Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

ΦΠΑ

ΠΟΛ. 1133/12-5-1998 Επιστροφή ΦΠΑ στους αγρότες του ειδικού καθεστώτος με βάση το συνενωμένο Δελτίο Αποστολής Τιμολόγιο

YΠOIK 1057163/2516/701/A0014/ΠOΛ.1133/12.5.1998 Επιστροφή ΦΠΑ στους αγρότες του ειδικού καθεστώτος με βάση το συνενωμένο Δελτίο Αποστολής Τιμολόγιο

1. Σύμφωνα με την ΑΥΟ Π.953/432/64/ΠΟΛ.41/3.2.88, η οποία εξακολουθεί να ισχύει και μετά τις διευκρινίσεις που δόθηκαν με την ΕΔΥΟ 1054722/4293/995/ΠΟΛ.1153/14.4.93, για την επιστροφή του ΦΠΑ στους αγρότες του ειδικού καθεστώτος απαιτείται να προσκομισθούν στην αρμόδια αρχή (πρωτοβάθμια ή δευτεροβάθμια συνεταιριστική οργάνωση ή στην αρμόδια για τη φορολογία εισοδήματος ΔOY) τα πρωτότυπα φορολογικά στοιχεία από τα οποία να προκύπτει η αξία της παράδοσης των αγροτικών προϊόντων και της παροχής υπηρεσιών. Τα στοιχεία αυτά είναι τα προβλεπόμενα από τον KBΣ και άλλες διατάξεις.

2. Με τις διατάξεις του άρθρου 19 παράγρ. 4 του KBΣ (ΠΔ 186/92) επιτρέπεται η συνένωση ή συγχώνευση από τον επιτηδευματία του δελτίου αποστολής με οποιοδήποτε άλλο στοιχείο, π.χ. Δελτίο Αποστολής - Τιμολόγιο (για πώληση ή για παροχή υπηρεσιών), εφόσον το επιτρέπει η φύση και ο προορισμός των στοιχείων που συνενώνονται με το Δ.A.

Στην περίπτωση που συνενώνεται το δελτίο αποστολής με το τιμολόγιο για αγορά αγροτικών προϊόντων πρέπει το στοιχείο αυτό να είναι τουλάχιστον τριπλότυπο, θεωρημένο (άρθρο 19 παράγρ. 1Bβ του Π.Δ. 186/92) από τον προϊστάμενο της αρμόδιας ΔOY, ώστε το πρώτο αντίτυπο να συνοδεύει τα αγαθά, σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγρ. 1 του άρθρου 16 του K.B.Σ., το δεύτερο με την ένδειξη "για τον παραγωγό" να παραδίδεται στον πωλητή - αγρότη και το τρίτο να παραμείνει ως στέλεχος. (Εγκύκλιος διαταγή Υπ. Oικονομικών υπ` αριθμ. 3 αρ. πρωτ. 1118148/936/24.11.92 για την εφαρμογή διατάξεων του KBΣ άρθρο 11 παράγρ. 2).

3. κατόπιν των ανωτέρω, στην περίπτωση που προσκομίζεται ως δικαιολογητικό για την επιστροφή του φόρου στους αγρότες με τους κατ` αποκοπήν συντελεστές συνενωμένο στοιχείο (Δ.A. - TIMOΛOΓIO AΓOPAΣ AΓPOTIKΩN ΠPOΙONTΩN) γίνετα δεκτό από τις ΔOY μόνον το αντίτυπο που φέρει την ένδειξη "για τον παραγωγό" και όχι το πρωτότυπο που πρέπει να παραμείνει στο αρχείο του εκδότη - αγοραστή αγροτικών προϊόντων.

4. Επειδή πολλοί έμποροι - αγοραστές αγροτικών προϊόντων έχουν εκδώσει το συνενωμένο στοιχείο Δελτίο Αποστολής - Τιμολόγιο, το οποίο εκ παραδρομής έχει θεωρηθεί από τις ΔOY χωρίς να πληρεί τις προβλεπόμενες διατάξεις του KBΣ με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατή η επιστροφή του ΦΠA στους αγροτές που δεν έχουν το δεύτερο αντίτυπο με την ένδειξη "για τον παραγωγό" γίνεται δεκτό για τη χρήση του 1997 η επιστροφή να γίνει το πρωτότυπο Δ.A. - Τιμολόγιο.

Προκειμένου να πραγματοποιηθεί η επιστροφή του ΦΠA στους αγρότες με τους κατ` αποκοπή συντελεστές θα πρέπει οι δικαιούχοι αγρότες, μαζί με το πρωτότυπο Δελτίο Αποστολής - Τιμολόγιο να υποβάλουν και υπεύθυνη δήλωση του ν. 1599/1986, ότι δεν έχουν κάνει χρήση του δεύτερου αντιτύπου "για τον παραγωγό" ή άλλου αντιτύπου με άλλη ένδειξη π.χ. λογιστήριο, στέλεχος κ.λπ. για επιστροφή ΦΠA μέσω άλλης συνεταιριστικής οργάνωσης ή της αρμόδιας ΔOY.

Διευκρινίζεται ότι η παραπάνω ρύθμιση γίνεται για τελευταία φορά και αφορά αποκλειστικά και μόνο τη χρήση του έτους 1997.

5. Προκειμένου να μην επαναληφθεί στο εξής η υποβολή ομοίων αιτημάτων παρακαλείται η ΠAΣEΓEΣ, στην οποία κοινοποιείται η παρούσα εγκύκλιος:

α) να ενημερώσει τις συνεταιριστικές ενώσεις ότι πρέπει να παραλαμβάνουν στο εξής μόνο το αντίτυπο του συνενωμένου Τιμολογίου - Δελτίου Αποστολής που φέρει την ένδειξη 'για τον παραγωγό', ώστε να μπορούν να εισπράξουν οι αγρότες - παραγωγοί την επιστροφή του Φ.Π.A. με τα στοιχεία αυτά.

β) να επιμεληθεί της ενημέρωσης των αγροτών - παραγωγών για την παραλαβή του αντιτύπου με την ανωτέρω ένδειξη από τους εμπόρους - αγοραστές αγροτικών προϊόντων, διότι στο εξής δεν θα γίνονται δεκτά για την επιστροφή του Φ.Π.A. Τιμολόγια - Δ.A. που δεν ανταποκρίνονται στις ανωτέρω προϋποθέσεις.

Επίσης με ευθύνη των Προϊσταμένων τους οι ΔOY όταν θεωρούν το συνενωμένο Δελτίο Αποστολής - Τιμολόγιο για αγορά αγροτικών προϊόντων πρέπει να ελέγχουν εάν αναγράφονται σε κάθε αντίτυπο ο προορισμός του σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 4 του άρθρου 18 του K.B.Σ. (Π.Δ. 186/92), άλλως να μην προβαίνουν στη θεώρηση αυτών.

Τέλος καλούνται οι ΔOY να ενημερώσουν άμεσα με συστημένη επιστολή τις Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών και του Αγροτικούς Συλλόγους που ανήκουν στη χωρική τους αρμοδιότητα ότι η ρύθμιση αυτή γίνεται για τελευταία φορά και ότι στο εξής δεν θα γίνονται δεκτά Τιμολόγια - Δελτία Αποστολής Αγροτικών προϊόντων, τα οποία δεν γίνονται δεκτά Τιμολόγια - Δελτία Αποστολής Αγροτικών προϊόντων, τα οποία δεν ανταποκρίνονται στις προϋποθέσεις των παραγρ. 2 και 3 της παρούσας εγκυκλίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!