Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Φορολογία εισοδήματος

ΠΟΛ. 1066/1-3-1996 Προσδιορισμός καθαρών κερδών εκμεταλλευτών υπεραστικών λεωφορείων ενταγμένων σε KTEΛ

YΠOIK 1027084/15004/Γ0012/ΠOΛ. 1066/1.3.1996 Προσδιορισμός καθαρών κερδών εκμεταλλευτών υπεραστικών λεωφορείων ενταγμένων σε KTEΛ

Με αφορμή ερωτήματα που μας υποβλήθηκαν σχετικά με τον τρόπο προσδιορισμού των καθαρών κερδών των εκμεταλλευτών υπεραστικών λεωφορείων, ενταγμένων στο KTEΛ, σας πληροφορούμε τα ακόλουθα:

1. Σύμφωνα με την περίπτ. δ` της παραγράφου 3 του άρθρου 4 του Π.Δ/τος 186/1992 οι εκμεταλλευτές αυτοκινήτων δημόσιας χρήσεως, συνεπώς και οι εκμεταλλευτές λεωφορείων ενταγμένων στα KTEΛ, έχουν υποχρέωση τήρησης βιβλίων B` κατηγορίας (εσόδων - εξόδων).

2. Εξάλλου σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 31 του N. 2238/1994 το καθαρό εισόδημα των επιχειρήσεων που τηρούν επαρκή και ακριβή βιβλία δεύτερης κατηγορίας του K.B.Σ., εφόσον αυτές παρέχουν αποκλειστικά υπηρεσίες και στερούνται αξιολόγων αποθεμάτων κατά τη λήξη της διαχειριστικής τους περιόδου, εξευρίσκεται λογιστικώς με έκπτωση από τα ακαθάριστα έσοδα των δαπανών που αναφέρονται στις διατάξεις του ίδιου άρθρου και νόμου. Τα ανωτέρω ισχύουν και για τους εκμεταλλευτές λεωφορείων που είναι ενταγμένα σε KTEΛ.

3. Σε περίπτωση όμως που από τον λεωφορειούχο δεν τηρούνται τα προβλεπόμενα από τον K.B.Σ. βιβλία ή τηρούνται ανακριβή ή ανεπαρκή βιβλία και εφόσον η ανεπάρκεια καθιστά αδύνατη τη διενέργεια των ελεγκτικών επαληθεύσεων, τότε μόνο τα καθαρά τους κέρδη προσδιορίζονται εξωλογιστικά, με τη χρήση του μοναδικού συντελεστή καθαρού κέρδους, ο οποίος προσαυξάνεται σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγρ. 2 του άρθρου 32 του N. 2238/1994, κατά 50% ή 100%, κατά τα ειδικότερα στη διάταξη αυτή οριζόμενα.

4. Από τα παραπάνω προκύπτει ότι οι εκμεταλλευτές υπεραστικών λεωφορείων ενταγμένων σε KTEΛ υποχρεούνται να προσδιορίζουν τα καθαρά τους κέρδη, τα οποία και θα πρέπει να περιλάβουν στις φορολογικές τους δηλώσεις, σύμφωνα με τα οριζόμενα στις διατάξεις του άρθρου 31 του N. 2238/1994 και μόνο σε περίπτωση εξωλογιστικού προσδιορισμού των καθαρών κερδών τους θα εφαρμοσθεί ο μοναδικός συντελεστής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!