Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Φορολογία εισοδήματος

ΠΟΛ. 1033/9-2-1999 Οδηγίες για τη συμπλήρωση του Μηχανογραφικού Δελτίου Οικονομικών Στοιχείων Επιχειρήσεων και Επιτηδευματιών οικονομικού έτους 1999 (Εντυπο Ε3)

ΥΠΟΙΚ 1014706/227/Α0012/ ΠΟΛ.1033/1999 Οδηγίες για τη συμπλήρωση του Μηχανογραφικού Δελτίου Οικονομικών Στοιχείων Επιχειρήσεων και Επιτηδευματιών οικονομικού έτους 1999 (Εντυπο Ε3)

ΓΕΝΙΚΑ

Α. ΠΟΙΟΙ ΥΠΟΒΑΛΛΟΥΝ ΤΟ ΕΝΤΥΠΟ Ε3

1. Το έντυπο αυτό υποβάλλεται από όλα τα Φυσικά και Νομικά Πρόσωπα που ασκούν επιχείρηση ή ελευθέριο επάγγελμα, ανεξάρτητα του είδους και του κερδοσκοπικού ή όχι χαρακτήρα αυτών, εφόσον τηρούν βιβλία οποιασδήποτε κατηγορίας του ΚΒΣ ή υποχρεούνται στην τήρηση τέτοιων βιβλίων και δεν τα τηρούν ή απαλλάσσονται από την υποχρέωση τήρησης βιβλίων του ΚΒΣ. Δηλαδή, υποβάλλεται τόσο από τα Φυσικά Πρόσωπα που ασκούν επιχείρηση ή επάγγελμα, όσο και από τις ΟΕ και τις ΕΕ, τις κοινωνίες αστικού δικαίου που ασκούν επιχείρηση ή επάγγελμα, τις αστικές κερδοσκοπικές ή μη εταιρίες, τις συμμετοχικές ή αφανείς, τις κοινοπραξίες της παρ. 2 του άρθρου 2 του ΚΒΣ, τις ΕΠΕ, τις ΑΕ, καθώς και τα υπόλοιπα υπόχρεα Νομικά Πρόσωπα του άρθρου 101 του Ν.2238/1994. Σε περίπτωση που υπάρχουν υποκαταστήματα, υποβάλλεται ένα έντυπο για το σύνολο της επιχείρησης. Εφόσον υπάρχουν περισσότερα του ενός υποκαταστήματα, θα συνυποβληθεί ως ένθετο του Εντύπου Ε3 και το έντυπο με τον τίτλο "ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ", για το οποίο αναφερόμαστε παρακάτω.

Οποιος δεν έχει υποχρέωση υποβολής του Εντύπου Ε3, δεν υποβάλλει και την παραπάνω ένθετη κατάσταση, η οποία θεωρείται αναπόσπαστο τμήμα του εντύπου και για την οποία ισχύουν ακριβώς οι ίδιοι όροι υποβολής.

2. Το Εντυπο Ε3 δεν υποβάλλεται από τα Φυσικά Πρόσωπα που είναι εταίροι ή μέλη, κατά περίπτωση, των Νομικών Προσώπων που αναφέρονται στην προηγούμενη παράγραφο.

3. Οι αλλοδαπές εμποροβιομηχανικές και ναυτιλιακές επιχειρήσεις που έχουν εγκαταστήσει στη χώρα μας γραφεία, σύμφωνα με τους Α.Ν.378/1968 και Α.Ν.89/1967, όπως ισχύουν, καθώς και οι ημεδαπές ναυτιλιακές επιχειρήσεις που φορολογούνται με τις ειδικές διατάξεις του Ν.27/1975, δεν υποχρεούνται στην υποβολή του εντύπου "Μηχανογραφικό Δελτίο Οικονομικών Στοιχείων Επιχειρήσεων και Επιτηδευματιών", καθόσον δεν φορολογούνται με τις γενικές διατάξεις περί φορολογίας εισοδήματος.

Το ίδιο ισχύει και για τις αλλοδαπές επιχειρήσεις που αποκτούν στην Ελλάδα εισοδήματα από την εκμίσθωση ακινήτων, αφού δεν έχουν μόνιμη εγκατάσταση στη χώρα μας και δεν αποκτούν άλλα εισοδήματα πλην αυτών που αναφέρονται πιο πάνω.

4. Οι αυτοκινητιστές που συμμετέχουν στις Ι.Μ.Ε., διατηρούν, σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν.383/1976, την ιδιότητα του επαγγελματία αυτοκινητιστή σε όλη τη διάρκεια της χρήσης και, κατ` ακολουθία, ως εκμεταλλευτές αυτοκινήτων Φορτηγών Δημόσιας Χρήσης, υποχρεούνται από τις διατάξεις του ΚΒΣ να τηρούν βιβλία εσόδων - εξόδων και, κατά συνέπεια, υποβάλλουν κανονικά και το έντυπο αυτό.

5. Οι κοινωνίες λεωφορείων ενταγμένων σε ΚΤΕΛ υποβάλλουν δήλωση φορολογίας εισοδήματος (Εντυπο Ε5) στο όνομά τους και με τη δήλωση αυτή συνυποβάλλουν και το Εντυπο Ε3.

6. Σε περίπτωση μετατροπής, κατά τη διάρκεια της διαχειριστικής περιόδου 1998, ΕΕ σε ΟΕ και αντίστροφα, υποβάλλεται μία δήλωση φορολογίας εισοδήματος που περιλαμβάνει τα καθαρά κέρδη όλης της διαχειριστικής περιόδου και ένα μόνο Εντυπο Ε3 με όλα τα δεδομένα.

Β. ΠΩΣ ΚΑΙ ΠΟΤΕ ΥΠΟΒΑΛΛΕΤΑΙ ΤΟ ΕΝΤΥΠΟ Ε3 

1. Το Εντυπο Ε3 συνοδεύει τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος του υπόχρεου και υποβάλλεται σε δύο αντίτυπα. Τρίτο αντίτυπο του εντύπου μπορεί να θεωρηθεί στην οικεία ένδειξη από τον υπάλληλο της ΔΟΥ που παραλαμβάνει τη δήλωση και να επιστραφεί στο φορολογούμενο ως απόδειξη παραλαβής (και όχι ακριβές αντίγραφο αυτού).

2. Το έντυπο αυτό συνυποβάλλεται με τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος του υπόχρεου (Φυσικού ή Νομικού Προσώπου), χωρίς να υπάρχει φέτος η δυνατότητα να υποβληθεί χωριστά από το κυρίως έντυπο της δήλωσης, όπως τέτοια δυνατότητα υπήρχε κατά το προηγούμενο οικονομικό έτος 1998.

3. Το Εντυπο Ε3 δύναται να υποβάλλεται σε συνεχή μηχανογραφικά έντυπα, για τα οποία ισχύουν ανάλογα όσα ορίζονται στην υπ` αριθ. 1120810/2760/Α0012/ΠΟΛ.1295/16.11.1995 απόφαση του Υπουργού Οικονομικών.

Γ. ΠΩΣ ΣΥΜΠΛΗΡΩΝΕΤΑΙ ΤΟ ΕΝΤΥΠΟ Ε3 ΚΑΙ Η "ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ"

1. Κάθε φορολογούμενος από τους υπόχρεους θα συμπληρώνει τους πίνακες εκείνους του εντύπου που τον αφορούν.

2. Αν ο χώρος κάποιου πίνακα του Εντύπου Ε3 δεν επαρκεί για την αναλυτική καταχώριση όλων των σχετικών στοιχείων του υπόχρεου, αυτά θα γράφονται σε χωριστό χαρτί που θα έχει την ίδια γραμμογράφηση με τον οικείο πίνακα και το οποίο θα συρράπτεται στον πίνακα του Εντύπου Ε3 για τον οποίο καταρτίσθηκε. Επίσης, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και απόσπασμα άλλου εντύπου. Ειδικά για τα υποκαταστήματα και τις λοιπές εγκαταστάσεις που χρησιμοποιούνται από την επιχείρηση, εφόσον υπάρχουν περισσότερες του ενός, θα συμπληρωθούν στην ένθετη "Κατάσταση Εγκαταστάσεων Εσωτερικού Επιχείρησης". Η κατάσταση αυτή θα υποβληθεί σε τόσα αντίτυπα, όσα και το Εντυπο Ε3. Και στην περίπτωση αυτή, το τρίτο αντίγραφο, εφόσον το επιθυμεί ο φορολογούμενος, μπορεί να θεωρηθεί από τον υπάλληλο της ΔΟΥ ως αποδεικτικό παραλαβής του ένθετου.

Σε περίπτωση που ο χώρος του ένθετου δεν επαρκεί για την καταχώριση όλων των εγκαταστάσεων της επιχείρησης, θα χρησιμοποιηθεί δεύτερο, τρίτο κ.ο.κ. ένθετο. Καθένα απ` αυτά θα πρέπει να υποβληθεί στον ίδιο αριθμό αντιτύπων με το Εντυπο Ε3, όπως προαναφέρθηκε, ενώ θα πρέπει, στην περίπτωση περισσοτέρων του ενός ένθετων, να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στη συμπλήρωση του αύξοντα αριθμού εντύπου στην επάνω δεξιά γωνία του κάθε ένθετου.

Για τους κωδικούς του ένθετου που ταυτίζονται με τους κωδικούς του Εντύπου Ε3 και συγκεκριμένα μ` αυτούς του Πίνακα Ζ`, ισχύουν όσα αναφέρονται στις οδηγίες των επιμέρους κωδικών του Εντύπου Ε3.

3. Σε περίπτωση που πρέπει να σημειωθεί "Χ" σε τετραγωνίδιο και το τετραγωνίδιο έχει λεκτικό και αριθμητικό μέρος, το "Χ" σημειώνεται στο λεκτικό μέρος του τετραγωνιδίου και όχι στο αριθμητικό.

Δ. ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ ΠΙΝΑΚΩΝ - ΚΩΔΙΚΩΝ

Κωδικός 002-003: Γράψτε την έναρξη και λήξη της διαχειριστικής περιόδου που αφορά το έντυπο που υποβάλλετε.

Κωδικός 004: Συμπληρώνεται από την Υπηρεσία.

Κωδικός 005: Γράψτε τον κωδικό της αρμόδιας ΔΟΥ που υπάγεται ο φορολογούμενος.

Αν πρόκειται για τη σύζυγο που υποχρεούται να υποβάλει το έντυπο στη ΔΟΥ του συζύγου, γράψτε τον κωδικό της ΔΟΥ στην περιφέρεια της οποίας βρίσκεται η επιχείρησή της.

Αριστερά από τον κωδικό συμπληρώστε, στον ειδικό χώρο, τη ΔΟΥ που ο κωδικός της αναφέρεται στον Κωδικό 005 του Εντύπου Ε3 (π.χ. Παλαιού Φαλήρου).

Κωδικός 006: Γράψτε τον αριθμό φακέλου, εφόσον πρόκειται για ΑΕ.

Κωδικός 007: Γράψτε τον κωδικό της ΔΟΥ στην οποία συνυποβάλλατε για τελευταία φορά Ε3 ή Ε4 (έκδοση 1997 ή προγενέστερη). Για τη συμπλήρωση του κωδικού αυτού ισχύουν ανάλογα όσα αναφέρθηκαν για τον Κωδικό 005.

Κωδικός 008: Διαγραμμίστε με "Χ" το αντίστοιχο τετραγωνίδιο, όταν πρόκειται για υποβολή τροποποιητικού ή ανακλητικού εντύπου.

ΠΙΝΑΚΑΣ Α`: ΓΕΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΥ - ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ

Στον πίνακα αυτό γράφονται τα γενικά στοιχεία που αφορούν το φορολογούμενο, άσχετα εάν αυτός είναι Φυσικό ή Μη Φυσικό Πρόσωπο. Σημειώνεται ότι στα Μη Φυσικά Πρόσωπα περιλαμβάνονται τα Νομικά Πρόσωπα κερδοσκοπικά ή μη, οι κοινοπραξίες, οι κοινωνίες και οι λοιποί υπόχρεοι σε υποβολή δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, που δεν μπορεί να θεωρηθούν Φυσικά Πρόσωπα.

Κωδικός 701: Διαγραμμίστε με "Χ" το αντίστοιχο τετραγωνίδιο, ανάλογα αν το έντυπο υποβάλλεται από Φυσικό ή Μη Φυσικό Πρόσωπο, κατά την έννοια της προηγούμενης παραγράφου.

Κωδικός 018: Γράψτε τον ΑΦΜ του Φυσικού ή Μη Προσώπου. Αν πρόκειται για τη σύζυγο που υποχρεούται να υποβάλει το Εντυπο Ε3, γράψτε το δικό της ΑΦΜ.

Συμπληρώστε τα πεδία με τον ΑΦΜ από το τέλος προς την αρχή. Τα τρία πρώτα πεδία μένουν κενά. Σε περίπτωση που ο ΑΦΜ είναι οκταψήφιος, επειδή ο υπόχρεος υπάγεται σε ΔΟΥ η οποία δεν έχει ενταχθεί στο σύστημα TAXIS, θ` αναγραφεί μπροστά από το πρώτο ψηφίο το ψηφίο μηδέν (0), π.χ. - - - 011111111.

Κωδικός 012: Γράψτε τον τίτλο της επιχείρησης, εφόσον αυτή έχει τίτλο.

Κωδικός 013: Γράψτε τη διεύθυνση της έδρας της επιχείρησης.

Κωδικός 014: Γράψτε το Δήμο ή την Κοινότητα που βρίσκεται η έδρα της επιχείρησης.

Κωδικός 015: Γράψτε τον Ταχυδρομικό Κώδικα της διεύθυνσης της έδρας της επιχείρησης.

Κωδικός 016: Γράψτε το τηλέφωνο από το οποίο μπορούν να ζητηθούν τυχόν διευκρινίσεις. Γράψτε πρώτα τον κωδικό υπεραστικής κλήσης της περιοχής (01, 031 κ.λπ.) σε κάθε περίπτωση και χωρίς τη μεσολάβηση κενού.

Κωδικός 024: Γράψτε την ημερομηνία που υποβάλατε τη δήλωση έναρξης δραστηριότητας μέσα στη χρήση 1998. Η ημερομηνία αναγράφεται σε εξαψήφια μορφή (π.χ. 05-07-98).

Κωδικός 702: Διαγραμμίστε με "Χ" την επιλογή πρώτη έναρξη, όταν η ημερομηνία του Κωδικού 024 αναφέρεται στην για πρώτη φορά λειτουργία της επιχείρησης με το αντικείμενο αυτό, ενώ πρέπει να διαγραμμίσετε την επιλογή επανέναρξη σε περίπτωση που ασκούσατε την ίδια δραστηριότητα και παλαιότερα στην ίδια διεύθυνση, αλλά την είχατε διακόψει.

Κωδικός 703: Συμπληρώστε την Προέλευση Εναρξης, επιλέγοντας μία από τις παρακάτω ενδείξεις:

- Από Ιδρυση

- Επανέναρξη

- Πρώτη Εναρξη

- Διάσπαση

- Επαχθής Αιτία

- Συγχώνευση

- Διάσπαση ΑΕ Ν.2166/1993

- Κληρονομιά

- Συγχώνευση Ν.2166/1993

- Μετάταξη από καθεστώς αγροτών

- Συγχώνευση Ν.Δ.1297/1972

- Ενταξη αγρότη

- Μετατροπή

- Μετατροπή Ν.2166/1993

- Μετατροπή Ν.Δ.1297/1972

- Χαριστική αιτία

Κωδικός 028: Γράψτε την ημερομηνία οριστικής παύσης των εργασιών σας, εφόσον αυτή έγινε μέσα στη χρήση.

Κωδικός 704: Συμπληρώστε την Κατάσταση Επιχείρησης, επιλέγοντας μία από τις παρακάτω ενδείξεις:

- Ενεργός

- Αδράνεια

- Αναγκαστική Διαχείριση

- Αναγκαστική Εκκαθάριση

- Ειδική Εκκαθάριση

- Πτώχευση

- Σχολάζουσα κληρονομιά

- Εκκαθάριση

Κωδικός 705: Συμπληρώστε τον κωδικό αριθμό της κύριας δραστηριότητας που ασκεί η επιχείρηση, επιλέγοντας από την Εθνική Ονοματολογία των Οικονομικών Δραστηριοτήτων τετραψήφιο, πενταψήφιο, εξαψήφιο ή τον οκταψήφιο κωδικό, ανάλογα με το βαθμό εξειδίκευσης. Κωδικογράφηση με αριθμό ανώτερο του τετραψήφιου (π.χ. τριψήφιο) δεν επιτρέπεται.

Κωδικός 761: Γράψτε τον κωδικό αριθμό της δραστηριότητας που αντιστοιχεί στα μεγαλύτερα ακαθάριστα έσοδα της επιχείρησης.

Παράδειγμα: Αν η επιχείρηση έχει από την κύρια δραστηριότητά της, που είναι η παραγωγή τεχνιτών κεριών και παρασκευασμένων κεριών (Κ.Α.Δ. 24.51.42), 50.000.000 δρχ. ακαθάριστα έσοδα και από τη δευτερεύουσα δραστηριότητά της, που είναι παραγωγή στιλβωτικών ουσιών και κρεμών για υποδήματα, έπιπλα, δάπεδα, αμαξώματα, γυαλιά ή μέταλλο (Κ.Α.Δ. 24.51.43), 60.000.000 δρχ. ακαθάριστα έσοδα, στον Κωδικό 761 θ` αναγραφεί ο Κ.Α.Δ. 24.51.43.

Κωδικός 762: Διαγραμμίστε την εγκατάσταση στην οποία ασκείται η δραστηριότητα που αντιστοιχεί στα μεγαλύτερα ακαθάριστα έσοδα της επιχείρησης (Κωδικός 761).

Η επιλογή "ΠΡΩΤΗ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ" αφορά την εγκατάσταση της οποίας τα στοιχεία αναγράφονται στον Πίνακα Ζ` του εντύπου, ενώ η επιλογή "ΛΟΙΠΑ" αφορά τις εγκαταστάσεις που περιλαμβάνονται στη συνημμένη κατάσταση εγκαταστάσεων της επιχείρησης, εφόσον βέβαια κάτι τέτοιο υπάρχει. Είναι δυνατό να διαγραμμίσετε περισσότερες από μία επιλογές (δύο ή τρεις, εφόσον συντρέχει αιτία).

Διαγραμμίστε την επιλογή "ΕΔΡΑ" (1) εάν η δραστηριότητα που αναγράψατε στον Κωδικό 761 ασκείται πραγματικά στην έδρα της επιχείρησης, όταν αυτή (η έδρα) νοείται ως λειτουργική εγκατάσταση της επιχείρησης.

Κωδικοί 763-793 και 764-794: Σ` αυτούς τους κωδικούς καταγράφονται όλες οι άλλες (δευτερεύουσες) πλην της κύριας δραστηριότητας της επιχείρησης. Με τον όρο "δευτερεύουσα δραστηριότητα" νοείται οποιαδήποτε άλλη δραστηριότητα πλην της κύριας.

Σημειώνεται ότι η ένδειξη "βοηθητική δραστηριότητα" δεν θα συμπληρωθεί.

Στους μονούς κωδικούς συμπληρώνεται ο Κ.Α.Δ. και στους ζυγούς διαγραμμίζεται πάντα το 1, δεδομένου ότι, όπως προαναφέρθηκε, η ένδειξη "βοηθητική δραστηριότητα" δεν συμπληρώνεται.

ΠΙΝΑΚΑΣ Β`: ΕΙΔΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΥ (ΦΥΣΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΟΥ)

Ο πίνακας αυτός συμπληρώνεται εφόσον ο Φορέας της επιχείρησης είναι Φυσικό Πρόσωπο, κατά την έννοια που αναφέρθηκε στην εισαγωγή του Πίνακα Α`.

Κωδικός 009: Γράψτε το επώνυμο του επιχειρηματία.

Κωδικός 706: Γράψτε το δεύτερο επώνυμο του επιχειρηματία, μόνο εφόσον αυτό αναφέρεται στην ταυτότητά του, π.χ. Παππάς - Στάμου Νικόλαος. Στον κωδικό αυτό γράφετε "Στάμου".

Κωδικός 010: Γράψτε το όνομα του επιχειρηματία.

Κωδικός 011: Γράψτε το όνομα του πατέρα του επιχειρηματία. Αν το έντυπο αφορά τη σύζυγο πρέπει, σε κάθε περίπτωση, να γραφεί το όνομα του πατέρα της, άσχετα εάν χρησιμοποιεί το πατρικό της επώνυμο ή όχι.

Κωδικός 022: Γράψτε το είδος της ταυτότητας με βάση τον παρακάτω πίνακα:

- ΑΤ για ταυτότητες πολιτών

- ΕΣ για ταυτότητες Στρατού

- ΠΝ για ταυτότητες Πολεμικού Ναυτικού

- ΠΑ για ταυτότητες Πολεμικής Αεροπορίας

- ΕΑ για ταυτότητες Ελληνικής Αστυνομίας

- ΛΙ για ταυτότητες Λιμενικού Σώματος

- ΠΣ για ταυτότητες Πυροσβεστικού Σώματος

- ΚΑ για ταυτότητες Κέντρου Αλλοδαπών

- ΔΙ για διαβατήρια

Κωδικός 023: Γράψτε πρώτα το γράμμα και μετά τα έξι ψηφία της ταυτότητας του επιχειρηματία. Αν η ταυτότητά του δεν έχει γράμμα ή έχει λιγότερα ψηφία, γράψτε τα ψηφία της στα τελευταία τετραγωνίδια και συμπληρώστε τα κενά τετραγωνίδια με μηδέν (π.χ. Σ000365).

Κωδικός 027: Σημειώστε "Χ" στο κατάλληλο τετραγωνίδιο, ανάλογα με το φύλο του επιχειρηματία.

Κωδικός 030: Σημειώστε "Χ" στο κατάλληλο τετραγωνίδιο, μόνο αν ο επιχειρηματίας είναι αλλοδαπός ή ανήλικος.

Κωδικός 707: Γράψτε τη διεύθυνση κατοικίας του επιχειρηματία. Εάν η επιχείρηση ανήκει στη σύζυγο, οι Κωδικοί 707 έως 710 θα πρέπει να ταυτίζονται με τους Κωδικούς 722 έως 725.

Κωδικός 708: Γράψτε το Δήμο ή την Κοινότητα της διεύθυνσης του επιχειρηματία.

Κωδικός 709: Γράψτε τον Ταχυδρομικό Κώδικα της διεύθυνσης του επιχειρηματία.

Κωδικός 710: Γράψτε το τηλέφωνο της οικίας του επιχειρηματία.

ΠΙΝΑΚΑΣ Γ`: ΕΙΔΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΥ (ΜΗ ΦΥΣΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΟΥ)

Ο πίνακας αυτός συμπληρώνεται εφόσον ο Φορέας της επιχείρησης είναι Μη Φυσικό Πρόσωπο, κατ` αντιπαράθεση προς τον Πίνακα Β`. Η διεύθυνση του Μη Φυσικού Προσώπου ταυτίζεται με την έδρα της επιχείρησης.

Κωδικός 711: Γράψτε την επωνυμία της επιχείρησης όπως αναφέρεται στο ισχύον καταστατικό της. Γράψτε όσο το δυνατό μεγαλύτερο μέρος της επωνυμίας, χρησιμοποιώντας και τις δύο γραμμές που παρέχει το έντυπο.

Κωδικός 712: Διαγραμμίστε με "Χ" την αντίστοιχη επιλογή. Διαγραμμίστε την επιλογή "ΛΟΙΠΗ" (4) σε περίπτωση που η επιχείρηση δεν εμπίπτει σε καμία από τις άλλες τρεις κατηγορίες.

Κωδικός 025: Σημειώστε με "Χ" στο κατάλληλο τετραγωνίδιο, ανάλογα με τη νομική μορφή. Το "Χ" πρέπει να μπει στο λευκό τετραγωνίδιο, όχι πάνω στον αριθμό.

Κωδικός 026: Γράψτε τη νομική μορφή με κεφαλαία γράμματα, εφόσον έχετε σημειώσει "Χ" στην ένδειξη 6 του Κωδικού 025.

Κωδικός 029: Σημειώστε "Χ" στο κατάλληλο τετραγωνίδιο, ανάλογα με τη νομική μορφή, εφόσον πρόκειται για Κερδοσκοπικό Νομικό Πρόσωπο.

Κωδικός 713: Γράψτε την ημερομηνία λήξης της διάρκειας της επιχείρησης, εφόσον κάτι τέτοιο προβλέπεται από το καταστατικό της έγγραφο ή από μεταγενέστερη τροποποίησή του. Γράψτε την παραπάνω ημερομηνία, ακόμα και αν με βάση το καταστατικό έχει παρέλθει.

Κωδικός 714: Προκειμένου για ΑΕ και ΕΠΕ, γράψτε τον αριθμό του Φύλλου της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως στο οποίο έχει δημοσιευθεί η σύσταση του Νομικού Προσώπου.

Κωδικός 715: Γράψτε το έτος κυκλοφορίας του Φ.Ε.Κ., τον αριθμό του οποίου αναφέρατε στον Κωδικό 714.

Κωδικός 716: Γράψτε το κεφάλαιο σύστασης της επιχείρησης, έτσι όπως αναφέρεται στο αρχικό καταστατικό της έγγραφο.

Κωδικός 717: Συμπληρώστε το είδος των μετοχών, επιλέγοντας τον αριθμό μιας από τις παρακάτω ενδείξεις:

1. Ανώνυμες εισηγμένες

2. Ονομαστικές εισηγμένες

3. Ονομαστικές και Ανώνυμες εισηγμένες

4. Ανώνυμες μη εισηγμένες

5. Ονομαστικές μη εισηγμένες

6. Ονομαστικές και Ανώνυμες μη εισηγμένες

Κωδικοί 718 έως 720: Γράψτε τον αριθμό του καταστατικού σύστασης.

Συμπληρώστε την ημερομηνία δημοσίευσης του Πρωτοδικείου και το οικείο Πρωτοδικείο στο οποίο επικυρώθηκε το Καταστατικό Σύστασης (μόνο για ΟΕ και ΕΕ).

ΠΙΝΑΚΑΣ Δ`: ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΣΥΖΥΓΟΥ

Συμπληρώνεται μόνο σε περίπτωση ατομικής επιχείρησης που ανήκει στη σύζυγο.

Κωδικός 041: Γράψτε τον ΑΦΜ του συζύγου.

Κωδικός 042: Γράψτε το είδος της ταυτότητας του συζύγου, σύμφωνα με όσα αναφέρθηκαν για τη συμπλήρωση του Κωδικού 022.

Κωδικός 043: Ο κωδικός αυτός συμπληρώνεται όπως και ο Κωδικός 023.

Κωδικός 045: Γράψτε τον κωδικό της ΔΟΥ του συζύγου. Εφόσον οι σύζυγοι υποβάλλουν κοινή δήλωση, αυτή πρέπει να είναι η ΔΟΥ υποβολής του Εντύπου Ε3.

Υπενθυμίζεται ότι, αφού συμπληρώνετε αυτό τον πίνακα, στον Κωδικό 005 πρέπει να έχετε γράψει τη ΔΟΥ που βρίσκεται η επιχείρηση της συζύγου.

Κωδικός 046: Γράψτε το επώνυμο του συζύγου.

Κωδικός 047: Γράψτε το όνομα του συζύγου.

Κωδικός 721: Γράψτε το όνομα του πατέρα του συζύγου.

Κωδικός 722: Γράψτε τη διεύθυνση του συζύγου. Οι Κωδικοί 722 έως 725 πρέπει να ταυτίζονται με τους Κωδικούς 707 έως 710.

Κωδικός 723: Γράψτε το Δήμο ή την Κοινότητα που βρίσκεται η κατοικία του συζύγου.

Κωδικός 724: Γράψτε τον Ταχυδρομικό Κώδικα της διεύθυνσης της κατοικίας του συζύγου.

Κωδικός 725: Γράψτε το τηλέφωνο της κατοικίας του συζύγου.

ΠΙΝΑΚΑΣ Ε`: ΛΟΙΠΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ

Κωδικός 019: Σημειώστε "Χ" στο αντίστοιχο τετραγωνίδιο με την κατηγορία βιβλίων ΚΒΣ που τηρούσατε κατά τη λήξη της διαχειριστικής περιόδου ή δεν τηρήσατε, αν και είχατε υποχρέωση. Αν κατά τη διάρκειά της τηρήσατε δύο κατηγορίες βιβλίων, σημειώστε μόνο τη μεγαλύτερη κατηγορία. Εκείνοι που τήρησαν βιβλία Β` ή Γ` κατηγορίας, αλλά παράλληλα διατήρησαν και κλάδους που σύμφωνα με τον ΚΒΣ προβλέπεται η τήρηση βιβλίου αγορών (π.χ. πρατήρια υγρών καυσίμων), σημειώνουν "Χ" στα τετραγωνίδια ΑΒ ή ΑΓ, αντίστοιχα.

Εφόσον δεν είχατε υποχρέωση τήρησης βιβλίων, ο Κωδικός 019 παραμένει κενός.

Κωδικός 726: Εφόσον δεν τηρήσατε βιβλία κατά την κλειόμενη χρήση, διαγραμμίστε το αντίστοιχο τετραγωνίδιο. Η τρίτη επιλογή ισχύει για εκείνους που απαλλάχτηκαν από την τήρηση βιβλίων, με συγκεκριμένη απόφαση Προϊσταμένου ΔΟΥ.

Κωδικός 727: Διαγραμμίστε το τετραγωνίδιο που αντιστοιχεί στον τρόπο ένταξής σας στη συγκεκριμένη κατηγορία βιβλίων.

Κωδικός 728-729: Οι κωδικοί συμπληρώνονται εφόσον επιλέξατε την εκδοχή 3, στους

Κωδικούς 726 ή και 727.

Κωδικός 020: Σημειώστε "Χ" στο κατάλληλο τετραγωνίδιο, ανάλογα αν ασκείτε τη δραστηριότητά σας συνεχώς, εποχιακά ή πλανόδια.

Κωδικός 730: Χρήσεις που κλείσατε (περαιώσατε) μέσα στην τελευταία διαχειριστική περίοδο, ύστερα από τακτικό έλεγχο ή με τη χρήση των αποφάσεων ΠΟΛ.1144/1998 ή ΠΟΛ.1099/1994 ή με οποιοδήποτε άλλο τρόπο, εφόσον το κλείσιμο έχει καταστεί οριστικό. Ενδεικτικά, αναφέρεται ότι το άθροισμα των Κωδικών 730 και 071 πρέπει να ισούται με το άθροισμα του αριθμού 1 πλέον του αριθμού που γράφτηκε στον Κωδικό 071 του Εντύπου Ε3 του προηγούμενου οικονομικού έτους 1998.

Κωδικός 061: Γράψτε το συνολικό αριθμό των υποκαταστημάτων σας. Αν δεν έχετε υποκαταστήματα, γράψτε "0" (μηδέν). Συμπεριλάβετε χώρους που είναι υποκαταστήματα κατά την έννοια του ΚΒΣ, άσχετα αν προκύπτει υποχρέωση τήρησης βιβλίων υποκαταστήματος ή όχι.

Μη συμπεριλάβετε εργοτάξια (τεχνικές - οικοδομικές επιχειρήσεις), τα οποία θα γραφούν στον Κωδικό 070 του ίδιου πίνακα, ούτε άλλου είδους πρόσκαιρες εγκαταστάσεις, που θα γραφούν στον Κωδικό 073. Υπενθυμίζεται ότι δεν περιλαμβάνονται εκθέσεις και αποθήκες όπου δεν λαμβάνει χώρα παραγωγική ή συναλλακτική δραστηριότητα και φορολογικές αποθήκες του άρθρου 21α` του Ν.1642/1986.

Κωδικός 062: Γράψτε τον αριθμό των φορολογικών αποθηκών του άρθρου 21α` του Ν.1642/1986 των οποίων είσθε ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΤΗΣ.

Κωδικός 063: Σημειώστε "Χ" στο τετραγωνίδιο "ΝΑΙ", αν κατά τη διάρκεια της κλειόμενης χρήσης τηρήσατε βιβλίο αποθήκης με οποιονδήποτε τρόπο, λόγω υποχρέωσής σας. Αν τηρήσατε βιβλίο αποθήκης, παρ` όλο που δεν προέκυπτε υποχρέωσή σας από τον ΚΒΣ, σημειώστε "Χ" στο τετραγωνίδιο "ΝΑΙ ΠΡΟΑΙΡΕΤΙΚΑ".

Εάν δεν τηρήσατε βιβλίο αποθήκης (ανεξάρτητα αν είχατε ή όχι υποχρέωση), σημειώστε "Χ" στην ένδειξη "ΟΧΙ".

Κωδικός 064: Γράψτε τον αριθμό των αποθηκευτικών χώρων που χρησιμοποιείτε.

Μην συμπεριλάβετε και αποθήκες που χρησιμοποιείτε μέσα στους χώρους της έδρας ή των υποκαταστημάτων. Μόνο αποθήκες που έχουν χαρακτηρισθεί σαν τέτοιες με δήλωση μεταβολών και όχι χώρους που έχουν συμπεριληφθεί στον Κωδικό 061.

Κωδικός 065: Γράψτε τον αριθμό των ατόμων που απασχολούνται μόνιμα στην επιχείρηση. Συμπεριλάβετε και τυχόν ελεύθερους επαγγελματίες που απασχολούνται αποκλειστικά στην επιχείρηση, όπως και τον επιχειρηματία και τυχόν άτομα του περιβάλλοντός του ή τρίτους, έστω και αν δεν έχουν τυπική σχέση εργασίας με την επιχείρηση. Σε περίπτωση που ο αριθμός των απασχολουμένων μέσα στη χρήση δεν ήταν σταθερός, γράψτε το μέσο όρο αυτών.

Κωδικός 066: Συμπληρώνεται ανάλογα με τον Κωδικό 063.

Κωδικός 067: Ισχύουν ανάλογα όσα αναφέρθηκαν παραπάνω για τον Κωδικό 064.

Κωδικός 068: Ισχύουν ανάλογα όσα αναφέρθηκαν παραπάνω για τον Κωδικό 065.

Κωδικός 069: Σημειώστε "Χ" στο τετραγωνίδιο "ΝΑΙ" αν κατά την κλειόμενη χρήση τηρήσατε υποχρεωτικά Αναλυτική Λογιστική ή στο τετραγωνίδιο "ΝΑΙ ΠΡΟΑΙΡΕΤΙΚΑ", αν τηρήσατε Αναλυτική Λογιστική χωρίς να έχετε υποχρέωση. Αν δεν τηρήσατε, ακόμη και στην περίπτωση που είχατε υποχρέωση, σημειώστε "Χ" στο τετραγωνίδιο "ΟΧΙ".

Κωδικός 070: Γράψτε τα εργοτάξια τεχνικών και οικοδομικών επιχειρήσεων που δεν συμπεριλάβατε στον Κωδικό 061.

Κωδικός 071: Γράψτε τον αριθμό των χρήσεων (συμπεριλαμβανομένης και της κλειομένης, για την οποία υποβάλλετε το Εντυπο Ε3) που δεν έχουν περαιωθεί με βάση απόφαση ή με οποιονδήποτε άλλο τρόπο. Συμπεριλάβετε στον αριθμό αυτό και τις χρήσεις που έχετε φορολογηθεί με βάση τα αντικειμενικά κριτήρια, εφόσον δεν έχουν περαιωθεί με άλλο τρόπο.

Κωδικός 072: Σημειώστε "Χ" στο τετραγωνίδιο "ΝΑΙ", αν τηρείτε τα βιβλία σας μηχανογραφικά και στο τετραγωνίδιο "ΟΧΙ" σε αντίθετη περίπτωση. Σημειώστε "Χ" στο παραλληλόγραμμο "ΜΕΙΚΤΑ", στην περίπτωση που χρησιμοποιείτε μηχανογραφικό σύστημα για επιμέρους εργασίες τήρησης βιβλίων, ενώ τηρείτε άλλα χειρόγραφα, όπως και στην περίπτωση που τα βιβλία τηρούνται μηχανογραφικά εκτός της έδρας της επιχείρησης, ανεξάρτητα εάν υπάρχει ή όχι έγκριση του Προϊσταμένου της ΔΟΥ γι` αυτό.

Κωδικός 073: Γράψτε τον αριθμό των πρόσκαιρων ή άλλων εγκαταστάσεών σας που δεν έχουν συμπεριληφθεί στους Κωδικούς 061, 064, 067, 070 και 062.

Κωδικός 074: Γράψτε τον αριθμό των συνδεδεμένων επιχειρήσεων, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 90 του Ν.2190/1920 (περί ΑΕ), όπως ισχύουν σήμερα. Εάν δεν υπάρχουν συνδεδεμένες επιχειρήσεις, γράψτε "0" (μηδέν).

Κωδικός 075: Σημειώστε "Χ" στο τετραγωνίδιο "ΝΑΙ", αν έχετε υποχρέωση τήρησης βιβλίου απογραφών και κατάρτισης απογραφής, σύμφωνα με τις διατάξεις του ΚΒΣ.

Σε αντίθετη περίπτωση, σημειώστε "Χ" στο τετραγωνίδιο "ΟΧΙ". Τέλος, σημειώστε "Χ" στο παραλληλόγραμμο "ΝΑΙ ΠΡΟΑΙΡΕΤΙΚΑ", σε περίπτωση τήρησης βιβλίου απογραφών, παρ` όλο που δεν προκύπτει τέτοια υποχρέωσή σας από τον ΚΒΣ.

ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ ΤΟΥ ΕΝΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ----------------------------------------------------------

Κωδικός 736: Σημειώστε "Χ" στην επιλογή που αντιπροσωπεύει την ιδιότητα του προσώπου που υπογράφει το Εντυπο Ε3. Σε περίπτωση που ο δηλών είναι ο ίδιος ο επιχειρηματίας, τα στοιχεία του θα πρέπει να έχουν ήδη συμπληρωθεί στον παραπάνω Πίνακα Β`.

Κωδικοί 737 έως 749: Στους κωδικούς αυτούς συμπληρώνονται τα στοιχεία του προσώπου που υπογράφει το έντυπο ως "Ο ΔΗΛΩΝ". Σε περίπτωση που ο δηλών είναι ο ίδιος ο επιχειρηματίας (ατομική επιχείρηση), τα στοιχεία του θα πρέπει να έχουν ήδη αναγραφεί στον Πίνακα Β` του εντύπου, οπότε η συμπλήρωση των κωδικών αυτών δεν είναι απαραίτητη.

Κωδικός 750: Σημειώστε "Χ" στην επιλογή που αντιπροσωπεύει την ιδιότητα του προσώπου που συμπλήρωσε το Εντυπο Ε3. Πρόκειται για τα στοιχεία εκείνου που θα βεβαιώσει την ορθή μεταφορά των δεδομένων από τα βιβλία και τα φορολογικά στοιχεία. Διαγραμμίστε το τετραγωνίδιο "ΤΟΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑ" (επιλογή 1), σε περίπτωση που έχετε οποιαδήποτε άλλη ιδιότητα εκτός απ` αυτή του λογιστή. Εάν είσθε λογιστής, μισθωτός της επιχείρησης που αφορά το έντυπο, διαγραμμίστε το τετραγωνίδιο "ΜΙΣΘΩΤΟ ΛΟΓΙΣΤΗ" (επιλογή 2). Τέλος, εάν είσθε λογιστής - ελεύθερος επαγγελματίας ή έχετε οποιαδήποτε άλλη επαγγελματική σχέση με την επιχείρηση, εκτός της παροχής μισθωτής εργασίας, διαγραμμίστε το τελευταίο τετραγωνίδιο "ΛΟΓΙΣΤΗ ΟΧΙ ΜΙΣΘΩΤΟ" (επιλογή 3).

Κωδικοί 081 έως και 086 και 751: Οι κωδικοί συμπληρώνονται με τα στοιχεία του προσώπου που συμπλήρωσε το έντυπο, με την προϋπόθεση ότι αυτός δεν είναι ο επιχειρηματίας (Κωδικός 750, επιλογή 1). Στην περίπτωση που το συμπλήρωσε ο επιχειρηματίας, εφόσον τα στοιχεία του έχουν συμπληρωθεί ήδη σε προηγούμενο πίνακα (Πίνακας Β`), μπορούν να παραλειφθούν.

ΠΙΝΑΚΑΣ Ζ`: ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΡΩΤΟΥ ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΟΣ `Η ΑΛΛΗΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ

Στον πίνακα αυτό συμπληρώνονται τα στοιχεία που αφορούν άλλες εγκαταστάσεις (υποκαταστήματα - γραφεία - αποθήκες) εκτός της κύριας. Εφόσον υπάρχουν περισσότερες της μιας εγκαταστάσεις (εκτός της κύριας), στον πίνακα αυτό συμπληρώνονται τα στοιχεία της πρώτης και για τις λοιπές συνυποβάλλεται το έντυπο "ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ".

Κωδικός 051: Συμπληρώστε το χαρακτηρισμό της εγκατάστασης, επιλέγοντας μία από τις παρακάτω ενδείξεις:

- Αγροτική εκμετάλλευση

- Εκθεση μόνιμη

- Λογιστήριο

- Αλυκή

- Εκθεση προσωρινή

- Μεταλλείο

- Αποθήκη

- Εργαστήριο

- Ορυχείο

- Αυτοκινητοτράπεζα

- Εργοστάσιο

- Υπαίθριο εμπόριο

- Γραφείο

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!