασκεί και τις περιοχές άσκησης αυτών.

β) Να ασκεί σημαντικό μερίδιο των οικονομικών δραστηριοτήτων της παρ. 2 του άρθρου 4. Ως σημαντικό μερίδιο των οικονομικών δραστηριοτήτων των μελών της ΔΟΓ ορίζεται τουλάχιστον το 1/3 της παραγωγής και αξιοποίησης του νωπού γάλακτος στην περιοχή δραστηριότητάς της (εθνικό ή περιφερειακό επίπεδο).

γ) να διαθέτει καταστατικό και συστατική πράξη, εφόσον αυτή δεν ενσωματώνεται στο καταστατικό,

2. Η αίτηση αναγνώρισης κατατίθεται στην αρμόδια αρχή συνοδευόμενη από όλα τα αποδεικτικά στοιχεία της παρ. 3 και αξιολογείται από αυτήν προκειμένου να διαπιστωθεί η πληρότητα των υποβαλλόμενων με την αίτηση στοιχείων, καθώς και ότι πληρούνται οι όροι και τα κριτήρια αναγνώρισης της παρούσας και των σχετικών ενωσιακών κανονισμών, ώστε να χορηγηθεί απόφαση αναγνώρισης ΔΟΓ γάλακτος ή και γαλακτοκομικών προϊόντων συγκεκριμένου ή συγκεκριμένων ειδών.

3. Τα συνοδευτικά αποδεικτικά στοιχεία της αίτησης της παρ. 2 είναι τα εξής:

α) Επικυρωμένο αντίγραφο καταστατικού και συστατικής πράξης της ΔΟΓ, εφόσον αυτή δεν ενσωματώνεται στο καταστατικό.

β) Αποδεικτικά στοιχεία για την αντιπροσωπευτικότητα και τις δραστηριότητες που ασκεί.

γ) Κατάσταση των μελών της.

δ) Απόφαση διοικητικού συμβουλίου περί συγκρότησης αυτού σε σώμα και λοιπά νομιμοποιητικά έγγραφα των εκπροσώπων της.

ε) Τυχόν άλλα στοιχεία που κρίνει απαραίτητα η ΔΟΓ για την αξιολόγησή της.

4. Απόρριψη αίτησης αναγνώρισης δεν αποκλείει το δικαίωμα της ΔΟΓ να αιτηθεί εκ νέου αναγνώριση, προκειμένου να προβεί στις απαιτούμενες συμπληρώσεις ή διορθώσεις τυχόν ελλείψεων ή σφαλμάτων της σχετικής αίτησης που διαπιστώθηκαν από την αρμόδια αρχή.

5. Οι υποχρεώσεις των αναγνωρισμένων ΔΟΓ είναι οι εξής:

α) Άμεση ενημέρωση της αρμόδιας αρχής για την είσοδο ή αποχώρηση μελών από την ΔΟΓ.

β) Άμεση ενημέρωση της αρμόδιας αρχής για κάθε περίπτωση μείωσης της αντιπροσωπευτικότητας ή μεταβολής άλλου όρου αναγνώρισής της.

γ) Άμεση υποβολή στην αρμόδια αρχή ετησίως έκθεσης πεπραγμένων του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΟΓ και νόμιμα επικυρωμένο πρακτικό της ετήσιας Τακτικής Γενικής Συνέλευσής της.

δ) Υποβολή στην αρμόδια αρχή όσων εγγράφων και πληροφοριών της ζητηθούν για την άσκηση του ελέγχου της παρ. 6.

ε) Η μη συμμετοχή σε οποιαδήποτε από τις συμφωνίες, αποφάσεις και εναρμονισμένες πρακτικές που προβλέπονται στο άρθρο 177α παρ. 4 του Κανονισμού (ΕΚ) 1234/2007, όπως ισχύει. Οι ΔΟΓ οφείλουν να κοινοποιούν στην αρμόδια αρχή συμφωνίες, αποφάσεις και εναρμονισμένες πρακτικές, προκειμένου η τελευταία να τις κοινοποιεί για αξιολόγηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σύμφωνα με το άρθρο 177α του Κανονισμού (ΕΚ) 1234/2007, όπως ισχύει.

6. Η αρμόδια αρχή, κατ’ εφαρμογή της παρ. 3 του άρθρου 126β του Κανονισμού (ΕΚ) 1234/2007, εκτελεί σχετικούς με τη λειτουργία των ΔΟΓ διοικητικούς ή/ και επιτόπιους ελέγχους.

7. Η αναγνώριση των ΔΟΓ υπόκειται σε ανάκληση από την αρμόδια αρχή όταν διαπιστωθεί ότι δεν πληρούνται πλέον οι όροι και οι προϋποθέσεις αναγνώρισης ή δεν τηρηθούν οι υποχρεώσεις που απορρέουν από την παρούσα και τις ενωσιακές διατάξεις σε σχέση με τις ΔΟΓ, και ιδίως οι διατάξεις της παρ. 3δ του άρθρου 126β του Κανονισμού (ΕΚ) 1234/2007, όπως ισχύει. Σε περίπτωση ανάκλησης αναγνώρισης, νέα αίτηση αναγνώρισης μπορεί να υποβληθεί μόνο μετά την πάροδο τουλάχιστον έξι (6) μηνών από την ανάκληση της προηγούμενης.

8. Η αρμόδια αρχή, κατ΄ εφαρμογή του άρθρου 1 του Κανονισμού (ΕΕ) 511/2012 ενημερώνει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μία φορά κατ΄ έτος και το αργότερο ως τις 31 Μαρτίου, για κάθε χορήγηση, άρνηση ή ανάκληση αναγνώρισης ΔΟΓ την οποία έλαβε κατά το προηγούμενο ημερολογιακό έτος.

Άρθρο 6

Διαπραγματεύσεις συμβολαίων

1. Μία αναγνωρισμένη ΟΠΓ μπορεί να διεξάγει διαπραγματεύσεις εξ ονόματος των κτηνοτρόφωνπαραγωγών μελών της, όσον αφορά μέρος ή το σύνολο της κοινής παραγωγής τους, για τις συμβάσεις παράδοσης νωπού γάλακτος σε αγοραστή υπό τους όρους του άρθρου 126γ του Κανονισμού (ΕΚ) 1234/2007.

2. Η ΟΠΓ ή η ΕΟΠΓ, κατ’ εφαρμογή του άρθρου 126γ του Κανονισμού (ΕΚ) 1234/2007, ανακοινώνει στην αρμόδια αρχή πριν την έναρξη των διαπραγματεύσεων, την εκτίμησή της για την ποσότητα παραγωγής που θα καλυφθεί από τη διαπραγμάτευση και το αναμενόμενο χρονικό διάστημα παράδοσης της ποσότητας νωπού γάλακτος.

3. Κάθε ΟΠΓ ή ΕΟΠΓ κοινοποιεί στην αρμόδια αρχή, κατ’ εφαρμογή της παρ. 3 του άρθρου 2 του Κανονισμού (ΕΕ) 511/2012, το αργότερο έως την 31η Ιανουαρίου κάθε έτους, πλέον της γνωστοποίησης της παρ. 2, την ποσότητα νωπού γάλακτος η οποία πράγματι παραδόθηκε στο πλαίσιο συμβάσεων που έχουν αποτελέσει αντικείμενο διαπραγματεύσεων από την ΟΠΓ ή την ΕΟΠΓ κατά το προηγούμενο ημερολογιακό έτος.

Άρθρο 7

Παραρτήματα

Προσαρτάται και αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της παρούσας το κάτωθι παράρτημα με τους Πίνακες 1 και 2:

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

Πίνακας 1

Αγελαδινό γάλα

Περιφέρεια Ελάχιστος αριθμός παραγωγών Ελάχιστη ετήσια εμπορευόμενη ποσότητα σε τόνους
Κρήτης
Νοτίου Αιγαίου
Βορείου Αιγαίου
Ιόνιων Νήσων
5 500
Αττικής 5 1500
Πελοποννήσου 5 2000
Ηπείρου
Δυτικής Ελλάδας
15 2000
Στερεάς Ελλάδας 15 4000
Δυτικής Μακεδονίας 20 2000
Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης 20 3000
Θεσσαλίας 20 4500
Κεντρική Μακεδονίας 20 5000

Πρόβειο και γίδινο γάλα

Περιφέρεια Ελάχιστος αριθμός παραγωγών Ελάχιστη ετήσια εμπορευόμενη ποσότητα σε τόνους
Νοτίου Αιγαίου 10 200
Αττικής
Βορείου Αιγαίου
Ιόνιων Νήσων
20 1000
Πελοποννήσου
Στερεάς Ελλάδας
Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης
Κρήτης
30 1500
Δυτικής Ελλάδας 30 2000
Ηπείρου 40 1500
Δυτικής Ελλάδας 50 2500
Κεντρικής Μακεδονίας
Θεσσαλίας
50 3500

Πίνακας 2

Πλαίσιο δυνητικών δραστηριοτήτων διεπαγγελματικών οργανώσεων στον τομέα του γάλακτος και των γαλακτοκομικών προϊόντων (άρθρο 123 παρ. 4 γ του Κανονσμού (ΕΚ) αριθμ. 1234/2007)

1) βελτίωση των γνώσεων και της διαφάνειας όσον αφορά την παραγωγή και την αγορά, μεταξύ άλλων με τη δημοσίευση στατιστικών στοιχείων για τις τιμές, τις ποσότητες και τη διάρκεια των συμβάσεων που συνάπτονται εκ των προτέρων για την παράδοση νωπού γάλακτος και με την παροχή αναλύσεων για δυνητικές μελλοντικές εξελίξεις της αγοράς σε περιφερειακό, εθνικό και διεθνές επίπεδο,

2) διευκόλυνση του συντονισμού της διάθεσης στην αγορά των προϊόντων του τομέα του γάλακτος και των γαλακτοκομικών προϊόντων, ιδίως με έρευνες και μελέτες αγοράς,

3) προώθηση της κατανάλωσης γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων και παροχή πληροφοριών σχετικά με αυτά, τόσο στις εσωτερικές όσο και στις εξωτερικές αγορές,

4) διερεύνηση δυνητικών αγορών εξαγωγών,

5) κατάρτιση υποδειγμάτων συμβάσεων που είναι σύμφωνα με τους ενωσιακούς κανόνες για την πώληση νωπού γάλακτος σε αγοραστές και/ή την προμήθεια επεξεργασμένων προϊόντων σε διανομείς και λιανοπωλητές, λαμβάνοντας υπόψη την ανάγκη να επιτευχθούν δίκαιοι όροι ανταγωνισμού και να αποφευχθούν οι στρεβλώσεις της αγοράς,

6) παροχή των πληροφοριών και διεξαγωγή των ερευνών που είναι αναγκαίες για την προσαρμογή της παραγωγής προς όφελος προϊόντων που ανταποκρίνονται περισσότερο στις απαιτήσεις της αγοράς και στις προτιμήσεις και προσδοκίες των καταναλωτών, ιδίως όσον αφορά την ποιότητα των προϊόντων και την προστασία του περιβάλλοντος,

7) διατήρηση και ανάπτυξη της δυνητικής παραγωγής του γαλακτοκομικού τομέα, μεταξύ άλλων μέσω της προώθησης της καινοτομίας και της στήριξης προγραμμάτων εφαρμοσμένης έρευνας και ανάπτυξης, προκειμένου να αξιοποιηθεί πλήρως όλο το δυναμικό του γάλακτος και των γαλακτοκομικών προϊόντων, ιδίως όσον αφορά τη δημιουργία προϊόντων προστιθέμενης αξίας που είναι ελκυστικότερα για τους καταναλωτές,

8) αναζήτηση μεθόδων περιορισμού της χρήσης προϊόντων για την υγεία των ζώων, βελτίωση της διαχείρισης άλλων εισροών και ενίσχυση της ασφάλειας των τροφίμων και της υγείας των ζώων,

9) ανάπτυξη μεθόδων και μέσων για τη βελτίωση της ποιότητας των προϊόντων σε όλα τα στάδια παραγωγής και εμπορίας,

10) εκμετάλλευση του δυναμικού της βιολογικής γεωργίας και προστασία και προώθηση της εν λόγω γεωργίας, καθώς και της παραγωγής προϊόντων με ονομασία προέλευσης, με σήματα ποιότητας και με γεωγραφικές ενδείξεις, 11) προώθηση μεθόδων ολοκληρωμένης παραγωγής ή άλλων μεθόδων παραγωγής φιλικών προς το περιβάλλον.

Άρθρο 8

Έναρξη ισχύος

Η παρούσα απόφαση ισχύει από τη δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Αθήνα, 20 Αυγούστου 2013

ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ

ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ

ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΜΑΞΙΜΟΣ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!