Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Φορολογία εισοδήματος

ΠΟΛ. 1029/8-2-1999 Πρόσθετες οδηγίες για τη συμπλήρωση και υποβολή της οριστικής δήλωσης απόδοσης του φόρου που παρακρατήθηκε από αποδοχές και συντάξεις κατά τη διάρκεια του έτους 1998

ΥΠΟΙΚ 1013719/210

ΠΟΛ.1029/8.2.1999

Πρόσθετες οδηγίες για τη συμπλήρωση και υποβολή της οριστικής δήλωσης απόδοσης του φόρου που παρακρατήθηκε από αποδοχές και συντάξεις κατά τη διάρκεια του έτους 1998.

"1. Με τις διατάξεις της παραγράφου 3 του άρθρου 59 του ν. 2238/1994, ορίζεται ότι εκτός από τις προσωρινές δηλώσεις απόδοσης φόρου μισθωτών υπηρεσιών, εκείνοι που έχουν υποχρέωση να παρακρατούν φόρο, σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου 1 του άρθρου 57 του ίδιου νόμου, οφείλουν να επιδίδουν μέσα στο μήνα Μάρτιο κάθε έτους, στον προϊστάμενο της δημόσιας οικονομικής υπηρεσίας στην περιφέρεια της οποίας καταβλήθηκαν οι αμοιβές, από τις οποίες ενεργείται η πρακράτηση, οριστική δήλωση που περιλαμβάνει το ονοματεπώνυμο και τη διεύθυνση κατοικίας κάθε δικαιούχου, τον αριθμό φορολογικού μητρώου του, το ποσό του φόρου που οφείλεται μετά την έκπτωση από τον αναλογούντα φόρο του ποσοστού που ορίζεται με τις διατάξεις του τελευταίου εδαφίου της παραγράφου 1 του άρθρου 57, το φόρο που παρακρατήθηκε για κάθε μισθωτό ή ημερομίσθιο ή συνταξιούχο, κατά περίπτωση, καθώς και το υπόλοιπο για καταβολή ποσό φόρου, το οποίο θα καταβάλλεται εφάπαξ με την υποβολή της οριστικής δήλωσης.

2. Με τη 1145361/2325/Α`0012/Πολ. 1321/31.12.1998 διαταγή μας διευκρινίζεται ότι κατά την σύνταξη της οριστικής δήλωσης φόρου μισθωτών υπηρεσιών (Εντυπο Ε7) οι εκκαθαριστές μισθοδοσίας πρέπει να διενεργούν εκκαθάριση του φόρου, σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου 2 του άρθρου 9 του ν. 2238/1994, για το συνολικό ποσό των αμοιβών, ανεξάρτητα από τον τρόπο υπολογισμού του φόρου που παρακράτησαν και να υπολογίσουν πάλι το φόρο που αναλογεί στο σύνολο των αποδοχών, δηλαδή στο ποσό των μισθών, ημερομισθίων, πρόσθετων αμοιβών, επιδομάτων κ.λπ.

3. Εξάλλου, με την ίδια διαταγή δόθηκαν οδηγίες σε περίπτωση που παρακρατήθηκε και αποδόθηκε με τις προσωρινές δηλώσεις, φόρος μεγαλύτερος από εκείνου που αναλογεί στο συνολικό εισόδημα του μισθωτού, σύμφωνα με την κλίμακα του άρθρου 9 μειωμένου κατά 2,5%, το επιπλέον ποσό φόρου (πιστωτικό υπόλοιπο) να επιστρέφεται στον εργοδότη με Τ.Α.Φ.Ε. μέχρι την προθεσμία απόδοσης του φόρου μισθωτών υπηρεσιών του δεύτερου διμήνου και σύμφωνα με όσα περιγράφουμε στη 1120274/10556/Β`0012/Πολ.1308/21.9.1993 διαταγή μας.

4. Περαιτέρω, επειδή κατά την εκκαθάριση του φόρου με βάση το συνολικό ετήσιο εισόδημα του μισθωτού που θεσπίστηκε με το ν. 2579/1998 και εφαρμόζεται για πρώτη φορά για τη χρήση 1998, προέκυψαν περιπτώσεις σε πλήθος εργαζομένων κατά τον υπολογισμό του φόρου να έχει γίνει παρακράτηση φόρου μεγαλύτερη εκείνου που αναλογούσε στις αποδοχές αυτών, παρέχουμε τη δυνατότητα, εξαιρετικά για τη χρήση 1998, στις περιπτώσεις που αποδόθηκε με τις προσωρινές δηλώσεις φόρος μεγαλύτερος από εκείνον που αναλογεί στο συνολικό εισόδημα κάθε μισθωτού, σύμφωνα με την κλίμακα του άρθρου 9 μειωμένος κατά 2,5%, δηλαδή προκύπτει πιστωτικό υπόλοιπο να μη γίνεται εκκαθάριση φόρου με βάση το συνολικό εισόδημα του μισθωτού. Στην περίπτωση αυτή στη στήλη 12 του εντύπο Ε-7 θα εμφανίζονται τα ποσά φόρου που αναλογούν με βάση την κλίμακα του άρθρου 9 στο σύνολο των αποδοχών. Στη στήλη 13 (Ε7) θα εμφανίζονται οι μειώσεις του φόρου για τα παιδιά. Στη στήλη 14 (Ε7) θα εμφανίζονται τα ποσά του φόρου που υπολογίστηκαν κατά τη διάρκεια του οικείου έτους και στη στήλη 15 (Ε-7) θα εμφανίζονται τα ποσά του φόρου που αποδόθηκαν στο Δημόσιο με βάση τις προσωρινές δηλώσεις μετά την έκπτωση ποσοστού 2,5%.

5. Αντίθετα, σε περίπτωση που παρακρατήθηκε σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 57 του ν. 2238/1994, και αποδόθηκε με τις προσωρινές δηλώσεις, φόρος μικρότερος από εκείνον που αναλογεί στο συνολικό εισόδημα κάθε μισθωτού μειωμένος κατά 2,5%, το υπόλοιπο για καταβολή ποσό φόρου (χρεωστικό ποσό) θα καταβληθεί με την υποβολή της οριστικής δήλωσης.

6. Τέλος, τονίζεται ότι, όσα αναφέρουμε στην παράγραφο 4 του παρόντος δεν έχουν εφαρμογή στις περιπτώσεις που ήδη έχει γίνει εκκαθάριση φόρου και έχουν χορηγηθεί βεβαιώσεις αποδοχών στους δικαιούχους".

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!