Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Φορολογία εισοδήματος

ΠΟΛ. 1199/28-6-2000 Τεκμαρτή δαπάνη αυτοκινήτου με ξένους αριθμούς κυκλοφορίας, που κυκλοφορούν στην Ελλάδα

ΥΠΟΙΚ 1058350/1221/Α0012/ΠΟΛ.1199/28.6.2000

Τεκμαρτή δαπάνη αυτοκινήτου με ξένους αριθμούς κυκλοφορίας, που κυκλοφορούν στην Ελλάδα

Με αφορμή ερωτήματα που μας έχουν υποβληθεί σχετικά με το παραπάνω θέμα, σας πληροφορούμε τα εξής:

1. Σύμφωνα με τις διατάξεις της περ. β` της παρ. 1 του άρθρου 16 του Ν.2238/1994 η ετήσια τεκμαρτή δαπάνη που υπολογίζεται με βάση το ύψος των ετήσιων εξόδων συντήρησης και κυκλοφορίας Επιβατικού αυτοκινήτου Ι.Χ., εφαρμόζεται στην περίπτωση κατά την οποία ο φορολογούμενος, η σύζυγός του και τα προστατευόμενα μέλη τους είναι κύριοι ή κάτοχοι Επιβατικού αυτοκινήτου Ι.Χ.

2. Οπως έχει γίνει δεκτό και με την υπ` αριθ. 1037956/356/Α0012/ΠΟΛ.1094/23.3.1989 διαταγή μας, το παραπάνω τεκμήριο εφαρμόζεται και για τα πρόσωπα που έχουν στην κυριότητα ή στην κατοχή τους αυτοκίνητα με ξένους αριθμούς κυκλοφορίας, εφόσον κυκλοφορούν στην Ελλάδα.

3. Σε περίπτωση ακινησίας ή ολοκληρωτικής καταστροφής του αυτοκινήτου κατά τη διάρκεια του έτους, η τεκμαρτή δαπάνη περιορίζεται σε τόσα δωδέκατα όσοι και οι μήνες κυριότητας ή κατοχής του αυτοκινήτου.

Η ακινησία του αυτοκινήτου αποδεικνύεται με σχετική βεβαίωση του Προϊσταμένου της αρμόδιας ΔΟΥ, σύμφωνα με τα οριζόμενα ειδικότερα στην υπ` αριθ. 1021342/279/Α0012/ΠΟΛ.1050/22.2.1994 απόφαση του Υπουργού Οικονομικών.

Διευκρινίζεται ότι οι διατάξεις που αναφέρονται στον περιορισμό της τεκμαρτής δαπάνης αυτοκινήτου λόγω ακινησίας εφαρμόζονται και στα αυτοκίνητα με ξένους αριθμούς κυκλοφορίας, εφόσον αποδεικνύεται η ακινησία τους από σχετική βεβαίωση της αρμόδιας Τελωνειακής Αρχής.

4. Επιπλέον, διευκρινίζεται ότι για τα αυτοκίνητα που κυκλοφορούν με ξένες πινακίδες στην Ελλάδα, περιστασιακά, όπως π.χ. λόγω τουρισμού, δεν υπολογίζεται ετήσια τεκμαρτή δαπάνη διαβίωσης.

5. Ενδεικτικά αναφέρονται κάποιες κατηγορίες προσώπων τα οποία δικαιούνται να κυκλοφορούν αυτοκίνητα με ξένες πινακίδες, όπως λ.χ. αλλοδαποί με συνήθη κατοικία στο εξωτερικό που εργάζονται στην Ελλάδα (Δημόσιο, ΝΠΔΔ, Ινστιτούτα κ.λπ.), Ελληνες διπλωματικοί υπάλληλοι του Υπουργείου Εξωτερικών αποσπασμένοι στην Ελλάδα, Ελληνες με συνήθη κατοικία στην Ελλάδα που εργάζονται στο εξωτερικό, μόνιμο προσωπικό της Ευρωπαϊκής Ενωσης που υπηρετεί στην Ελλάδα, αλλοδαπό διδακτικό προσωπικό των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων κ.λπ.

6. Από τα παραπάνω προκύπτει ότι κριτήριο για την εφαρμογή του τεκμηρίου αποτελεί το γεγονός της κυριότητας ή κατοχής του αυτοκινήτου και κυκλοφορίας του στην Ελλάδα και όχι αν κυκλοφορεί με ελληνικές ή ξένες πινακίδες. Ο περιορισμός σε δωδέκατα εξαρτάται από το χρόνο της απόκτησης ή μεταβίβασης της κυριότητας ή κατοχής του αυτοκινήτου, καθώς και από τη θέση αυτού σε ακινησία με βάση τη σχετική βεβαίωση της αρμόδιας ΔΟΥ ή της αρμόδιας Τελωνειακής Αρχής ή, σε περίπτωση ολοκληρωτικής καταστροφής, τη βεβαίωση τυχόν άλλης Δημόσιας Αρχής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!