Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Φορολογία εισοδήματος

ΠΟΛ. 1087/14-3-1996 Φορολογική μεταχείριση των ακαθάριστων εσόδων από διαγραφές οφειλών από τόκους υπερημερίας

YΠOIK 1034702/10165/B0012/ΠOΛ. 1087/14.3.1996 Φορολογική μεταχείριση των ακαθάριστων εσόδων από διαγραφές οφειλών από τόκους υπερημερίας. H αριθμ. 1046832/10240/B0012/ΠOΛ. 1194/12.7.1995 διαταγή μας

Αναφορικά με το θέμα σας γνωρίζουμε τα ακόλουθα:

1. Με την πιο πάνω σχετική διαταγή μας έγινε δεκτό, ότι τα ακαθάριστα έσοδα επιχειρήσεων των οποίων τα καθαρά κέρδη προσδιορίζονται λογιστικώς, που προκύπτουν λόγω της ανάληψης από το Δημόσιο οφειλών επιχειρήσεων από τόκους υπερημερίας στα πλαίσια των ρυθμίσεων που ορίζονται από σχετικές κοινές υπουργικές αποφάσεις, οι οποίες αναφέρονται στη διαταγή αυτή, κατανέμονται ισόποσα και φορολογούνται στη διαχειριστική περίοδο εντός της οποίας έγινε η διαγραφή και στις επόμενες τέσσερις (4) αυτής.

2. H φορολόγηση των υπόψη ακαθάριστων εσόδων με τον παραπάνω τρόπο και όχι κατά τη διαχειριστική περίοδο εντός της οποίας αυτά αποκτήθηκαν από τις επιχειρήσεις, δηλαδή κατά τη διαχειριστική περίοδο που έγινε η διαγραφή, κατέστη αναγκαία, προκειμένου να αποφευχθεί η σημαντική φορολογική επιβάρυνσή τους και να επιτευχθεί ο δικαιολογητικός λόγος έκδοσης των προαναφερόμενων σχετικών κοινών υπουργικών αποφάσεων, που είναι η ανάγκη ενίσχυσής τους είτε με στόχο τη μείωση της ανεργίας και τη γενικότερη ανάπτυξη των νομών στους οποίους είναι εγκατεστημένες είτε λόγω του πλήγματος που υπέστησαν από τη Γιουγκοσλαβική κρίση, κατά περίπτωση.

3. Από υπομνήματα, που υπέβαλαν ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις, προκύπτει ότι για ορισμένες το ύψος των κατά τα πιο πάνω διαγραφεισών οφειλών τους είναι ιδιαίτερα μεγάλο, με αποτέλεσμα και μετά την κατανομή και φορολόγηση των προερχόμενων από αυτή την αιτία ακαθάριστων εσόδων τους σε πέντε (5) διαχειριστικές περιόδους να υφίστανται σοβαρή φορολογική επιβάρυνση. κατά συνέπεια, για τις επιχειρήσεις αυτές δεν επιτυγχάνεται ο σκοπός για τον οποίο εκδόθηκε η προαναφερόμενη σχετική διαταγή μας, οπότε δημιουργείται διακριτική μεταχείριση σε βάρος τους σε σύγκριση με τις υπόλοιπες επιχειρήσεις, των οποίων οι διαγραφείσες όμοιες οφειλές είναι χαμηλού ύψους.

4. Με στόχο τον περιορισμό της κατά τα πιο πάνω διακριτικής μεταχείρισης γίνεται δεκτό όπως, στην περίπτωση κατά την οποία το ύψος των υπόψη διαγραφεισών ή διαγραφόμενων μελλοντικά οφειλών των επιχειρήσεων υπερβαίνει το ποσό των πεντακοσίων εκατομμυρίων (500.000.000) δρχ., τα ακαθάριστα έσοδα τους, που προέρχονται από αυτή την αιτία, κατανεμηθούν ισόποσα και φορολογηθούν στη διαχειριστική περίοδο εντός της οποίας αποκτήθηκαν και στις επόμενες εννέα (9) αυτής.

5. H αριθ. 1046832/ΠOΛ. 1194/12.7.1995 διαταγή μας παύει να ισχύει κατά το μέρος που αντίκειται στην παρούσα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!