Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Φορολογία εισοδήματος

ΠΟΛ. 1253/9-10-1998 Διευκρινίσεις για τον προσδιορισμό του ελάχιστου ποσού καθαρού εισοδήματος που προκύπτει από την ατομική άσκηση επαγγέλματος με βάση τις διατάξεις των άρθρων 33 και 51 του ν. 2238-1994

YΠOIK 1116413/1831/A0012/ΠOΛ.1253/9.10.1998 Διευκρινίσεις για τον προσδιορισμό του ελάχιστου ποσού καθαρού εισοδήματος που προκύπτει από την ατομική άσκηση επαγγέλματος με βάση τις διατάξεις των άρθρων 33 και 51 του ν. 2238/1994

Με αφορμή ερωτήματα που μας έχουν υποβληθεί, σχετικά με τα πιο πάνω θέματα, σας παρέχουμε τις ακόλουθες διευκρινίσεις:

1. Με τις διατάξεις του άρθρου 51 του ν. 2238/1994, προσδιορίζεται ελάχιστο ποσό καθαρού εισοδήματος από την ατομική άσκηση του ελευθέριου επαγγέλματος του δικηγόρου, ιατρού, οδοντιάτρου, κτηνιάτρου, ψυχολόγου, φυσιοθεραπευτή, οικονομολόγου, συμβούλου επιχειρήσεων, λογιστή ή φοροτέχνη και αναλυτή - προγραμματιστή που δεν τηρούν βιβλία αν και υπόχρεοι ή τηρούν βιβλία δεύτερης κατηγορίας ή προαιρετικά τρίτης κατηγορίας του κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων, με βάση κριτήρια τα οποία έχουν άμεση σχέση με τη λειτουργία του ελευθέριου επαγγέλματος.

2. Περαιτέρω, με τις διατάξεις της παραγράφου 9 του ίδιου άρθρου και νόμου, το πιο πάνω αντικειμενικά προσδιοριζόμενο εισόδημα, σε περιπτώσεις έναρξης ή διακοπής της άσκησης του ελευθέριου επαγγέλματος περιορίζεται σε τόσα δωδέκατα όσα και οι μήνες λειτουργίας του.

3. Εξάλλου, από διάφορα υπομνήματα των ενδιαφερόμενων ιατρικών συλλόγων, καθώς και των δημόσιων οικονομικών υπηρεσιών (ΔOY) διαπιστώθηκε ότι, ιδιαίτερα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες υποβάλλονται δηλώσεις διακοπής άσκησης του ελευθέριου επαγγέλματος του ιατρού που συνοδεύονται με ακύρωση των βιβλίων και στοιχείων χωρίς παράλληλα να καταγγέλονται οι συμβάσεις με διάφορους ασφαλιστικούς φορείς, όπως Δημόσιο, IKA, TEBE κτλ. που έχουν συναφθεί για περίθαλψη των ασφαλιζομένων τους. Oι πιο πάνω δηλώσεις διακοπής ακολουθούνται από επανενάρξεις άσκησης του ελευθέριου επαγγέλματος του ιατρού εντός διμήνου ή τριμήνου από της διακοπής του, στην ίδια έδρα, με τα ίδια ιατρικά μηχανήματα και τα ίδια λοιπά πάγια στοιχεία (γραφεία, βιβλιοθήκες, τηλέφωνα κτλ.).

4. κατόπιν των ανωτέρω, οι δηλώσεις διακοπής άσκησης του ελευθέριου επαγγέλματος του ιατρού, με την διαδικασία που περιγράφεται στην παράγραφο 3 του παρόντος, υποκρύπτουν εικονικότητα, δεν αποδεικνύουν διακοπή της λειτουργίας του και δεν μπορούν να ληφθούν υπόψη για ανάλογη μείωση του αντικειμενικά, με βάση τις διατάξεις του άρθρου 51 του ν. 2238/1994 προσδιοριζόμενου εισοδήματος του ελευθέριου επαγγέλματος του ιατρού.

5. Επίσης, στις περιπτώσεις εκείνες που, κατά την εκκαθάριση των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος από την ατομική άσκηση του ελευθέριου επαγγέλματος του ιατρού, οικονομικού έτους 1998 ή και παλαιότερων, λήφθηκαν υπόψη οι προαναφερόμενες δηλώσεις διακοπής λειτουργίας του ελευθέριου επαγγέλματος, με αποτέλεσμα να επέλθει ανάλογη μείωση του αντικειμενικά προσδιοριζόμενου εισοδήματος, θα ενεργείται νέα εκκαθάριση, από τις αρμόδιες δημόσιες οικονομικές υπηρεσίες, χωρίς να προσμετράται η διάρκεια των διακοπών αυτών.

6. Σημειώνεται ότι, τα αναφερόμενα στις παραγράφους 4 και 5 του παρόντος εφαρμόζονται ανάλογα και για τα λοιπά ελευθέρια επαγγέλματα της παραγράφου 1 του άρθρου 51 του ν. 2238/1994, καθώς και για τις εμπορικές επιχειρήσεις που υπάγονται στις διατάξεις των παραγράφων 1 έως 12 του άρθρου 33 του ίδιου νόμου, εφόσον οι υποβαλλόμενες δηλώσεις διακοπής κρίνονται εικονικές με βάση κριτήρια συναφή με τη λειτουργία του κάθε ελευθέριου επαγγέλματος και της κάθε εμπορικής επιχείρησης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!