Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Φορολογία εισοδήματος

Υ.Α. 1081560/10754/Β0012/31-7-1997 Καθορισμός του τρόπου προσδιορισμού της απόδοσης συνθετικών καταθέσεων (synthetic deposits) ή δανείων (synthetic loans) (ΦΕΚ Β` 718-19.8.1997)

Αριθ. 1081560/10754/Β0012/31.7.97-ΦΕΚ Β` 718/19.8.1997

Καθορισμός του τρόπου προσδιορισμού της απόδοσης συνθετικών καταθέσεων (synthetic deposits) ή δανείων (synthetic loans).

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

Εχοντας υπόψη:

1. Τις διατάξεις της παραγράφου 12 του άρθρου 16α του Ν. 2459/1997 (ΦΕΚ 17Α).

2. Οτι ο προσδιορισμός της απόδοσης κάθε ενός παράγωγου χρηματοοικονομικού προϊόντος γίνεται με διαφορετικό τρόπο.

3. Οτι οι συνθετικές καταθέσεις (synthetic deposits) ή δάνεια (synthetic loans) στην τυπική τους μορφή περιλαμβάνουν την ακόλουθη σειρά συναλλαγών:

- α. Μία συναλλαγή όψεως (spot), αγοραπωλησίας συναλλάγματος κατά την οποία ο ένας των συμβαλλομένων πωλεί (αγοράζει) ποσό ξένου νομίσματος έναντι δραχμών από τον άλλο αντισυμβαλλόμενο.

- β. Ταυτόχρονα λαμβάνει χώρα μια προθεσμιακή (forward) πράξη αγοραπωλησίας συναλλάγματος κατά την οποία το ποσό του συναλλάγματος που πωλήθηκε (αγοράστηκε) σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην προηγούμενη περίπτωση, αγοράζεται (πωλείται) από τον πρώτο των συμβαλλομένων, έναντι δραχμών.

- γ. Το ποσό του ξένου νομίσματος, που ο πρώτος των αντισυμβαλλομένων έχει στη διάθεσή του για το διάστημα μεταξύ των πράξεων αγοραπωλησίας συναλλάγματος (Spot και Forward) τοποθετείται σε κατάθεση, χρεωστικούς τίτλους κλπ. Παρομοίως, ο δεύτερος των συμβαλλομένων έχει τη δυνατότητα επένδυσης των δραχμών που έχει στη διάθεσή του για το ίδιο διάστημα.

4. Οτι με την απόφαση αυτή δεν προκαλείται δαπάνη σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού, αποφασίζουμε:

1. Η απόδοση που προκύπτει από συνθετικές καταθέσεις (synthetic deposits) ή δάνεια (synthetic loans), είναι το γινόμενο της ποσοστιαίας απόδοσης από τις συναλλαγές αυτές με το αρχικό ποσό της ανταλλαγής.

2. Η ποσοστιαία απόδοση (W) της προηγούμενης παραγράφου προκύπτει με την αφαίρεση της προθεσμιακής ισοτιμίας (F) από την τρέχουσα ισοτιμία των νομισμάτων (S) διαιρεμένης δια της τελευταίας. Περαιτέρω, ως τρέχουσα (spot) ισοτιμία νομισμάτων λαμβάνεται το πηλίκο της διαίρεσης του ποσού του νομίσματος που ανταλλάσσεται (spot) με το ποσό του άλλου νομίσματος. Η προθεσμιακή ισοτιμία προσδιορίζεται με βάση τα επιτόκια των δύο νομισμάτων που ισχύουν εκείνη τη στιγμή και το χρόνο διάρκειας της προθεσμιακής πράξης.

Με βάση τα πιο πάνω, ο μαθηματικός τύπος υπολογισμού της ποσοστιαίας απόδοσης έχει ως εξής:

(1 + r1t) S - F S - S ----------- (1 + r2t) Ν = --------- = -------------------------

S S

όπου r1, r2 τα επιτόκια των δύο νομισμάτων και t ο χρόνος διάρκειας της προθεσμιακής πράξης.

Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Αθήνα, 31 Ιουλίου 1997

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ

ΓΙΑΝΝOΣ ΠΑΠΑΝΤΩΝΙOΥ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!