Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Φορολογία εισοδήματος

ΠΟΛ. 1074/1-3-2000 Οδηγίες συμπλήρωσης εντύπων Ε14, Ε15, Ε5 και Ε3 οικονομικού έτους 2000

ΥΠΟΙΚ 1022732/406/Α0012/ΠΟΛ.1074/1.3.2000

Οδηγίες συμπλήρωσης εντύπων οικονομικού έτους 2000 α) Ειδικών περιπτώσεων (Ε14), β) Δήλωσης περιουσιακών στοιχείων (Ε15), γ) Δήλωσης Φορολογίας Εισοδήματος ΕΠΕ, ΟΕ κ.λπ. (Ε5) και δ) Συμπληρωματικές οδηγίες για το Εντυπο Ε3

Α. ΕΝΤΥΠΟ ΕΙΔΙΚΩΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΩΝ (Ε14)

Το έντυπο αυτό υποβάλλεται από τις εξής κατηγορίες επαγγελματιών:

α) Από τους ελεύθερους επαγγελματίες που ασκούν το επάγγελμα του δικηγόρου ατομικά ή και εταιρικά, είτε μόνο εταιρικά και τηρούν (είτε τα Φυσικά Πρόσωπα, είτε οι εταιρίες που συμμετείχαν) βιβλία Β` κατηγορίας ή προαιρετικά Γ` κατηγορίας του ΚΒΣ.

β) Από τους ελεύθερους επαγγελματίες που ασκούν το επάγγελμα του καλλιτέχνη ή τραγουδιστή των κέντρων διασκέδασης ατομικά ή και εταιρικά, είτε μόνο εταιρικά και τηρούν (είτε τα Φυσικά Πρόσωπα, είτε οι εταιρίες που συμμετείχαν) βιβλία Β` κατηγορίας ή προαιρετικά Γ` κατηγορίας του ΚΒΣ.

γ) Από τους εκμεταλλευτές αυτοκινήτων Δημόσιας Χρήσης (φορτηγά, ΤΑΞΙ, λεωφορεία) που δεν τηρούν βιβλία ή τηρούν βιβλία Β' κατηγορίας του ΚΒΣ.

δ) Από τους εκμεταλλευτές επιπλωμένων ενοικιαζόμενων δωματίων, διαμερισμάτων και κάμπινγκ που δεν τηρούν βιβλία ή τηρούν βιβλία Β' κατηγορίας του ΚΒΣ.

Σε περίπτωση εγγάμων υποβάλλεται ξεχωριστό έντυπο για κάθε σύζυγο.

Ειδικότερα:

*Δικηγόροι - καλλιτέχνες ή τραγουδιστές των κέντρων διασκέδασης

Οι ελεύθεροι επαγγελματίες της κατηγορίας αυτής συμπληρώνουν τους Πίνακες 1, 2, 3 και 4 του εντύπου αυτού.

ΠΙΝΑΚΑΣ 1

Στις ενδείξεις "πρώτο ελευθέριο επάγγελμα" και "δεύτερο ελευθέριο επάγγελμα", αν ασκούνται ταυτόχρονα και τα δύο ελευθέρια επαγγέλματα του δικηγόρου και του καλλιτέχνη ή τραγουδιστή των κέντρων διασκέδασης, πρώτο ελευθέριο επάγγελμα θα δηλωθεί του δικηγόρου και δεύτερο του καλλιτέχνη.

ΠΙΝΑΚΑΣ 2

Ο Πίνακας 2 μέχρι και τον Υποπίνακα 4 αυτού συμπληρώνεται μόνο από δικηγόρους και για τη συμπλήρωση των σχετικών ενδείξεων ισχύουν οι οδηγίες που έχουν δοθεί τα προηγούμενα έτη για τη συμπλήρωση του Εντύπου Ε11, δεδομένου ότι οι ενδείξεις είναι ίδιες όπως και στο προηγούμενο Εντυπο Ε11. Σημειώνεται μόνο ότι στον Κωδικό 883-884 θα αναγραφεί το μεγαλύτερο ποσό κερδών μεταξύ αυτών που προσδιορίστηκαν λογιστικά και αυτών που προσδιορίστηκαν εξωλογιστικά, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 51 του Ν.2238/1994, στο Εντυπο Ε3 και το ποσό αυτό θα μεταφερθεί στους Κωδικούς 501-502 του Εντύπου Ε1. Επίσης, στον Κωδικό 843-844 ζημία μπορεί να αναγραφεί μόνο σε περίπτωση που τα ακαθάριστα έσοδα είναι πάνω από 40.000.000 δρχ., οπότε και δεν εφαρμόζεται ο εξωλογιστικός προσδιορισμός. Ο Υποπίνακας 5 συμπληρώνεται μόνο από τους καλλιτέχνες ή τραγουδιστές των κέντρων διασκέδασης.

Για τους Κωδικούς 983-984 και 943-944 του υποπίνακα αυτού διευκρινίζεται ότι θα αναγραφεί το ποσό καθαρού εισοδήματος ή της ζημίας όπως προσδιορίστηκαν στο Εντυπο Ε3.

ΠΙΝΑΚΕΣ 3 και 4

Για τη συμπλήρωση των ενδείξεων των πινάκων αυτών ισχύουν οι οδηγίες που έχουν δοθεί κατά το παρελθόν για τη συμπλήρωση του Εντύπου Ε11, δεδομένου ότι οι πίνακες αυτοί αποτελούν επανάληψη των αντίστοιχων πινάκων του Εντύπου Ε11 των προηγούμενων ετών.

*Εκμεταλλευτές αυτοκινήτων Δημόσιας Χρήσης

ΠΙΝΑΚΑΣ 5

Ο πίνακας αυτός συμπληρώνεται από τους εκμεταλλευτές αυτοκινήτων Δημόσιας Χρήσης.

Συγκεκριμένα:

Κωδικοί 359-360 και 375-376: Συμπληρώνονται από τους εκμεταλλευτές επιβατικών αυτοκινήτων Δ.Χ. (ΤΑΞΙ) και επιβατικών αυτοκινήτων λεωφορείων με τα ποσά καθαρού εισοδήματος που ορίζονται στην παρ. 5 του άρθρου 33 του Ν.2238/1994, ανάλογα με το ποσοστό ιδιοκτησίας και τον τρόπο εκμετάλλευσης των αυτοκινήτων (οδηγός ο ιδιοκτήτης ή τρίτος).

Σημειώνεται ότι, επειδή στις διατάξεις του άρθρου 6 του Ν.2753/1999 δεν υπάρχουν σχετικές απαλλακτικές διατάξεις, τα λεωφορεία που είναι ενταγμένα σε ΚΤΕΛ υπάγονται στον προσδιορισμό των καθαρών κερδών τους με βάση τις διατάξεις της παρ. 5 του άρθρου 33 του Ν.2238/1994, χωρίς βέβαια την προσαύξηση κατά ποσοστό 50% που έχουν τα λοιπά λεωφορεία.

Κωδικοί 363-364: Συμπληρώνονται από τους εκμεταλλευτές φορτηγών αυτοκινήτων Δ.Χ. με τα ποσά καθαρού εισοδήματος που ορίζονται επίσης στην παρ. 5 του άρθρου 33 του Ν.2238/1994, ανάλογα με τους τόνους ωφέλιμου φορτίου και τον τρόπο εκμετάλλευσης των αυτοκινήτων (οδηγός ο ιδιοκτήτης ή τρίτος).

Τα ποσά των κωδικών του πίνακα αυτού μεταφέρονται στις οικείες ενδείξεις της Δήλωσης Φορολογίας Εισοδήματος (Εντυπα Ε1 ή Ε5) και αυτά λαμβάνονται υπόψη για την επιβολή του φόρου. Αν, εκτός από την εκμετάλλευση αυτή, υπάρχουν και άλλες εκμεταλλεύσεις τα καθαρά κέρδη των οποίων υπολογίζονται στο Εντυπο Ε3, το άθροισμα των τεκμαρτών κερδών του Εντύπου αυτού (Ε14) και των κερδών του Εντύπου Ε3 θα μεταφερθεί στις οικείες ενδείξεις των Δηλώσεων Φορολογίας Εισοδήματος (Εντυπα Ε1 ή Ε5).

Αν υπάρχει μόνο αυτή η εκμετάλλευση, στον Πίνακα 1 θα γραφεί στη θέση του επαγγέλματος των ειδικών περιπτώσεων.

Σημειώνεται ότι οι εκμεταλλευτές αυτοί θα συμπληρώσουν και το Εντυπο Ε3 για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς, δεδομένου ότι, σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 5 του άρθρου 33 του Ν.2238/1994, μέχρι και το οικονομικό έτος 2002 τα καθαρά κέρδη που θα λαμβάνονται για την επιβολή του φόρου στους υπόψη επαγγελματίες θα είναι μόνο τα τεκμαρτά κέρδη της παραγράφου αυτής και όχι τα λογιστικά τους κέρδη.

*Εκμεταλλευτές ενοικιαζόμενων επιπλωμένων δωματίων, διαμερισμάτων, κάμπινγκ

ΠΙΝΑΚΑΣ 6

Στον πίνακα αυτόν καταχωρούνται πληροφοριακά στοιχεία όσον αφορά τον αριθμό και την τοποθεσία εκμεταλλεύσεων ενοικιαζομένων δωματίων και διαμερισμάτων, καθώς και των θέσεων κάμπινγκ.

Στους οικείους χώρους θα αναγραφεί η τοποθεσία και ο αριθμός των δωματίων, π.χ. Αργοστόλι (6).

Σημειώνεται ότι οι εκμεταλλευτές αυτοί θα συμπληρώσουν και το Εντυπο Ε3 για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς, δεδομένου ότι, σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 6 του άρθρου 33 του Ν.2238/1994, από το οικονομικό έτος 2000 η φορολογική υποχρέωση αυτών των εκμεταλλευτών εξαντλείται με την επιβολή ετήσιου φόρου. Με διαταγή μας θα προσδιοριστούν τα ποσά καθαρού εισοδήματος τα οποία θα δηλώσουν οι υπόψη εκμεταλλευτές, προκειμένου να χρησιμοποιηθούν για κάλυψη τεκμηρίων.

Αν στον ίδιο χώρο ασκείται παρεπόμενη εκμετάλλευση καφέ-μπαρ ή σνακ-μπαρ σημειώστε "Χ" στη λέξη "ΝΑΙ".

Τέλος, σας επισυνάπτουμε συνημμένα υπόδειγμα δήλωσης καταβολής του φόρου αυτών των επαγγελματιών.

Β. ΕΝΤΥΠΟ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΚΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ (Ε15)

Το έντυπο αυτό υποβάλλεται σε δύο (2) αντίτυπα μαζί με την ετήσια Δήλωση Φορολογίας Εισοδήματος μόνο από όσους δεν αποδέχονται τον προσδιορισμό του εισοδήματος:

α) Με βάση τις σταθερές επαγγελματικές δαπάνες, που προβλέπεται από την παρ. 2 του άρθρου 51 του Ν.2238/1994 (ιατροί, οδοντίατροι, κτηνίατροι, ψυχολόγοι, φυσιοθεραπευτές, οικονομολόγοι, σύμβουλοι επιχειρήσεων, λογιστές ή φοροτέχνες και αναλυτές - προγραμματιστές) και

β) Με βάση τα αντικειμενικά κριτήρια της παρ. 6 του άρθρου 51 του Ν.2238/1994 (καλλιτέχνες ή τραγουδιστές των κέντρων διασκέδασης).

Για τη συμπλήρωση του εντύπου αυτού, πέραν των οδηγιών που αναφέρονται στη δεύτερη σελίδα του, διευκρινίζονται και τα ακόλουθα:

α) Στοιχεία για εταιρικά μερίδια ή μερίδες, επιχειρήσεις, αντλούνται επίσης από τα Εντυπα Ε1 και Ε5.

β) Η υποβολή του εντύπου αυτού απαιτείται για κάθε χρήση για την οποία δεν γίνεται αποδεκτός ο προσδιορισμός εισοδήματος με βάση όσα αναφέρθηκαν παραπάνω.

γ) Προκειμένου περί υπόχρεων της παρ. 4 του άρθρου 2 του Ν.2238/1994, που υπάγονται στις διατάξεις των παρ. 2, 6 και 7 του άρθρου 51 του Ν.2238/1994, υποβάλλεται από το Νομικό Πρόσωπο, εκτός των αστικών κερδοσκοπικών ή μη εταιριών οι οποίες, επειδή τα πρόσωπα αυτά δεν έχουν νομική προσωπικότητα, συνυποβάλλουν με τη δήλωσή τους (Εντυπο Ε5) δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης των μελών τους.

Γ. ΕΝΤΥΠΟ ΔΗΛΩΣΗΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΕΠΕ, ΟΕ κ.λπ. (Ε5)

1. Προκειμένου περί υπόχρεων της παρ. 4 του άρθρου 2 του Ν.2238/1994, που υπάγονται στις ρυθμίσεις των άρθρων 33 και 51 του Ν.2238/1994 και οι οποίοι προσδιόρισαν τα καθαρά κέρδη τους στον Πίνακα Θ` του Εντύπου Ε3, σε εφαρμογή των παραπάνω άρθρων, οι Κωδικοί 018 έως και 023 (δαπάνες μη εκπιπτόμενες) δεν συμπληρώνονται.

2. Στην πρώτη σελίδα του Εντύπου Ε5, από παραδρομή, σε περιορισμένο αριθμό εντύπων που ήδη εκτυπώθηκαν, αναγράφεται λανθασμένα στον Κωδικό 008 ο φόρος που παρακρατήθηκε, αντί αυτού που προκαταβλήθηκε και αντίστοιχα στον Κωδικό 009 αναγράφεται ο φόρος που προκαταβλήθηκε, αντί του φόρου που παρακρατήθηκε. Σε περίπτωση που χρησιμοποιηθούν τέτοια έντυπα, οι υπόχρεοι θα συμπληρώσουν τις ενδείξεις όπως αυτές αναγράφονται στο έντυπο (δηλαδή στον Κωδικό 008 το φόρο που παρακρατήθηκε και στον Κωδικό 009 το φόρο που προκαταβλήθηκε). Κατά την παραλαβή αυτών των δηλώσεων από τις ΔΟΥ θα διορθώνονται, από τον αρμόδιο υπάλληλο, τα ποσά με την αντιστροφή τους, δηλαδή το ποσό του Κωδικού 009 θα αναγράφεται στον Κωδικό 008 και αντίστροφα.

Δ. ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ (Ε3)

Πέραν των οδηγιών που δόθηκαν ήδη με την υπ` αριθ. 1010065/214/Α0012/ΠΟΛ.1031/31.1.2000 διαταγή μας, παρέχονται και οι ακόλουθες επιπλέον διευκρινίσεις:

1. Προκειμένου περί ατομικών επιχειρήσεων, το αφορολόγητο αποθεματικό του Ν.2601/1998 αναγράφεται και αυτό στον Κωδικό 318 αθροιστικά με το αφορολόγητο αποθεματικό του Ν.1828/1989, με διάκριση των ποσών αυτών στις "Σημειώσεις φορολογουμένου" στην τέταρτη σελίδα του εντύπου αυτού.

2. Προκειμένου για τους Κωδικούς 336 (δαπάνες αγοράς φορολογικής ταμειακής μηχανής), 592 (τέλος παιγνίων) και 330 (δαπάνη αγοράς συσκευών φυσικού αερίου) του Υποπίνακα ια`, εφόσον έχουν συμπεριληφθεί στις δαπάνες του Υποπίνακα γ` του Πίνακα Θ`, θα προστεθούν ως δαπάνες μη εκπιπτόμενες στον Υποπίνακα η`, προκειμένου η σύγκριση των λογιστικών και εξωλογιστικών κερδών στον Υποπίνακα ι` να γίνει χωρίς τους παράγοντες αυτούς. Οι δαπάνες αυτές εκπίπτουν από τις ατομικές επιχειρήσεις ή τους υπόχρεους της παρ. 4 του άρθρου 2 του Ν.2238/1994, κατά τα οριζόμενα ποσά, από τις οικείες διατάξεις των νόμων που ορίζουν τα εκπιπτόμενα αυτά ποσά, με την αναγραφή τους στους κωδικούς που προαναφέρονται.

3. Προκειμένου για τυχόν υπερτίμημα από πώληση αυτοκινήτου, ανεξάρτητα από την επιλογή να φορολογηθεί με τις γενικές διατάξεις ή όχι, το ποσό του δεν συμπεριλαμβάνεται ως έσοδο στους Υποπίνακες των εσόδων ε`, στ` και ζ` του Πίνακα Θ`, ενώ οι τυχόν αποσβέσεις του της χρήσης 1999, που έχουν βαρύνει τις δαπάνες της χρήσης αυτής κατά το λογιστικό προσδιορισμό των καθαρών κερδών, θα προστεθούν ως δαπάνες μη εκπιπτόμενες στον Υποπίνακα η`.

Περαιτέρω, προκειμένου για ατομικές επιχειρήσεις, σε περίπτωση επιλογής της φορολόγησής τους με τις γενικές διατάξεις, το υπερτίμημα αυτό αναγράφεται στους οικείους Κωδικούς 407-408 του Πίνακα Γ` της Δήλωσης Φορολογίας Εισοδήματος (Εντυπο Ε1) και όχι στον Κωδικό 840 του Υποπίνακα ια` του Πίνακα Θ` του Εντύπου Ε3.

Για τον υπολογισμό του υπερτιμήματος από πάγια στοιχεία, στην τελευταία σελίδα του Εντύπου Ε3 στο χώρο "Σημειώσεις φορολογουμένου" θα αναγραφεί ο τρόπος υπολογισμού του.

4. Οσον αφορά τις μικτές επιχειρήσεις για τη συμπλήρωση του Πίνακα Θ`, ως τέτοιες επιχειρήσεις θεωρούνται αυτές που έχουν οπωσδήποτε κλάδο παροχής υπηρεσιών και οποιαδήποτε άλλη δραστηριότητα εμπορίας και παραγωγής. Κατά συνέπεια, επιχείρηση μόνο με κλάδο εμπορίας και παραγωγής δεν θεωρείται μικτή.

5. Η σύγκριση λογιστικών και εξωλογιστικών κερδών, σε περίπτωση μικτών επιχειρήσεων, γίνεται συνολικά σε επίπεδο επιχείρησης και όχι ανά κλάδο. Προς τούτο, θα πρέπει στους επιμέρους κωδικούς της τελευταίας σειράς 588 και 589 να μεταφερθούν τα κέρδη των κλάδων (όχι απαραίτητα τα μεγαλύτερα), αλλά εκείνα που το άθροισμά τους θα δίνει τα μεγαλύτερα συνολικά λογιστικά ή εξωλογιστικά κέρδη, π.χ.

578: 8.000.000 579: 2.000.000 581: 10.000.000

582: 7.000.000 583: 4.000.000 585: 11.000.000

588: 7.000.000 589: 4.000.000 591: 11.000.000

Κατ` εξαίρεση, λόγω της πρόσφατης ρύθμισης, ειδικά για τη χρήση 1999, με την οποία περιορίζονται τα λογιστικά κέρδη των κλάδων εμπορίας ή παραγωγής στο ύψος των εξωλογιστικών πλέον του 50% αυτών, σε πολλές περιπτώσεις ο Κωδικός 591 δεν θα συμπίπτει με τους Κωδικούς 581 ή 585, π.χ.

578: 10.000.000 579: 3.000.000 581: 13.000.000

582: 5.000.000 583: 5.000.000 585: 10.000.000

588: 7.500.000 589: 3.000.000 591: 10.500.000

ή μπορεί να συμπίπτει:

578: 10.000.000 579: 4.000.000 581: 14.000.000

582: 5.000.000 583: 15.000.000 585: 20.000.000

588: 5.000.000 589: 15.000.000 591: 20.000.000

6. Προκειμένου για επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών ή μικτές επιχειρήσεις, καθώς και για ελεύθερους επαγγελματίες που τηρούν προαιρετικά βιβλία Γ` κατηγορίας του ΚΒΣ και υπάγονται στις διατάξεις των άρθρων 33 και 51 του Ν.2238/1994 και προσδιορίζουν λογιστικά και εξωλογιστικά κέρδη στον Πίνακα Θ` του Εντύπου Ε3, τα έκτακτα αποτελέσματα θα γραφούν στον Κωδικό 840 του Υποπίνακα ια` προκειμένου να προστεθούν (τα θετικά) ή να αφαιρεθούν (τα αρνητικά) από τα μεγαλύτερα κέρδη μεταξύ λογιστικών και εξωλογιστικών που προσδιορίστηκαν στον προηγούμενο Υποπίνακα ι`. Στην περίπτωση τέτοιων αρνητικών αποτελεσμάτων μνεία του αρνητικού προσήμου τους θα γίνει στην τελευταία σελίδα του εντύπου στο χώρο με τις "Σημειώσεις του φορολογουμένου".

7. Στον Υποπίνακα θ` στους Κωδικούς 574-576 των επαγγελματικών δαπανών, σε περίπτωση που χρησιμοποιείται ως επαγγελματική εγκατάσταση η κατοικία αναγράφεται το 1/2 των δαπανών της κατοικίας του ελεύθερου επαγγελματία για ηλεκτρικό ρεύμα, τηλεφωνία και ύδρευση, ανεξάρτητα από το ποσό των δαπανών αυτών που έχουν γραφεί ως δαπάνες στο τηρούμενο βιβλίο. Στον Κωδικό 573, στην περίπτωση αυτή, γράφεται το τεκμαρτό μίσθωμα που αντιστοιχεί σε 40 τ.μ., προκειμένου για ιατρό και ψυχολόγο και σε 20 τ.μ., προκειμένου για τους λοιπούς ελεύθερους επαγγελματίες.

8. Ειδικά για μικτές επιχειρήσεις με κλάδο εμπορίας καυσίμων και κλάδο παροχής υπηρεσιών (πλυντήριο αυτοκινήτων), οι κοινές δαπάνες της επιχείρησης επιμερίζονται με βάση τη σχέση των εξωλογιστικών κερδών κάθε κλάδου προς τα συνολικά εξωλογιστικά κέρδη της επιχείρησης, εκτός αν ο υπόχρεος αποδείξει μεγαλύτερο ποσοστό τέτοιων δαπανών για κάποιο κλάδο.

9. Σε περίπτωση που κατά το λογιστικό προσδιορισμό των καθαρών κερδών των εμπορικών επιχειρήσεων ή των ελεύθερων επαγγελματιών που υπάγονται στο νέο σύστημα προσδιορισμού των κερδών, σύμφωνα με τα άρθρα 33 και 51 του Ν.2238/1994, προκύπτει αρνητικό αποτέλεσμα, θεωρείται μηδενικό και στους οικείους κωδικούς αναγράφεται το μηδέν "0".

10. Διευκρινίζεται ότι σε περίπτωση συμπλήρωσης του Υποπίνακα β` του Πίνακα Θ` με δεδομένα απογραφής που προκύπτουν με τη χρήση του συντελεστή 10%, όπως αναφέρθηκε και στην υπ` αριθ. 1010065/214/Α0012/ΠΟΛ.1031/31.1.2000 διαταγή μας, αναγράφονται τα ποσά ανά είδος εμπορεύσιμων στοιχείων (που προβλέπεται γενικά από τον ΚΒΣ να απογράφεται), π.χ. για αγορές πρώτων και βοηθητικών υλών χρήσης 1998, 6.000.000 δρχ. και αγορές π.χ. ανταλλακτικών παγίων χρήσης 1998 (που δεν προβλέπεται η απογραφή τους) 500.000 δρχ., στον Υποπίνακα β` των απογραφών θα συμπληρωθεί ο Κωδικός 261 με το ποσό των 600.000 δρχ. (6.000.000 Χ 10%). Κατά συνέπεια, η αναφορά στην παραπάνω διαταγή της υποχρέωσης αναγραφής στην τελευταία σελίδα του εντύπου των αγορών των εμπορεύσιμων στοιχείων ανά είδος, αναφέρεται γενικά στο είδος του εμπορεύσιμου στοιχείου (εμπορεύματα γενικά - πρώτες και βοηθητικές ύλες γενικά κ.λπ.) και όχι σε επιμέρους διάκριση αυτών, π.χ. διάκριση των εμπορευμάτων στα είδη αυτών.

Τα τελικά φορολογητέα καθαρά κέρδη τα οποία γράφονται στον Κωδικό 346 του Υποπίνακα ια` (τα οποία είναι και τα μεγαλύτερα μεταξύ των λογιστικών και εξωλογιστικών) μεταφέρονται στις οικείες ενδείξεις του εντύπου της Δήλωσης Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων (Εντυπο Ε1) ή των υπόχρεων της παρ. 4 του άρθρου 2 του Ν.2238/1994 (Εντυπο Ε5).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!