Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Αποφάσεις - Εγκύκλιοι

ΠΟΛ. 1201/14-7-1997 Διευκρινίσεις, ως προς την υποχρέωση ή μη των Δ.O.Y. για τη χορήγηση επικυρωμένων αντιγράφων δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος (E1, E9 κ.λπ.) και του εκκαθαριστικού σημειώματος του KE.Π.Y.O.

YΠOIK 1075187/1025/0006B/ΠOΛ. 1201/14.7.1997

Διευκρινίσεις, ως προς την υποχρέωση ή μη των Δ.O.Y. για τη χορήγηση επικυρωμένων αντιγράφων δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος (E1, E9 κ.λπ.) και του εκκαθαριστικού σημειώματος του KE.Π.Y.O. για τη φορολογία αυτή

1. Σε συνέχεια της αριθ. πρωτ. 1023737/301/0006B/ΠOΛ. 1070/26.2.97 εγκυκλίου μας και με αφορμή ερωτήματα πολλών Δ.O.Y., καθώς και ορισμένων πολιτών, σχετικά με τη χορήγηση ή μη από τις Δ.O.Y. επικυρωμένων φωτοαντιγράφων φορολογικών δηλώσεων (E1, E9 κ.λπ.) και του εκκαθαριστικού σημειώματος του KE.Π.Y.O., σας διευκρινίζουμε τα εξής:

α) Σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 14 του N. 1599/86, η επικύρωση φωτοαντιγράφου μπορεί να γίνει από οποιαδήποτε δημόσια, δημοτική ή κοινοτική Αρχή, ή δικηγόρο ή συμβολαιογράφο ή από την Υπηρεσία που εξέδωσε το πρωτότυπο ή το ακριβές αντίγραφο ή από την Yπηρεσία στην οποία υποβάλλεται το αντίγραφο. H διάταξη αυτή όπως είναι ευνόητο, θεσπίστηκε για τη διευκόλυνση των πολιτών και σε καμμιά περίπτωση δεν εξαιρεί τις Δ.O.Y. από την υποχρέωση επικύρωσης φωτοαντιγράφων.

β) ξμως με την παραπάνω σχετική εγκύκλιό μας, απευθυνθήκαμε σε όλα τα Υπουργεία και τις Τράπεζες και τις παρακαλέσαμε να μη ζητούν από τους ενδιαφερόμενους να τους υποβάλλουν επικυρωμένα από τις Δ.O.Y. αντίγραφα των εγγράφων που έχουν υποβληθεί σ` αυτές ή του εκκαθαριστικού σημειώματος του KE.Π.Y.O. για τη φορολογία εισοδήματός τους, αλλά αν εφαρμόζουν (για τους λόγους που αναφέρονται αναλυτικά στην εγκύκλιό μας αυτή), τις εναλλακτικές δυνατότητες - λύσεις που προβλέπει ο Νόμος 1599/86.

Με την αριθ. 1073119/819/0006B/25.6.96 εγκύκλιό μας, έχουμε ζητήσει επίσης από τα Yπουργεία να μας γνωρίζουν (πριν από την έκδοσή της) κάθε διάταξη που θεσπίζει σχετικές υποχρεώσεις των Δ.O.Y. (για επικύρωση αντιγράφων ή χορήγηση πιστοποιητικών και βεβαιώσεων), με σκοπό να αναζητούνται και να υιοθετούνται άλλες δυνατές λύσεις.

γ) Yπάρχουν, όμως και περιπτώσεις, για τις οποίες ζητείται από ορισμένους φορείς, η υποβολή φωτοαντιγράφου της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, επικυρωμένου από τη Δ.O.Y., για τη διασφάλιση του Δημοσίου συμφέροντος (όπως οι περιπτώσεις χορήγησης επιδοτούμενων στεγαστικών δανείων, επιδόματος πολυτέκνων και επιδοτήσεων γενικά) και για το σκοπό αυτό έχουν θεσπιστεί και ειδικές διατάξεις.

Σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις, είναι φανερό ότι, οι Δ.O.Y. υποχρεούνται στην επικύρωση των δηλώσεων αυτών.

2. Είναι γνωστό όμως ότι, η επικύρωση της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος του τρέχοντος κάθε φορά οικονομικού έτους από την αρμόδια Δ.O.Y., δημιουργεί σοβαρά προβλήματα λειτουργίας στις Δ.O.Y. για την ανεύρεση αυτής και ιδίως κατά την χρονική περίοδο από την υποβολή δήλωσης και μέχρι την αρχειοθέτησή της.

H Υπηρεσία μας γνωρίζει το πρόβλημα αυτό, μελετά το θέμα και αναζητεί εναλλακτικό τρόπο αντιμετώπισής του και για το σκοπό αυτό παρακαλούμε να έχουμε και τις δικές σας απόψεις επ` αυτού, προκειμένου να εισηγηθούμε τη λήψη των αναγκαίων νομοθετικών και διοικητικών μέτρων.

3. Τέλος, σας υπενθυμίζουμε ότι, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 33 του N. 1882/90, όλα τα πιστοποιητικά ή βεβαιώσεις που πιστοποιούσαν στοιχεία σχετικά με την υποβολή δήλωσης φορολογίας εισοδήματος ή το ύψος του εισοδήματος, αντικαταστάθηκαν με το εκκαθαριστικό σημείωμα του KE.Π.Y.O. της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος. Oι Δ.O.Y. όμως εξακολουθούν να εκδίδουν πιστοποιητικά ή βεβαιώσεις για στοιχεία εισοδήματος των φορολογουμένων, μόνο στις περιπτώσεις που αυτό κρίνεται αναγκαίο με κοινή απόφαση του Υπουργού Oικονομικών και του αρμόδιου κατά περίπτωση Yπουργού, καθώς επίσης και στις περιπτώσεις που προβλέπεται από ειδικές διατάξεις μεταγενέστερων νόμων ή Προεδρικών Διαταγμάτων, (όπως για τις περιπτώσεις χορήγησης αδειών κυκλοφορίας Φ.I.X. αυτοκινήτων, για τις οποίες σας έχουμε ενημερώσει σχετικά).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!