Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Φορολογία εισοδήματος

ΠΟΛ. 1295/7-11-1997 Oι διατάξεις του άρθρου 32 του ν. 2238-1994 δεν έχουν εφαρμογή σε περίπτωση χαρακτηρισμού των βιβλίων τεχνικής επιχείρησης ως ανακριβών ή σε περίπτωση έκδοσης πλαστών, εικονικών τιμολογίων κ.λπ.

YΠOIK 1114275/11010/B0012/ΠOΛ. 1295/7.11.1997

Oι διατάξεις του άρθρου 32 του ν. 2238/1994 δεν έχουν εφαρμογή σε περίπτωση χαρακτηρισμού των βιβλίων τεχνικής επιχείρησης ως ανακριβών ή σε περίπτωση έκδοσης πλαστών, εικονικών τιμολογίων κ.λπ.

Μετά από προφορικά ερωτήματα που έχουν τεθεί στην υπηρεσία μας, αναφορικά με το πιο πάνω θέμα, σας γνωρίζουμε τα ακόλουθα:

1. Σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγρ. 1 του άρθρου 32 του ν. 2238/1994, το καθαρό εισόδημα των επιχειρήσεων, που τηρούν ανακριβή ή ανεπαρκή βιβλία και στοιχεία και στην τελευταία αυτή περίπτωση η ανεπάρκεια καθιστά αδύνατη τη διενέργεια των ελεγκτικών επαληθεύσεων, προσδιορίζεται εξωλογιστικά με πολλαπλασιασμό των ακαθάριστων εσόδων της επιχείρησης με ειδικούς, κατά γενικές κατηγορίες επιχειρήσεων, συντελεστές καθαρού κέρδους.

2. Περαιτέρω, με τις διατάξεις της περιπτ. γ της παρ. 2 του άρθρου 30 του ν. 2238/1994 ορίζεται, μεταξύ άλλων ότι, ο προσδιορισμός των ακαθάριστων εσόδων των εμπορικών επιχειρήσεων που τηρούν ανεπαρκή ή ανακριβή βιβλία και στοιχεία, γίνεται εξωλογιστικά με βάση τα στοιχεία και τις πληροφορίες που διαθέτει ο Προϊστάμενος της Δημόσιας Oικονομικής Υπηρεσίας για την έκταση της συναλλακτικής δράσης και τις συνθήκες λειτουργίας της επιχ/σης _

3. Επίσης, με τις διατάξεις των δύο τελευταίων εδαφίων της παραγρ. 2 του άρθρου 32 του ν. 2238/1994 ορίζεται ότι, για τις επιχειρήσεις που δεν τηρούν τα βιβλία και στοιχεία που προβλέπονται γι` αυτές από τον κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων ή στις οποίες διαπιστώθηκε: α) H έκδοση πλαστών ή εικονικών τιμολογίων, β) η τήρηση ανεπίσημων βιβλίων παράλληλα προς τα υποχρεωτικώς τηρούμενα επίσημα, γ) η μη έκδοση φορολογικού στοιχείου ή η έκδοση ανακριβούς, για την πώληση ή διακίνηση αγαθών ή την παροχή υπηρεσιών, δ) η χωρίς άδεια της αρμόδιας φορολογικής αρχής άσκηση επαγγέλματος ή επιχείρησης ή άσκηση σε διεύθυνση που δεν δηλώθηκε ε) η αλλοίωση των δεδομένων της φορολογικής ταμειακής μηχανής, ο συντελεστής καθαρού κέρδους που εφαρμόζεται προσαυξάνεται κατά εκατό τοις εκατό (100%). Στις λοιπές περιπτώσεις που τα βιβλία και στοιχεία κρίνονται ανακριβή, ο συντελεστής καθαρού κέρδους προσαυξάνεται κατά πενήντα τοις εκατό (50%).

4. Με το άρθρο 34 του ν. 2238/1994 προβλέπεται ειδικά ο τρόπος προσδιορισμού του εισοδήματος των τεχνικών επιχειρήσεων. Ειδικότερα, με τις διατάξεις των παραγράφων 2 και 4 του άρθρου αυτού ορίζεται ότι σε κάθε περίπτωση τα καθαρά κέρδη των τεχνικών επιχειρήσεων εξευρίσκονται με τη χρήση των μνημονευομένων σε αυτές συντελεστών, ανάλογα με το αντικείμενο εργασιών τους. Επίσης, με τις διατάξεις της παραγράφου 3 του ίδιου άρθρου ορίζονται τα ακαθάριστα έσοδα των εργοληπτικών επιχειρήσεων.

5. Από το συνδυασμό των διατάξεων των παραπάνω άρθρων, προκύπτει ότι σαφώς για τον προσδιορισμό του εισοδήματος των τεχνικών επιχειρήσεων εφαρμόζεται η ειδική διαδικασία του άρθρου 34, βάσει της οποίας τα καθαρά κέρδη προσδιορίζονται σε κάθε περίπτωση τεκμαρτά, δι` εφαρμογής συντελεστού επί των ακαθαρίστων εσόδων. Ως ακαθάριστα δε έσοδα τούτων και στην περίπτωση ακόμα της μη τηρήσεως βιβλίων και στοιχείων ή ανακριβούς τηρήσεως τούτων, θεωρούνται τα εργολαβικά ανταλλάγματα, τα οποία καθορίζονται με κάθε νόμιμο μέσο. H μέθοδος δε αυτή, όπως πάγια γίνεται δεκτό από τη νομολογία εφαρμόζεται υποχρεωτικά από το νόμο, ανεξάρτητα από την ανακρίβεια ή την ανεπάρκεια των βιβλίων (Σ.τ.E. 1111/88, 1633/80 κ.α.).

6. Μετά από όλα όσα αναφέρθηκαν πιο πάνω, προκύπτει ότι, σε περίπτωση διαπίστωσης σε βάρος τεχνικών επιχειρήσεων των αναφερομένων στα δύο τελευταία εδάφια της παρ. 2 του άρθρου 32 του ν. 2238/1994 παραβάσεων (ανακρίβεια, έκδοση πλαστών ή εικονικών τιμολογίων κ.λπ.), για τον προσδιορισμό των καθαρών κερδών των εν λόγω επιχειρήσεων, οι συντελεστές καθαρού κέρδους που προβλέπονται από την παράγραφο 4 του άρθρου 34 του ίδιου νόμου δεν προσαυξάνονται με τα ποσοστά, που ορίζονται από την παράγραφο 2 του άρθρου 32, καθόσον, οι διατάξεις αυτές δεν έχουν εφαρμογή για τις τεχνικές επιχειρήσεις.

7. Τα ανωτέρω είναι σύμφωνα με το περιεχόμενο του αριθμ. 4466/1997 εγγράφου του Ειδικού Νομικού Γραφείου Φορολογίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!