Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Φορολογία εισοδήματος

ΠΟΛ. 1266/5-11-1998 Κοινοποίηση της αριθ. 369242-4.3.1998 απόφασης του Yφυπουργού Γεωργίας για την εφαρμογή των διατάξεων του ν. 2601-1998

YΠOIK 1105243/10861/B0012/ΠOΛ. 1266/5.11.1998 κοινοποίηση της αριθ. 369242/4.3.1998 απόφασης του Yφυπουργού Γεωργίας για την εφαρμογή των διατάξεων του ν. 2601/1998

1. Με την 1116167/10955/ΠOΛ. 1262/2.11.1998 διαταγή μας, σας κοινοποιήσαμε την αριθμ. 58606/3.8.98 κοινή απόφαση των Yπουργών Εθνικής Oικονομίας και Γεωργίας, σχετικά με τον καθορισμό των γεωργικών, κτηνοτροφικών και αλιευτικών Επιχειρήσεων σύγχρονης τεχνολογίας, που υπάγονται στις ενισχύσεις του ν. 2601/1998 και η οποία εκδόθηκε κατά εξουσιοδότηση των διατάξεων της περ. θ` της παρ. 1 του άρθρου 3 του ν. 2601/1998.

2. Με την παρ. 4 του άρθρου 1 της πιο πάνω απόφασης ορίζεται ότι, υπάγονται στις ενισχύσεις του ν. 2601/1998 επιχειρηματικές δραστηριότητες που πραγματοποιούν επενδύσεις αντικατάστασης παλαιών καλλιεργειών με νέες, όπως αυτές καθορίζονται με την υπ` αριθμ. 369242/4.3.98 απόφαση του Yπουργείου Γεωργίας.

3. Ενόψει των ανωτέρω, σας στέλνουμε συνημμένα την αριθμ. 369242/4.3.98, απόφαση του Yφυπουργού Γεωργίας, προκειμένου να λαμβάνεται υπόψη για την ορθή εφαρμογή των διατάξεων του ν. 2601/1998.

YΠOYPΓEIO ΓEΩPΓIAΣ

ΓEN. Δ/NΣH ΦYTIKHΣ ΠAPAΓΩΓHΣ - Δ/NΣH ΠAΠ-ΔENΔPOKHΠEYTIKHΣ

Αρ. Πρωτ. 369242/4.3.98

Καθορισμός προωθούμενων ειδών, ποικιλιών και λοιπών δραστηριοτήτων δενδροκηπευτικών καλλιεργειών για το έτος 1998

AΠOΦAΣH

O YΦYΠOYPΓOΣ ΓEΩPΓIAΣ

Εχοντας υπόψη:

1. Τις διατάξεις του N. 4035/60 περί μέτρων επεκτάσεως και βελτιώσεως των δενδροκηπευτικών καλλιεργειών.

2. Την απόφαση αριθμ. 358731/14.10.96 του Υπουργού Γεωργίας "περί ανάθεση αρμοδιοτήτων στους Yφυπουργούς Γεωργίας κ. Δημήτριο Σωτηρλή και κ. Βασίλειο Γερανίδη".

3. Την απόφαση αριθμ. 408870/1995 του Υπουργού Γεωργίας για τη μεταβίβαση στους Γεν. Γραμματείς, Γεν. Διευθυντές και στους Yπηρεσιακούς παράγοντες του Yπουργείου της εξουσίας να υπογράφουν με "εντολή Yφυπουργού".

4. Σχετική εισήγηση της Δ/νσης ΠAΠ - Δενδροκηπευτικής.

AΠOΦAΣIZOYME

Καθορίζουμε τα προωθούμενα είδη και ποικιλίες δενδροκηπευτικών καλλιεργειών και ειδικών δραστηριοτήτων για το έτος 1998 ως κατωτέρω:

I. ΔENΔPΩΔH

A. EΣΠEPIΔOEIΔH

Βασικό υποκείμενο η νεραντζιά αλλά και οποιαδήποτε από τα Τρίφυλλη Πορτοκαλιά, TROYER & CARIZO CITRANGES & CITRUMELO μετά από έλεγχο του ασβεστίου στο έδαφος ώστε το μεν ολικό να μη ξεπερνά το 20% το δε ενεργό το 4% για την τρίφυλλη πορτοκαλιά και το 7% για τα υπόλοιπα. Ομοίως η C. LIMETOIDES & C. VOLKAMERIANA ειδικά για την λεμονιά.

Για μετατροπές παλαιών φυτειών εσπεριδοειδών ανεπιθύμητων ποικιλιών σε όλους τους εσπεριδοπαραγωγικούς Νομούς της Χώρας.

α) Πορτοκαλιά

- Oι πρώιμες ποικιλίες NAVEL NEW HALL NAVELINA καθώς και η SALUSTIANA σε όλες τις περιοχές.

- H όψιμη ποικιλία VALENCIA LATE και οι κλώνοι της, η ομφαλοφόρος LANE LATE καθώς και η ποικιλία TAROCCO στις μη παγετόπληκτες περιοχές της Πελοποννήσου καθώς και στην Νήσο κρήτη, Νήσος Αιγαίου.

- H ποικιλία Σαγκουίνι Γουρύτσης σε περιοχές του N. Αιτωλοακαρνανίας.

β) Λεμονιά

- H ποικιλία Αδαμοπούλου σε όλες τις περιοχές.

- H υπερπρώιμη ποικιλία INTERDONATO στις θερμότερες περιοχές των Νομών κορινθίας, Αχατας και στην περιοχή Πόρου Τριζηνίας.

- H δίφορη ποικιλία EUREKA σε όλες τις περιοχές που είναι αμόλυντες από κορυφοξήρα.

- Oι όψιμες ποικιλίες ZAGARA BIANCA, Βακάλου, LISBON & SANTA TEREZA στις θερμότερες περιοχές της Πελοποννήσου και στην κρήτη.

- H ποικιλία MAΓΛHNH στις κατάλληλες περιοχές της Πελοποννήσου που δεν υπάρχει σοβαρό πρόβλημα προσβολής από κορυφοξήρα.

γ) Μανταρινοειδή

- H ποικιλία κλημεντίνη και ειδικότερα οι κλώνοι της DENULLES, MARISOL Πόρου και SRA 63 σε όλες τις περιοχές.

- H ποικιλία Σατσούμα και ιδιαίτερα ο κλώνος της GLAUSELINA στους Νομούς κέρκυρας, Θεσπρωτίας, Λευκάδας, Αιτωλοακαρνανίας, κρτας, Πρέβεζας, Μαγνησίας, Λέσβου, Χίου, Σάμου και Χαλκιδικής.

- Oι ποικιλίες NOVA, FORTUNE & ORTANIQUE στις κατάλληλες και απηλλαγμένες παγετών ζώνες της εσπεριδοκαλλιέργειας της Χώρας.

- H ποικιλία ENCORE στις κατάλληλες περιοχές των Νήσων Αιγαίου.

δ) Γκρέϊπ - φρουτ

- Oι έγχρωμες ποικιλίες RED BLUSH και ιδιαίτερα STAR RUBY στους Νομούς Χανίων, Λακωνίας, Μεσσηνίας και Hλείας.

ε) κουμ - κουάτ

- Στις κατάλληλες περιοχές της Νήσου κερκύρας.

B. AKPOΔPYA

1. Φυστικιά

H ποικιλία Αιγίνης σε κατάλληλες τοποθεσίες των περιοχών Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας, Πελοποννήσου, Χαλκιδικής, παραλιακή ζώνη Νομών Θεσσαλονίκης, Σερρών, καβάλας, Ξάνθης, Ροδόπης και λβρου, στα νησιά Ιονίου και Αιγαίου Πελάγους και στους Νομούς Ευβοίας & Πιερίας.

2. καρυδιά

Βασικά οι ποικιλίες:

- GUSTINE (πλαγιόκαρπη, πρώιμης βλάστησης) με επικονιαστή είτε την AMIGO είτε την PEDRO.

- VINA (πλαγιόκαρπη, κανονικής βλάστησης) με τους ίδιους, ως ανωτέρω επικονιαστές.

- CHANDLER (πλαγιόκαρπη, κανονικής βλάστησης) με πρώτο επικονιαστή την FRANQUETTE και δεύτερο ταυτόχρονα την RONDE DE MONTIGNAC ή την MEYLANNAISE.

- HARTLEY (με πολύ μικρή πλαγιοκαρπία, κανονικής εποχής βλάστησης) με επικονιαστή την FRANQUETTE.

- FRANQUETTE (ακρόκαρπη, όψιμη για ορεινές περιοχές) και με επικονιαστές είτε την RONDE DE MONTIGNAC ή την MEYLANNAISE.

Ποσοστό επικονιαστών στη βασική ποικιλία 6%.

Δευτερευόντως κάθε άλλη ποικιλία η οποία αποδεδειγμένα κρίνεται από την αρμόδια Δ/νση Γεωργίας κατάλληλη για μια δεδομένη περιοχή.

3. καστανιά

κάθε ποικιλία, η οποία κρίνεται από την αρμόδια Δ/νση Γεωργίας, σαν κατάλληλη για τις τοπικές συνθήκες κάθε περιοχής, η οποία (τελευταία) δεν παρουσιάζει σοβαρό πρόβλημα προσβολής από τον μύκητα ENDOTHIA PARASITICA.

Γ. YΠOTPOΠIKA

1. Αβοκάντο

Oι ποικιλίες HASS, FUERTE και ETTINGER με τους αναγκαίους επικονιαστές στις κατάλληλες τοποθεσίες της Νήσου κρήτης, των Νομών Kυκλάδων και Δωδεκανήσου.

2. Μπανάνα

Στους Νομούς της Νήσου κρήτης, Λακωνίας, Μεσσηνίας, Δωδεκανήσου και Kυκλάδων στις θερμότερες και υπήνεμες περιοχές αυτών, υπό κάλυψη, με τις ποικιλίες GRAND NAIN.

3. Μεσπιλέα η Ιαπωνική (κοιν. Μουσμουλιά)

κάθε ποικιλία που δοκιμάσθηκε στις τοπικές συνθήκες και κρίνεται κατάλληλη από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης.

Δ. MHΛOEIΔH

Μόνο σε περιοχές των Νομών που αναφέρονται παρακάτω όπου δεν έχουν εμφανισθεί προσβολές από βακτηριακό κάψιμο σε μηλοειδή ή φυτά ξενιστές της αυτοφυούς βλάστησης.

1. Μηλιά

α) Από την ομάδα RED DELICIOUS οι κλώνοι TOPRED, REDCHIEF, OREGON SPUR και STARKRIMSON (τύπος SPUR).

β) Από την ομάδα GOLDEN DELICIOUS οι κλώνοι SMOOTHEE, GOLDEN B.

γ) Από τις τριπλοειδείς ποικιλίες, οι ποικιλίες JONAGOLD, JONAGORED, με την πρόβλεψη να μπουν απαραίτητα δύο διπλοειδείς ποικιλίες για κανονική γονιμοποίηση.

δ) Από τις πρώιμες ποικιλίες η ποικιλία GALA και ειδικά οι κόκκινες μεταλλαγές της.

ε) Από τις ανθεκτικές στο φουζικλάδιο ποικιλίες η FLORINA (GUERINA) ενδείκνυται κυρίως για ορεινές και υγρές περιοχές καθώς και όπου προβλέπεται εφαρμογή ολοκληρωμένης παραγωγής μήλων.

Ολες οι ποικιλίες που αναφέρονται παραπάνω φυτεύονται σε πυκνή φύτευση στα υποκείμενα M9, M26, MM111 και MM106 στις ορεινές και ημιορεινές περιοχές των Νομών Γρεβενών, Θεσσαλονίκης, καρδίτσας, Αρκαδίας και Ρεθύμνου. Oι κλώνοι τύπου SPUR εμβολιάζονται μόνο στα ημινάνα υποκείμενα MM106, MM111, εκτός ειδικών περιπτώσεων όπου δημιουργούνται προβλήματα καλής στήριξης των δένδρων από χιονοπτώσεις, οπότε κρίνεται σκόπιμη και η χρησιμοποίηση σποροφύτων.

στ) Ειδικότερα:

i) Στην ορεινή κορινθία προωθούνται οι ποικιλίες GRANNY SMITH και κλώνοι της RED DELICIOUS, καθώς και η ποικιλία ΦIPIKI, μόνο σε αντικατάσταση ισάριθμων στρεμμάτων παλαιών φυτειών μηλιάς.

ii) Στον N. Αρκαδίας, προωθείται η παραδοσιακή ποικιλία της περιοχής DELICIOUS PILAFA, καθώς και η ποικιλία ΦIPIKI σε αντικατάσταση ισάριθμων στρεμμάτων γηρασμένων δενδρώνων των ποικιλιών DELICIOUS PILAFA, STARKING DELICIOUS & RENNETTES.

2. Αχλαδιά

α) Oι ποικιλίες D. GUYOT, WILLIAMS, σε κατάλληλες περιοχές και με τα κατάλληλα υποκείμενα και επικονιαστές, DOYENNE DUCOMICE (με επικονιαστή κατά προτίμηση την ποικιλία GRAND CHAMPION), HIGHLAND, ABATEFETEL.

Oι παραπάνω ποικιλίες σε πυκνές φυτεύσεις και χαμηλά σχήματα στις κατάλληλες περιοχές των Νομών Θεσσαλονίκης, καρδίτσας, Αρκαδίας και Ρεθύμνου.

β) H ποικιλία KPYΣTAΛΛI στους παραπάνω Νομούς μόνο σε αντικατάσταση ισάριθμων στρεμμάτων γηρασμένων δενδρώνων των ποικιλιών SANTA MARIA, COSCIA, PASSA CRASSANA και KPYΣTAΛΛI.

γ) Το νέο υποκείμενο OHF 333 ενδείκνυται μόνο για τις ποικιλίες που δεν έχουν καλή συγγένεια με την κυδωνιά (DR. JULES GUYOT, WILLIAMS, ABATE FETEL, HIGHLAND).

δ) Ειδικότερα για την κάλυψη τοπικών αναγκών προωθούνται:

i) Στον N. Ζακύνθου και N. Μεσσηνίας οι παραδοσιακές ποικιλίες KONTOYΛA και KPYΣTAΛΛI.

ii) Στον N. κορινθίας, η ποικιλία KPYΣTΑΛΛΙ χρησιμοποιείται κατά προτίμηση σαν επικονιαστής η ποικιλία COSCIA, λόγω την ανθεκτικότητας της στο βακτηριακό κάψιμο.

ε) Oι νέες ποικιλίες ΣYPΓIANNIΔH 1/6 AMAΛΘIA (ΣYPΓIANNIΔH 1/7), KAΛΛIOΠH (ΣYPΓIANNIΔH 7/9), BEPΓINA (ΣYPΓIANNIΔH 2/9), οι οποίες παρουσιάζουν ικανοποιητικό βαθμό ανθεκτικότητας στην ασθένεια βακτηριακό κάψιμο σε σχέση με τις παραδοσιακές ποικιλίες αχλαδιάς.

Oι παραπάνω ποικιλίες προωθούνται σε περιοχές κυρίως πεδινές κατάλληλες για την καλλιέργεια της αχλαδιάς και εφόσον οι κατά τόπους Δ/νσεις Γεωργίας, μετά από συνεννόηση με το Ινστιτούτο Φυλλοβόλων δένδρων Νάουσας, κρίνουν ότι μπορούν να εντάξουν την καλλιέργεια της αχλαδιάς στα τοπικά γεωργικά προγράμματά τους.

E. ΠYPHNOKAPΠA

1. Βερικοκιά

Σε περιοχές κατά το δυνατό μειωμένου κινδύνου μόλυνσης από την ίωση SHARKA, με δενδρύλλια από φυτώρια του διαθέτουν υγιές πολλαπλασιαστικό υλικό και με συνεχή προστασία από προσβολές αφίδων.

α) H ποικιλία YΠEPΠPΩIMO ΠOPOY στις θερμότερες μη παγετόπληκτες και αποδεδειγμένα κατάλληλες περιοχές της Πελοποννήσου.

β) H ποικιλία ΠPΩIMO ΠPYNΘOΣ στις κατάλληλες περιοχές της κρήτης, Χαλκιδικής, Φωκίδας, Μεσσηνίας και N. Αργολίδας.

γ) H ποικιλία MΠEMΠEKOY σε ξηροθερμικές περιοχές με περιορισμένες βροχοπτώσεις κατά την περίοδο την άνθησης και μόνο ύστερα από έγκριση της αρμόδιας υπηρεσίας της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης.

2. κερασιά

Oι ποικιλίες TPAΓANA EΔEΣΣHΣ, BIGARREAU BURLAT, BIGARREAU STARK, HARDY GIANT, BIGARREAU VAN, LARIAN, VOGUE με τους κατάλληλους επικονιαστές στις κατάλληλες περιοχές της χώρας κατά την κρίση των αρμόδιων Δ/νσεων Γεωργίας.

Σε περιοχές όπου κατά την περίοδο την ανθοφορίας επικρατούν ιδιάζουσες καιρικές συνθήκες (πνοή ανέμων, βροχοπτώσεις, χαμηλές θερμοκρασίες κ.λπ.) προτείνεται η χρησιμοποίηση της αυτογόνιμης ποικιλίας STELLA.

Ειδικά στην περιφέρεια Θράκης προωθείται η ποικιλία TPAΓANA KOMOTHNHΣ, στον N. Μαγνησίας η ποικιλία TPAΓANA BOΛOY, στον N. Σερρών η ποικιλία KOKKINO ANAΣTAΣIAΣ και στα ορεινά λδεσσας και Νάουσας η ποικιλία MΠAKIPTZEIKA.

3. Δαμασκηνιά

Απαραίτητη προϋπόθεση η χρήση υγιούς φυτωριακού υλικού απαλλαγμένου από ιώσεις και ιδιαίτερα της "SHARKA" και επιπλέον για τις Ιαπωνικού τύπου δαμασκηνιές και από τα μυκοπλάσματα.

α) Επιτραπέζια:

- Oι Ευρωπαϊκές ποικιλίες PRESIDENT & STANLEY που αλληλοεπικονιάζονται και είναι σχετικά ανθεκτικές στην ίωση "SHARKA" στις κατάλληλες περιοχές σε όλη τη χώρα.

- Oι Ιαπωνικές ποικιλίες όλες σχεδόν είναι αυτόστειρες γι` αυτό πρέπει να συνοδεύονται από τον επικονιαστή τους. Επιπλέον επειδή ανθίζουν από τις αρχές Μαρτίου, πρέπει να αποφεύγεται η φύτευση όπου έχουμε όψιμους ανοιξιάτικους παγετούς.

- Oι ποικιλίες SANTA ROSA & LATE SANTA ROSA με επικονιαστή την ELEPHANT HEART στις πρώιμες περιοχές των Νομών Μαγνησίας και Εύβοιας.

Oι ποικιλίες:

- CALITA με επικονιαστή την SANTA ROSA ή την LARODA

- LARODA " " " SANTA ROSA

- BLACK STAR " " " SANTA ROSA & BLACK GOLD

- BLACK GOLD " " " ANGELENO, BLACK DIAMOND BLACK GOLD

- BLACK DIAMOND " " " ANGELENO, BLACK GOLD, FRIAR

- FRIAR " " " SANTA ROSA, LARODA

- BLACK AMBER " " " SANTA ROSA, FRIAR

- ANGELENO " " " BLACK GOLD, SIMCA

στις κατάλληλες περιοχές της Χώρας σύμφωνα με τις οδηγίες των κατά τόπους Δ/νσεων Γεωργίας.

β) Αποξηραινόμενα:

H ποικιλία ΣKOΠEΛOY (AGEN) ή PRUNE D' ENTE 707 με επικονιαστή την ποικιλία STANLEY στις κατάλληλες περιοχές της χώρας.

ΣT. ΔIAΦOPA

1. Βατόμουρα - Σμέουρα - Mύρτιλλα

Oι ποικιλίες των ειδών IDAEUS OCCIDENTALIS & URSINUS FRUTICOSUS & VACCINIUM CORYMBOSUM καθώς και οι υβριδιακές μορφές τους, στις ορεινές και ημιορεινές περιοχές της χώρας.

Oι Δ/νσεις Γεωργίας των N.A. θα αποφασίσουν με βάση την καταλληλότητα των εδαφοκλιματικών συνθηκών και τα κοινωνικοοικονομικά δεδομένα των περιοχών και μόνο εφόσον κρίνουν ότι υφίστανται οι προϋποθέσεις για την παραγωγή και την αξιοποίηση των προϊόντων τους.

2. Kυδωνιά - Ροδιά - Λωτός

Μόνο σε συστηματικούς οπωρώνες στις διάφορες περιοχές της χώρας και εφόσον οι Δ/νσεις Γεωργίας των N.A. κρίνουν ότι υφίστανται οι προϋποθέσεις για την παραγωγή και την αξιοποίηση του προϊόντος.

3. Συκιά - Παραγωγή Ξηρών σύκων:

α) H ποικιλία καλαματιανή στις κατάλληλες περιοχές των N. Μεσσηνίας, Λακωνίας και Αρκαδίας.

β) Oι ποικιλίες Kύμης και καλαματιανή στις κατάλληλες περιοχές του Νομού Ευβοίας.

- Παραγωγή Νωπών σύκων:

α) H ποικιλία "Βασιλικά" και "Μαύρα Μαρκοπούλου" στα Μεσόγεια Αττικής.

β) Oι ποικιλίες οι οποίες περιλαμβάνονται στον Εθνικό κατάλογο ποικιλιών και κρίνονται από την αρμόδια Δ/νση Γεωργίας ότι προσαρμόζονται στις τοπικές συνθήκες της περιοχής.

II. AMΠEΛOEIΔH

Στα αμπελοειδή προωθούνται οι συνιστώμενες ποικιλίες κατά Νομό, οι οποίες αναφέρονται στους σχετικούς κοινοτικούς κανονισμούς, όπως (καν. (EOK) 3800/81 με τις τροποποιήσεις τους) καθώς επίσης από τις επιτρεπόμενες εκείνες οι οποίες συμμετέχουν στη παραγωγή τοπικών οίνων, όπως αναφέρονται στις Υπουργικές Αποφάσεις αναγνώρισης τοπικών οίνων.

III. KHΠEYTIKA

Προωθούμενα είδη και ποικιλίες αυτών:

1. Τομάτα υπό κάλυψη

Ποικιλίες και υβρίδια κατάλληλα για την εσωτερική και εξωτερική αγορά. Εξ` αυτών ιδιαίτερα προτιμούνται τα παρακάτω υβρίδια και ποικιλίες DOMBO, DOMBITO, A 200 GC 204, ROBIN JOLLY, KARUZO, BERMOUDA, ALONSO κ.λπ.

2. Αγγούρι υπό κάλυψη

Oι βελτιωμένες ποικιλίες και κυρίως εκλεκτά υβρίδια που έχουν δοκιμασθεί και αποδεδειγμένα ευδοκιμούν στις ελληνικές συνθήκες και ιδιαίτερα τα BRUNEX, BAMBINA, SANDRA, PERINEX, KAMARON, VALORE, PALMERA κ.λπ.

3. Λοιπά κηπευτικά υπό κάλυψη

Oι βελτιωμένες γενικά ποικιλίες και υβρίδια μελιτζάνας, πιπεριάς, πεπονοειδών και κολοκυθιών.

4. Φράουλα υπό κάλυψη

Προωθούνται οι ποικιλίες TIOGA, CORELLA, KRUZ, TORO, DOUGLAS, AICCO BRIGHYON, PAJARO, TURPS, FERH κ.τλ.

5. Τομάτα στην ύπαιθρο

Προωθούνται οι ίδιες ποικιλίες που αναφέρονται στην καλλιέργεια τομάτας υπό κάλυψη εφόσον εφαρμόζεται ειδική καλλιεργική τεχνική με στόχο την πρωίμηση ή οψίμηση της παραγωγής.

6. Σπαράγγια στην ύπαιθρο

Oι γνωστές ποικιλίες και υβρίδια στις προσφερόμενες για το σκοπό αυτό αμμώδεις κυρίως περιοχές της χώρας.

7. Φράουλα στην ύπαιθρο

Oι γνωστές ποικιλίες με ιδιαίτερη προτίμηση στις ποικιλίες που αναφέρονται στις καλλιέργειες υπό κάλυψη στις προσφερόμενες περιοχές της χώρας.

8. Λοιπά κηπευτικά στην ύπαιθρο για μεταποίηση

Αγκινάρα, αρακάς, τοματοπιπεριά, πιπεριά, φασολάκι, μπάμια και αγγουράκι στις προσφερόμενες περιοχές της χώρας.

9. Μανιτάρια

Προωθούνται τα καλλιεργούμενα μανιτάρια των βασιδιομυκήτων των γενών AGARICUS BISPOROUS, AGARICUS BITORQUIS, PLEUROIUS SP κ.λπ. σε όλες τις περιοχές της χώρας και μετά από σύμφωνη γνώμη της Τοπικής Δ/νσης Γεωργίας, σχετικά με την καταλληλότητα του φορέα και της τοποθεσίας που θα γίνει η καλλιέργεια.

10. Γενικά

Για όλα τα κηπευτικά, εκτός της πατάτας, προωθούνται οι εκλεκτές ποικιλίες και υβρίδια στα οποία εφαρμόζεται καλλιεργητική τεχνική με στόχο την πρωίμηση ή οψίμηση της παραγωγής.

Οσον αφορά τις ποικιλίες και υβρίδια προτιμούνται όσα παραπάνω αναφέραμε χωρίς να αποκλείονται λόγω του μεγάλου αριθμού των και άλλες ποικιλίες και υβρίδια, που θα αποδεικνύει η Δ/νση Γεωργίας εφόσον έχει αποδειχθεί η ευδοκίμησή των στις τοπικές συνθήκες και εφόσον ανταποκρίνονται στον επιδιωκόμενο σκοπό.

IV. KOΣMHTIKA EIΔH

A. KAΛΛIEPΓEIEΣ YΠO KAΛYΨH

α) κομμένα λουλούδια

Γαρύφαλλα, τριαντάφυλλα, χρυσάνθεμα, ζέρμπερες, στρελίζιες, ορχιδέες, βολβοειδή κ.λπ.

β) κομμένα φυλλώματα

Ολα τα καλλωπιστικά είδη κομμένων φυλλωμάτων

γ) Γλαστρικά

Γαρδένια, αζαλέα, ορτανσία, κυκλάμινο, φυτά φυλλώματος κ.λπ.

δ) Πολλαπλασιαστικό υλικό

B. KAΛΛIEPΓEIEΣ ΣTO YΠAIΘPO

Σε τοποθεσίες με ήπιες κλιματολογικές συνθήκες (κατά την εποχή της καλλιέργειας), για την παραγωγή από τον Οκτώβριο μέχρι τον Απρίλιο.

α) κομμένα λουλούδια

Γαρύφαλλα, βολβοειδή κ.λπ.

β) κομμένα φυλλώματα

Ολα τα καλλωπιστικά είδη κομμένων φυλλωμάτων.

γ) Γλαστρικά

Γαρδένια, καμέλια κ.λπ.

δ) Φυτά κηποτεχνίας

Ολα τα κατάλληλα είδη για το περιβάλλον της χώρας μας.

V. ΛOIΠEΣ ΔPAΣTHPIOTHTEΣ

1. Για όλες τις καλλιέργειες υπό κάλυψη προωθούνται:

α) η εγκατάσταση νέων θερμοκηπίων με τον εξοπλισμό τους.

β) ο εξοπλισμός και ο εκσυγχρονισμός των υπαρχόντων και νέων θερμοκηπίων με τα απαιτούμενα συστήματα, υλικά, μηχανήματα και εγκαταστάσεις, όπως υποστράγγιση, μετάπλαση εδάφους, αδρανή υλικά καλλιέργειας, συστήματα άρδευσης πάσης φύσεως, μηχανήματα και συστήματα για την φυτοπροστασία και άλλα, και σύμφωνα με τις τεχνικές προδιαγραφές του Yπουργείου Γεωργίας.

2. Για την καλλιέργεια του σπαραγγιού, προωθείται η εγκατάσταση της φυτείας:

- πολλαπλασιαστικό υλικό

- έγγειες βελτιώσεις

- σύστημα άρδευσης

- μηχανήματα - εργαλεία κ.λπ. που χρησιμοποιούνται στην καλλιέργεια του σπαραγγιού

- σύστημα άρδευσης για πρωίμιση της παραγωγής.

3. Για τις καλλιέργειες μανιταριών προωθείται η εγκατάσταση, εκσυγχρονισμός και λειτουργία μονάδων παραγωγής μανιταριών οικογενειακής μορφής, υπό την προϋπόθεση ότι η ενδιαφερόμενη Γεωργική εκμετάλλευση, θα έχει εξασφαλίσει με σύμβαση την προμήθεια του υποστρώματος καλλιέργειας από σύγχρονη μονάδα παραγωγής υποστρώματος.

4. Για την καλλιέργεια της ανοιξιάτικης πατάτας προωθείται η εγκατάσταση αντιπαγετικής προστασίας στις πρώιμες περιοχές της χώρας.

5. Προωθούνται επίσης οι εγκαταστάσεις θερμοκηπίων - ριζωτηρίων για κηπευτικά, ανθοκομικά και δενδροκομικά είδη.

6. Για τις καλλιέργειες πεπόνι, καρπούζι, σπαράγγι, φασολάκια, μελιτζάνα, πιπεριά, σαλάτες, μαρούλια και κολοκυθάκια, προωθείται η εγκατάσταση υψηλών τολ. (μονόρικτα ή πολύρικτα) μη θερμαινόμενων, στις ευνοϊκού μικροκλίματος ζώνες, των περιοχών κρήτης, Νησιών Νοτίου Αιγαίου και Πελοποννήσου με τους παρακάτω όρους:

α) Για τα μονόρικτα τολ το άνοιγμα (πλάτος στη βάση) θα κυμαίνεται από 4,5 έως 5,0 μέτρα, το ύψος από 1,8 μέτρα έως 2,2 μέτρα και το μήκος δεν θα υπερβαίνει τα 40,0 μέτρα.

β) Για τα πολύρικτα οι διαστάσεις κάθε κατασκευαστικής μονάδας (τολ) θα είναι ίδιες με του μονόρικτου τολ και το τελικό μέγεθος του πολύρικτου τολ δεν θα ξεπερνά τα 4,0 στρ.

γ) Σε περίπτωση διαδοχικών εγκαταστάσεων η πλευρική απόσταση μεταξύ των τολ θα είναι τουλάχιστον 3,0 μέτρα, είτε πρόκειται για μονόρικτα ή πολύρικτα τολ και η μετωπική απόσταση μεταξύ αυτών τουλάχιστον 20,0 μέτρα, ακάλυπτης έκτασης.

δ) Για κάθε γεωργική εκμετάλλευση η έκταση ενιαία ή μη με εγκαταστάσεις υψηλών τολ, που μπορεί να ενταχθεί στα σχέδια βελτίωσης και να επιδοτηθεί, δεν μπορεί να ξεπερνά τα 10,0 στρέμματα για το καρπούζι και τα 20,0 στρέμματα για τα υπόλοιπα κηπευτικά, για κάθε καλλιέργεια ή για περισσότερες εξ` αυτών συνολικά.

Oι κ.κ. Προϊστάμενοι των Γενικών Δ/νσεων Περιφέρειας παρακαλούνται όπως υποβάλλουν μέσα σ` ένα μήνα από την λήψη της παρούσης στη Δ/νση ΠAΠ-Δενδροκηπευτικής, τις αποφάσεις καθορισμού ζωνών προωθήσεως δενδροκηπευτικών καλλιεργειών στους Νόμους δικαιοδοσίας των, για το έτος 1998. Στις περιπτώσεις στις οποίες δεν έχουν συσταθεί οι σχετικές Δ/νσεις Περιφέρειας ακόμη, τότε οι παραπάνω αποφάσεις θα αποστέλλονται από τις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις - τέως Δ/νσεις Γεωργίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!