Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Φορολογία εισοδήματος

ΠΟΛ. 1057/23-2-1996 Εννοια όρου πρώτο γράμμα που αρχίζει η επωνυμία των εταιριών, κοινοπραξιών και κοινωνιών που λαμβάνεται υπόψη για την υποβολή της ετήσιας δήλωσής τους φορολογίας εισοδήματος

YΠOIK 1025016/526/A0012/ΠOΛ. 1057/23.2.1996 Εννοια όρου πρώτο γράμμα που αρχίζει η επωνυμία των εταιριών, κοινοπραξιών και κοινωνιών που λαμβάνεται υπόψη για την υποβολή της ετήσιας δήλωσής τους φορολογίας εισοδήματος

ΣXET: H αριθμ. 1021392/ΠOΛ. 1047/1996 διαταγή μας

Με αφορμή ερωτήματα που μας υποβλήθηκαν σχετικά με την έννοια ποιό θεωρείται ως πρώτο γράμμα που αρχίζει η επωνυμία της εταιρίας ή κοινοπραξίας ή κοινωνίας, που αναγράφεται στο συστατικό τους έγγραφο, όπως αυτό κάθε φορά ισχύει, από το οποίο και εξαρτάται, σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου 1 του άρθρου 64 του ν. 2238/1994, όπως αυτό ισχύει μετά τις τροποποιήσεις του με τον πρόσφατα ψηφισθέντα νόμο (ν. 2386/1996) ρυθμίσεις θεμάτων εθνικών κληροδοτημάτων κ.τ.λ., η προθεσμία υποβολής της ετήσιας δήλωσής τους φορολογίας εισοδήματος, σας παρέχουμε τις ακόλουθες διευκρινίσεις:

1) Σύμφωνα με τη διάταξη της περίπτ. α` της παραγράφου 1 του ανωτέρω άρθρου και νόμου ως γράμμα που αρχίζει η επωνυμία λαμβάνεται αυτό που αναγράφεται πρώτο στο συστατικό τους έγγραφο, όπως αυτό ισχύει κάθε φορά.

2) Με βάση την ανωτέρω διάταξη, εξετάζεται σε κάθε περίπτωση ποιά είναι η επωνυμία της εταιρίας, κοινοπραξίας κ.τ.λ., όπως αυτή αναφέρεται στο καταστατικό σύστασης, το αρχικό ή, αν έχουν γίνει τροποποιήσεις, την τελευταία τροποποίηση αυτού που ισχύει, και με βάση το πρώτο γράμμα της επωνυμίας αυτής υποβάλλεται η δήλωση στην προθεσμία που ορίζει ο νόμος. Για καλύτερη κατανόηση παραθέτουμε ορισμένα παραδείγματα:

α) Εάν στο καταστατικό αναγράφεται η επωνυμία K. Σαραντόπουλος και Σία O.E., πρώτο γράμμα αυτής είναι το K.

β) Εάν αναγράφεται η επωνυμία Δημητριάδης Αριστείδης και Σία E.E., πρώτο γράμμα είναι το Δ.

γ) Εάν αναγράφεται M. και Γ. Ευκαρπίδης O.E., πρώτο γράμμα είναι M.

δ) Εάν αναγράφεται Αφοί Τερζόπουλοι O.E., πρώτο γράμμα είναι το A.

ε) Εάν αναγράφεται O.E. Αφοί Διαμαντή & Σία πρώτο γράμμα είναι το A.

στ) Εάν αναγράφεται Σφυρίου Π. - Παναγιώτου Ξεν. O.E. πρώτο γράμμα είναι το Σ.

ζ) Εάν αναγράφεται κοινοπραξία X. Λυγερός - Σ. Μάνος, πρώτο γράμμα είναι το X.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!