Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Φορολογία εισοδήματος

ΠΟΛ. 1101/31-3-1998 Κωδικογράφηση των εντύπων E3 και E9, αποσυσχέτηση αυτών από τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος (E1) και προετοιμασία για την αποστολή αυτών στο KEΠYO

YΠOIK 1042676/716/A0012/ΠOΛ. 1101/31.3.1998 κωδικογράφηση των εντύπων E3 και E9, αποσυσχέτηση αυτών από τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος (E1) και προετοιμασία για την αποστολή αυτών στο KEΠYO.

1. Με την 1015761/242/ΠOΛ. 1035/A0012/5.2.1998 διαταγή μας, σας δώσαμε οδηγίες για την κωδικογράφηση των ετήσιων δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος (E1) οικον. έτους 1998 και των εντύπων E10 και E11, καθώς και την προετοιμασία των δηλώσεων για την αποστολή τους στο KE.Π.Y.O.

2. Με την παρούσα δίνουμε οδηγίες για την κωδικογράφηση των εντύπων E3 και E9.

κωδικογράφηση του εντύπου E3 ----------------------------

Αρχικά πρέπει να ελέγχεται αν μεταφέρθηκαν σωστά τα δεδομένα από το έντυπο E3 στο έντυπο E1.

Στο παραλληλόγραμο του κωδικού αριθμού 004 της πρώτης σελίδας του εντύπου αυτού θα συμπληρώνεται ο αριθμός της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος φυσικού ή νομικού κ.τλ. προσώπου κατά περίπτωση (έντυπα E1 ή E5). Εάν στην υποβληθείσα δήλωση υπάρχουν έντυπα E3 και των δύο συζύγων, τότε και στα δύο E3, δηλαδή του υποχρέου και της συζύγου του, θα αναγράφεται ο ίδιος αριθμός δήλωσης, εφόσον ένα είναι το E1 και για τους δύο συζύγους, με την ένδειξη /1 ή /2 του συζύγου ή της συζύγου αντίστοιχα.

Τα παραλληλόγραμμα των κωδικών αριθμών 017 και 058 της ίδιας σελίδας του εντύπου E3 δε θα συμπληρώνονται.

κωδικογράφηση του εντύπου E9 ----------------------------

Για την κωδικογράφηση του εντύπου E9 ισχύουν οι οδηγίες που δόθηκαν πέρυσι με την 1032747/172/ΠOΛ.1098/B0013/18.3.1997 διαταγή της Διεύθυνσης Φορολογίας κεφαλαίου, εκτός από τα στοιχεία του εντύπου που έχουν τροποποιηθεί στο φετινό έντυπο E9. Για τα στοιχεία αυτά παρέχουμε τις εξής οδηγίες:

Στα δύο τετραγωνίδια που βρίσκονται δεξιά από την ένδειξη "Προς τη ΔOY ________" θα αναγραφούν οι κωδικοί αριθμοί της ΔOY.

Στο τετραγωνίδιο με την ένδειξη "METAB. ΣTOIX. MHTPΩOY" συμπληρώνεται η λέξη METABOΛH μόνο αν υπάρχει μεταβολή της οικογενειακής κατάστασης του υποχρέου (απόκτησε τέκνο, διαγράφηκε από τη δήλωση τέκνο λόγω ενηλικίωσης κ.τλ.).

Το τετραγωνίδιο με την ένδειξη "KE.Π.Y.O." δε θα συμπληρωθεί από την Yπηρεσία.

Στο τετραγωνίδιο με την ένδειξη "Αριθμός δήλωσης" θα μεταφερθεί ο αριθμός της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος.

Στο τετραγωνίδιο με την ένδειξη "MHNEΣ EKΠPOΘ. YΠOBOΛHΣ" συμπληρώνεται ο αριθμός των μηνών εκπρόθεσμης υποβολής.

Στο πλαίσιο με την ένδειξη "ΠΛHΘOΣ TEKNΩN ΠOY BAPYNOYN" αναγράφεται από το φορολογούμενο ο αριθμός των ανήλικων τέκνων που είναι α) και των δύο συζύγων (πρώτο τετραγωνίδιο), β) μόνο του υπόχρεου συζύγου (δεύτερο τετραγωνίδιο) και γ) μόνο της συζύγου (τρίτο τετραγωνίδιο). Πρέπει να ελέγχεται εάν δηλώθηκαν σωστά αυτές οι ενδείξεις.

Επίσης, πρέπει να ελέγχεται εάν δηλώθηκε σωστά, εκτός όλων των άλλων, η στήλη 16 των πινάκων 1 και 2 του εντύπου E9, στην οποία φέτος αναγράφεται η ημερομηνία έκδοσης της οικοδομικής άδειας ή της τελευταίας αναθεώρησής της και όχι τα έτη παλαιότητας, και η στήλη 22, με βάση τις οδηγίες που αναγράφονται στην τελευταία σελίδα του εντύπου.

Τέλος, τονίζεται ότι σε περίπτωση υποβολής αρχικής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, οπότε συνυποβάλλεται απαραίτητα και το έντυπο E9, είτε υπάρχει μεταβολή είτε όχι, ο φορολογούμενος πρέπει να αναγράφει NAI πριν από τον κωδ. αριθμό 617 της ένδειξης 4 του πίνακα 12 της τρίτης σελίδας της δήλωσης (E1).

3. Με την 1032152/962/ΔEY. B/ΠOΛ. 1081/11.3.1998 δόθηκαν οδηγίες από τη Διεύθυνση Επιθεώρησης Υπηρεσιών να γίνεται διαχωρισμός όσων δηλώσεων έχουν σε εκκρεμότητα το έντυπο E3 (υποβολή εντύπου E3 μέχρι 30.4.1998 από ελεύθερους επαγγελματίες λογιστές).

4. Μετά την περάτωση της κωδικογράφησης, η οποία θα γίνεται και στα δύο αντίτυπα του κάθε εντύπου (E3 και E9), πρέπει να γίνουν οι εξής ενέργειες σχετικά με την προετοιμασία για την αποστολή των εντύπων E3 και E9 στο KE.Π.Y.O.

α) Αποσυσχέτιση του ενός αντιτύπου του εντύπου E3 και του ενός αντιτύπου του εντύπου E9 από το φάκελο της κύριας δήλωσης.

β) Τα αποσυσχετισθέντα αντίτυπα του εντύπου E3 θα διαχωρισθούν σε δύο κατηγορίες.

A κατηγορία των φυσικών προσώπων και

B κατηγορία των νομικών προσώπων.

Στην κάθε κατηγορία θα γίνεται λεξικογράφηση κατά αλφαβητική σειρά.

5. Τα αποσυσχετισθέντα αντίτυπα του εντύπου E9 θα διαχωρισθούν σε δύο κατηγορίες.

A κατηγορία των δηλώσεων (E9) που αναγράφουν τον κωδικό αριθμό 1 (αρχική δήλωση) και B κατηγορία των υπόλοιπων δηλώσεων.

6. Είναι ευνόητο ότι τα αποσυσχετισθέντα αντίτυπα του εντύπου E9 των τροποποιητικών δηλώσεων οικον. έτους 1997, που υποβλήθηκαν και εντός του έτους 1997 και του έτους 1998, θα τεθούν χωριστά.

Επισημαίνεται ότι όταν ο φορολογούμενος υποβάλλει τροποποιητική δήλωση οικον. έτους 1997 για να διορθώσει κάποια στοιχεία των ακινήτων που έχει αναγράψει στο έντυπο E9 ή να συμπληρώσει σ` αυτό ακίνητα που παράλειψε να δηλώσει, δε χρειάζεται να υποβάλλει μαζί με το έντυπο E9 και το έντυπο E1. Στο πάνω μέρος της πρώτης σελίδας του εντύπου E9 που υποβάλλει, πρέπει να αναγράψει με κεφαλαία γράμματα "TPOΠOΠOIHTIKH ΔHΛΩΣH ΩΣ ΠPOΣ TA AKINHTA ME APIΘ. _._, εάν διορθώνει στοιχεία κάποιου ή κάποιων ακινήτων ή αν διαγράφει τελείως κάποιο ακίνητο και "ΣYMΠΛHPΩMATIKH ΔHΛΩΣH" εάν δηλώνει από την αρχή ένα ακίνητο που παράλειψε να δηλώσει με την αρχική του δήλωση. Στην ίδια σελίδα ο φορολογούμενος συμπληρώνει τη ΔOY, τα στοιχεία του υποχρέου και τον A.Φ.M. Στο εσωτερικό του εντύπου αναγράφει τα ακίνητα, των οποίων διορθώνει κάποια στοιχεία και τα ακίνητα που παράλειψε να δηλώσει στην αρχική του δήλωση. Τονίζεται ότι και στις δύο αυτές περιπτώσεις συμπληρώνονται όλες οι ενδείξεις (1-21) που απαιτούνται για κάθε ακίνητο. Στην περίπτωση που διαγράφεται κάποιο ακίνητο, γίνεται σχετική αναφορά στην πρώτη σελίδα στην ένδειξη "ΣHMEIΩΣEIΣ ΦOPOΛOΓOYMENOY".

7. O τρόπος και ο χρόνος αποστολής των εντύπων E3 και E9 θα προσδιοριστούν με ιδιαίτερες οδηγίες που θα σας δοθούν το συντομότερο δυνατό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!