Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Αποφάσεις - Εγκύκλιοι

ΠΟΛ. 1070/26-2-1997 Χορήγηση από τις ΔOY επικυρωμένων φωτοαντιγράφων των εγγράφων, που έχουν υποβληθεί σ` αυτές ή του εκκαθαριστικού σημειώματος φορολογίας εισοδήματος

YΠOIK 1023737/301/0006B/ΠOΛ. 1070/26.2.1997

Χορήγηση από τις ΔOY επικυρωμένων φωτοαντιγράφων των εγγράφων, που έχουν υποβληθεί σ` αυτές ή του εκκαθαριστικού σημειώματος φορολογίας εισοδήματος

ΣXET: H αριθ. 1073119/819/0006B/25.6.1996 εγκύκλιός μας.

Σε συνέχεια προηγούμενων εγγράφων μας με θέμα την έκδοση πιστοποιητικών από τις ΔOY και με αφορμή σχετικές εγκυκλίους διαφόρων Υπηρεσιών, Οργανισμών και Φορέων του Δημοσίου και ορισμένων Τραπεζών, με τις οποίες ζητούν από τους ενδιαφερόμενους πολίτες για τη χορήγηση επιδότησης ενοικίου ή στεγαστικών δανείων ή την παροχή άλλων υπηρεσιών προς αυτούς, να τους υποβάλλουν μεταξύ των άλλων δικαιολογητικών και επικυρωμένα από την αρμόδια ΔOY φωτοαντίγραφα φορολογικών εγγράφων, δηλώσεων ή άλλων στοιχείων, που έχουν υποβληθεί απ` αυτούς στη ΔOY, (όπως της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος έντυπο E1, της δήλωσης στοιχείων ακινήτων έντυπο E9, του εκκαθαριστικού σημειώματος του KEΠYO για τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος κ.λπ.), σας γνωρίζουμε τα εξής:

α) H χορήγηση των παραπάνω επικυρωμένων φωτοαντιγράφων από τις ΔOY συνεπάγεται πρόσθετη απασχόλησή τους σε μη φορολογικές εργασίες (για αναζήτηση των φακέλλων των φορολογουμένων, οι οποίοι τις περισσότερες φορές αφορούν παλαιά έτη, έκδοση φωτοαντιγράφων και επικύρωσή τους) και γενικά δημιουργούν σημαντικά προβλήματα λειτουργίας αυτών (λόγω του μεγάλου αριθμού των ζητούμενων αντιγράφων και της έλλειψης επαρκούς στελέχωσης αυτών σε προσωπικό, καθώς και της μη ολοκλήρωσης της προωθούμενης ανάπτυξης, εγκατάστασης και λειτουργίας του ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος φορολογίας - TAXIS), σε βάρος του κύριου έργου τους, που είναι η βεβαίωση και η είσπραξη των δημοσίων εσόδων.

β) Σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρ. 14 του N. 1599/86 (ΦEK 75A`/11.6.1986) η επικύρωση φωτοαντιγράφου μπορεί να γίνει από οποιαδήποτε δημόσια, δημοτική ή κοινοτική Αρχή ή δικηγόρο ή συμβολαιογράφο ή από την υπηρεσία, που εξέδωσε το πρωτότυπο ή το ακριβές αντίγραφο ή από την υπηρεσία στην οποία υποβάλλεται το φωτοαντίγραφο. Επομένως, η επικύρωση του εκκαθαριστικού σημειώματος KEΠYO, που κατέχει ο πολίτης, μπορεί να γίνει και από την υπηρεσία, που το ζητάει ως δικαιολογητικό στοιχείο, ώστε να αποφευχθεί η προσέλευση των ενδιαφερόμενων στις ΔOY, καθώς και η απασχόληση των υπαλλήλων της ΔOY με το θέμα αυτό.

γ) Με την ίδια ως άνω διάταξη, παρέχεται επίσης η δυνατότητα στους πολίτες να υποβάλλουν στις ενδιαφερόμενες Yπηρεσίες, απλά (μη επικυρωμένα) αντίγραφα ή φωτοαντίγραφα εγγράφων, εφόσον αυτά συνοδεύονται από σχετική υπεύθυνη δήλωσή τους (άρθρ. 8 του N. 1599/86), με την οποία θα βεβαιώνεται η πιστότητα - ακρίβεια των αναφερομένων σ` αυτή στοιχείων. Επομένως με βάση τις διατάξεις αυτές και με τη διαδικασία που προβλέπουν, είναι δυνατή η υποβολή από τους ενδιαφερόμενους, μη επικυρωμένων αντιγράφων ή φωτοαντιγράφων των δηλώσεων E1, E9 και του εκκαθαριστικού σημειώματος του KEΠYO ή και άλλων φορολογικών τους δηλώσεων (εφόσον βέβαια έχουν αντίγραφο αυτών στο αρχείο τους).

Σε περίπτωση, όμως, που οι ενδιαφερόμενοι δεν έχουν κρατήσει αντίγραφο των προαναφερομένων εγγράφων (εκκαθαριστικού σημειώματος και δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος και ακινήτων τους) μπορεί να υποβάλλουν στις ενδιαφερόμενες Yπηρεσίες, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 8 του N. 1599/86 υπεύθυνη δήλωσή τους, με την οποία θα δηλώνουν τα ζητούμενα κάθε φορά, από τις διάφορες Αρχές ή Υπηρεσίες του δημόσιου Τομέα, στοιχεία.

Oι Υπηρεσίες, στις οποίες υποβάλλονται τέτοιες υπεύθυνες δηλώσεις, εφαρμόζοντας τη διάταξη της παρ. 4 του άρθρου 8 του N. 1599/86, μπορούν να ζητήσουν από τις ΔOY τον έλεγχο επαλήθευσης των αναγραφομένων στις παραπάνω υπεύθυνες δηλώσεις φορολογικών στοιχείων των πολιτών.

β) Πέρα των δυνατοτήτων που αναφέρονται στην προηγούμενη περίπτωση γ`, για την επαλήθευση των στοιχείων μέσω των ΔOY, οι ενδιαφερόμενες Υπηρεσίες, μπορούν επίσης να ελέγξουν τα δηλούμενα στο λντυπο E9 στοιχεία ακινήτων των αιτούντων και μέσω των αρμόδιων Yποθηκοφυλακείων, (δηλαδή όπως ενεργούσαν πριν από την καθιέρωση του εντύπου E9).

2. Ενόψει όλων των ανωτέρω (των λειτουργικών προβλημάτων που δημιουργούνται στις ΔOY από την ενασχόλησή τους με τις χρονοβόρες διαδικασίες επικύρωσης των διαφόρων δηλώσεων ή εγγράφων που έχουν υποβληθεί σ` αυτές ή των εκκαθαριστικών σημειωμάτων KEΠYO για τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος, της ύπαρξης πολλών εναλλακτικών τρόπων αντιμετώπισης του θέματος, των βασικών προτεραιοτήτων και στόχων που έχουν τεθεί για υλοποίηση από τις ΔOY, σε συνδυασμό με τις υφιστάμενες δημοσιονομικές συνθήκες της χώρας και την ανάγκη σύγκλισης της Εθνικής Oικονομίας προς τους όρους και στόχους του Μάαστριχτ για την Ευρωπαϊκή Ολοκλήρωση) γίνεται κατανοητό σε όλους ότι, οι ΔOY δεν μπορούν πλέον να ασχολούνται με το θέμα αυτό και πρέπει να απελευθερωθούν από τη χορήγηση στους πολίτες επικυρωμένων φωτοαντιγράφων των δηλώσεων E1 και E9 και του εκκαθαριστικού σημειώματος του KEΠYO.

3. κατόπιν τούτου, σας παρακαλούμε να ζητάτε και να δέχεστε από τους ενδιαφερόμενους να σας υποβάλλουν (όπου και όταν είναι αναγκαίο):

α) Μη επικυρωμένα αντίγραφα των φορολογικών τους δηλώσεων ή του σχετικού εκκαθαριστικού σημειώματος του KEΠYO, συνοδευόμενη από υπεύθυνη δήλωση του N. 1599/86 για την πιστότητα των αναφερομένων σ` αυτές στοιχείων ή

β) Υπεύθυνη δήλωση του N. 1599/86 στην οποία θα δηλώνουν τα ζητούμενα από σας κάθε φορά σχετικά φορολογικά στοιχεία (στις περιπτώσεις, που δεν έχουν κρατήσει αντίγραφα των δηλώσεων τους ή δεν έχουν λάβει το εκκαθαριστικό σημείωμα της φορολογίας εισοδήματός τους από το KEΠYO).

Εφόσον έχετε σοβαρή υπόνοια, ότι τα δηλούμενα με την υπεύθυνη δήλωση στοιχεία είναι ψευδή, μπορείτε να ζητάτε από τις ΔOY ή από τα Yποθηκοφυλάκεια, κατά περίπτωση, τον έλεγχο των αναγραφομένων στις δηλώσεις αυτές στοιχείων.

4. Oι Διευθύνσεις Οργάνωσης ή οι αντίστοιχες οργανικές μονάδες των Δημοσίων Υπηρεσιών και Οργανισμών, στις οποίες απευθύνεται το παρόν, παρακαλούνται να κοινοποιήσουν την παρούσα εγκύκλιό μας σε όλες τις Yπηρεσίες τους και τα νομικά πρόσωπα που εποπτεύονται από τα Yπουργεία τους και να δώσουν σχετικές οδηγίες σ` αυτές, να εφαρμόζουν τις εναλλακτικές λύσεις - διαδικασίες που προτείνουμε για την αποφυγή άσκοπης ταλαιπωρίας μετάβασης των πολιτών στις ΔOY και δημιουργίας προστριβών ή διενέξεων μεταξύ αυτών και των υπαλλήλων των ΔOY, για τη μη εξυπηρέτησή τους στο εξής από τις ΔOY, λόγω της σχετικής αδυναμίας τους προς τούτο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!