Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Φορολογία εισοδήματος

ΠΟΛ. 1058/23-2-1996 Αυτοτελής φορολογία εισοδήματος από εκμίσθωση ακινήτων που δηλώνονται εκπρόθεσμα, αν σε τρεις μήνες ζητηθεί πιστοποιητικό μεταβίβασης, έγερσης αγωγής έξωσης, παραχώρησης υποθήκης κ.τ.λ.

ΥΠΟΙΚ 137931/3131/Α0012/Π.1058/23.2.1996: Αυτοτελής φορολογία εισοδήματος από εκμίσθωση ακινήτων που δηλώνονται εκπρόθεσμα, αν σε τρεις μήνες ζητηθεί πιστοποιητικό μεταβίβασης, έγερσης αγωγής έξωσης, παραχώρησης υποθήκης κ.τ.λ.

Με αφορμή ερωτήματα που μας έχουν υποβληθεί, σχετικά με το ανωτέρω θέμα, σας πληροφορούμε τα εξής:

1. Σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου 1 του άρθρου 88 του Ν.2238/1994, όσοι αποκτούν εισόδημα από ακίνητα και είναι υπόχρεοι να υποβάλλουν δήλωση, σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου αυτού, αν δε δηλώσουν το εισόδημα αυτό στερούνται το δικαίωμα:

α) Να εγείρουν αγωγή έξωσης ή να μεταβιβάσουν την κυριότητα με οποιαδήποτε τρόπο ή να συστήσουν εμπράγματα δικαιώματα για μια πενταετία από τη λήξη της προθεσμίας για την υποβολή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος στα ακίνητα για τα οποία δεν έχουν δηλωθεί τα μισθώματα.

β) Να παραχωρήσουν υποθήκη για μια δεκαετία από τη λήξη της προθεσμίας για την υποβολή δήλωσης φορολογίας εισοδήματος σε ακίνητα, για τα οποία δεν έχουν δηλωθεί τα μισθώματα.

γ) Να πάρουν στεγαστικό δάνειο από τις τράπεζες, το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και λοιπούς οργανισμούς, οι οποίοι χορηγούν στεγαστικά δάνεια για τα ακίνητα για τα οποία δεν έχουν δηλωθεί τα μισθώματα.

2. Με τις διατάξεις της παρ.2 του άρθρου 88 του ίδιου νόμου, ορίζεται ότι τα εισοδήματα από εκμίσθωση ακινήτων που δηλώνονται εκπρόθεσμα, φορολογούνται αυτοτελώς, χωρίς καμιά έκπτωση ή μείωση, με συντελεστή πενήντα τοις εκατό (50%), εφόσον μέσα σε τρεις μήνες από την υποβολή της εκπρόθεσμης δήλωσης ζητηθεί το πιστοποιητικό που προβλέπεται από την παρ.1 του άρθρου 81 του ίδιου νόμου.

3. Εξάλλου, με τις διατάξεις της παρ.1 του άρθρου 81 του ίδιου νόμου, οι συμβολαιογράφοι υποχρεούνται να αρνηθούν τη σύνταξη συμβολαιογραφικών εγγράφων για τις περιπτώσεις α` και β` της παρ.1 του άρθρου 88 του ίδιου νόμου, αν δεν προσκομιστεί πιστοποιητικό του προϊσταμένου της αρμόδιας δημόσιας οικονομικής υπηρεσίας, από το οποίο να προκύπτει ότι τα μισθώματα του ακινήτου που μεταβιβάζεται ή υποθηκεύεται δηλώθηκαν στη φορολογία εισοδήματος κατά την τελευταία διετία πριν από τη μεταβίβαση ή την εγγραφή της υποθήκης.

4. Επίσης, με τις διατάξεις των παρ.2, 3 και 4 του άρθρου 81, επιβάλλονται ορισμένες απαγορεύσεις στους φύλακες μεταγραφών, στα δικαστήρια, στις τράπεζες, στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και στους λοιπούς οργανισμούς, αν δεν προσκομιστεί το πιστοποιητικό ή δεν υποβληθεί η υπεύθυνη δήλωση κατά περίπτωση, που αναφέρεται στην παρ.1 του άρθρου 81.

5. Από τα παραπάνω προκύπτει ότι τα εισοδήματα από εκμίσθωση ακινήτων όταν δηλωθούν εκπρόθεσμα και μέσα σε τρεις (3) μήνες από την υποβολή της εκπρόθεσμης δήλωσης ζητηθεί το πιστοποιητικό που αναφέρεται στην παρ.1 του άρθρου 81 για τη μεταβίβαση ή την παραχώρηση υποθήκευσης ακινήτου, την έγερση αγωγής εξωσης ή τη λήψη στεγαστικού δανείου για την κατά περίπτωση εφαρμογή των διατάξεων των παρ.1, 2, 3, και 4 του άρθρου 81, θα φορολογηθούν αυτοτελώς, χωρίς καμιά έκπτωση ή μείωση (10%, 5% κ.τλ.), με συντελεστή πενήντα τοις εκατό (50%).

6. Τα παραπάνω εφαρμόζονται ανάλογα, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 116 του Ν.2238/1994 και για τα νομικά πρόσωπα που αναφέρονται στο άρθρο 101 του ίδιου νόμου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!