Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Αποφάσεις - Εγκύκλιοι

Y.A 73686/3628/03/3-5-2007 Τροποποίηση της υπ’ αριθμ. ΣΤ−20270/1973 απόφασης «Περί αλλαγής κυρίων χαρακτηριστικών των αυτοκινήτων» (Β 884), όπως ισχύει.

Y.A 73686/3628/03 

ΦΕΚ B 802 - 22.05.2007

Τροποποίηση της υπ’ αριθμ. ΣΤ−20270/1973 απόφασης «Περί αλλαγής κυρίων χαρακτηριστικών των αυτοκινήτων» (Β 884), όπως ισχύει. 

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ 

Έχοντας υπόψη: 

1. Τις διατάξεις: 

α. των άρθρων 88 και 89 του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (Κ.Ο.Κ.), που κυρώθηκε με το ν. 2696/1999 (Α 57), 

β. της παρ. 1 του άρθρου 1 του ν.δ. 570/1970 (Α 125) «περί αλλαγής κυρίων χαρακτηριστικών αυτοκινήτων», όπως αυτή αντικαταστάθηκε με το άρθρο 15, κεφάλαιο Γ, του ν. 3446/2006 (Α 49) «Οργάνωση και λειτουργία αρχών ελέγχου κυκλοφορίας των οχημάτων − Ρυθμίσεις για τις επιβατικές μεταφορές και άλλες διατάξεις», 

γ. του άρθρου 90 του «Κώδικα νομοθεσίας για την Κυβέρνηση και τα κυβερνητικά όργανα», που κυρώθηκε με το άρθρο πρώτο του π.δ/τος 63/2005 (ΦΕΚ 98 Α΄), 

δ. της υπ’ αριθμ. ΣΤ−20270/1973 απόφασης «Περί αλλαγής κυρίων χαρακτηριστικών των αυτοκινήτων» (Β 884), όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, 

ε. του άρθρου 127 του ν. 2960/2001 (Α 265) «Εθνικός Τελωνειακός Κώδικας», 

2. Την ανάγκη ρύθμισης των όρων και της διαδικασίας αντικατάστασης του φορέα του πλαισίου των μοτοσικλετών οι οποίες έχουν υποστεί σημαντική φθορά λόγω βίαιου γεγονότος ή κατασκευαστικής αστοχίας που δεν δύναται να αποκατασταθεί. 

3. Το γεγονός ότι από τις διατάξεις της παρούσας απόφασης δεν προκαλείται δαπάνη σε βάρος του Κρατικού Προϋπολογισμού, αποφασίζουμε: 

Άρθρο 1 

1. Το άρθρο 2 του Κεφαλαίου V της ΣΤ−20270/1973 όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει, αναριθμείται σε άρθρο 3. 

2. Προστίθεται άρθρο 2 στο κεφάλαιο V της ΣΤ− 20270/1973, όπως ακολούθως : 

«Αρθρο 2 

1. Επιτρέπεται, ύστερα από έγκριση της αρμόδιας Υπηρεσίας Μεταφορών και Επικοινωνιών της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, η αντικατάσταση του φορέα του πλαισίου μοτοσικλετών. 

2. Οι προϋποθέσεις που πρέπει να συντρέχουν για την παραπάνω αντικατάσταση είναι οι εξής: 2.1 Το πλαίσιο αντικαθίσταται όταν υπάρχει κατασκευαστική ατέλεια ή όταν έχει καταστραφεί ή στρεβλωθεί, ιδίως από ανατροπή, σύγκρουση, ρήξη ή πυρκαγιά, έτσι ώστε να μην επιδέχεται αυτό επισκευή χωρίς αλλοίωση των κατασκευαστικών χαρακτηριστικών της μοτοσικλέτας και χωρίς να επιβαρύνεται η οδική συμπεριφορά αυτής. 

2.2 Το πλαίσιο να είναι καινούριο και να κατασκευάζεται γι’ αυτόν ακριβώς τον τύπο από το εργοστάσιο κατασκευής της μοτοσικλέτας ή με την έγκριση αυτού 

2.3 Η μοτοσικλέτα πρέπει να είναι ηλικίας μέχρι δέκα (10) ετών από το έτος κατασκευής της. 

2.4 Δεν επιτρέπεται η ταυτόχρονη αντικατάσταση κινητήρα και φορέα του πλαισίου της μοτοσικλέτας, ούτε η αντικατάσταση του φορέα του πλαισίου στην περίπτωση που έχει αντικατασταθεί ο κινητήρας αυτού εντός της τελευταίας πενταετίας. Επίσης, εφόσον αντικατασταθεί ο φορέας του πλαισίου δεν επιτρέπεται η αντικατάσταση του κινητήρα της μοτοσικλέτας πριν παρέλθει χρονικό διάστημα πέντε ετών από την αντικατάσταση του πλαισίου. 

3. Ακολουθητέα διαδικασία πριν και μετά την αντικατάσταση του φορέα του πλαισίου 

3.1 Διαδικασία πριν την αντικατάσταση 

3.1.1. Ο κάτοχος της μοτοσικλέτας υποβάλλει αίτηση προς την αρμόδια Υπηρεσία Μεταφορών και Επικοινωνιών της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, όπου έχει ταξινομηθεί η μοτοσικλέτα. Με την αίτηση συνυποβάλλονται βεβαίωση αρμόδιας αρχής (αστυνομικής ή πυροσβεστικής) ή ασφαλιστικής εταιρείας, από την οποία προκύπτει το βίαιο γεγονός (ανατροπή, σύγκρουση, πυρκαγιά, κ.λπ.) που προκάλεσε την καταστροφή ή τη στρέβλωση του πλαισίου, καθώς και βεβαίωση του εργοστασίου κατασκευής της μοτοσικλέτας ή του επίσημου αντιπροσώπου αυτής στη χώρα μας ότι η μοτοσικλέτα δεν αναποκρίνεται πλέον στις τεχνικές προδιαγραφές ασφαλείας του εργοστασίου κατασκευής και ότι απαιτείται αντικατάσταση του φορέα του πλαισίου. Ειδικά για την περίπτωση της ρήξης ή στρέβλωσης, κατά την έννοια της παραγράφου 2.1 της παρούσας που δεν οφείλεται σε βίαιο γεγονός, η αιτιολογία της κατασκευαστικής αστοχίας αποδεικνύεται με επικυρωμένη δήλωση βεβαίωση του εργοστασίου κατασκευής της μοτοσικλέτας ή του επίσημου αντιπρόσωπου της στη χώρα μας. 

3.1.2. Η μοτοσικλέτα επιθεωρείται από την αρμόδια Υπηρεσία, ώστε να είναι ασφαλής η αναγνώριση της μετά την αντικατάσταση που θα ακολουθήσει. 

3.1.3. Εφόσον διαπιστωθεί από την Υπηρεσία ότι συντρέχουν οι απαραίτητες προϋποθέσεις για την αιτηθείσα αντικατάσταση, χαράσσεται, σε τουλάχιστον δύο (2) ασφαλή σημεία της μοτοσικλέτας, αναγνωριστικός αριθμός και χορηγείται στον ενδιαφερόμενο σημείωμα ότι εγκρίνεται η αντικατάσταση του πλαισίου. Επίσης, λαμβάνεται αποτύπωμα του αριθμού πλαισίου και του αναγνωριστικού αριθμού που χαράσσεται από την Υπηρεσία. Ο ενδιαφερόμενος ενημερώνεται για τις απαιτούμενες διαδικασίες προς αντικατάσταση του πλαισίου της μοτοσικλέτας και για την εντός μηνός υποχρέωση ολοκλήρωσης των διαδικασιών αυτών. 

3.2. Διαδικασία μετά την αντικατάσταση 

3.2.1. Η μοτοσικλέτα επιθεωρείται εκ νέου από την αρμόδια Υπηρεσία αφού υποβληθούν από τον κάτοχο της τα εξής: 

3.2.1.1 Δήλωση της επίσημης ή εξουσιοδοτημένης αντιπροσωπείας του εργοστασίου κατασκευής της μοτοσικλέτας στη χώρα μας ότι: 

α) Παραδόθηκε σε αυτήν το παλαιό πλαίσιο, αναφέροντας το συγκεκριμένο αριθμό πλαισίου, εκτός του τμήματος που αφαιρέθηκε σύμφωνα με την παράγραφο 3.2.1.3 αυτού του άρθρου 

β) Χαράχθηκε ο αριθμός κυκλοφορίας της μοτοσικλέτας ακριβώς στο ίδιο σημείο που ευρίσκετο ο εργοστασιακός αριθμός πλαισίου, ή αν αυτό δεν είναι δυνατόν σε άλλο κατάλληλο σημείο που θα αναφέρεται και περιγράφεται. Εφόσον στο διατιθέμενο πλαίσιο δεν υφίσταται αναγνωριστικό σήμα από το εργοστάσιο κατασκευής, η αντιπροσωπεία χαράζει χαρακτηριστική ένδειξη την οποία έχει γνωστοποιήσει στην αρμόδια Υπηρεσία και με την οποία επιτυγχάνεται η αναγνωρισιμότητά της. 

Στη δήλωση τίθενται με μολύβι τα αποτυπώματα του αριθμού κυκλοφορίας που χαράχτηκε και του χαρακτηριστικού αναγνωριστικού σήματος που υφίσταται ή της ένδειξης που χαράχτηκε. 

γ) Επικολλήθηκε ή τοποθετήθηκε σε τέτοιο σημείο, ώστε να είναι ευχερής η ανάγνωση του, πινακιδάκι με τα τεχνικά στοιχεία της μοτοσικλέτας που έφερε το παλαιό πλαίσιο. Το πινακιδάκι να είναι τέτοιας κατασκευής ώστε να μην είναι δυνατή η αφαίρεση του χωρίς να καταστραφεί. 

δ) Θα καταστρέψει το παλαιό πλαίσιο, το νωρίτερο έξι (6) μήνες από την παραλαβή του, διατηρώντας τα σχετικά παραστατικά για χρονικό διάστημα 2 ετών. Η Διεύθυνση Τεχνολογίας Οχημάτων του Υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών καθορίζει διαδικασία σύμφωνα με την οποία θα ελέγχεται η εφαρμογή της παρούσας παραγράφου. 

3.2.1.2 Το τιμολόγιο αγοράς ολόκληρου του πλαισίου, στο οποίο αναφέρεται ότι είναι καινούργιο, ο τύπος της μοτοσικλέτας για την οποία είναι κατάλληλο, όπως αυτός εμφανίζεται στην άδεια κυκλοφορίας, ο παλαιός αριθμός κυκλοφορίας της μοτοσικλέτας, καθώς και ο κωδικός αριθμός ανταλλακτικού, εάν διατίθεται. 

3.2.1.3 Δήλωση του υπεύθυνου του συνεργείου το οποίο λειτουργεί σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 1575/1985 (Α 207) όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει, και στο οποίο έχει γίνει η αντικατάσταση του πλαισίου, στην οποία δηλώνεται ότι το παλαιό πλαίσιο αντικαταστάθηκε με το αναφερόμενο στις 3.2.1.1 και 3.2.1.2 παραγράφους καινούργιο πλαίσιο, σύμφωνα με τους κανόνες της τέχνης και τις οδηγίες του κατασκευαστή. Η δήλωση συνοδεύεται από το τμήμα του πλαισίου που έφερε τον εργοστασιακά χαραγμένο αριθμό πλαισίου, σε ο,τι κατάσταση και αν αυτό ευρίσκεται, το οποίο έχει αποκοπεί από το συνεργείο επισκευής. 

3.2.2 Η Υπηρεσία Μεταφορών και Επικοινωνιών: 

3.2.2.1 Συντάσσει πρωτόκολλο καταστροφής του τμήματος του πλαισίου που φέρει τον παλαιό αριθμό πλαισίου που της υποβλήθηκε σύμφωνα με την παρ. 3.2.1 της παρούσας, το οποίο τοποθετεί στο φάκελο της μοτοσικλέτας. 3.2.2.2 Ενημερώνει εγγράφως την τελωνειακή αρχή στην οποία έχει εκδοθεί το πιστοποιητικό ταξινόμησης της μοτοσικλέτας για το ότι: αντικαταστάθηκε όλος ο φορέας του πλαισίου με νέο πλαίσιο, το οποίο φέρει χαραγμένο τον αριθμό κυκλοφορία της μοτοσικλέτας, συντάχτηκε πρωτόκολλο καταστροφής του τμήματος του πλαισίου που φέρει τον παλαιό αριθμό πλαισίου, συναρμολογήθηκε η μοτοσικλέτα στο νέο φορέα πλαισίου. 

3.2.2.3 Εκδίδει νέα άδεια κυκλοφορίας και ενημερώνει τον υπηρεσιακό φάκελο της μοτοσικλέτας για την αντικατάσταση που πραγματοποιήθηκε. Στην άδεια κυκλοφορίας θα τίθεται κωδικός διασκευής «CR2» − Αντικατάσταση πλαισίου δικύκλου. 

4. Η αντικατάσταση του φορέα του πλαισίου της μοτοσικλέτας επιτρέπεται να γίνει μόνο μία φορά.» 

Άρθρο 2 

Τροποποίηση του άρθρου 1 του Κεφαλαίου V της ΣΤ−20270/1973 όπως έχει τροποποηθεί και ισχύει. Η περίπτωση 3 του εδαφίου (α) της υποπαραγράφου 3.2 της παρ. 3 του άρθρου 1 του κεφ. V της ΣΤ−20270/1973 απόφασης όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει, τροποποιείται ως εξής: 

«3) Βεβαίωση του αντιπροσώπου εισαγωγέα ότι έχουν καταβληθεί οι δασμοφορολογικές επιβαρύνσεις με αναφορά του τελωνειακού παραστατικού ή/και της περιοδικής δήλωσης καταβολής του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (Φ.Π.Α.). ». 

Άρθρο 3 

Τροποποίηση του Κεφαλαίου VI της ΣΤ−20270/1973, όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει Στην παράγραφο 1 του Κεφαλαίου VI της ΣΤ−20270/1973 όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει, προστίθεται εδάφιο 

(ε), όπως ακολούθως: 

«ε) Στην περίπτωση αντικατάστασης του κινητήρα οχήματος, βάσει των διατάξεων του Κεφαλαίου VI της παρούσας, με κινητήρα μεγαλύτερου κυβισμού, εφόσον η αντικατάσταση αυτή λαμβάνει χώρα εντός τριετίας από την έκδοση της πρώτης άδειας κυκλοφορίας, υποβάλλεται και βεβαίωση δασμοφορολογικών επιβαρύνσεων από την αρμόδια τελωνειακή αρχή, από την οποία θα προκύπτει η καταβολή του αναλογούντως τέλους ταξινόμησης. 

Άρθρο 4 

1. Κάθε διάταξη που έρχεται σε αντίθεση με την παρούσα καταργείται. 

2. Η παροικία απόφαση ισχύει από την ημέρα της δημοσίευσης της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. 

3. Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. 

Αθήνα, 3 Μαΐου 2007 

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ 
Μ. ΛΙΑΠΗΣ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!