Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Φορολογία εισοδήματος

ΠΟΛ. 1204/17-7-1998 Εννοια της πρώτης κατοικίας για την εφαρμογή των διατάξεων της περίπτωσης ζ` της παραγράφου 1 του άρθρου 8 του ν. 2238-1994

YΠOIK 1087030/1408/A0012/ΠOΛ. 1204/17.7.1998 Εννοια της πρώτης κατοικίας για την εφαρμογή των διατάξεων της περίπτωσης ζ` της παραγράφου 1 του άρθρου 8 του ν. 2238/1994

Σχετικά με το παραπάνω θέμα σας πληροφορούμε τα ακόλουθα:

1. Σύμφωνα με τη διάταξη της περίπτωσης ζ' της παραγράφου 1 του άρθρου 8 του ν. 2238/1994, από το συνολικό εισόδημα του φορολογουμένου αφαιρείται το ποσό των δεδουλευμένων τόκων που καταβάλλονται από το φορολογούμενο για στεγαστικά δάνεια για απόκτηση πρώτης κατοικίας που χορηγούνται σ' αυτόν, εφόσον συντρέχουν ορισμένες προϋποθέσεις.

2. Επίσης, σύμφωνα με την περίπτωση γ' του άρθρου 17 του ίδιου νόμου εξαιρείται από το τεκμήριο δαπάνης αγοράς ακινήτων ή ανέγερσης οικοδομών, η δαπάνη για αγορά (ή ανέγερση) από ενήλικο με δικαίωμα πλήρους κυριότητας πρώτης κατοικίας για την μέχρι τα 120 τετραγωνικά μέτρα επιφάνειά της. κατά την εφαρμογή της διάταξης αυτής, όπως ισχύει μετά το ν. 2579/1998, για τα εισοδήματα που αποκτούνται ή τις δαπάνες που πραγματοποιούνται μετά την 1.1.1997, δεν θεωρείται ότι αποκτιέται πρώτη κατοικία αν ο υπόχρεος, ο άλλος σύζυγος και τα τέκνα που τους βαρύνουν, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 7, έχουν δικαίωμα πλήρους κυριότητας ή ισόβιας επικαρπίας ή οίκησης, εξ' ολοκλήρου ή επί ιδανικού μεριδίου, σε άλλη οικία ή οικίες, εφόσον το άθροισμα της συνολικής επιφάνειας που τους αντιστοιχεί υπερβαίνει τα 35 τετραγωνικά μέτρα προκειμένου για άγαμο, διαζευγμένο ή χήρο και τα 70 τετραγωνικά μέτρα προκειμένου για έγγαμο. H επιφάνεια αυτή προσαυξάνεται κατά 15 τετραγωνικά μέτρα για καθένα τέκνο που βαρύνει τον υπόχρεο ή τον άλλο σύζυγο.

3. Για την ταυτότητα του λόγου οι διατάξεις της περίπτωσης γ' του άρθρου 17 του ν. 2238/1994, όσον αφορά την έννοια της πρώτης κατοικίας ισχύουν ανάλογα και κατά την εφαρμογή της περίπτωσης ζ' της παραγράφου 1 του άρθρου 8 του ίδιου νόμου και κατά συνέπεια για την έκπτωση των υπόψη δεδουλευμένων τόκων από τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν από 1.1.1997 και μετά δεν θεωρείται ότι αποκτιέται πρώτη κατοικία αν ο υπόχρεος, ο άλλος σύζυγος και τα τέκνα που τους βαρύνουν σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 7 έχουν δικαίωμα πλήρους κυριότητας ή ισόβιας επικαρπίας ή οίκησης, εξολοκλήρου ή επί ιδανικού μεριδίου, σε άλλη οικία ή οικίες, εφόσον το άθροισμα της συνολικής επιφάνειας που τους αντιστοιχεί υπερβαίνει τα 35 τετραγωνικά μέτρα προκειμένου για άγαμο, διαζευγμένο ή χήρο και τα 70 τετραγωνικά μέτρα προκειμένου για έγγαμο. H επιφάνεια αυτή προσαυξάνεται κατά 15 τετραγωνικά μέτρα για καθένα τέκνο που βαρύνει τον υπόχρεο ή τον άλλο σύζυγο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!