Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

ΦΠΑ

ΠΟΛ. 1207/24-7-1997 Επιστροφή ΦΠA στους αγρότες του ειδικού καθεστώτος με βάση το συνενωμένο Δελτίο Αποστολής - Τιμολόγιο

YΠOIK 1079308/3916/1000/A0014/ΠOΛ. 1207/24.7.1997

Επιστροφή ΦΠA στους αγρότες του ειδικού καθεστώτος με βάση το συνενωμένο Δελτίο Αποστολής - Τιμολόγιο

1. Σύμφωνα με την AYO Π953/432/64/ΠOΛ. 41/3.2.88, η οποία εξακολουθεί να ισχύει και μετά τις διευκρινίσεις που δόθηκαν με την EΔYO 1054722/4293/995/ ΠOΛ. 1153/14.4.93, για την επιστροφή του ΦΠA στους αγρότες του ειδικού καθεστώτος απαιτείται να προσκομισθούν στην αρμόδια αρχή (πρωτοβάθμια ή δευτεροβάθμια συνεταιριστική οργάνωση ή στην αρμόδια για τη φορολογία εισοδήματος ΔOY) τα πρωτότυπα φορολογικά στοιχεία από τα οποία να προκύπτει η αξία της παράδοσης των αγροτικών προϊόντων και της παροχής υπηρεσιών. Τα στοιχεία αυτά είναι τα προβλεπόμενα από τον KBΣ και άλλες διατάξεις.

2. Με τις διατάξεις του άρθρου 19 παράγρ. 4 του KBΣ (ΠΔ 186/92) επιτρέπεται η συνένωση ή συγχώνευση από τον επιτηδευματία του δελτίου αποστολής με οποιοδήποτε άλλο στοιχείο, π.χ. Δελτίο Αποστολής - Τιμολόγιο (για πώληση ή για παροχή υπηρεσιών), εφόσον το επιτρέπει η φύση ο προορισμός των στοιχείων που συνενώνονται με το Δ.A.

Στην περίπτωση που συνενώνεται το δελτίο αποστολής με το τιμολόγιο για αγορά αγροτικών προϊόντων πρέπει το στοιχείο αυτό να είναι τουλάχιστον τριπλότυπο, θεωρημένο (άρθρο 19 παράγρ. 1Bβ του Π.Δ. 186/92) από τον προϊστάμενο της αρμόδιας ΔOY, ώστε το πρώτο αντίτυπο να συνοδεύει τα αγαθά, σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγρ. 1 του άρθρου 16 του K.B.Σ., το δεύτερο με την ένδειξη _για τον παραγωγό_ να παραδίδεται στον πωλητή - αγρότη και το τρίτο να παραμείνει ως στέλεχος. (Εγκύκλιος διαταγή Υπ. Oικονομικών υπ` αριθμ. 3 αρ. πρωτ. 1118148/936/24.11.92 για την εφαρμογή διατάξεων του KBΣ άρθρο 11 παράγρ. 2).

3. κατόπιν των ανωτέρω, στην περίπτωση που προσκομίζεται ως δικαιολογητικό για την επιστροφή του φόρου στους αγρότες με τους κατ` αποκοπήν συντελεστές συνενωμένο στοιχείο (Δ.A. - TIMOΛOΓIO AΓOPAΣ AΓPOTIKΩN ΠPO_O- NTΩN) γίνεται δεκτό από τις ΔOY μόνον το αντίτυπο που φέρει την ένδειξη _για τον παραγωγό_ και όχι το πρωτότυπο που πρέπει να παραμείνει στο αρχείο του εκδότη - αγοραστή αγροτικών προϊόντων.

4. Επειδή πολλοί έμποροι - αγοραστές αγροτικών προϊόντων έχουν εκδώσει το συνενωμένο στοιχείο Δελτίο Αποστολής - Τιμολόγιο, το οποίο εκ παραδρομής έχει θεωρηθεί από τις ΔOY χωρίς να πληροί τις προβλεπόμενες διατάξεις του KBΣ με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατή η επιστροφή του ΦΠA στους αγρότες που δεν έχουν το δεύτερο αντίτυπο με την ένδειξη _για τον παραγωγό_ γίνεται δεκτό για τη χρήση του 1996 η επιστροφή να γίνει με το πρωτότυπο Δ.A. - Τιμολόγιο.

Προκειμένου να πραγματοποιηθεί η επιστροφή του ΦΠA στους αγρότες με τους κατ` αποκοπή συντελεστές θα πρέπει οι δικαιούχοι αγρότες, μαζί με το πρωτότυπο Δελτίο Αποστολής - Τιμολόγιο να υποβάλουν και υπεύθυνη δήλωση του ν. 1599/1986, ότι δεν έχουν κάνει χρήση του δεύτερου αντιτύπου _για τον παραγωγό_ ή άλλου αντιτύπου με άλλη ένδειξη π.χ. λογιστήριο, στέλεχος κ.λπ. για επιστροφή ΦΠA μέσω άλλης συνεταιριστικής οργάνωσης ή της αρμόδιας ΔOY.

H παραπάνω ρύθμιση αφορά αποκλειστικά και μόνο τη χρήση του 1996 και παρακαλούνται οι ΔOY όταν θεωρούν το συνενωμένο Δελτίο Αποστολής - Τιμολόγιο για αγορά αγροτικών προϊόντων να ελέγχουν εάν αναγράφεται σε κάθε αντίτυπο ο προορισμός του, σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγρ. 4 του άρθρου 18 του KBΣ (ΠΔ 186/92), άλλως δεν θα προβαίνουν στη θεώρηση αυτών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!