Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Φορολογία εισοδήματος

ΠΟΛ. 1116/27-4-2001 Εκπτωση, κατά ποσοστό 50%, των εργοδοτικών εισφορών που καταβάλλονται για κύρια ασφάλιση και αφορούν προσλήψεις εργατοϋπαλλήλων, από το

ΥΠΟΙΚ 1028481/10247/Β0012/ΠΟΛ.1116/27.4.2001

Εκπτωση, κατά ποσοστό 50%, των εργοδοτικών εισφορών που καταβάλλονται για κύρια ασφάλιση και αφορούν προσλήψεις εργατοϋπαλλήλων, από το καθαρό εισόδημα των επιχειρήσεων

Με αφορμή προφορικά και γραπτά ερωτήματα που τέθηκαν στην υπηρεσία μας, αναφορικά με το πιο πάνω θέμα, σας γνωρίζουμε τα ακόλουθα:

1. Σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ.13 του άρθρου 4 του ν.2753/1999, για τον υπολογισμό των φορολογητέων κερδών των επιχειρήσεων αφαιρείται από το καθαρό εισόδημά τους, που προσδιορίζεται σύμφωνα με τις διατάξεις του ν.2238/1994, ποσοστό πενήντα τοις εκατό (50%) επί των δαπανών των εργοδοτικών εισφορών που καταβάλλονται για κύρια ασφάλιση και αφορούν προσλήψεις εργατοϋπαλληλικού προσωπικού που πραγματοποιούνται από τη δημοσίευση του νόμου αυτού (17.11.1999) και μέχρι 31.12.2001. Η μείωση των δηλούμενων κερδών της επιχείρησης με το ποσό της δαπάνης αυτής ενεργείται, εφόσον:

α) κατά την προηγούμενη από την πρόσληψη διαχειριστική περίοδο απασχολούνται στην επιχείρηση τουλάχιστον πέντε (5) εργατοϋπάλληλοι με πλήρη απασχόληση και

β) κατά τις διαχειριστικές περιόδους, τα κέρδη των οποίων μειώνονται με τη δαπάνη αυτήν, δεν μειώνεται λόγω απόλυσης ο αριθμός του απασχολούμενου εργατοϋπαλληλικού προσωπικού.

Η ως άνω μείωση των κερδών των επιχειρήσεων θα ισχύει για χρονικό διάστημα δύο (2) ετών από το χρόνο πρόσληψης κάθε νέου εργαζομένου.

2. Από τη διατύπωση των πιο πάνω διατάξεων προκύπτει ότι για την εφαρμογή τους απαιτείται - μεταξύ άλλων - να μη μειώνεται ο αριθμός των απασχολουμένων (είτε από το υφιστάμενο, είτε από το νεοπροσληφθέν προσωπικό) λόγω απολύσεως και μόνο. Δηλαδή, αν η μείωση οφείλεται σε άλλους λόγους (π.χ. συνταξιοδοτήσεως, λήξεως της υπάρχουσας σύμβασης ορισμένου χρόνου, κλπ.) η επιχείρηση δικαιούται να εκπίπτει από τα καθαρά κέρδη της χρήσης μέσα στην οποία προσέλαβε το καινούργιο προσωπικό και της επόμενης χρήσης το 50% των εργοδοτικών εισφορών που αναλογούν στους νεοπροσληφθέντες.

Αντίθετα, αν λάβει χώρα απόλυση είτε από το παλαιό προσωπικό είτε από το νεοπροσληφθέν, η επιχείρηση χάνει το πιο πάνω ευεργέτημα.

3. Εξαίρεση αποτελεί η περίπτωση απόλυσης εργαζομένου λόγω αντισυμβατικής συμπεριφοράς του στην εργασία και η απόλυση αυτή επικυρώνεται με δικαστική απόφαση.

4. Εξάλλου, από τη γραμματική διατύπωση των διατάξεων, το παρεχόμενο κίνητρο δεν καλύπτει τις περιπτώσεις προσωπικού που προσλαμβάνεται για την κάλυψη εκτάκτων αναγκών των επιχειρήσεων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!