Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Φορολογία εισοδήματος

ΠΟΛ. 1157/17-5-2000 Διευκρινίσεις για την εκκαθάριση της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων οικονομικού έτους 2000 σχετικά με το φόρο μισθωτών υπηρεσιών

ΥΠΟΙΚ 1042007/926/Α`0012/ΠΟΛ.1157/17.5.2000

Διευκρινίσεις για την εκκαθάριση της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων οικονομικού έτους 2000 σχετικά με το φόρο μισθωτών υπηρεσιών

Με αφορμή το γεγονός ότι ορισμένες βεβαιώσεις αποδοχών ή συντάξεων που υποβλήθηκαν με τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος οικονομικού έτους 2000, δεν έχουν συνταχθεί σύμφωνα με την υπ` αριθ. 11091351/1655/Α0012/ΠΟΛ.1221/22.11.1999 διαταγή του Υπουργείου Οικονομικών, σας παρέχουμε τις ακόλουθες οδηγίες για τη σωστή εκκαθάριση των δηλώσεων αυτών:

1. Στην περίπτωση που διαπιστώνεται ότι τα ποσά των αποδοχών ή συντάξεων και του φόρου εισοδήματος που αναγράφονται στις βεβαιώσεις αποδοχών ή συντάξεων δεν έχουν μεταφερθεί σωστά στο έντυπο της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος (Ε1) στους Κωδικούς 301-316 των Πινάκων 4Α' και 9, τότε οι υπάλληλοι που απασχολούνται με την κωδικογράφηση των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος οικονομικού έτους 2000 θα πρέπει να διορθώνουν τα ποσά αυτά, σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 2 του άρθρου 66 του Ν.2238/1994.

2. Οταν διαπιστώνεται ότι η έκπτωση από τον αναλογούντα Φόρο Μισθωτών Υπηρεσιών (Κωδικός 313) είναι μεγαλύτερη από 2,5%, για τον υπολογισμό του φόρου που παρακρατήθηκε (Κωδικός 315) και εφόσον η διαφορά αυτή υπερβαίνει το ποσό των 300 δρχ., τότε πρέπει να προσκαλείται από την αρμόδια ΔΟΥ ο φορολογούμενος, προκειμένου να δώσει διευκρινίσεις σχετικά με τη βεβαίωση αποδοχών του και ο εκδότης της να προβεί στη σχετική διόρθωση.

3. Επίσης, όταν στη δήλωση φορολογίας εισοδήματος έχει αναγραφεί παρακρατηθείς φόρος (Κωδικός 315) μεγαλύτερος του αναλογούντος φόρου (Κωδικός 313), τότε πρέπει να προσκαλείται ο φορολογούμενος από την αρμόδια ΔΟΥ, προκειμένου να δώσει διευκρινίσεις σχετικά με τη βεβαίωση αποδοχών του και ο εργοδότης του να προβεί στη σχετική διόρθωση.

4. Αν είναι συμπληρωμένος μόνο ο κωδικός του αναλογούντος φόρου (Κωδικός 313), χωρίς τον αντίστοιχο κωδικό του παρακρατηθέντος φόρου (Κωδικός 315), το ποσό αυτό θα θεωρείται και ως παρακρατηθείς φόρος και η εκκαθάριση θα γίνεται με αναλογούντα φόρο.

5. Αν στη δήλωση φορολογίας εισοδήματος είναι συμπληρωμένος μόνο ο κωδικός του παρακρατηθέντος φόρου (Κωδικός 315), χωρίς τον αντίστοιχο κωδικό του αναλογούντος φόρου (Κωδικός 313) και με την προϋπόθεση ότι ούτε και στη βεβαίωση αποδοχών φέρεται συμπληρωμένη η στήλη με τον αναλογούντα φόρο, το ποσό αυτό θα θεωρείται και ως αναλογών φόρος και η εκκαθάριση της δήλωσης θα γίνει με βάση τον αναλογούντα φόρο. Περαιτέρω, αν από την εκκαθάριση της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος προκύψει ποσό για επιστροφή το οποίο οφείλεται σε Φόρο Μισθωτών Υπηρεσιών, θα διενεργείται μείωση με ποσοστό 2,5% στο ποσό του φόρου που αναλογεί.

6. Αν ο αναλογών φόρος (Κωδικός 313) ισούται με τον παρακρατηθέντα φόρο (Κωδικός 315), όπως προκύπτει από τη βεβαίωση αποδοχών, τότε η εκκαθάριση της δήλωσης θα γίνει με βάση τον αναλογούντα φόρο.

7. Αν ο αναλογών φόρος (Κωδικός 313) είναι μεγαλύτερος από τον παρακρατηθέντα φόρο (Κωδικός 315), εφόσον η διαφορά αυτή είναι μικρότερη ή ίση με 2,5% του φόρου που αναλογεί, τότε η εκκαθάριση της δήλωσης θα γίνει με βάση τον αναλογούντα φόρο.

8. Σημειώνεται ότι αν ο αναλογών φόρος (Κωδικός 313) είναι μεγαλύτερος από τον παρακρατηθέντα φόρο (Κωδικός 315) κατά ποσοστό 5%, δηλαδή κατά τον υπολογισμό του παρακρατηθέντος φόρου υπολογίσθηκε επί του αναλογούντος φόρου έκπτωση 5%, αντί του ορθού 2,5%, τότε ο αναλογών φόρος θα υπολογίζεται με βάση τον παρακρατηθέντα φόρο, ώστε η διαφορά τους να είναι ίση με 2,5%, από τους υπαλλήλους των ΔΟΥ κατά το χρόνο ελέγχου των φορολογικών δηλώσεων. Προς τούτο, πρέπει ο παρακρατηθείς φόρος να πολλαπλασιάζεται με το συντελεστή 1,02564, προκειμένου να βρίσκεται ο αναλογών φόρος. Η ίδια διαδικασία πρέπει να ακολουθείται και στις περιπτώσεις που η μείωση του παρακρατηθέντος φόρου είναι μεγαλύτερη του 2,5% και μέχρι 5% σε σχέση με το φόρο που αναλογεί.

9. Τα ανωτέρω ισχύουν και για τους αντίστοιχους κωδικούς αριθμούς που αναφέρονται στα εισοδήματα και τον αναλογούντα και παρακρατηθέντα φόρο της συζύγου.

10. Εξάλλου, προκειμένου να αποφεύγεται η λανθασμένη συμπλήρωση των τετραγωνιδίων και λοιπών ενδείξεων της δήλωσης, επειδή πάνω στα στοιχεία αυτά στηρίζεται το μηχανογραφικό πρόγραμμα εκκαθάρισης των δηλώσεων, πρέπει να γίνεται συστηματικά και με προσοχή ο έλεγχος, ιδιαίτερα για τη συμπλήρωση των πιο κάτω ενδείξεων και κωδικών αριθμών της δήλωσης:

α) Οταν στον Πίνακα 1 έχουν συμπληρωθεί στοιχεία της συζύγου, πρέπει απαραίτητα να γράφεται "Χ" πάνω στη λέξη "ΕΓΓΑΜΟΣ".

β) Στους Κωδικούς 707-708 του Πίνακα 6 πρέπει να αναγράφεται απαραίτητα το ακαθάριστο ποσό της ετήσιας δαπάνης (πραγματικής ή τεκμαρτής) για δευτερεύουσες κατοικίες πάνω από 100 τ.μ.

γ) Στους Κωδικούς 795-796 του Πίνακα 6 πρέπει να αναγράφεται αριθμητικά απαραίτητα ο αριθμός των στοιχείων που λαμβάνονται υπόψη για τον υπολογισμό της ετήσιας τεκμαρτής δαπάνης διαβίωσης του φορολογούμενου και της συζύγου του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!